Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος: η Κυβέρνηση παρεμβαίνει σε αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων

Θα αλλάξει η Κυβέρνηση το αναχρονιστικό γράμμα του Νόμου περί τα Δημοτικά Τέλη, το οποίο, όχι μόνον δεν προσεγγίζει τα σύγχρονα προβλήματα, που προκαλούν φτώχεια, αλλά λειτουργεί και ως τροχοπέδη στην επίλυσή τους”, ερωτά ο Βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος τους αρμόδιους Υπουργούς, φέρνοντας στην Βουλή για συζήτηση την διαμαρτυρία της Δημοτικής Συμβούλου , επικεφαλής της παράταξης: «Όλοι μαζί για την Πάτρα» κ. Βίβιαν Σαμούρη

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

 

 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών

 

 

ΘΕΜΑ: «Ξεχείλισε η υποκρισία... Η κυβέρνηση παρεμβαίνει

 

σε αποφάσεις που λαμβάνουν αντιπρόσωποι τοπικών κοινωνιών»

 

 

Το αναχρονιστικό γράμμα του Νόμου, όχι μόνον δεν προσεγγίζει τα σύγχρονα προβλήματα, που σχετίζονται με την συνεχώς διευρυνόμενη φτώχεια, αλλά λειτουργεί και ως τροχοπέδη στην επίλυσή τους.

 

Οι απλοί διαχειριστές, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο κάθε Δήμου, υποβαθμίζεται, καθ’ ότι η κεντρική εξουσία, μέσω της θεσμοθέτησης οργάνων εποπτείας των ΟΤΑ (σ.σ.: Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας), ασκεί καθοριστική παρέμβαση στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, που λαμβάνονται από τους τοπικούς αντιπροσώπους τους.

 

Η απρόσμενη κριτική στους δημοτικούς άρχοντες, που επιχειρούν να αναπτύξουν προνοιακού χαρακτήρα δράσεις για την σωτηρία των αναξιοπαθούντων, των απόρων, των κοινωνικά αποκλεισμένων είναι σκληρή από ορισμένους κυβερνητικά προσκείμενους καλοθελητές.

 

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με ειλημμένη απόφαση του Δημάρχου Πετρούπολης για απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη των απόρων και αναξιοπαθούντων δημοτών, ο Γενικός Γραμματέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, Μανώλης Αγγελάκας, επικαλούμενος την ισχύουσα νομοθεσία, δήλωσε απερίφραστα, ότι: «δεν μπορούσαμε να νομιμοποιήσουμε αυτήν την απόφαση», καθώς, μόνον οι πολύτεκνοι και τα ΑμΕΑ δύνανται να τύχουν έκπτωσης στα δημοτικά τέλη.

 

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων η κ. Βίβιαν Σαμούρη, δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης: «Όλοι μαζί για την Πάτρα» σε ανοιχτή επιστολή παρέμβασής της, που έφθασε και στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος και καταλήγει:

 

«Σέβομαι την άμεση αντίδραση του Δημάρχου Βαγγέλη Σίμου, επικροτώντας παράλληλα τα πολιτικά αντανακλαστικά του, με στόχο τη θωράκιση των αδυνάμων οικονομικά δημοτών του, όμως, πιστεύω ακράδαντα, ότι αυτός ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, δεν μπορεί να έχει αποσπασματικά χαρακτηριστικά, διότι δεν αφορά έναν μόνον Δήμο, αλλά όλους όσοι θα αποφασίσουν, συν τω χρόνω, να απαλλάξουν από το φορτίο των δημοτικών τελών τους άπορους, άνεργους πολίτες-δημότες».

 

Φυσικά στους δήμους αυτούς συγκαταλέγεται και η Πάτρα.

 

Επειδή τα προαναφερθέντα, αφορούν, εν είδει ανοικτής επιστολής, στο σύνολο των πολιτικών αξιωματούχων της περιοχής και πρωτίστως, στους 9 βουλευτές του Νομού Αχαΐας.

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος φέρνει την ανοικτή επιστολή ενώπιον των αρμοδίων Υπουργών και τους καλεί να τοποθετηθούν ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας:

 

1. Θα αλλάξει η Κυβέρνηση το αναχρονιστικό γράμμα του Νόμου περί τα Δημοτικά Τέλη, το οποίο, όχι μόνον δεν προσεγγίζει τα σύγχρονα προβλήματα, που προκαλούν φτώχεια, αλλά λειτουργεί και ως τροχοπέδη στην επίλυσή τους;

 

2. Θα αναβαθμίσει η Κυβέρνηση το ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων ή θα μεθοδεύει δια των διορισμένων «βαστάζων» Γενικών Γραμματέων, την υποβάθμιση των πρώτων σε απλούς διαχειριστές, καθότι η κεντρική εξουσία, μέσω της θεσμοθέτησης οργάνων εποπτείας των ΟΤΑ (σ.σ.: Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας), ασκεί καθοριστική παρέμβαση σε αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, που λαμβάνονται από τους τοπικούς αντιπροσώπους τους;

 

3. Εγκρίνετε την απρόσμενη κριτική προς τους δημοτικούς άρχοντες, που επιχειρούν να αναπτύξουν προνοιακού χαρακτήρα δράσεις για τη σωτηρία των αναξιοπαθούντων, των απόρων και των κοινωνικά αποκλεισμένων δημοτών τους, όπως εκφράζεται από τον Γενικό Γραμματέα Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, ο οποίος, επικαλούμενος την ισχύουσα νομοθεσία, δήλωσε απερίφραστα, ότι «δεν μπορούσαμε να νομιμοποιήσουμε αυτήν την απόφαση», καθώς μόνον οι πολύτεκνοι και τα ΑμΕΑ δύνανται να τύχουν έκπτωσης στα δημοτικά τέλη;

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος