Loading...
 Start Page
Νομοθετική εργασία | Στην Ολομέλεια ο Προϋπολογισμός, σε υποτονική ατμόσφαιρα

Με πάρα πολλά κενά έδρανα και σε χλιαρό, μουδιασμένο κλίμα διεξάγεται η πρώτη μέρα της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα έδρανα άδειασαν ταχύτατα μετά την τοποθέτηση του γενικού εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, καθώς λίγο αργότερα αποχώρησε και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς που μπήκε και κάθισε στα κυβερνητικά έδρανα χειροκροτούμενος. Γενικώς οι βουλευτές εμφανίστηκαν μουδιασμένοι, καθώς η διαπραγμάτευση τρέχει, μαζί της και οι εξελίξεις οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν ίσως και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής.

Μοναδική στιγμή έντασης, η προσωπική αναφορά του ειδικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου προς την κυβερνητική πτέρυγα. «Υπάρχουν και αξίες στον αστικό κόσμο που δεν μπορεί να τις αντιπροσωπεύσει ούτε η Σοφία Βούλτεψη, ούτε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Είναι κατάντια για το δικό σας κόσμο ότι φτάσατε να σας αντιπροσωπεύουν αυτά τα δύο άτομα», είπε ο κ. Τσακαλώτος. Η αναφορά του κ. Τσακαλώτου προκάλεσε την έκρηξη της κ. Βούλτεψη, που τον κάλεσε να μετρήσουν τους λογαριασμούς τους και ο κ. Τσακαλώτος στη συνέχεια την εγκάλεσε για έλλειψη πολιτισμού.

Λάδι στη φωτιά έριξε ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας τη ρήση του Αντόνιο Γκράμσι με την οποία άνοιξε ο κ. Τσακαλώτος την ομιλία του. «Ο Γκράμσι δεν είπε αυτό που είπατε. Είπε ότι πριν πεθάνει το παλαιό και μέχρι να γεννηθεί το νέο, μεσολαβεί η εποχή των τεράτων. Πράγματι, κύριε Τσακαλώτε, είστε τα πολιτικά τέρατα αυτής της κρίσης». Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στον κ. Τσκαλώτο για την καταγωγή του και τις σπουδές του σε καλά πανεπιστήμια, «εκεί που ανθεί ο Καπιταλισμός».

Επί των διαδικαστικών της συζήτησης του προϋπολογισμού, η πρώτη συνεδρίαση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, με τις τοποθετήσεις όλων των ειδικών εισηγητών, 15 τον αριθμό, μετά τους 8 γενικούς εισηγητές, για τις οχτώ κοινοβουλευτικές ομάδες. Στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί 174 βουλευτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει γράψει σχεδόν όλους του τους βουλευτές, αν λάβει κανείς υπ' όψιν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τον πρόεδρό του κ. Αλέξη Τσίπρα, φτάνει τους 66, από τους 71 που αριθμεί η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φυσικά και δεν θα προλάβουν να τοποθετηθούν όλοι, καθώς εμβόλιμοι στους βουλευτές θα τοποθετούνται και τα μέλη της κυβέρνησης, υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί, υπερασπιζόμενοι το μεγαλύτερο νομοθέτημα που φέρνει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Βασική επιχειρηματολογία της κυβερνητικής πτέρυγας δια του γενικού εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Λυκουρέντζου, ήταν η «ανάγκη σταθερότητας». Ο κ. Λυκουρέντζος μίλησε για τις ευθύνες «του συνόλου τον πολιτικού δυναμικού της χώρας», κάνοντας μάλιστα λόγο για αυτους που κυβερνούν από το πεζοδρόμιο. Σχετικά με την επόμενη μέρα, τόνισε πως «κανένας δεν θα μπορεί να πει αύριο δεν ήξερα, την αλήθεια την ξέρουμε όλοι», ενώ συμπλήρωσε πως «μια εθνική περιπέτεια έχει μόνο ηττημένους». Σχετικά με τα μέτρα που συζητώνται καθώς η διαπραγμάτευση με την Τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε πως ούτε η κοινωνία ούτε και η οικονομία θα άντεχε άλλα περιοριστικά μέτρα. «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, καθώς θα υπονόμευε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Στην ίδια γραμμή, αλλά υπερασπιζόμενος και την εξασφάλιση 600 εκατ.€ από το πλεόνασμα μετά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και τη διοχέτευσή του σε δράσεις για την απασχόληση, τοποθετήθηκε ο κ. Γιάννης Κουτσούκος για το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κουτσούκος τόνισε πως «η πορεία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία χωρίς άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων, χωρίς άλλα επαχθή μέτρα για τους πολίτες». Επεσήμανε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ούτε δημοσιονομικά, ούτε φορολογικά. «Αυτό να είναι σαφές και καθαρό σε κάθε κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος για τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να χρησιμοποιήσει τώρα, άμεσα τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας (ΤΧΣ) για να ενισχύσει την οικονομία, «τα βάζει στην πάντα για να τα χρησιμοποιήσει αργότερα». Στο τέλος της τοποθέτησής του ζήτησε να πάει η χώρα άμεσα σε εκλογές, καθώς μίλησε για την «κατάντια στην οποία βρίσκεται τώρα».

Καταγγελίες για παρακολουθήσεις τηλεφώνων δημοσιογράφων και επιχειρηματιών προσώπων από την πλευρά του κ. Νίκου Νικολόπουλου για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο κ. Νικολόπουλος χαρακτήρισε τον κ. Γκίκα «πέμπτο υπουργό του Σημίτη». Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «με νερομπογιές, μετά τη βροχηδόν αποστολή ηλεκτρονικών εντολών προς την Κυβέρνηση της συμφοράς». Αναφερόμενος στον αποχωρήσαντα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες κ. Παναγιώτη Μελά, είπε χαρακτηριστικά «αμάρτησα για το παιδί μου».

Ο κ. Ηλίας Παναγιώταρος για τη Χρυσή Αυγή, κινήθηκε στο μοτίβο περί φυλακισμένων βουλευτών, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε αυτό τον πρϋπολογισμό, όπως και στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, γιατί δεν εξασφάλισαν τη σχετική άδεια. Κατήγγειλε τα κόμματα ότι δεν ασχολούνται με την κατάφωρη αυτή αντισυνταγματική μεθόδευση, αλλά με τον Νίκο Ρωμανό.

«Υπεραισιόδοξα τα σενάρια για την ενίσχυση της οικονομίας και την ανάσχεση της ανεργίας» σύμφωνα με την κ. Ασημίνα Ξηροτύρη από τη Δημοκρατική Αριστερά. «Πίσω από την οικονομία των αριθμών, υπάρχουν οι άνθρωποι», είπε η κ. Ξηροτύρη, η οποία χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αντιαναπτυξιακό. Οι ρυθμίσεις που προβλέπει, είπε πως είναι αβέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην αύξηση της κατανάλωσης. Ακόμη, εκτίμησε ότι «τα οικονομικά μεγέθη που περιλαμβάνει τελούν υπό πλήρη επώδυνη αναθεώρηση», μιλώντας για βίαιη πίεση της Τρόικας που ζητά την επιβολή «τρίτου Μνημονίου».

Το ΚΚΕ με τον κ. Νίκο Καραθανασόπουλο, μίλησε για ταξική διαπραγμάτευση η οποία «θωρακίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη και τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών», ενώ είπε πως ο προϋπολογισμός φέρνει δυσβάσταχτα μέτρα και προσαρμόζει τις συνθήκες για τους εργαζομένους στις ανάγκες του κεφαλαίου, καλώντας για ένταση της εργατικής πάλης προς «άμεση αποκατάσταση εισοδημάτων στην προ κρίσης κατάσταση».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στην αύριο, στην απογευματινή συνεδρίαση της Ολομέλειας με τους υπόλοιπους 7 ειδικους εισηγητές αλλά και τις πρώτες τοποθετήσεις από κυβερνητικής πλευράς.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος