Loading...
 Start Page
Πρεμιέρα Προϋπολογισμού με το.. μυαλό στην Τρόικα

Η κατήφεια στις τάξεις των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι ορατή αφού όλα τα κρίσιμα μέτωπα με την τρόικα είναι ανοικτά. Έτσι τα χειροκροτήματα προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που εισήλθε στην Ολομέλεια κατά την έναρξη της συζήτησης έμοιαζαν περισσότερο με την διεκπεραίωση ενός παραδοσιακού κοινοβουλευτικού καθήκοντος των κυβερνητικών βουλευτών παρά ως εκδήλωση ενθουσιασμού.

 

Η βαριά ατμόσφαιρα αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις των εισηγητών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αν και οι δύο δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο «success story» της κυβέρνησης, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την άγονη αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησαν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν άλλα αποθέματα αντοχής.

 

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος (ΝΔ) υπογράμμισε ότι ούτε η κοινωνία ούτε και η οικονομία θα άντεχε άλλα περιοριστικά μέτρα. «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό» τόνισε και προέβλεψε ότι έτσι θα υπονομεύονταν η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

 

Ανάλογο ήταν το πνεύμα και του Γιάννη Κουτσούκου (ΠΑΣΟΚ) που σημείωσε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για μειώσεις και οριζόντια μέτρα. «Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι» δήλωσε.

 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλίδης Τσακαλώτος που ακολούθησε στο βήμα απέρριψε όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο τις εκτιμήσεις των δύο προηγούμενων εισηγητών για σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Καταλόγισε στα δύο κυβερνητικά κόμματα ότι παρά τις μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς η ύφεση και η κρίση συνεχίζεται και ενίσχυσε την επιχειρηματολογία του επικαλούμενος όλους τους σχετικούς δείκτες «που πάνε χειρότερα πλην εκείνου του χρηματιστήριου».

 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ΤΧΣ για να ενισχύσει την οικονομία «τα βάζει στην πάντα για να τα χρησιμοποιήσει αργότερα». Καταλήγοντας αξίωσε και εκείνος εκλογές διότι «ο ελληνικός λαός μπορεί να καταφέρει καλύτερα από την κατάντια στην οποία βρίσκεται τώρα».

 

Σε ότι αφορά τους εισηγητές των άλλων κομμάτων:

 

Στο γνωστό του ύφος ο Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ) μίλησε για παρακράτος που παρακολουθούν τηλέφωνα εκδοτών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Απεύθυνε πρόσκληση προς εκείνους που δεν θέλουν να λένε «ναι» σε όλα στην κυβέρνηση και δεν θέλουν να κάνουν αυτοδύναμο των Αλέξη Τσίπρα, να συστρατευθούν με τον Πάνο Καμμένο.

 

 

Ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) αναφέρθηκε εκ νέου στην φυλάκιση των χρυσαυγιτών και κατήγγειλε τα κόμματα ότι δεν ασχολούνται με την κατάφωρη αυτή αντισυνταγματική μεθόδευση, αλλά με τον Νίκο Ρωμανό.

 

Αντιαναπτυξιακό χαρακτήρισε τον προυπολογισμό η Ασημίνα Ξηροτύρη. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι τα οικονομικά μεγέθη που περιλαμβάνει τελούν υπό πλήρη επώδυνη αναθεώρηση μετά την βίαιη πίεση της τρόικα για την επιβολή νέων βαρύτατων μέτρων και κατ΄ επέκταση για την επιβολή ενός «τρίτου μνημονίου».

 

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) σημείωσε ότι τα μέτρα που προβλέπει ο κρατικός προυπολογισμός είναι δυσβάσταχτα. Χαρακτήρισε ταυτόχρονα ταξική και την διαπραγμάτευση καθώς όπως είπε θωρακίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη και τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος