Loading...
 Start Page
«Τα πρωθυπουργικά “τερτίπια” περιλαμβάνουν μέχρι και μειώσεις φόρων τις οποίες όμως δεν επιτρέπει μήτε ο κ. Σόιμπλε μήτε και το ΔΝΤ»

Νέα μέτρα και νέο μνημόνιο προβλέπει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Σε συνέντευξη του στο Γερμανικό περιοδικό FOCUS, τόνισε ότι η χώρα μας πιθανότατα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο «διάσωσης», που σημαίνει και νέα μέτρα διότι όπως εκτιμά «το Ελληνικό χρέος θα φτάσει να είναι σε βιώσιμο επίπεδο το 2022».

Από κοντά έρχεται και το ΔΝΤ που επιμένει στην ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ ζητά αυστηρότερο έλεγχο των δαπανών καθώς και την προσοχή στις τράπεζες σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια….

Παρά τα ανωτέρω όμως ο πρωθυπουργός συνεχίζει τα «πολιτικάντικα τερτίπια» με επαναλαμβανόμενες «κούφιες» εξαγγελίες για μειώσεις φόρων κλπ.

Την Κυριακή γιορτή (όπου γιορτή βλέπε εξαγγελίες για μειώσεις φόρων παντού) και της Δευτέρας… κατάσχεση.

Η εφορία και το ΙΚΑ προχώρησαν κιόλας σε εκατοντάδες κατασχέσεις, πριν καλά-καλά τελειώσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ενώ οσονούπω αρχίζουν να καταφτάνουν και τα «μπιλιετάκια» του Υπουργείου Οικονομικών ηλεκτρονικά….

Έτσι πάει, «έσβησε», το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης -Σαμαρά και Βενιζέλου-για τις μειώσεις των φόρων, ως «κούφιο βαρελότο».

Και μετά ταύτα οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες δεν θα κουραστούμε να κραυγάζουμε ότι: Η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας οδηγεί σε αδιέξοδα, διευρύνει τις ανισότητες στην κοινωνία και πως τα success story θα σκάσουν, όπως οι «φούσκες».

Η λαϊκή ετυμηγορία των Ευρωεκλογών, απονομιμοποίησε τις πολιτικές της λιτότητας, της φτωχοποίησης, της ύφεσης και της υπερφορολόγησης. Προέβαλε το αίτημα για αλλαγή πολιτικής που να προσφέρει λύσεις και προοπτική για την βιώσιμη έξοδο από την κρίση και την επούλωση των ανοικτών πληγών.

Το Μαξίμου όμως «δεν μας ακούει», μήτε βλέπει, ότι τα 66 δις ευρώ έφθασαν στο τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2014, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Στο πρώτο τετράμηνο οι ληξιπρόθεσμες έφτασαν τα 4,325 δις. Την ίδια ώρα, με αργούς ρυθμούς προχωρεί ο έλεγχος των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων από τους οποίους το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει σημαντικά έσοδα.

Δυστυχώς αλλά για μία ακόμη φορά θα αποδειχθεί η «δεύτερη πλάνη χείρον της πρώτης», αφού είναι απίθανη η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 12% στην χώρα μας διότι καμία χώρα – μέλος της Ευρωζώνης δεν έχει κεντρικό συντελεστή ΦΠΑ χαμηλότερο από 15%.

Ακόμα και σε ιδανικές δημοσιονομικές συνθήκες ευρώ και ΦΠΑ 12% δεν ταιριάζουν.

Επίσης πως μπορούν να συζητούν για φοροελαφρύνσεις όταν στο τέλος Μαΐου αποτυπώνεται το νέο περιουσιολόγιο αποτυπώνεται με το καθετί που είχε ξεφύγει (αυθαίρετα, αγροικίες κ.α.) και αυτόματα ξεκινάει η διαδικασία υπολογισμού του νέου αυξημένου φόρου.

Στα μέσα Ιουνίου, αποστέλλονται τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για την πληρωμή του φόρου ύψους περίπου 2,45 δις. ευρώ. Μόνο από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προκύπτει επιβάρυνση 2,44 δις ευρώ. Από το ποσό αυτό τα μισά θα τα πληρώσουν όσοι έχουν σπίτια, ενώ θα επιβαρυνθούν για πρώτη φορά και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Στο τέλος Ιουνίου, μας ζητούν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέσω της οποίας θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι ποσό που ξεπερνάει τα 5 δις. ευρώ.

Επίσης στο τέλος Ιουνίου έρχεται η παρακράτηση φόρου για τους συνταξιούχους, με βάση το άθροισμα των ποσών που εισπράττουν από κύριες και επικουρικές συντάξεις και έτσι θα εμφανιστεί απρόσμενα και νέα μείωση των καθαρών αποδοχών.

Στις αρχές Ιουλίου καταφθάνουν τα ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες ΙΧ για το παράβολο 250 ευρώ και αφετέρου υποχρεούνται όλοι να ασφαλίσουν όλοι τα οχήματά τους, ώστε να αποφύγουν ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόστιμο. Και μόνο για το παράβολο μιλάμε για περίπου 180 εκατ. ευρώ καθώς τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα είναι περισσότερα από 700.000

Υπάρχουν όμως και τα τέλη κυκλοφορίας. Δηλαδή άλλο 1 δις ευρώ το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί τον Δεκέμβριο, δηλαδή τον μήνα που θα πληρώνουμε και το χαράτσι της ΔΕΗ.

Επίσης στο τέλος Ιουλίου έρχεται η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου, τέλος Νοεμβρίου. Είναι οι τρεις προθεσμίες στις οποίες θα πρέπει να πληρώσουμε τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, σαφώς πιο αυηξημένος από πέρυσι.

Τώρα αν τελικά θα εισπράξει το ποσό των 5 δις ευρώ, θα εξαρτηθεί φυσικά και από την έκταση της… καταστροφής που έγινε το 2013 στις τάξεις των μικρομεσαίων.

 

Σαν να μην έφταναν αυτά, από τον Σεπτέμβριο έρχονται και σημαντικές μειώσεις μισθών, με τις απώλειες που φτάνουν ακόμη και στο 20% για τους υπαλλήλους στο π. ΥΠΕΘΟ, στα Υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Διακαιούσης, Τουρισμούς, στους εφοριακούς, στους τελωνειακούς, στους υπαλλήλους του Γ.Λ.Κ., του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.α.

Ασφαλώς είναι σημαντική η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, που υποσχέθηκε ο Α. Σαμαράς -με αρκετούς …αστερίσκους. Ασφαλώς χρειάζονται μέτρα εξορθολογισμού της φορολογικής πολιτικής για τους πολίτες και για την πατρίδα μας.

Ασφαλώς η Κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να χτυπήσει την μεγάλη φοροδιαφυγή.

Αυτά είναι πλέον τα δύο «μαξιλάρια» της δημοσιονομικής αρετής και όχι οι μισθοί και οι συντάξεις, ούτε η υπέρμετρη φορολόγηση που έχει «στεγνώσει» την αγορά και την κοινωνία… Τα εκλογικά μηνύματα δεν απαντώνται με μετέωρες επιχειρήσεις αισιοδοξίας, που στο τέλος θα αποδειχθούν χάρτινοι πύργοι.

Και όλα τα παραπάνω βάρη οι Σαμαράς και Βενιζέλος τα κρύβουν κάτω από το χαλί και κάνουν πως σχεδιάζουν δήθεν την μείωση των φόρων από το 2015, προσποιούμενοι πως δεν ξέρουν ότι κάθε τέτοια πρωτοβουλία συγκρούεται με την οδηγία Σόιμπλε και την έκθεση του ΔΝΤ, (που μαζί με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από την Ευρώπη ζητά και από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα).

Ποιος λέει αλήθεια, ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ που ζητούν πρόσθετα μέτρα ή ο Στουρνάρας, που επαναλαμβάνει ότι κάνουν λάθος;

Δεν ξεχνάμε ότι το δημόσιο χρέος είναι το μέγεθος που προκάλεσε όλα τα δεινά που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και πως οι αποφάσεις των επομένων μηνών, θα προσδιορίσουν τις πολιτικές των επομένων δεκαετιών Με βάση πάντως τις έως τώρα εκτιμήσεις στελεχών του ΔΝΤ, το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο εάν δεν «κουρευτεί» ξανά!!!!

Η Γερμανική Ευρώπη όμως δεν θέλει ούτε που να ακούει και ζητά την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων και μείωση των επιτοκίων. Ημίμετρα δηλαδή. Άραγε τι να έχουν να μας πουν για την περίπτωση της Ισλανδίας που και τους τραπεζίτες έβαλαν στη φυλακή και το χρέος διευθέτησαν και παράγουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς Μνημόνια;

Η λύση για το μείζον πρόβλημα του δημοσίου χρέους αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον της ίδιας της χώρας. Εάν δοθεί οριστική λύση θα αποτελέσει την νέα μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον της χώρας, εάν όχι θα γίνουμε δουλοπάροικοι στην ίδια μας την πατρίδα…

Από την τελική θέση που θα πάρουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα βεβαιωθούν όλοι για το ποιο ρόλο και ποιον εξυπηρετούν οι Συμπρωθυπουργοί μας…

(Ο Ν. Νικολόπουλος είναι Ανεξάρτητος Βουλευτής Ν. Αχαίας Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, πρ. υφυπουργός Εργασίας )

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος