Loading...
 Start Page
Θεία Λειτουργία στη γενέτειρατου Αγίου Νεκταρίου στην Σηλυβρία για πρώτη μετά την καταστροφή

Mετά από πολλά χρόνια, στην γενέτειρα του Αγίου Νεκταρίου, που έζησε μέχρι 14 ετών οπότε και έφυγε από την Σηλυβρία για σπουδές στην Κωνσταντινούπολη τελέσθηκε η εορτή του νεοφανούς θαυματουργού Νεκτάριου Κεφαλά του Αιγίνης, από τον εκ Πατρών Μητροπολίτη Σηλυβρίας και έξαρχο Ευρώπης, κ.κ. Μάξιμο, στο βυζαντινό υδραγωγείο (Kilise Sarnıcı) που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του ιστορικού βυζαντινού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, γνωστού ως του Αλεξίου του Απόκαυκου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη μέρα της εκλογής του, ο Πατρινός νέος χαρισματικός Επίσκοπος κ. Μάξιμος, με ζήλο εκινήθη σε όλη τη Θράκη και έψαξε ως «καλός ποιμήν» να βρει όλους τους ξεριζωμένους Σηλυβριανούς Χριστιανούς, ώστε να συναντηθούν ως «μία ποίμνη» στην πολύκλαυστη αλησμόνητη γενέτειρα των προγόνων τους. Και τα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία ο επί 20 έτη Διάκονος και Αρχιδιάκονος, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου αφού ξεπέρασαν τους χίλιους οι προσελθόντες απόγονοι των εκδιωχθέντων Σηλυβριανών και Επιβατηνών, για να συμμετάσχουν στο πανηγυρικό προσκύνημα του συντοπίτη τους Αγίου, καθώς και αρκετοί Ρωμιοί της Πόλης.

Μαζί με τους Ανατολικοθράκες που κατέκλυσαν την περιοχή προκειμένου να συμμετάσχουν στο ιστορικό αυτό γεγονός, που τα τουρκικά ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό των επισκεπτών σε 2000, βρέθηκαν στο μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος πρώην Υπουργός και Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, ο Βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Πασχαλίδης, η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, Αντιδήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες από τους Νομούς Δράμας, Ροδόπης, Καβάλας, Κοζάνης και Θεσσαλίας κ.α.

 

Στη μυσταγωγία έψαλε πολυμελής Βυζαντινός χορός ψαλτών υπό την διεύθυνση του Γρηγορίου Παπαεμμανουήλ. Μετά την Θ. Λειτουργία ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, ο Δήμαρχος της Σηλυβρίας Özcan Işıklar, οι πολιτικού άρχοντες εξ Ελλάδος και οι χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα,

 

μετέβησαν πεζοί στον χώρο που ήταν το πατρικό σπίτι του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο δυστυχώς κατεδαφίστηκε πριν από μερικές δεκαετίες και παραμένει οικόπεδο που «ιδίοις εξόδοις» απέκτησε ο Δήμος.

 

Στους παρευρισκόμενους Θράκες που απεκάλεσε και συμπολίτες του ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την απόφασή του μέχρι του χρόνου με δικά του έξοδα να προχωρήσει στην ανοικοδόμησή του σπιτιού του Αγίου και μάλιστα στην παραδοσιακή μορφή που είχε το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως θρησκευτικό μουσείο όπου θα φιλοξενεί και θα φυλάσσει προσωπικά αντικείμενα επιστολές φωτογραφίες και άλλα ενθυμήματα του Αγίου Νεκταρίου.

Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας, από την πρώτη στιγμή που η Μεγάλη Εκκλησία τον εξέλεξε στην ιστορική αυτή Μητρόπολη, ήλθε σε επαφή με τον Δήμαρχο της Σηλυβρίας και από κοινού διοργάνωσαν αυτό το μέγα γεγονός. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να τελεστεί την ημέρα της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού, πανηγυρική Θ. Λειτουργία και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην γενέτειρά του, στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης.

Στη συνέχεια ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο χώρο όπου πρώτοι κατοίκησαν οι Έλληνες Μεγαρείς που ίδρυσαν το Βυζάντιο και στο οποίο τόπο εν συνεχεία ο Μέγας Κωνσταντίνος ανήγειρε το πρώτο φρούριο που προστάτευε την καινούρια πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την νέα Ρώμη, την μετέπειτα Κωνσταντινούπολης.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Τούρκος Δήμαρχος Σηλυβρίας και ο Μητροπολίτης Μάξιμος άφησαν δύο περιστέρια, σε ένδειξη ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο λαών, ενώ ο Δήμαρχος πρόσφερε στο Βουλευτή Νίκο Νικόπουλο αναμνηστική πλακέτα και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και τη συμμετοχή του και οι οποίοι δημόσια δεσμεύτηκαν να ξαναβρεθούν του χρόνου την ίδια μέρα στα εγκαίνια του σπιτιού – μουσείου του Αγίου Νεκταρίου

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Τούρκοι της Σηλυβρίας υποδέχθηκαν θερμά τους Έλληνες προσκυνητές, οι οποίοι ήσαν συγκινημένοι από τις ιστορικές στιγμές που έζησαν χθες και σήμερα στο τόπο καταγωγής τους.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και οι ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου: Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Γέρων Δέρκων Απόστολος, Μύρων Χρυσόστομος και Κυδωνιών Αθηναγόρας..

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος