Loading...
 Start Page
Στην Σηλυβρία εκατοντάδες πιστοί για να τιμήσουν τον Άγιο Νεκτάριο στην γενέτειρά του πόλη (ΦΩΤΟ)

Ένα γεγονός με ιδιαίτερη πνευματική σημασία βίωσε έντονα η πόλη της Σηλυβρίας της Ανατολικής Θράκης. Τον Αναστάσιο Κεφαλά, του Δήμου και της Μπαλούς, τον Θρακιώτη Σηλυβριανό, τον Άγιο των Πανορθοδόξων σε ημέρα αναστάσιμη, Κυριακή, ανήμερα στη μνήμη Του, κλήρος καί λαός με επικεφαλής τον νέο Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, ήρθαν νά τιμήσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του.Με το όνομα του Αγίου Νεκταρίου στα χείλη και στις καρδιές οι περί τους 1000 προσκυνητές από την Πόλη, άλλες περιοχές της Θράκης όπως την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τήν Ξάνθη αλλά καί και την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη και αλλού, ταξίδευσαν προκειμένου στους δύσκολους και πικρούς καιρούς αυτούς να γευθούν το νέκταρ της ζωής στη Θεία Κοινωνία, και να παρηγορηθούν από τον γλυκύτατο Άγιο Νεκτάριο, το πνευματικό αυτό νέκταρ του 20ου αιώνος.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο στην υπό τον ποτέ Βυζαντινό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου του Αποκαύκου κινστέρνα (Kilişe sarnıcı). Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Γέρων Δέρκων Απόστολος, Μύρων Χρυσόστομος και Κυδωνιών Αθηναγόρας, πολλοί κληρικοί, οι Βουλευτές Καβάλας και Αχαϊας Γιάννης Πασχαλίδης και Νίκος Νικολόπουλος, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδριανούπολη Παρασκευή Χαριτίδου, η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και πλήθος κόσμου. Παρέστησαν, επίσης, ο Δήμαρχος Σηλυβρίας Özcan Işıklar και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι έψαλλε ο Βυζαντινός χορός ''Οι Δομέστικοι της Δράμας'', υπό την Διεύθυνση του Μουσικ. Γρηγορίου Παπαεμμανουήλ.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης ευλόγησε τα "εις τιμήν και μνήμην" του Αγίου κόλλυβα ενώ στη συνέχεια ανέγνωσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων Αρχιερέων Σηλυβρίας Διονυσίου, Ευγενίου και Αιμιλιανού, των γονέων, αδελφών και συγγενών του Αγίου, αλλά και όλων των ευσεβών τέκνων της Επαρχίας αυτής "των τε ειρηνικώς κοιμηθέντων καί των μαρτυρικώς τελειωθέντων". Στην ομιλία του ο λόγιος λάτρης της γραπτής αλλά κυρίως της άγραφης Ιστορίας της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας Μητροπολίτης Συλυβρίας Μάξιμος αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπικότητα του Ιεράρχου Νεκταρίου Κεφαλά καθώς και στα συγγράμματά του τα σπουδαία, επικαλούμενος την ευλογία του προς όλους τους παρόντες και μάλιστα προς τους απογόνους των μαρτυρικών προσφύγων της Επαρχίας Σηλυβρίας οι οποίοι ήλθαν στη θέση των πατέρων τους να ανάψουν ένα μικρό κερί σαν εμποδιο λησμονιάς των παρελθόντων, σαν μια ενθύμιση αν όχι παρουσία της άνοιξης στον χειμώνα των παθημάτων.

Οι στιγμές ιδιαίτερα συγκινητικές. Όλων οι σκεψεις έτρεχαν πίσω από τον μικρό Αναστάση Κεφαλά, το φτωχόπαιδο αυτό της Σηλυβρίας το οποίο κατευθυνόμενο τότε μέσα από τα εδάφη της Θράκης με προορισμό την Πόλη μας έβλεπε στην Ανατολή αυτή τον προσανατολισμό της ζωής του. Τα χρόνια που πέρασαν ανέστησαν από τον νεαρό Αναστάσιο τον μοναχό Λάζαρο στη μυροβόλο Χίο και κατόπιν κήρυκα της Αναστάσεως κληρικό Νεκτάριο. Μια ζωή γεμάτη κυριολεκτικά από δυσκολίες. Φτώχεια, ξενητειά, σκληρή εργασία σε δύσκολους εργοδότες, στενή οδός των κληρικών και του μοναχισμού, συκοφαντίες, επιτίμιο άδικο, εξορία, διώξεις, προπυλακισμοί, λοιδωρίες, καταγγελίες ψευδείς και ανυπόστατες, δάκρυ, αδικία, πόνος ήταν οι οδυνηρές προεξοχές στον ακάνθινο στέφανο που του φόρεσε η ζωή στον προσωπικό του Γολγοθά.

Ο Αναστάσιος, ο Λάζαρος, ο Νεκτάριος που επέπρωτο να έλθει σε επαφή με τη θανατηφόρα διαβολή, με την νεκρική αποφορά των ζηλοφθόνων κατηγοριών, με μεγάλες πίκρες από συναδέλφους που φοβήθηκαν την αναστροφή με το γλυκύ και ταπεινό του προσώπου του. Σε αυτόν τον Άγιο, τον γόνο της Σηλυβρίας, τα δάκρυα και οι προσευχές των πιστών εκεί στη γενέτειρά του, στο χωράφι που ήταν το σπιτικό του, στις γειτονιές που απολάμβανε την παιδική αθωότητα του συνοστίζονταν για να πάρουν τη δική τους θέση μέσα στη Σηλύβρια εκείνη που αγκάλιασε παντοτινά το βλέμμα του καθώς τελευταία φορά την αποχαιρετούσε με νοσταλγία ο ένδοξος καρπός της.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος