Loading...
 Start Page
Πάτρα: Μαθητές λιποθυμούν από πείνα και δεν εμβολιάζονται!

Το πρόσφατο περιστατικό νοσηλείας 17χρονης στο κρατικό νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας με ασιτία, επανέφερε στην επιφάνεια τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν παιδιά στην περιοχή, εξαιτίας της ανέχειας των οικογενειών τους.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, του Δήμου Πατρέων σε κατεπείγουσα, αποκαλυπτική επιστολή της εκφράζει έντονη ανησυχία, σχετικά με την καθημερινή σχεδόν αναφορά σωρείας δυσάρεστων γεγονότων, που αφορούν, είτε σε κρούσματα λιποθυμίας από υποσιτισμό μικρών μαθητών, είτε σε συνθήκες έλλειψης δυνατότητας εμβολιασμού παιδιών, λόγω δραματικής ανέχειας και μη κάλυψης από υγειονομική ασφάλιση των οικογενειών τους.

 

Το φαινόμενο της περιορισμένης ή καθόλου λήψης τροφής από μικρούς μαθητές, που φοιτούν σε σχολεία της Πάτρας, όπως αναφέρεται στην επιστολή, έχει αρχίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

 

Καθημερινά, γίνονται όλο και περισσότερες αναφορές, περιπτώσεων μικρών μαθητών που πηγαίνουν το πρωί στο σχολείο, χωρίς να έχουν πάρει πρωινό από το σπίτι ή να έχουν έστω και την ελάχιστη δυνατότητα αγοράς κάποιου κολατσιού από το κυλικείο του σχολείου ή τον φούρνο της γειτονιάς, εξαιτίας της παρατεταμένης ανεργίας και ανέχειας που μαστίζει ολοένα και πιο πολλές οικογένειες.

 

Οι γονείς δεν έχουν τον τρόπο να σιτίζουν τα παιδιά τους επαρκώς, ούτε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, πόσω μάλλον, να τα προμηθεύουν με χαρτζιλίκι για την αγορά κάποιου σνακ από τον σχολικό χώρο.

 

Ως συνέπεια, κάποιοι μαθητές, ευτυχώς, ακόμα μεμονωμένα διάσπαρτα στον σχολικό χάρτη περιστατικά, εμφανίζουν ζαλάδες, λιποθυμικές τάσεις και αδυναμία συγκέντρωσης ή και συμμετοχής στα μαθήματα, αλλά και στις σχολικές δραστηριότητες.

 

Τόσο οι γονείς, μέσα από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, όσο και οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών, προστατεύουν και περιθάλπουν με στοργή και διακριτικότητα πολλές από αυτές τις περιπτώσεις.

 

Όμως, το θέμα κρίνεται πολύ σοβαρό και δεν αρκεί η αποσπασματική αντιμετώπιση του φαινομένου, ώστε απλά να «κυλάμε τις μέρες» μέχρι να τελειώσει η σχολική χρονιά, όπως σημειώνεται στην επιστολή.

 

Εκτός από την έλλειψη επαρκούς σίτισης, τονίζεται ότι παιδιά, μαζί με τις οικογένειές τους, για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην πρωτοβάθμια μορφή υγείας.

 

Αποτέλεσμα είναι, αρκετοί μαθητές να φοιτούν στα σχολεία χωρίς τον απαραίτητο κύκλο εμβολιασμών και βασικού παιδιατρικού ελέγχου, καθώς, οι άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν επίσκεψη σε ιδιωτικό γιατρό.

 

Εξαιτίας αυτής της αδυναμίας, πολλοί μαθητές που δεν μπορούν να προσκομίσουν το απαραίτητο δελτίο υγείας τους στη διεύθυνση του σχολείου τους, μένουν απλοί παρατηρητές στο μάθημα της φυσικής αγωγής, αφού οι γυμναστές φοβούνται (δικαιολογημένα) να απασχολήσουν μαθητές χωρίς πρόσφατο ιατρικό ιστορικό!

 

Το πρόβλημα τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, που όσο κι αν κάποιοι φορείς (εθελοντισμού ή δημοσίων υπηρεσιών) το αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση με πολύ κόπο και με προσωπική παρέμβαση, εν τούτοις, δεν θα αργήσει η κατάσταση να ξεφύγει από τον καθημερινό έλεγχο και να αποτελέσει από μόνο της μια υγειονομική βόμβα.

Αν και όποτε «σκάσει» αυτή η «βόμβα», θα υπάρξει απρόβλεπτα αποτελέσματα: Θα αναβιώσουν ξεχασμένες παιδικές ασθένειες και το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο των μαθητών, όσο και των οικογενειών τους, θα εμφανίζεται όλο και πιο ευάλωτο σε κάθε γνωστή επικίνδυνη «παλιομοδίτικη» νόσο (όπως πχ η φυματίωση, που άρχισε να κάνει «εμφανίσεις» στην περιοχή μας), καταβάλλοντας, έτσι, μια ολόκληρη κοινωνία.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη επιστολή ο βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να λάβουν πρόνοια για χορήγηση πρωινού συσσιτίου και γεύματος μαθητές της Αχαΐας, που έχουν άνεργους και άπορους γονείς, αλλά και για τον εμβολιασμό τους.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος