Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος : «Έλεγαν όλοι τους ψέματα. STOP στις ανασκαφές της Αρχαίας Ελίκης»

Βρίθει από ψεύδη, ανακρίβειες, παραποίηση και παραπληροφόρηση η απάντηση της συγκυβέρνησης της συμφοράς που δόθηκε στην εθνική αντιπροσωπεία για το φλέγον θέμα του κλεισίματος του τόπου ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελίκης, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΧΡΙ.Κ.Α. και Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος σχολιάζοντας τις υπουργικές απαντήσεις που πήρε στη Βουλή.

Ο Νίκος Νικολόπουλος με σημερινή νεότερη ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή επανέφερε το θέμα και μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε:

«Αντιπροσωπεία από αιρετούς του Ν. Αχαΐας επεσκέφθησαν τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Κ. Τασούλα, ο οποίος και υπεσχέθη την άμεση επίλυση. Και όμως οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις.

Ο Υπουργός επικαλούμενος ανυπόστατες δικαιολογίες προκάλεσε αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες στο αίτημα της ερευνητικής ομάδας για συνέχιση των ανασκαφών στα χωριά Ελίκη, Ριζόμυλος και Νικολέικα, όπου εντοπίζεται η θρυλική πόλη της αρχαιότητας.

Οι απαντήσεις όμως συνολικά που έχουμε πάρει από το Υφυπουργό, Υπουργό ή ακόμα και παρά τω Πρωθυπουργώ, Υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη επιστρέφονται ως απαράδεκτες γιατί είναι γεμάτες ανακρίβειες και ψεύδη.

Δεν είναι δυνατόν στην σημερινή εποχή, αναπόσπαστο μέρος της άσκησης πολιτικής να μην είναι η .. αλήθεια. Ειδικά στις δύσκολες εποχές, το ψέμα δεν έχει μόνο κοντά ποδάρια, αλλά και την τάση να … κατασπαράζει αυτόν που το παράγει. Η απαξίωση της πολιτικής στην σύγχρονη Ελλάδα, εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στο πολιτικό ψέμα.

 

Η Κυβέρνηση με τις απαντήσεις της παραπληροφορεί το Κοινοβούλιο και όλα τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας και ταυτόχρονα παραπλανά για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Επιπλέον προσφέρει πλήρη συγκάλυψη στις παραβατικές διοικητικές πράξεις των υπευθύνων των αρμόδιων υπηρεσιών (παραποίηση στοιχείων, απόκρυψη στοιχείων, παραπληροφόρηση, παράβαση της σχετικής νομολογίας, παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας).

Να σημειωθεί ότι παρότι έχουν ζητηθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών από τον Ιούνιο 2013, οι εισηγήσεις προς το ΚΑΣ και τα πρακτικά της συνεδρίασης, δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση κατά παράβαση του σχετικού νόμου 2690/1999 περί Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Επίσης είναι ψευδέστατο ότι η κατάχωση!! σε αρχαία που δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί!! αποτελεί «ενδεδειγμένη μέθοδο προστασίας και διατήρησης», όπως μας απάντησε ο Υφυπουργός:

«..Περαιτέρω ανασκαφική έρευνα δεν εξυπηρετεί πλέον την στοχοθεσία του προγράμματος, ενώ προέχουν θέματα συντήρησης των ήδη εκτεθειμένων αρχαιοτήτων που πλήττονται από τις άσχημες συνθήκες κατά την χειμερινή περίοδο.

Όσον αφορά στην κατάχωση των διερευνητικών τομών, οι οποίες έχουν έως τώρα διανοιχθεί, αυτή αποτελεί μία επιστημονικά ενδεδειγμένη μέθοδο προστασίας και διατήρησης των αρχαιοτήτων και γίνεται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες»…

«Ε, λοιπόν ολίγη σοβαρότης δεν βλάπτει» ανταπαντά το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Κανένας δεν είπε στον λαλίστατο Υπουργό Πολιτισμού ότι αυτό γίνεται μόνον σε περιπτώσεις ολοκλήρωσης ανασκαφών στην πορεία εκτέλεσης δημοσίων έργων για να εξυπηρετηθεί το έργο και δεν αφορά σε ανασκαφές σε εξέλιξη και μάλιστα σε χώρο που δεν εμπίπτει σε ζώνη εκτέλεσης δημοσίων έργων!!

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος σήμερα κατέθεσε εκ νέου ερώτηση στο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Πολιτισμού για όλη αυτή την αυθαιρεσία στο Υπουργείο Πολιτισμού και την απόλυτη ασυδοσία της κας Μενδώνη και της παρέας της εναντίον όσων δεν προσκυνούν και δεν ανήκουν στην κλίκα που λυμαίνεται τον πολιτισμό ποικιλοτρόπως.

Τέλος δηλώνει ότι θα καταθέσει συμπληρωματική αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από τον κ. Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Υπουργού Πολιτισμού, να διατάξουν ΕΔΕ εις βάρος των επιόρκων υπαλλήλων. Τέλος ζητά και από τον υπ. Δικαιοσύνης να αποστείλει όπως έχει καθήκον, στους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς όλες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.

 

Συνημμένα :

- Σημερινή ερώτηση αρ. πρωτ.

- Απάντηση Υφυπουργού σε προηγούμενη κοινοβουλευτική ερώτηση

- Απάντηση στις αιτιάσεις του Υπουργού

- Αναφορά με αριθμό πρωτοκόλλου 955

- «Μη» απάντηση υπουργείου Εσωτερικών αρ.πρ. 1050/29.8.14

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος