Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος : «Είναι ζήτημα χρόνου η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να βρεθεί σε εισπρακτικό αδιέξοδο»

«Τα στοιχεία είναι μάλλον συγκλονιστικά. Στις ρυθμίσεις οφειλών το 2013, υπάχθηκε μόνο το 3,3% των οφειλών ενώ στην πορεία ένα μέρος των υπαχθέντων εγκατέλειψε.

851.201 φορολογούμενοι προστέθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο στις λίστες των οφειλετών του Δημοσίου. Η ζημιά που έγινε στα δημόσια ταμεία λόγω της καθυστέρησης της πρωθυπουργικής εξαγγελίας είναι σημαντική.

Το αρνητικότατο πάθημα του ΕΝΦΙΑ είναι πολύ νωπό, αλλά φαίνεται πως δεν έγινε… μάθημα στους Υπουργούς.

Ναι, στην ρύθμιση. Ναι, στο οξυγόνο που έχει ανάγκη η ελληνική επιχειρηματικότητα. Η πολιτική δεν πρέπει να νοιάζεται μόνο για το γέμισμα των δημοσίων ταμείων, αλλά και για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Είναι ζήτημα χρόνου η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να βρεθεί σε εισπρακτικό αδιέξοδο. Οι Έλληνες που εφαρμόζουν μονομερώς την σεισάχθεια αυξάνονται….»

Δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, καταθέτοντας την παρακάτω ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

και τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Θέμα: Οι 150.000 δανειολήπτες που θα γλίτωναν ήταν 638!

Απέτυχαν παταγωδώς οι δύο νόμοι του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση χρεών και την προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.

Στοιχεία που έφερε στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία» επιβεβαιώνουν ότι οι πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις (η πρώτη για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών και η δεύτερη για την προστασία, υπό όρους, της πρώτης κατοικίας από τον κίνδυνο να βγει «στο σφυρί») έμειναν «στα χαρτιά».

Ο μοναδικός νόμος που έως τώρα έχει προσφέρει πραγματική προστασία στους δανειολήπτες είναι ο «νόμος Κατσέλη», όπως δείχνουν τελευταία στοιχεία των Ειρηνοδικείων. Οι δύο αποτυχημένοι νόμοι είναι:

 

- Ο νόμος 4161/2013, που προέβλεπε μια διαδικασία διευκόλυνσης των ενήμερων δανειοληπτών. Παρά τις βαρύγδουπες κυβερνητικές εκτιμήσεις (μέχρι και τους... 150.000 θα έφθαναν οι ωφελούμενοι, όπως εκτιμούσαν αρμόδιοι τότε υπουργοί), επίσημο έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνει ότι ωφελήθηκαν 638.

 

- Ο νόμος 4224/2013, στο σκέλος που προέβλεπε το προσωρινό καθεστώς προστασίας που ισχύει για το 2014 (από 1ης Ιανουαρίου 2015, με βάση τον ίδιο νόμο, αίρεται η προστασία και ενεργοποιείται η διαδικασία του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους).

Στοιχεία για αυτόν τον νόμο ποτέ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

 

Ωστόσο, την άνοιξη, όταν είχε εκπνεύσει η προθεσμία ενεργοποίησης των διατάξεων του νόμου για τους δανειολήπτες, κορυφαίοι παράγοντες της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που είχαν παραλάβει διαταγές πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση είχαν υπολογίσει σε μόλις 16.000 τον αριθμό των υπεύθυνων δηλώσεων (αιτήσεων) που είχαν κατατεθεί στις τράπεζες, με τις οποίες οι δανειολήπτες ζητούσαν την προστασία του σπιτιού τους.

Είναι παντελώς άγνωστο πόσες από αυτές τις αιτήσεις οδήγησαν σε πράξεις προστασίας...

 

Τεκμήριο αποτυχίας του νόμου 4161/2013 αποτελεί έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδος που γνωστοποιεί ότι από τον Ιούνιο του 2013 έως και τον Ιούνιο του 2014 (όταν είχε λήξει η προθεσμία ενεργοποίησης του νόμου - σήμερα ισχύει μόνο για όσους έλαβαν έκτοτε νέες διαταγές πληρωμής):

α) Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν (ανά οφειλέτη) ανήλθε σε 1.724.

β) Από αυτές έγιναν αποδεκτές από τα πιστωτικά ιδρύματα για την ένταξη στον ως άνω νόμο... 638 αιτήσεις!

Πιθανολογείται ότι, αν και όταν δημοσιοποιηθούν συγκεκριμένα στοιχεία «απολογισμού» του νόμου 4224 για την προστασία που υποτίθεται ότι προσφέρθηκε κατά το 2014, θα είναι πιο απογοητευτικά από τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για 16.000 αιτήσεις. Άλλωστε, ο νόμος 4224 είχε εφαρμοστεί κατά έναν τρόπο που έφτανε στα όρια της νομιμότητας με τις παρατάσεις που δόθηκαν «ατύπως» (από... τις ίδιες τις τράπεζες).

 

94.373 οι αιτήσεις για τη διαδικασία «Κατσέλη»

 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του νόμου αυτού (3869/2010), από την έναρξη εφαρμογής του ως το τέλος του 2013 (που είναι επικαιροποιημένα τα στοιχεία), είναι 94.373 (αιτήσεις έναρξης της διαδικασίας που κατατίθενται στον γραμματέα του δικαστηρίου).Από αυτές, οι 18.948 αιτήσεις έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, εκ των οποίων:

- έχουν συζητηθεί 4.793 αιτήσεις,-έχουν εκδοθεί 2.065 αποφάσεις,-έχουν απορριφθεί 853 και έχουν γίνει δεκτές 1.007 -έχει κατατεθεί μία ανάκληση-έχει εκδοθεί ένας δικαστικός συμβιβασμός.

Επίσης, από το σύνολο των 94.373 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί πανελλαδικά, οι 75.327 έχουν κατατεθεί στα Ειρηνοδικεία, πλην εκείνου των Αθηνών, και σε αυτά συζητήθηκαν 24.095.

 

Σημειώνεται ότι η διαδικασία του «νόμου Κατσέλη», ο οποίος εισήγαγε την έννοια της πτώχευσης στα φυσικά πρόσωπα, ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2011.

Όπως δείχνουν και τα αναλυτικά στοιχεία του Ειρηνοδικείου Αθηνών, ο νόμος έχει προσφέρει προστασία σε χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά και έχει εξασφαλίσει τη στέγη οικογενειών σε όλη την Ελλάδα, όμως επίσης σε πολλές άλλες περιπτώσεις (περίπου μία στις τρεις, πανελλαδικά) έχει οδηγήσει σε απορριπτικές αποφάσεις, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις προσφυγών από κακοπληρωτές και όχι από πρόσωπα που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, έως τώρα έχουν ρυθμιστεί με τον «νόμο Κατσέλη» χρέη άνω του μισού δισ. ευρώ, ενώ σήμερα βρίσκονται στα δικαστήρια όλης της χώρας αιτήσεις για τη ρύθμιση δανείων συνολικού ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

- Πώς είναι δυνατόν μετά από μία τέτοια εμπειρία που αποκτήσαμε από την εφαρμογή του Νόμου, αντί να τον βελτιώνετε, να τον καταργείτε;

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος