Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος : «Το δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 500 δις…»

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΠΙΛΟΓΕΣ tv και στην δημοσιογράφο Ελ. Μωραίτη μίλησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, για το δημόσιο χρέος.

 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου ο Νίκος Νικολόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε: «Όταν λέγεται ότι το δημόσιο χρέος μιας χώρας είναι βιώσιμο, υποδηλώνεται πως η χώρα αυτή έχει τις βραχυπρόθεσμες και τις μεσομακροπρόθεσμες δυνάμεις να εξυπηρετεί με συνέπεια το χρέος της προς τους εγχώριους και ξένους πιστωτές της.

Κατά συνέπεια γεννάται η απορία: Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο; Η απάντηση για τους λογικούς είναι όχι και αυτό προκύπτει για δύο βασικούς λόγους.

 

Ο πρώτος είναι ότι την περίοδο 2009-2014, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 298,5 δις ευρώ ή 125,7% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) εκτοξεύτηκε σε 327 δις € ή 179,3% του ΑΕΠ.

Το 2009 που ο λόγος δημόσιο χρέος/ΑΕΠ ήταν 125,7%, το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και ο διαβόητος Γεώργιος Α. Παπανδρέου έριξε την Πατρίδα στη δίνη του ΔΝΤ και των συγκεκριμένων μνημονίων. Το 2014 που το χρέος αντιπροσωπεύει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ, βάσει ποιας οικονομικής λογικής οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος το θεωρούν βιώσιμο;

Ο δεύτερος λόγος αποκαλύπτει την απελπιστική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Την περίοδο 2009-2014, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους από 84,4 δις € εκτινάχτηκαν σε 145,7 δις €.

Πρέπει λοιπόν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης, να μας εξηγήσει και να απαντήσει στα εξής ερωτήματα,

- Γιατί το 2014 οι δαπάνες τοκοχρεολυσίων εκτιμώνται σε 145,7 δις €;

- Πώς είναι δυνατόν το δημόσιο χρέος να χαρακτηρίζεται από τον πρωθυπουργό της χώρας βιώσιμο, όταν την περίοδο 2009-2014, οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους καλπάζουν με εξωφρενικούς ρυθμούς;»

Και συνέχισε τονίζοντας: «Το 2009, οι δαπάνες του ΓΚΠ (Γενικός Κρατικός Προϋπολογισμός) μαζί με τα τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ήταν 156,3 δις € ή 13,03 δις € ανά μήνα και παράλληλα τα καθαρά έσοδα της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν σε 88,5 δις € ή 7,38 δις € ανά μήνα. Και περνάμε στο 2014. Το 2014 το σύνολο των δαπανών του ΓΚΠ συμπεριλαμβανομένων των τοκοχρεολυσίων εκτιμώνται σε 186 δις € ή 15,5 δις € κάθε μήνα, ενώ τα συνολικά κρατικά έσοδα προσδιορίζονται σε 80 δις € ή 6,67 δις € κάθε μήνα.

Δηλαδή, το 2014 σε σύγκριση με το 2009, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας «γκρεμίστηκε», καθότι οι μέσες μηνιαίες κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν και ταυτόχρονα τα μέσα μηνιαία έσοδα συρρικνώθηκαν.

Ας δοθεί λοιπόν μια απάντηση από την Κυβέρνηση επιτέλους στο ερώτημα:

Το 2014 το σύνολο των δαπανών του ΓΚΠ (Γενικός Κρατικός Προϋπολογισμός), εκτιμάται ναι ή όχι σε 186 δις €;

Tο καθεστώς Βενιζέλου - Σαμαρά, με πλαστά στοιχεία, παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό για την πραγματική κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών.

Αυθαίρετα υποστηρίζει ότι οι δαπάνες των τοκοχρεολυσίων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους είναι 11 δις ευρώ (€).

Παραθέτει ανύπαρκτα στοιχεία, που δεν υπάρχουν σε καμία επίσημη στατιστική πηγή. Στοιχεία τα οποία όποιος τα επικαλείται, αποσκοπεί στην σύγχυση και παραπλάνηση των πολιτών».

Και κατέληξε: «Με τις ασκούμενες πολιτικές Βενιζέλου – Σαμαρά η εθνική μας οικονομία θα συνεχίσει τη ξέφρενη πορεία της προς την άβυσσο της πλήρους υποτέλειας, με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται με φρενήρη ρυθμό που θα απαιτεί ολοένα και περισσότερους πόρους για την εξυπηρέτησή του.

Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι για την κάλυψη των τοκοχρεολυτικών δαπανών, οι μνημονιακές Κυβερνήσεις θα εμβαθύνουν το μέγεθος της εξάρτησης της χώρας μας από τους ξένους πιστωτές και τους λοιπούς διεθνιστικούς οικονομικούς παράγοντες των εθνοκτόνων “αγορών”».

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος