Loading...
 Start Page
ΘΕΜΑ:		«Οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας της συγκυβέρνησης άρχισαν  να “λιανίζουν”, πλέον, τους μαθητές της Αχαϊας»

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Μας συγκλόνισε κατεπείγουσα επιστολή, που παραλάβαμε στα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικό Κόμματος Ανατροπής, στην πόλη της Πάτρας, απεσταλμένη από την Γ. Γραμματέα, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, του Δήμου Πατρέων. Στην εν λόγω επιστολή εκφράζεται η έντονη ανησυχία της ως άνω Ένωσης, μα και γενικότερα, της Πατραϊκής Κοινωνίας, σχετικά με την καθημερινή σχεδόν αναφορά προς τα γραφεία της Ένωσης σωρείας δυσάρεστων γεγονότων, που αφορούν, είτε σε κρούσματα λιποθυμίας από ασιτία των μικρών μαθητών, είτε σε συνθήκες έλλειψης δυνατότητας εμβολιασμού πάλι μικρών παιδιών-μαθητών, λόγω δραματικής ανέχειας & μη κάλυψης από υγειονομική ασφάλιση των οικογενειών τους.

 

Το φαινόμενο της περιορισμένης ή καθόλου λήψης τροφής από μικρούς μαθητές, που φοιτούν σε σχολεία της πόλης της Πάτρας, όπως διαβάζουμε στην επιστολή, έχει αρχίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Γίνονται, καθημερινά, όλο και περισσότερες αναφορές στον τοπικό Τύπο, μα και στα μέλη του ΔΣ της Ένωσης προσωπικά, περιπτώσεων μικρών μαθητών που πηγαίνουν το πρωί στο σχολείο, χωρίς να έχουν πάρει κάποιο πρωινό από το σπίτι ή να έχουν έστω και την ελάχιστη δυνατότητα αγοράς κάποιου κολατσιού από το κυλικείο του σχολείου ή τον φούρνο της γειτονιάς, εξ αιτίας της παρατεταμένης ανεργίας και ανέχειας που μαστίζει ολοένα και πιο πολλές οικογένειες.

 

Οι ως άνω εμπερίστατοι γονείς, συνεχίζουμε να διαβάζουμε στην ως άνω επιστολή, δεν έχουν τον τρόπο να σιτίζουν τα παιδιά τους επαρκώς, ούτε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, πόσο μάλλον, να τα προμηθεύουν με χαρτζιλίκι για την αγορά κάποιου σνακ από τον σχολικό χώρο. Ως συνέπεια, κάποιοι μαθητές, ευτυχώς, ακόμα μεμονωμένα διάσπαρτα στον σχολικό χάρτη περιστατικά, εμφανίζουν ζαλάδες, λιποθυμικές τάσεις και αδυναμία συγκέντρωσης ή και συμμετοχής στα μαθήματα αλλά και στις σχολικές δραστηριότητες.

 

Τόσο οι γονείς, μέσα από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, όσο και οι Σύλλογοι των Εκπαιδευτικών, προστατεύουν και περιθάλπουν με στοργή και διακριτικότητα πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, όπως διατυπώνεται από την ως άνω Γ. Γραμματέα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, του Δήμου Πατρέων. Όμως, το θέμα κρίνεται πολύ σοβαρό και δεν αρκεί η αποσπασματική αντιμετώπιση του φαινομένου, ώστε απλά να «κυλάμε τις μέρες» μέχρι να τελειώσει η σχολική χρονιά.

 

Εκτός από την έλλειψη επαρκούς σίτισης, τονίζεται στην ως άνω επιστολή που παραλάβαμε, τα άνω παιδιά, μαζί με τις οικογένειές τους, για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην πρωτοβάθμια μορφή υγείας. Αποτέλεσμα είναι, αρκετοί μαθητές να φοιτούν στα σχολειά μας χωρίς τον απαραίτητο κύκλο εμβολιασμών και βασικού παιδιατρικού ελέγχου, καθώς, οι άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν επίσκεψη σε ιδιωτικό γιατρό. Εξ’ αιτίας αυτής της αδυναμίας, πολλοί μαθητές που δεν μπορούν να προσκομίσουν το απαραίτητο Δελτίο Υγείας τους στην Διεύθυνση του Σχολείου τους, μένουν απλοί παρατηρητές στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, αφού οι Γυμναστές φοβούνται (δικαιολογημένα) να απασχολήσουν μαθητές χωρίς πρόσφατο ιατρικό ιστορικό!

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, πως το πρόβλημα τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, που όσο κι αν κάποιοι φορείς (εθελοντισμού ή Δημοσίων Υπηρεσιών) το αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση με πολύ κόπο και με προσωπική παρέμβαση, εν τούτοις, δεν θα αργήσει η κατάσταση να ξεφύγει από τον καθημερινό έλεγχο και να αποτελέσει από μόνο της μια υγειονομική βόμβα. Αν και όποτε «σκάσει» αυτή η «βόμβα», θα έχουμε απρόβλεπτα αποτελέσματα: Θα αναβιώσουν ξεχασμένες παιδικές ασθένειες και το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο των μαθητών, όσο και των οικογενειών τους, θα εμφανίζεται όλο και πιο ευάλωτο σε κάθε γνωστή επικίνδυνη «παλιομοδίτικη» νόσο (όπως πχ η φυματίωση, που άρχισε να κάνει «εμφανίσεις» στην περιοχή μας), καταβάλλοντας, έτσι, μια ολόκληρη κοινωνία.

 

Επειδή, δεδομένων των ανωτέρω, η άμεση κυβερνητική παρέμβασή σας είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Επειδή κάθε απάντηση σχετικά με ενεργοποίηση της Πολιτείας για την αποτροπή της ως άνω αναφερθείσας «υγειονομικής βόμβας» θα δώσει ελπίδα στους δεινοπαθούντες οικογενειάρχες της Αχαϊας.

Επειδή είναι ανάγκη να δοθεί Υπουργική εντολή, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση όλοι οι ανασφάλιστοι γονείς, τουλάχιστον για τα παιδιά τους, στην πρωτοβάθμια δομή υγείας.

Επειδή είναι ανάγκη να τοποθετηθούν στα ανάλογα πόστα παιδίατροι στο «ΠΕΔΥ», ικανοί να αντιμετωπίσουν πλήθος περιστατικών αναξιοπαθούντων γονέων, αναλόγως του αναμενόμενου σχεδιασμού κάλυψης των εκτάκτων αναγκών (κατ’ ελπίδα) δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους προηγούμενους.

Επειδή είναι αναγκαία η άμεση λήψη αξιόπιστων στοιχείων μέσα από την διανομή σχετικού ερωτηματολογίου στους γονείς, των οποίων τα παιδιά φοιτούν, τόσο στην α΄βάθμια, όσο και στην β΄βάθμια εκπαίδευση, όπου κάθε γονέας-κηδεμόνας θα δηλώνει επώνυμα την υγειονομική κατάσταση ασφάλισης όλων των ανήλικων μελών της οικογένειάς του.

Επειδή καταγραφή & διασταύρωση όλων των στοιχείων ασφαλιστικού μητρώου των ως άνω αναξιοπαθούντων οικογενειών θα μπορούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας να πραγματοποιήσουν, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της πολιτικής ηγεσίας, ακόμα και μέσα από υποδομές διαδικτύου του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου ή του οικείου Δήμου, τόσο για περιστατικά αντιμετώπισης φαινομένων ασιτίας, όσο και για περιπτώσεις μη υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων μαθητών.

Επειδή θεωρούμε ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας, τα παιδιά, ως αυριανή ελπίδα του τόπου μας, να έχουν τα αυτονόητα, ώστε να μπορεί να ονειρεύεται κάθε ένα από αυτά ένα καλύτερο αύριο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την καταγραφή των κρουσμάτων λιποθυμικών κρίσεων από ασιτία των μικρών μαθητών ή μη εμβολιασμού των προηγουμένων λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ικανότητας των κηδεμόνων στα κατά τόπους Σχολεία της Α’βάθμιας & β’βάθμιας εκπαίδευσης της Αχαϊας;

2. Θα λάβετε την πρόνοια για χορήγηση πρωινού συσσιτίου αλλά και κυρίως γεύματος στα παιδιά-μαθητές της Α’βάθμιας & β’βάθμιας εκπαίδευσης της Αχαϊας, που έχουν άνεργους και υπό προϋποθέσεις χαρακτηρισμένους «άπορους» γονείς;

3. Θα λάβετε την πρόνοια για χορήγηση δωρεάν υγειονομικής ασφαλιστικής κάλυψης στα παιδιά-μαθητές της Α’βάθμιας & β’βάθμιας εκπαίδευσης της Αχαϊας, που έχουν άνεργους και υπό προϋποθέσεις χαρακτηρισμένους «άπορους» γονείς, προκειμένου για τον επαρκή εμβολιασμό τους;

4. Θα δημιουργήσετε υποδομή σχετικού «μητρώου» των παιδιών–μαθητών της Α’βάθμιας & β’βάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, που αντιμετωπίζουν τις παραπάνω δυσκολίες από πλευράς σίτισης & υγειονομικής περίθαλψης, έτσι ώστε να διευκολύνεται από τις κρατικές υπηρεσίες ή τους εκάστοτε μη κρατικούς φορείς εθελοντισμού η ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των όποιων κατ’ ελπίδα θεσμοθετημένων (...ή όχι...) παροχών, χωρίς την επιβάρυνση των κηδεμόνων με τη διεκπεραίωση πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος