Loading...
 Start Page
Σήμερα στις 12.00μ. η ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ συνέντευξη Β. Πολύδωρα - Ν. Νικολόπουλου Σημεία τοποθέτησης

Ξέρω πως αναφορά σε αριθμούς είναι πολλές φορές κουραστική.

Όμως μία μικρή αναφορά σε ορισμένα μεγέθη είναι απολύτως απαραίτητη για να καταλάβουμε που είμαστε και που πηγαίνουμε στην Ελλάδα του 2014.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

 

* Η ανεργία είναι στο 27,5%. Οι άνεργοι υπολογίζονται σε 1,4 εκ. άτομα. Η ανεργία των γυναικών είναι στο 31,6% και των νέων κάτω των 25 ετών στο 58,3%. (Πηγή: Eurostat για τον Δεκέμβριο του 2013)

 

* Η Ελλάδα βρίσκεται επί 6 χρόνια σε ύφεση και οι Έλληνες έχουν χάσει κατά την περίοδο του μνημονίου το 30% των εισοδημάτων τους. Το τρίτο τρίμηνο του 2009 τα εισοδήματα ήσαν 43 δις και έφτασαν τα 30 δις το τρίτο τρίμηνο του 2013 (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ)

 

* Απώλειες 185 δισ. ευρώ εμφανίζουν  στα χρόνια του μνημονίου οι αξίες στην Ελλάδα. 11.000 έλληνες μικρο-ομολογιούχοι είδαν ήδη πρώτοι τις τοποθετήσεις τους στα ασφαλή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου να εξατμίζονται σε μία νύχτα. Οι 900.000 επενδυτές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας καταβαραθρώθηκαν. Οι ελληνικές μετοχές υπέστησαν ζημιές ύψους 65 δις ευρώ. Και η αξία των ακινήτων υποχώρησε κατά 100 δις ευρώ (Πηγή: Το Βήμα 31/03/13)

 

* Ανασφάλιστοι και χωρίς πρόσβαση στην δημόσια υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι 3.068.000 άτομα. (Δηλώσεις προέδρου ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντού, στο 12ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου)

 

* Το χρέος της χώρας έφτασε στα 321,47 δις ευρώ στο τέλος του 2013 (Πηγή: Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους - ΟΔΔΗΧ).

 

* Κάθε έλληνας πολίτης οφείλει στους δανειστές της χώρας 21.657 ευρώ (Πηγή: Economist)

 

Τα παραπάνω αρκούν για να καταλάβουν όλοι ότι στα χρόνια του μνημονίου δεν υπήρξε μόνο μία πλήρης ισοπέδωση των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, αλλά και μία συνειδητή δολοφονία κάθε έννοιας ορθής οικονομικής πολιτικής. Το μνημόνιο κατέστρεψε και τον λαό και την εθνική οικονομία! Το πείραμα των εργαστηρίων του Βερολίνου και των Βρυξελλών, απέτυχε.

 

Και για το πείραμα που έγινε στην Ελλάδα υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, με ονοματεπώνυμο. Σήμερα πια, κανένας δεν δικαιούται να λέει δεν «ήξερα». Κανένας δεν μπορεί να επικαλείται άγνοια ή να βάζει τον κομματικό πατριωτισμό του πάνω από τον εθνικό. Και κανένας δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια, να αδιαφορεί και να αφήνει τα πράγματα να εξελίσσονται κατά τον τρόπο που βολεύει την μνημονιακή ολιγαρχία.

 

Σήμερα, ξέρουμε πως τα τέσσερα χρόνια μνημονίου ήσαν χρόνια με ασταμάτητα μακροβούτια στην απελπισία. Με ανώφελες θυσίες του λαού. Με διαρκείς απαιτήσεις των δανειστών και διαρκείς υπογραφές πλήρους υποταγής των κυβερνήσεων. Σήμερα, η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προσπαθεί να εγκλωβίσει τον λαό με ένα διπλό δίλημμα.

Ο μεν κ. Σαμαράς ξεδιπλώνει μία επιχείρηση κούφιας αισιοδοξίας, ο δε κ. Βενιζέλος επισείει το κούφιο βαρελότο της δήθεν αποσταθεροποίησης και ακυβερνησίας στην χώρα.

Και πίσω απ’ όλα αυτά, μετά τις ευρωεκλογές, έρχονται… οι φορολογικές δηλώσεις. Έρχονται οι νέες περικοπές στις συντάξεις, τα νέα μέτρα αποσάθρωσης της αγοράς και δεκάδων επαγγελματικών κλάδων. Αυτό που έγινε με τα φαρμακεία, σε λίγο θα μοιάζει με ανέκδοτο μπροστά σε αυτά που θα υποστούν άλλες επαγγελματικές ομάδες. Και βέβαια, οι αφαιμάξεις και η φορολογική λαίλαπα θα συνεχιστεί. Και οι δουλειές που θα δημιουργηθούν, θα είναι τα… τρίωρα των 200 ευρώ.

Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια που κρύβει πίσω από τις υποσχέσεις αισιοδοξίας του κ. Σαμαρά, ο οποίος με την ίδια ευκολία που ξέχασε τα Ζάππεια και τα «δεν κυβερνώ μαζί με το ΠΑΣΟΚ», θα ξεχάσει και αυτά που τάζει, για να προσφέρει και πάλι γη και ύδωρ στην κ. Μέρκελ και στο νεοφιλελεύθερο ιερατείο της Ευρώπης. Όσο για τα διλήμματα του κ. Βενιζέλου, ένα μπορούμε να πούμε: Η Ελλάδα, κύριε Βενιζέλο, θα έχει κυβέρνηση και μετά από εσάς. Εσείς να δούμε που θα είστε…

Ναι. Η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση και μετά από την οπερέτα Σαμαρά – Βενιζέλου. Και ίσως  πολύ – πολύ καλύτερη. Ειδικά εάν σε μία τέτοια κυβέρνηση συμμαχήσουν όλες οι πατριωτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, από όποια ιδεολογική αφετηρία και αν προέρχονται.

Όμως, για να φτάσουμε εκεί, πρέπει πρώτα να ψηφίσουμε. Και στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε για την ευρωβουλή. Σε μία κάλπη που θα στείλει μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο να παριστάνουν τα ινδικά χοιρίδια των τρελών επιστημόνων του ευρωπαϊκού χάους. Εκείνων που με την πολιτική τους κοντεύουν να τινάξουν στον αέρα το ευρωπαϊκό όραμα, δομώντας μία αντιδημοκρατική και ανελεύθερη Ευρώπη, μίας κλειστής οικονομικής ολιγαρχίας.

 

Όλη η Ευρώπη, με ή χωρίς μνημόνια, βιώνει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα της σφιχτής λιτότητας και της αντικοινωνικής πολιτικής. Και όλη η Ευρώπη σε αυτές τις ευρωεκλογές, είναι έτοιμη να ψηφίσει με αγανάκτηση και αντίδραση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, να διοχετεύσει την ψήφο της σε ακραίες και μισαλλόδοξες ιδεολογίες που μπορούν να μας γυρίσουν στην εποχή του μεσοπολέμου.

Όχι αυτό είναι λάθος. Οι Έλληνες, όπως και οι Ευρωπαίοι, πρέπει να ψηφίσουν τις πολλές γνήσιες και λαϊκές, πλην όμως δημοκρατικές φωνές. Οι Έλληνες όμως, σε αυτές τις ευρωεκλογές, πρέπει να κάνουν κάτι ακόμα. Να τρομάξουν την Ευρώπη, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα και στο εσωτερικό. Κλονίζοντας την εγωπάθεια των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

 

Οι Έλληνες δεν πρέπει να τους χαρίσουν λοιπόν άλλη ευκαιρία. Να μην τους επιτρέψουν να μας ξεγελάσουν και πάλι. Να μην τους χαρίσουν καμία ψήφο! Αυτή είναι η έννοια της «ανατροπής» στις εκλογές της Κυριακής. Μίας «ανατροπής» που στηρίζει η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό, της οποίας το ιδεολογικό στίγμα είναι σαφές. Ανήκει στον χώρο της μεγάλης και κοινωνικής κεντροδεξιάς, η οποία είναι και πατριωτική και λαϊκή και δημοκρατική δύναμη σταθερότητας και ευθύνης.

Η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό, είναι ένας πολιτικός συνασπισμός προσωπικοτήτων με βαθύ ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό στίγμα. Εγώ, ο Βύρων Πολύδωρας, ο Χρήστος Ζώης και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, είμαστε διακριτές προσωπικότητες που προέρχόμαστε από την ίδια μεγάλη κοιτίδα του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Και εμείς, όπως και πάρα πολλοί άλλοι, είδαμε την μεγάλη παράταξη που κουβάλησε και υπηρέτησε το ελληνοευρωπαϊκό όραμα να μεταλάσσεται σε ένα μικρό γρανάζι των νεοφιλελεύθερω πολιτικών, με απόλυτη ευθύνη του κ. Σαμαρά, ο οποίος μίκρυνε την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μίκρυνε και την Ελλάδα. Επιπλέον όμως, σήμερα ειδικά, η «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό» εκπροσωπεί την ανάγκη για εθνική συνεννόηση. Για μία ελληνική συμμαχία όλων των δυνάμεων, απέναντι στις δυνάμεις της νέας υποδούλωσης του έθνους. Γιατί για εμάς, η Ευρώπη είναι Ευρώπη των εθνών και όχι των αριθμών και των τραπεζιτών.

Στην Ευρώπη των εθνών πιστεύουμε και σε μία Ελλάδα των Ελλήνων, απ’ όποια ιδεολογική αφετηρία κι αν προέρχονται. Εξάλλου, ιδεολογική διαπάλη δεν μπορεί να υπάρξει σε κανένα ανελεύθερο κράτος. Και το ζητούμενο σήμερα είναι η νέα ελληνική ελευθερία και αξιοπρέπεια!

Στηρίξτε την Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό. Στηρίξτε το ψηφοδέλτιό της, που θα βρείτε σε όλη την χώρα. Δώστε της φωνή μέσα στην ευρωβουλή, αλλά και δύναμη να συνεχίσει την προσπάθεια της σύνθεσης και της συνεννόησης. Δύναμη για να συμβάλλει να ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, τον κάβο των μνημονίων. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, στον τόπο μας και κυρίως στα παιδιά μας…

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος