Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος: «Είναι προκλητικό να προβλέπονται επιπλέον αμοιβές  στους εκάστοτε κρατικούς λειτουργούς»

Είναι τουλάχιστον προκλητικό να προβλέπονται επιπλέον αμοιβές στους εκάστοτε κρατικούς λειτουργούς πράγμα το οποίο αντίκειται στο πνεύμα της εποχής, τόνιζα μεταξύ άλλων στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησα στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και πολύ συγκεκριμένα έθετα τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποιο είναι το προκλητικό μπόνους που θα λάβει ο γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης, αν φέρει αυξημένα έσοδα;
  2. Ποια είναι η καταβολή ετήσιας αμοιβής στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και
  3. Εάν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ο κ. Στουρνάρας υπερασπίζεται το ηθικό της αμοιβής βάσει της απόδοσης στο Δημόσιο.
Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σημειώνει ότι εφόσον εφαρμοστεί προσεκτικά και σχεδιασμένα ένα τέτοιο σύστημα θα μπορέσει να συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και φορέων. Προσωπικά κατέθεσα την ερώτηση ορμώμενος από διάταξη, σύμφωνα με την οποία «με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να προβλέπεται ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus) του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ως ποσοστό επί των εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας που υπερβαίνουν τον ετήσιο στόχο».

Δύο μέρες προτού φτάσει επίσημα η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στην Βουλή, η κυβέρνηση φρόντισε να «διαρρεύσει» η αμοιβή του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, κ. Θεοχάρη. Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών και συνολικότερα η κυβέρνηση αφήνουν μετέωρα τρία ζητήματα…

Κατ’ αρχήν, από την απάντηση του υπουργείου δεν ξεκαθαρίζεται πλήρως εάν ο κ. Θεοχάρης δικαιούται να λάβει κάποιο επιπλέον μπόνους σε περίπτωση που παρουσιάσει αυξημένα έσοδα πάνω από κάποιο όριο.

Έπειτα, από την ίδια την απάντηση γίνεται ξεκάθαρο πως ο κ. Θεοχάρης κοστίζει μηνιαίως στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή στον ελληνικό λαό, κάτι παραπάνω από 6.000 ευρώ. Μέσα στην κρατική μηχανή των αρκετών χιλιάδων στελεχών και υπαλλήλων, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντα του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων; Και για να το επεκτείνω ακόμα περισσότερο, δεν υπάρχουν ικανά και άξια στελέχη στην δημόσια διοίκηση που θα μπορούσαν, σε μεγάλο βαθμό, να αντικαταστήσουν όλη αυτή την στρατιά Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της κυβέρνησης; Είναι όλοι αυτοί οι Γραμματείς τόσο… δυσεύρετοι, με αποτέλεσμα να δαπανά το ελληνικό κράτος κάμποσα εκατομμύρια ευρώ ανά έτος ή μήπως το… νοικοκύρεμα ισχύει για όλους τους άλλους πλην της κυβέρνησης; Ο λαός καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται εάν ο κάθε κ. Θεοχάρης δικαιούται να στοιχίζει 6.000 ευρώ τον μήνα στην χώρα…».

Είπαμε ότι ο κ. Θεοχάρης δεν νομοθετεί και είναι αλήθεια ότι ο ίδιος  αρέσκεται για οποιαδήποτε δυσλειτουργία να πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομίας.  Θα μπορούσε, όμως, να ψάξει και να βρει έναν τρόπο για να λειτουργήσει η αγορά.  Το πως το γνωρίζει αυτός, ο οποίος και πληρώνει ένα σωρό συμβούλους. Θα μπορούσαν να βρουν μια προσωρινή λύση. Δεν είναι δική του η κύρια ευθύνη. Να μην είμαστε άδικοι. Αυτή την φορά φταίει σε ένα μικρό ποσοστό. Αλλά δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Εκτός κι αν βρίσκεται σε πόλεμο με το υπουργείο και θέλει να τους εκθέσει. Κύριοι, κάντε, επιτέλους, την δουλειά σας. Σταματήστε να βλέπετε παντού γύρω  σας φαντάσματα. Το μοναδικό φάντασμα που υπάρχει βρίσκεται στα υπουργεία σας. Είναι οι ίδιες οι σκέψεις σας για το πως θα ψάξετε κάτω από τα μαξιλάρια των ανθρώπων και εν τέλει πως θα καρπωθείτε και από αυτό.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος