Λίστα αντικειμένων
Για άλλη μια φορά και δυστυχώς σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα η δικομματική κυβέρνηση εμπαίζει τους Έλληνες πολίτες, τους πολίτες εκείνους που από την μία έχουν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ταλανίζουν ολόκληρη την οικογένεια εκτός των ίδιων των πασχόντων και από την άλλη την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης των Σαμαρά – Βενιζέλου.
Ο λόγος γίνεται για τις μεταγραφές γονέων, τέκνων, αδελφών, συζύγων ατόμων ΑΜΕΑ που παρά τις «κραυγές» και διαμαρτυρίες της ΕΣΑΜΕΑ και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπ. Παιδείας κ. Α. Λοβέρδου για δικαιότερη αντιμετώπιση ήρθε εκ νέου για ψήφιση με το άρθρο 53 του ν. 4264/2014 και δεν αποτελεί παρά την πιστή αντιγραφή της ελλιπούς διάταξης που αναπαράγεται συνεχώς από το 2004 έως και σήμερα. Η διάταξη έχει ως εξής: «γ.γ.: με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%»
Όπως είναι φανερό η διάταξη δεν προστατεύει σχεδόν το σύνολο των φοιτητών που οι οικογένειές τους έχουν στη φροντίδα τους ένα μέλος (γονέα, σύζυγο ή αδελφό) με αναπηρία καθώς αγνοεί καθολικά τους φοιτητές που στην οικογένειά τους υπάρχει άλλο παιδί με βαριά αναπηρία (σύνδρομο down, νοητική αναπηρία, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση βαριές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες).
Βέβαια το γεγονός αυτό αποτελεί άλλο ένα μεγάλο ερωτηματικό για τον ρόλο και τις προθέσεις των κυβερνώντων γιατί είναι προφανές ότι η εν λόγω διάταξη δεν έχει κανένα οικονομικό αντίκτυπο και άρα δεν υπόκειται στις «επιταγές» της Τρόικα.
Η Γραμματέας Αλληλεγγύης και Εθελοντικών Οργανώσεων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής, Αναστασία Μανωλοπούλου έθεσε σε γνώση των οργάνων του κόμματος το σοβαρό αυτό θέμα που αφορά σε εκατοντάδες Ελληνικές οικογένειες και ακολούθως κατατέθηκε ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ υπουργο ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: “ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΑΝΑΠΗΡΟ ΜΕΛΟΣ”
Πληροφορηθήκαμε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος ότι η “Ε.Σ.ΑμεΑ” έχει εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της για τις ρυθμίσεις του συστήματος μετεγγραφών των φοιτητών, διότι από το έτος 2004 έως και σήμερα ουδεμία νομοθετική ρύθμιση δεν έχει λάβει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών με αναπηρία και κυρίως των φοιτητών που στην οικογένειά τους υπάρχει ένα τουλάχιστον μέλος με αναπηρία. Το δίκαιο του αιτήματός τους και η αναγκαιότητα τροποποίησης της διάταξης του άρθρου 53, του ν. 4264/2014, πληροφορηθήκαμε ότι αναγνώρισε και ο Υπουργός Παιδείας κ. Αν. Λοβέρδος.
Με έκπληξή μας όμως διαπιστώσαμε ότι σε σχετική τροπολογία με αρ. 1549/82/4-7-2014, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Ρυθμίσεις του ποινικού και σωφρονιστικού κώδικα» δεν υπάρχει ουδεμία τροποποίηση–συμπλήρωση της περ. γγ, του άρθρου 53, του ν. 4264/2014.
Η περ. γγ του άρθρου 53 του ν. 4264/2014 αποτελεί πιστή αντιγραφή ελλιπούς διάταξης που αναπαράγεται συνεχώς από το 2004 έως και σήμερα. Η διάταξη έχει ως εξής: «γ.γ.: με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%»
Η διάταξη δεν προστατεύει σχεδόν το σύνολο των φοιτητών που οι οικογένειές τους έχουν στη φροντίδα τους ένα μέλος (γονέα, σύζυγο ή αδελφό) με αναπηρία. Ειδικότερα, τονίζουμε ότι ο νομοθέτης ποτέ δεν μερίμνησε για τους φοιτητές που στην οικογένειά τους υπάρχει άλλο παιδί με βαριά αναπηρία (σύνδρομο down, νοητική αναπηρία, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση βαριές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες).
Επειδή η περ. γγ έχει σοβαρές ελλείψεις αλλά και σοβαρά λάθη στην ορολογία που χρησιμοποιείται για την αναπηρία στη σύγχρονη εποχή, ενώ η ορολογία της δεν συνάδει με την ορολογία που χρησιμοποιούν τα ΚΕΠΑ στις γνωματεύσεις αναπηρίας.
Επειδή η σχετική διάταξη προστατεύει φοιτητές που οι γονείς τους ανήκουν σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό κατηγοριών αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, δημιουργώντας ανισότητες μεταξύ των μελών της ευπαθούς κοινωνικά ομάδας των ατόμων με αναπηρία.
Επειδή η εν λόγω διάταξη χρησιμοποιεί ορολογίες που έρχονται σε αντίθεση με σύγχρονους και δόκιμους όρους, οι οποίοι έχουν υιοθετηθεί και από τον ισχύον Πίνακα Προσδιορισμού των ποσοστών αναπηρίας.
Επειδή η εν λόγω διάταξη δημιουργεί άνιση μεταχείριση μεταξύ της ίδιας κατηγορίας αναπηρίας στην περίπτωση των νεφροπαθών.
Επειδή η εν λόγω διάταξη δεν προστατεύει φοιτητές που οι γονείς τους πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως: Θαλασσαιμία (ομόζυγος μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, καρκίνο, βαριές ψυχικές παθήσεις, μεταμοσχευθέντες συμπαγών οργάνων κλπ) αλλά προστατεύει τους φοιτητές που οι γονείς τους πάσχουν από τη νόσο Duchenne.
Επειδή δεν προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για φοιτητές των οποίων οι οικογένειες έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές αναπηρίες, όπως νοητική υστέρηση, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση βαριές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες, παρόλο που είναι γνωστό σε όλη την κοινωνία ότι αυτές οι οικογένειες επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα για να καλύψουν τις ανάγκες της αναπηρίας του παιδιού τους.
Επειδή τις ως άνω οικογένειες ο νομοθέτης ουδέποτε τις προστάτεψε με αποτέλεσμα οι φοιτητές που έχουν αδέλφια με αναπηρία να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.
Με τα άνω δεδομένα, ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:
1. Σκοπεύετε να τροποποιήσετε την περ. γγ, της παρ. 1, του άρθρου 53, του ν. 4264/2014 ως εξής: “Φοιτητές που είναι οι ίδιοι άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας 50% ανεξαρτήτως εάν η αναπηρία εμφανίστηκε προ ή μετά το χρόνο εισαγωγής τους στη σχολή που εισήχθησαν, φοιτητές με γονείς, συζύγους που έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ανεξαρτήτου κατηγορίας αναπηρίας και φοιτητές που η οικογένειά τους έχει προστατευόμενο μέλος άτομο με νοητική αναπηρία, σύνδρομο «down», αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%”;
2. Σκοπεύετε να δώσετε στην άνω τροποποίηση αναδρομική ισχύ, ώστε να επωφεληθούν και οι οικογένειες που έχουν τέκνα φοιτητές παλαιότερης εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την καθ’ οιοδήποτε χρόνο ψήφιση της προτεινόμενης τροπολογίας και δεν έχουν τύχει των ευεργετημάτων της αναμενόμενης ως άνω διορθωτικής ρύθμισης;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |