Loading...
 Start Page

Συνέντευξη του

ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτή Αχαίας

Τομεάρχη Εργασίας ΝΔ

 

 

Σαν αρμόδιος Τομεάρχης Εργασίας, πως σχολιάζετε την εκτόξευση της ανεργίας σε ποσοστά τεράστια και πρωτόγνωρα; Που θα απορροφηθούν τα νέα παιδιά;

 

Είχαμε επισημάνει σαν Ν.Δ. σε όλους τους τόνους, ότι η έλλειψη κάθε αναπτυξιακής πολιτικής, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή και εξοντωτική περιοριστική πολιτική, θα οδηγήσει σε τεράστια ύφεση την οικονομία μας και θα εκτοξεύσει την ανεργία. Δυστυχώς, επαληθεύτηκαν και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μας και σχεδόν ο ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος. Μόνο ένα θετικό Αναπτυξιακό Οικονομικό περιβάλλον γεννά θέσεις Εργασίας.Η καλπάζουσα Ανεργία είναι το μεγαλύτερο Κοινωνικό Πρόβλημα της εποχής μας. Είναι ο σκληρός πυρήνας της κρίσης που εξαναγκάζει δυστυχώς την νέα γενιά να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει τρόπος να πείσεις έναν νέο να μείνει στην Ελλάδα.

Χρειάζεται πλήρης αναμόρφωση των εργασιακού κι επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να καταστεί  ελκυστικό για τους νέους μας. Σήμερα, η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί μονόδρομο για το κόψιμο του γόρδιου δεσμού της ανεργίας. Μέτρα όπως: η μείωση των φορολογικών συντελεστών, συνδυασμένη με βαριές ποινές για τη φοροδιαφυγή, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σε συνδυασμό με νέες προσλήψεις ή με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά και η εφαρμογή δρακόντειων ποινών για τη μαύρη εργασία, σκιαγραφούν το πλαίσιο της επίλυσης του προβλήματος. Επιπλέον, παροχή φορολογικών κίνητρων σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέο προσωπικό και φυσικά η άμεση χορήγηση ρευστότητας στην αγορά, τόσο μέσω των Τραπεζών, όσο και με την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην Αγορά και να την οδηγήσουν και πάλι σε αναπτυξιακή πορεία. Είναι σαφές ότι, σε ένα τέτοιο πιο υγιές περιβάλλον, οι νέοι εργαζόμενοι μπορούν με αξιοπρέπεια να οικοδομούν το μέλλον τους, οικοδομώντας ταυτόχρονα και το μέλλον της Ελλάδας.

 

Ποιες είναι οι δικές σας θέσεις για την καταπολέμησή της;

 

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αναχαίτιση της ανεργίας. Κι αυτό γιατί μόνο ένα θετικό αναπτυξιακό οικονομικό περιβάλλον γεννά θέσεις εργασίας.

Με την έννοια αυτή η ολοκληρωμένη οικονομική μας πρόταση Ζάππειο ΙΙ, πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει θετική προοπτική στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Είναι μια πρόταση που απαντά στην κρίση με συγκεκριμένα, κοστολογημένα μέτρα, που μπορούν να τονώσουν την αγορά, να βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και να βάλουν θετικό πρόσημο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ειδικότερα όμως απαιτούνται και στοχευμένες δράσεις για την απασχόληση, αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Πόρων για τη στήριξη της απασχόλησης που λιμνάζουν στο Υπουργείο Εργασίας, κίνητρα για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας.

Προτείνουμε μείωση των πολύ υψηλών ασφαλιστικών εισφορών - με παράλληλη αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες-   έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε την ποιοτική, καλά αμοιβόμενη και ασφαλισμένη εργασία.

Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας. Απαιτείται καθολική κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί. Η θέσπιση ξεκάθαρου πλαισίου λειτουργίας της Αγοράς με σταθερή φορολογική νομοθεσία, με κίνητρα ανάπτυξης και με αποτελεσματική εποπτεία είναι η δική μας δέσμευση, η δική μας ευθύνη και η δική μας αποστολή.

 

Ποια είναι η λάθος συνταγή που λέτε;

 

Όπως φαίνεται το μίγμα πολιτικής που ακολουθείται εξάντλησε τα όριά του. Οι συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και τα σενάρια αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους εκτός από την μη μείωση των ελλειμμάτων ευρύτερη κρατική μηχανή, η αδύναμη οικονομία αδυνατεί να παράγει τα απαιτούμενα φορολογικά έσοδα ώστε να επιτευχθεί πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το οποίο θα κατευθυνθεί στη μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους.

Η Κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια εφαρμόζει την  πολιτική του παραλόγου: από τη μία υφαρπάζοντας μισθούς και συντάξεις, μειώνει τη φορολογητέα ύλη δυναμιτίζοντας την επίτευξη των στόχων στα φορολογικά έσοδα και από την άλλη επιβάλει έκτακτες φορολογικές εισφορές, για να καλύψει το χαμένο έδαφος, που η πολιτική της προκάλεσε. Αυτός ο φαύλος κύκλος το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι λουκέτα παντού, ασφυξία στην Αγορά, ακόμα μεγαλύτερη  ύφεση , ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα για όλους.

 

 

 

Διαφωνείτε με τις οριζόντιες μειώσεις μισθών και με το “κούρεμα” των χαμηλοσυνταξιούχων μα πως θα βγούμε από την ύφεση;

 

Έξοδος από την ύφεση σημαίνει στοχευμένες περικοπές και στρατηγική ανάπτυξης. Προς το παρόν διαθέτουμε μόνο τη μία παράμετρο. Όταν η κινεζική κυβέρνηση ζητά από τις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις μεγαλύτερο μέρισμα το 2011 για να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δαπάνες που υποχρηματοδοτούνται, γιατί άραγε το ελληνικό δημόσιο από την πλευρά του μετόχου δεν άσκησε ανάλογο έλεγχο στα ΕΛΠΕ, στον ΟΤΕ κ.α.; Όσον αφορά στο νέο μισθολόγιο που κατάντησε “πτωχολόγιο” ισχύουν όσα είχα τονίσει στον Υπουργό τότε που έκοβε τα δώρα. Στο περιβάλλον των συγκοινωνούντων δοχείων της οικονομία, όλες οι παρεμβάσεις έχουν παράπλευρες απώλειες και τα οφέλη. Η περικοπή του 13ου και 14ουμισθού, για παράδειγμα, εξοικονόμησε πόρους για το Δημόσιο όμως μείωσε τα έσοδα από εισφορές των  ασφαλιστικών ταμείων, οδηγώντας τα σε αδιέξοδο. Ειδικά για τα Ασφαλιστικά Ταμεία καμία μέριμνα δεν λαμβάνεται, ώστε το έλλειμμα από τη μείωση των εσόδων από εισφορές να αντισταθμιστεί από δράσεις που θα δημιουργούσαν έσοδα από την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας τους. Δυστυχώς η Κυβέρνηση εξαντλεί την αποτελεσματικότητα της με τη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε δράση σε αναπτυξιακό επίπεδο αφήνει την Αγορά στο έλεος των αδιεξόδων της ύφεσης.

 

Γιατί πάτε τόσο κόντρα στη κυβέρνηση αφού συμφωνείτε στην ταχεία έξοδο;

 

Η έξοδος από την ύφεση με τόσο περιοριστική πολιτική είναι απίθανη. Η έξοδος από την οικονομική κρίση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να προχωράμε συνεχώς με φοροεισπρακτικά μέτρα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι σήμερα η Κυβέρνηση έχει φτάσει να φορολογεί ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχιας. Ποια έσοδα μπορούν να επιφέρουν οι έκτακτες εισφορές που επιβάλει η Κυβέρνηση, όταν το 90% των επιχειρήσεων είναι ζημιογόνο; Έχει υπολογίσει άραγε κάποιος από τη Κυβέρνηση το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί να επιστρέψει το Δημόσιο από την προκαταβολή φόρου, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν γυρίσει από κέρδη σε ζημιές;

 

Συχνά η Ν.Δ μιλά για τη κρίση αξιών. Πιστεύετε ότι έχουμε;

 

Η οικονομική κρίση είναι παρεπόμενο της κρίσης αξιών. Των προβλημάτων στην εκπαίδευση, της νοοτροπίας των ίδιων των πολιτών που ψήφιζαν πολλές φορές τους πολιτικούς από τους οποίους θα είχαν ίδιο όφελος. Είναι θέμα παιδείας και αξιών, στα οποία κάναμε πολλές εκπτώσεις τα τελευταία 40 χρόνια. Και αυτή τη στιγμή το πληρώνουμε με τον χειρότερο τρόπο.

 

Φτάνει το σχέδιο σωτηρίας που προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς;

 

Εγγύηση για ένα αποτελεσματικό σχέδιο σωτηρίας μπορεί να αποτελέσει η συνεπής συνεργασία Κράτους, ΟΤΑ και πολιτών. Σίγουρα η Ελλάδα έχει το δυναμικό έμψυχο και μη, για να προχωρήσει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα που πτώχευσε δυο φορές τον 20ο αιώνα. Αυτό που εφάρμοσαν οι Γερμανοί, δεν ήταν μαγική συνταγή, το αντίθετο μάλιστα ακολούθησαν μία συγκεκριμένη πρακτική: να έχουν σχεδιασμό, προϋπολογισμούς που να τους τηρούν και να καταναλώνουν όσο επιτρέπουν οι δυνατότητές τους.

Τόσο σήμερα όσο και τα επόμενα χρόνια, οι διεθνείς συνθήκες και το παγκόσμιο περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευνοϊκά μπορούν να χαρακτηριστούν: τα διεθνή επιτόκια και τα ασφάλιστρα κινδύνου θα είναι υψηλότερα, οι ρυθμοί ανάπτυξης χαμηλότεροι και οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι μεγαλύτεροι. Αυτό καθιστά το έργο της επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας όχι μόνο δυσκολότερο και απαιτητικότερο, αλλά κυρίως εφαρμοστέο, χωρίς τη δυνατότητα άλλης καθυστέρησης ή αναβολής.

 

 

 

 

Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το βεβιασμένο της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων ;

 

Σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, είμαστε οι πρώτοι που τις υποστηρίξαμε. Σε αυτό που είμαστε αντίθετοι είναι το ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε την πώληση Οργανισμών μόνο υπό τη διάσταση της ταμειακής λογικής, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τη δυνητική αξία που περιέχουν. Είναι λάθος να διαπραγματευόμαστε με βάση των απομειωμένων τιμών του σήμερα, ειδικά σε περιπτώσεις μονοπωλιακών οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου. Άλλωστε όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, οι Αγορές και οι Επενδυτές αξιολογούν κυρίως την αναπτυξιακή διάσταση και δυναμική, σε κάθε τοποθέτηση που πραγματοποιούν.

 

Κύριε Νικολόπουλε, λέτε  επίσης ότι η κυβερνητική μνημονιακή πολιτική δεν έχει καμία εσωτερική λογική, αλλά χαρακτηρίζεται και είναι γεμάτη από πολλές αντικρουόμενες προβλέψεις. Έχετε μερικά παραδείγματα για να καταλάβουμε για τι ακριβώς καταγγέλλετε;

 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. πολλές φορές έχει φανερώσει τέτοιες περιπτώσεις. Ας πούμε π.χ. :

  • Αυξάνει συνεχώς τη φορολογική επιβάρυνση, ενώ υποτίθεται στοχεύει σε ιδιωτικοποιήσεις.
  • Δεν ενισχύει τη ρευστότητα, ενώ υποτίθεται ότι στοχεύει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας!
  • Και επιβάλλει αλλεπάλληλες έκτακτες εισφορές στα ακίνητα!

 

Έφτασε ο χειμώνας και Χειμερινός Τουρισμός για την Αχαΐα και όλη τη Δυτική Ελλάδα σημαίνει “XIONOΔΡΟΜΙΚΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ” . Ακούστηκε πολλές φορές από τους Αχαιούς πράσινους βουλευτές ότι θα ανανεωθεί ο εξοπλισμός με χρήματα του Αναπτυξιακού Νόμου. Θυμάμαι αρκετές φορές τον πρ. Δήμαρχο Καλαβρύτων και τωρινό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαδόπουλο να λέει σε συνεντεύξεις του ότι όλα τα έχει τακτοποιήσει με τον κ. Χρυσοχοΐδη.  Πού βρίσκεται το θέμα, που αφορά πολλές επιχειρήσεις και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου σε μια περίοδο ύφεσης;

 

Και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων έχω την αίσθηση πως πέφτει χοντρό δούλεμα από την Κυβέρνηση. Το θέμα, ωστόσο, είναι πως η Κυβέρνηση μπορεί να θέλει να δουλεύει τα δικά της στελέχη και αυτά με τη σειρά τους να μην καταλαβαίνουν ή να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, αλλά δεν μπορεί να δουλεύει όλους τους Αχαιούς και ειδικά τους πολίτες και τους επιχειρηματίες των Καλαβρύτων, που τόσα χρόνια έχουν στηρίξει πολλά στην ανάπτυξη της ορεινής Αχαΐας με βασικό μοχλό το Χιονοδρομικό Κέντρο.

Πρέπει να σας υπενθυμίσω πως για την ένταξη του έργου είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα, αλλά και πως ο Περιφερειάρχης , Απ. Κατσιφάρας, ενώπιον όλων των παραγόντων της Δυτικής Ελλάδας, υποστήριξε πως το Χιονοδρομικό θα χρηματοδοτηθεί από τον Αναπτυξιακό και γι΄ αυτό δεν το προτάσσει μεταξύ των διεκδικήσεων προς το Υπουργείο Τουρισμού, κατά την πιο πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού , Π. Γερουλάνου.

Αναρωτιέμαι κι εγώ τι συμβαίνει. Και γι’ αυτό καλώ τον Απόστολο Κατσιφάρα να απαντήσει, τι έγιναν οι 250.000 ευρώ που δόθηκαν για τη δημιουργία του master plan ανάπτυξης του Χιονοδρομικού. Πού είναι το master plan, ποιος το δημιούργησε και τι περιλαμβάνει; Τον καλώ επίσης να πάρει ξεκάθαρη θέση και να μας πει σε ποιον…Αναπτυξιακό θα ενταχθεί το Χιονοδρομικό ή αν θα αναζητήσει πόρους μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αναφέρεται συχνά. Γιατί, και στην περίπτωση του Χιονοδρομικού Καλαβρύτων, όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα θυμίζουν κακόγουστο αστείο.

 

Ποιες είναι οι συνολικές ετήσιες καθαρές αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων των όποιων σχετικών επιδομάτων, του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου διάφορων κρατικών τραπεζών και ΔΕΚΟ;

 

Είναι προκλητικά απαράδεκτο να παίρνουν Κυβερνητικά στελέχη που διόρισε το ΠΑΣΟΚ στην Εθνική, στην Αγροτική και αλλού, είκοσι και τριάντα χιλιάδες ευρώ το μήνα. Μέσα σε αυτή την πιεστική οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, ο περιορισμός των αδικαιολόγητων δαπανών του Δημοσίου είναι κοινότοπος.

Η πολιτική εξοικονόμησης δαπανών δεν μπορεί να εφαρμοστεί επιλεκτικά μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι Έλληνες πολίτες διαρκώς ανατρέχουν στο παράδειγμα των απολαβών ανώτερων διοικητικών στελεχών, και ιδίως προέδρων, διοικητικών και διευθυνόντων συμβούλων ΔΕΚΟ, οι οποίες πρώτα απ’ όλες πρέπει να ανταποκρίνονται στα νέα οικονομικά δεδομένα που αντιμετωπίζει η χώρα. Και επειδή δεν με ρωτήσατε για τους βουλευτές σπεύδω να σας πω, ότι 45% έχει μειωθεί η αντιμισθία, και τώρα παρακρατείται εκτός των δώρων και ένας ολόκληρος μισθός.

Οι έκτακτες συνθήκες που ζούμε επιβάλλουν να βάλουμε όλοι πάνω απ’ όλα την Ελλάδα. Η παρατεταμένη εκλογολογία είναι καταστροφική. «Η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να κολυμπά στην αβεβαιότητα και στην ασάφεια». Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις. Γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ότι χρειάζονται λιγότεροι φόροι, περιορισμός της σπατάλης, μεγαλύτερη στήριξη της ρευστότητας και της επιχειρηματικότητας. Και πάνω απ’ όλα ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές , πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη για το αναπτυξιακό σοκ.

Τις λύσεις τις δίνουν οι εκλογές.

 

Τι θα συνέβαινε εάν τα μέτρα αυτά τα έπαιρνε η Νέα Δημοκρατία;

 

Όλοι πιστεύουν πως αν στη θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν σήμερα η Νέα Δημοκρατία τότε δεν υπήρχε περίπτωση να συμπληρώσει δυο χρόνια στην εξουσία, καθώς οι αντιδράσεις των συνδικάτων – ιδιαίτερα του Δημοσίου Τομέα θα οδηγούσαν τη χώρα σε παράλυση.

 

 

Ο Σαμαράς γιατί ακολουθεί μια πιο ώριμη και υπεύθυνη αντιπολίτευση;

 

Πρέπει επιτέλους κάτι να μάθουμε από τα λάθη μας. Η πρόσφατη ιστορία είναι γεμάτη διδάγματα.

Ο Αντώνης Σαμαράς πέραν του ότι γνωρίζει οικονομικά και προέβλεψε από την πρώτη στιγμή το τραγικό παρόν μας, δείχνει πως καταλαβαίνει και τα διδάγματα της πολιτικής ιστορίας.

Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν επιδιώκει ακραίες μορφές διαμαρτυρίας, που σμπαραλιάζουν και διαιρούν την κοινωνία.

Κανείς άλλωστε - ούτε ο Σαμαράς αύριο -δεν θα μπορέσει να ασκήσει μια πολιτική ανάταξης της οικονομίας σε μια χώρα που έχει μετατραπεί σε «συντρίμμια» και σε μια κοινωνία στην οποία ο ένας θα στρέφεται εναντίον του άλλου.

 

Ποιο είναι το κλίμα των συνεδριάσεων της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου για το Πολυνομοσχέδιο που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις μειώνει μισθούς και συντάξεις;

 

Οι συνθήκες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστον εκρηκτικές εν όψει της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου και στην Κυβέρνηση δεν αποκλείουν πλέον δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι αντιδράσεις των βουλευτών είναι ανεξέλεγκτες, καθώς από την μια μεριά αντιλαμβάνονται ότι σε καθημερινή βάση λαμβάνονται  μέτρα τα οποία δεν μπορεί να απορροφήσει η κοινωνία και από την άλλη ότι η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού.

 

κ. Νικολόπουλε είναι αλήθεια ότι για το ίδιο ν.σ ξέσπασε εμφύλιος μεταξύ παραγωγικών φορέων για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις;

 

Ναι, σκηνικό εμφύλιας σύρραξης έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της χώρας, οι οποίοι εξαπολύουν σκληρές κατηγορίες μεταξύ τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.

Το σκηνικό που δημιουργεί η βαθιά ύφεση και χαρακτηρίζεται από συνεχή μείωση του τζίρου, χιλιάδες λουκέτα, ειδικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο της βιοτεχνίας όσο και του εμπορίου, εμπεδώνει την ένταση και αποσαθρώνει την όποια σχέση εμπιστοσύνης είχε κερδηθεί την προηγούμενη εικοσαετία. Είναι η πρώτη φορά που η σύγκρουση γίνεται με ονοματεπώνυμα και δείχνει πλέον όλα όσα κερδήθηκαν επί μια εικοσαετία σε επίπεδο κοινωνικού διαλόγου μέσα από διαπραγμάτευση και αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των αλληλοσυγκρουόμενων προσδοκιών ή συμφερόντων, θυσιάζονται πλέον στο βωμό της κρίσης.

 

Τι κάνει η Κυβέρνηση;

 

Βάζει φόρους, φόρους, φόρους. Και σε ποιους βάζει φόρους;

Σ΄ αυτούς που δεν έχουν ανεξάντλητη φοροδοτική ικανότητα και ταυτόχρονα σ΄ αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους και γι΄ αυτό είναι οι νόμιμοι φοροδότες σ΄ αυτή τη χώρα: στους μισθωτούς (ιδιωτικούς και δημόσιους) και στους συνταξιούχους. Από την πλευρά μας, έχουν καταγγείλει επανειλημμένα την απαράδεκτη πρακτική της Κυβέρνησης, να μετατρέψει τους μισθωτούς και συνταξιούχους σε «υποζύγια» και του Προϋπολογισμού του 2012.

 

Ξεκίνησε η μάχη διαδοχής;

 

Πιστεύω ότι η κίνηση των 3 απευθύνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και όχι στην κοινωνία. Δείχνουν τα αδιέξοδα της πολιτικής τους και την αδυναμία τους να λύσουν, όχι μόνο τα προβλήματα της χώρας, αλλά και τα εσωκομματικά τους ζητήματα. Συνυπεύθυνοι και υπόλογοι για όσα διέπραξαν σε βάρος της χώρας, της οικονομίας και των θεσμών, προσπαθούν να μεταθέσουν ο ένας  στον άλλον τις ευθύνες. Μετά δυο χρόνια, αφού επέλεξαν μια λανθασμένη πολιτική, αφού επέβαλαν αλλεπάλληλα πακέτα επώδυνων μέτρων και αφού πανηγύρισαν πολλές φορές ότι έσωσαν την Ελλάδα, ομολογούν τώρα την ανεπάρκειά τους. Είναι το κατάντημα αφού εξαπάτησαν τους Έλληνες, οδήγησε τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα.

 

Ερωτηθείς ο κ. Νίκος Νικολόπουλος πως αξιολογεί τη διετία Γεωργίου Α. Παπανδρέου στην εξουσία είπε:

 

Ο κ. Παπανδρέου προσποιείται πως δεν βλέπει που έχει οδηγήσει τη χώρα. Ποτέ έως σήμερα δεν διαπραγματεύτηκε. Δεν πήρε αποφάσεις παρά μόνο για αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών.

Δεν μείωσε το σπάταλο κράτος, ως όφειλε. Δεν προχώρησε ούτε καν τις διαρθρωτικές αλλαγές που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και τις έχουμε στηρίξει. Εδώ και ενάμιση χρόνο του ζητούμε να αλλάξει τη λανθασμένη πολιτική του. Δεν μας ακούει. Δεν ακούει ούτε τους βουλευτές του, που -και αυτοί πλέον- ζητούν αλλαγή συνταγής. Ο κ. Παπανδρέου έχει αποτύχει.

Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες του κου Παπανδρέου είναι τεράστιες, διότι όχι μόνο εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, αλλά κυρίως διότι οδήγησε την πατρίδα αλυσοδεμένη στα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Ο Τομέας Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, τα Χανιά, τα Τρίκαλα, το Βόλο, τις Σέρρες, τη Δράμα, την Καστοριά, τη Μεσσηνία στο πλαίσιο των εξορμήσεων με Κεντρικό Σύνθημα «Θα πάμε παντού» πραγματοποίησε επίσκεψη και στην Ηλεία προχθές.

Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της πανελλαδικής εκστρατείας;

 

Στόχος των εξορμήσεων είναι να έρθουμε κοντά και να επικοινωνήσουμε με το πιο ζωντανό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες, τους νέους ανθρώπους.   Ν΄ ακούσουμε τα προβλήματα που τους απασχολούν. Να βρεθούμε στους χώρους δουλειάς, στις επιχειρήσεις, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες και στους οργανισμούς εξυπηρέτησης των πολιτών. Να πάρουμε τις προτάσεις τους, τις σκέψεις τους για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Αλλά και να δώσουμε τις δικές μας πολιτικές απόψεις και δεσμεύσεις.  Να εξηγήσουμε τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις που αναλυτικά, τεκμηριωμένα και κοστολογημένα παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο. Είναι βαθιά μας πίστη ότι μόνο αν συνεργαστούμε όλοι, κι αν δουλέψουμε συστηματικά και με συνέπεια, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε.

 

Ποια ήταν τα 2 πιο σημαντικά ζητήματα που βρεθήκατε αντιμέτωποι;

 

Η Ανεργία, η Ύφεση, τα Λουκέτα των επιχειρήσεων, κυρίως όμως τα απανωτά χαράτσια, οι περικοπές και το φάσμα των μαζικών απολύσεων βαραίνει τους πολίτες και τροφοδοτεί την ανασφάλεια και την Αγωνία για το Μέλλον. Κανείς πια δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο.

 

Που θα πάει αυτή η κατάσταση;

Αυτή η κατάσταση όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Πρέπει η Κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, να επενδύσει στην Ανάπτυξη, να τονώσει την Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία.

Ο,τιδήποτε λιγότερο είναι καταστροφικό. Εμείς πήγαμε στην Ηλεία για να φέρουμε το μήνυμα της άλλης πολιτικής. Για να δηλώσουμε παρόντες στη μεγάλη κρίση. Για να καταθέτουμε την αποφασιστικότητά μας και την πίστη μας ότι υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο. Για να μεταφέρουμε τις συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες θέσεις μας για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος