Loading...
 Start Page
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ FILODIMOS.GR-Αυτός ο υφεσιακός προϋπολογισμός μοιάζει με… «γλυκό κελάηδισμα πουλιών» μπροστά σε αυτό που πραγματικά έρχεται!

Ν.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΜΕ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ…ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ»


Με αφορμή την κρίσιμη, και μακρά κοινοβουλευτική συζήτηση, αφού χρειάσθηκαν τέσσερις συνεδριάσεις, για το κρατικό προϋπολογισμό που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής  ζητήσαμε να μας δώσει απαντήσεις και διευκρινήσεις από τον Βουλευτή και παραιτηθέντα Υφυπουργό Εργασίας κ. Νίκο Νικολόπουλο, σε συγκεκριμένα σχετικά ερωτήματα. Επιλέξαμε τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, μιας και ο κ. Νικολόπουλος παρενέβη από το βήμα της Βουλής και κατέγραψε τις διαφωνίες του αλλά και τις προτροπές του προς το οικονομικό επιτελείο. Για έναν ακόμα όμως λόγο, ο Αχαιός πολιτικός για μια δεκαετία (επί Κ. Καραμανλή) υπήρξε ο τομεάρχης της Εθνικής Οικονομίας.

Ο Βουλευτής και συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος, κ. Νίκος Ι. Νικολόπουλος άνοιξε τη συζήτηση λέγοντάς μας:
«Φέτος συζητήσαμε  τον προϋπολογισμό της χώρας μας, καθ’ ην στιγμή η Ελλάδα  εξακολουθεί να βρίσκεται στην δίνη των αλλεπάλληλων Μνημονίων, της επεκτεινόμενης φτώχειας και ανεργίας και της διευρυνόμενης απαισιοδοξίας. Πιστεύω πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ και στην Ευρώπη, αλλά χρειάζεται ένα άλλο ευρώ και μία άλλη Ευρώπη».

ΕΡ: Κάντε μας ένα πρώτο σχόλιο για τον προϋπολογισμό.

ΑΠ: Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό κομμένο και ραμμένο στις επιταγές των απεσταλμένων της τρόικας και το τεκμηριώνω λέγοντας, πως για πρώτη φορά προβλέπεται δραστική μείωση των δαπανών και έλεγχός πια των Υπουργείων της Ελλάδας, από διάφορα κλιμάκια των δανειστών μας.

ΕΡ: Γιατί κ. Υπουργέ χαρακτηρίσατε τον νέο κρατικό προϋπολογισμό ως χάρτη νέων ανθρωποθυσιών που δεν έχουν αντίκρισμα;
Πρέπει να πληροφορηθούν οι πάντες, ότι ο προϋπολογισμός υπακούει στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου επειδή σε όλο το διάστημα της εφαρμογής του προγράμματος, αυτό που λείπει, είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ αντίθετα, περισσεύουν οι υποχρεώσεις.
Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι λάθος να συνεχίζουμε, κάτω από την τρομοκρατία της τρόικα,  να χορηγούμε «φαρμάκι και όχι φάρμακο». Δεν ξεχνώ αυτό το σλόγκαν που πετυχημένα έλεγε «τω καιρώ εκείνω», ο Α. Σαμαράς.  Πόσο δίκιο είχε και έχει, τραγικά αποδείχθηκε τώρα που όλες οι προβλέψεις της Τρόικα, απ’ όταν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο το 2010, πέφτουν έξω.

ΕΡ: Κύριε Νικολόπουλε σας άκουσα στη Βουλή να λέτε, ότι ο πρωθυπουργός λειτουργεί όπως ο πυρομανής και όχι όπως ο πυροσβέστης, σ’ αυτή τη κοινωνική φωτιά που άρπαξε τη χώρα;

Δυστυχώς, γιατί και ο φετινός προϋπολογισμός, εκφράζει μια ολόκληρη οικονομική πολιτική, όπως και ο περσινός που υποτίθεται ότι θα μας διέσωζε από τη χρεοκοπία, αλλά να που τελικά καταλήγει. Νέα αβάσταχτα, αυτή τη φορά, μέτρα βαρβαρότητας που να «ρίχνουν» τελικά «βενζίνη στη φωτιά» της κρίσης και της ύφεσης.  Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;
Άρα ο πυρομανής θα είναι αυτός που θα «ανάψει το σπίρτο και θα πιάσει φωτιά»;

ΕΡ: Μα τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο κ. Αντ. Σαμαράς;

Ακούω ακόμα καθαρά, την κριτική μας ως ΝΔ στο ΖΑΠΠΕΙΟ. Ακούω, τον προεκλογικό Σαμαρά… που έλεγε, ότι «είναι λάθος να αντιμετωπίζεις την ύφεση με ύφεση». Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει τώρα που αυτός «έχει το πηδάλιο» και όχι το αντίθετο.
Χωρίς τούτων «ου δύνασθαι ποιείν, ουδέν».

ΕΡ: Και εμείς γιατί λέμε ναι, σε ένα τέτοιο χάρτη που περιγράφει ατέλειωτες θυσίες των Ελλήνων; Υπάρχει κ. Νικολόπουλε, άλλος δρόμος;
Μα γιατί δεν υλοποιούμε το δικό μας το ελληνικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που ετοίμασε η δική μας παράταξη; 
Όπως όλοι ξέρουμε το «ΖΑΠΠΕΙΟ» 1,2,3 ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΘΕΣΗ, ο Σαμαράς άλλαξε πολλές από τότε. Αυτή η μεταβολή του, εκφράστηκε με εκείνο το αυτοεξευτελιστικό «ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ» ενώπιων της κ. Μέρκελ.

ΕΡ: Μπορείτε να αποκρυπτογραφήσετε τα νούμερα και πίσω από αυτά να δείτε τους Έλληνες;
Ασφαλώς αυτή η εικόνα, προσπαθώ να μην μου φεύγει από μπροστά μου και από το μυαλό μου. Αυτό το «κάδρο»  με τα πρόσωπα των συμπατριωτών μου ήταν μπροστά μου όταν παραιτήθηκα από τη θέση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Φέτος όμως συμβαίνει το εξής αμίμητο και πρωτότυπο.
Εκτός από τους ανθρώπους, τελικά δεν θα ευημερήσουν ούτε και οι αριθμοί σ’ αυτόν το προϋπολογισμό καθώς, παρά τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας το δημόσιο χρέος συνεχώς αυξάνεται.
Χάνονται όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας. 
Η βελτίωση των ελλειμμάτων είναι περιορισμένη και δυσανάλογη. 
Τα νέα βάρη πέφτουν σ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, και τούτο θα συμβεί με τη  κάθετη συρρίκνωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. 
Αυτά γίνονται ακόμα πιο  ασήκωτα, με τις νέες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, των φυσικών προσώπων και των ακινήτων που έρχονται. 

ΕΡ: Καλά, το πακέτο των νέων μέτρων δεν το ψηφίζετε, όμως γιατί καταψηφίζετε και τον Προϋπολογισμό που ακόμα και ο Φώτης Κουβέλης φέρεται να τον  ψηφίζει;
ΑΠ: Βέβαια είναι δικαιολογημένη η απορία σας αλλά γεννάται μια αντίφαση. Ο Φώτης Κουβέλης  πρέπει να εξηγήσει από το βήμα της Βουλής, πως μπορεί να ψηφίζει τον προϋπολογισμό, ενώ  δεν ψηφίζει το πολυνομοσχέδιο δηλαδή το μεσοπρόθεσμο. Και το λέγω αυτό γιατί το ένα είναι προαπαιτούμενο του άλλου, αφού ο προϋπολογισμός στηρίζεται στις παραδοχές του μνημονίου 3 και στο μεσοπρόθεσμο.

ΕΡ: Γιατί όμως ο Αντώνης Σαμαράς ενώ βλέπει το μεγάλο κακό να έρχεται δεν αντιδρά στην «λάθος συνταγή», όπως έκανε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Μήπως η λύση του κυβερνητικού προγράμματος άξιζε πολλά για τις ανάγκες της αντιπολίτευσης, ενώ για τις ανάγκες της διακυβέρνησης δεν αξίζει «μήτε τσακιστή δεκάρα»;
Δυστυχώς λυπάμαι που το λέω, μαζί με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης, προτίμησαν να γίνουν τα… νότια εξαπτέρυγα της Μέρκελ. 
Προτίμησαν να περιμένουν την μετατόπιση της ευρωπαϊκής πολιτικής, μπροστά στη γενικευμένη απειλή της κρίσης, μήπως «μαζί με τον βασιλικό ποτιστεί και η γλάστρα».
Δεν άντεξε να γίνει πρωτοπόρος των εξελίξεων όπως έλεγε και όπως μας έπρεπε για το καλό της Ελλάδος, των Ελλήνων και της Νέας Δημοκρατίας τελευταία…
Λάθος στρατηγική, λάθος υπολογισμοί, λάθος χειρισμοί!
Και αυτό συμβαίνει με την σημερινή οικονομική πολιτική που οδηγεί στο χάος. Μια υφεσιακή οικονομική πολιτική που κάποτε ο Σαμαράς πολεμούσε και τώρα αυτή καταγράφεται και  υπηρετείται, μέσα από τον προς ψήφιση κρατικό προϋπολογισμό…

ΕΡ: Ποιο είναι το μείζον κακό που πρέπει να μην μας διαφεύγει; Και κάτι ακόμα, πείτε μας εάν αυτό το έχει εντοπίσει ο Πρωθυπουργός, εάν το είχατε συζητήσει και εάν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;

Ακούστε, η οικονομία στην ευρωζώνη διαρκώς συρρικνώνεται. 
Η ύφεση «χτυπάει» παντού. Κατά συνέπεια, γιατί πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε; 
Υπάρχει, κάποιος, που να πιστεύει ότι θα περιοριστεί η ύφεση, σε ένα κράτος που αντιμετωπίζει συσσωρευμένη ύφεση, και μάλιστα, σε ένα τόσο αρνητικό διεθνές περιβάλλον;
Αυτή ήταν η δυσκολότερη άσκηση, που είχε να επιλύσει η ΝΔ, όταν μάλιστα έμπαινε το πρόβλημα από πάνω, από κάτω, από δεξιά, από αριστερά, από μέσα και απ’ έξω. 
Με αρχιτέκτονα τον Σαμαρά και με αρκετούς πρωτομάστορες και πρωτεργάτες, μεταξύ των οποίων και εγώ,  φτιάξαμε την δική μας κυβερνητική οικονομική λύση που ήταν στα πλαίσια του κοινωνικού φιλελευθερισμού με δόσεις κρατικού παρεμβατισμού στις αγορές και στις τράπεζες… 

ΕΡ: Μετά την αντίσταση της ΔΗΜ.ΑΡ. όμως δεν νομίζετε πως μπήκε ένα stop ή έρχονται και άλλα στα εργασιακά και ασφαλιστικά; Εσείς που παρακολουθείτε αυτά μιας και υπήρξατε ο αρμόδιος  Υφυπουργός Εργασίας και Τομεάρχης της Ν.Δ. τι λέτε;
Δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα, απ’ όσα από τη πρώτη μέρα -στις 6 Ιουλίου- αξίωσαν οι εκπρόσωποι της Τρόικα, όταν ήρθαν στο Υπουργείο Εργασίας. Όλα γίνονται μόνον για τα μάτια του κόσμου. Θα δείτε και θα με θυμηθείτε. 
Αμέσως μετά την ψήφιση, έρχονται και άλλες ανατροπές σε ασφαλιστικά και εργασιακά, ο νέος υπολογισμός του κατώτατου μισθού, οι απολύσεις και το ωράριο εργασίας, η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και οι εισφορές στην περίθαλψη. Ακόμα ακολουθεί, μια νέου τύπου εφεδρεία, καθώς και οι καταργήσεις ή συγχωνεύσεις εκατοντάδων νοσοκομείων, σχολείων, ΑΕΙ και ΤΕΙ και τα λουκέτα σε ΔΕΚΟ.

ΕΡ: Κανένα καλό νέο δεν προέκυψε κ. Βουλευτά από την μαραθώνια συζήτηση τόσων ημερών, που είχατε με τους Υπουργούς Οικονομικών;

Δυστυχώς όχι, γιατί επρόκειτο για έναν προϋπολογισμό «κακών ειδήσεων», που και αυτός όμως δεν πρόκειται να επαληθευτεί.
Γιατί η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα ,θα είναι δυστυχώς, πολύ – πολύ χειρότερη. 
Δεν το λέω μόνον εγώ, ένας Βουλευτής με διάθεση κριτικής, τώρα το λένε όλοι, ακόμα και το ΔΝΤ.

ΕΡ: Τι σας λένε οι άλλοι Βουλευτές;
ΑΠ: Ότι ο κίνδυνος πολιτικής εξαέρωσης έχει γίνει ορατός και στα δικά τους μάτια. 
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείει κάνεις τίποτα.
Σκεφτείτε όμως ότι βρισκόμαστε για τέταρτη φορά μπροστά σε ένα εκβιασμό. 
Για τέταρτη φορά, όμως, οι περικοπές δεν συνδυάζονται με αναπτυξιακές πολιτικές. 
Ακούγονται γενικότητες περί ανάπτυξης, περί επιστροφής  χρημάτων, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν κ.ο.κ. αυτά είναι λόγια χωρίς περιεχόμενο, και με «λόγια του αέρος δεν γεμίζουν τα στομάχια».

ΕΡ: Τέλος κ. Νικολόπουλε, κάνει εντύπωση και το συζητά ο κόσμος γιατί, ενώ ο Ελληνικός λαός και ο Έλληνας φορολογούμενος καλούνται να αποπληρώσουν ΟΛΟ το συσσωρευμένο Δημόσιο χρέος και το κόστος των δανείων που θα πάρουμε για τη χρηματοδότηση της επανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι Βουλευτές δεν συζητούν το θέμα της άυξησης του μετοχικού κεφαλαίου και του ελέγχου της διοίκησης κάθε κρατικοποιημένης ουσιαστικά Τράπεζας.
ΑΠ: Έχετε δίκιο. 140 δισ. χρεώθηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για να αποπληρωθούν τα θαλασσοδάνεια τύπου Καρούζου κ.α. 
Η Βουλή των Ελλήνων συζητά και ψηφίζει την περικοπή των συντάξεων φτωχών ανθρώπων για να μειωθεί το έλλειμμα κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, και δεν μοιάζει να σκοτίζεται καθόλου με τα 30-50 δις. Ευρώ που θα δοθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. 
Καμία σοβαρή συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό. Καμία ουσιαστική ακρόαση προσωπικοτήτων και εμπειρογνωμόνων του χώρου για το τι, πως, γιατί και σε ποιούς. Κανένας έλεγχος για το πως φτάσαμε εδώ!
Παρακαλώ να θυμάστε ότι : «Βρισκόμαστε στον ΕΣΠΕΡΙΝΟ των Ελληνικών Τραπεζών».

ΕΡ: Ακούμε ότι κάθε ΝΑΙ είναι και μία ψήφος εμπιστοσύνης. Άρα με την υπερψήφιση έχουμε και μία αναβάθμιση και ενδυνάμωση της κυβέρνησης. Συμφωνείτε; 
ΑΠ: Κανείς στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό πια δεν αμφιβάλλει ότι η κυβέρνηση αυτή, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα, ακόμα και αν ψηφιστούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει μέχρι το Μάρτη πρόβλημα. Μάλλον εκεί γύρω ετοιμάζουν τον επόμενο «Παπαδήμο». 
Είμαι σίγουρος ότι θα επιχειρήσουν να κατασιγάσουν την λαϊκή οργή με «ανασχηματισμό πρωθυπουργού».
Η στάση που κρατούν οι επιχειρηματίες, δεν μπορεί παρά να λαμβάνεται σοβαρά από τους πάντες, αλλά… στο power game του τελευταίου διαστήματος, γίνεται μια προσπάθεια  τόσο από τους επιχειρηματίες όσο και από τους μιντιακούς ομίλους, προκειμένου να ενδυναμωθεί ο Αντ. Σαμαράς. 
Ο λαός όμως δείχνει μόνο ένα ισχνό ποσοστό του 23% ότι τον εμπιστεύεται.
Όσο ανεβάζει την αξιοπιστία του στην Μέρκελ, τόσο ακριβώς κατεβαίνει αυτή στον Ελληνικό λαό.

ΕΡ: Πιστεύετε δηλαδή ότι ξεκίνησε η προϊούσα πολιτική φθορά και αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος;

ΑΠ: Αυτή έχει αρχίσει από την ώρα που μας έβαλε ο Γ. Παπανδρέου στο μνημόνιο.
Συνεχίζεται και τώρα πια.
Όλοι όμως, συμφωνούν σε ένα: ότι τα μέτρα θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κοινωνίας, των ευπαθών ομάδων, αλλά και των ίδιων των πολιτικών. 
Είναι όλοι με κομμένη την ανάσα, αφού γνωρίζουν ότι απ’ όπου πέρασε το ΔΝΤ διαλύθηκε όλο το υπάρχον παλαιό κομματικό σύστημα.

ΕΡ: Εσείς γι’ αυτό προχωρήσατε στη δημιουργία νέας κίνησης και ακόμα πέστε μας τι επιδιώκει το νέο Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα;

ΑΠ: Η ανάγκη για τη χώρα είναι η ρήξη και η αλλαγή του παλαιού πολιτικού και του κομματικού συστήματος, που διαχειρίστηκε την κυβερνητική εξουσία.
Η τελική επιλογή θα γίνει στην ώρα της.
Ένα είναι το απολύτως σίγουρο ότι: 
Δεν μετακινούμαι από το νεοδημοκρατικό  χώρο. 
Δεν μετακινούμαι από την κοινωνική κεντροδεξιά.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος