Loading...
 Start Page

1) κ. Πρόεδρε παρατηρούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι η Τουρκία επιβουλεύεται ευθέως τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ποιες θεωρείτε τις ενδεδειγμένες κινήσεις για την διπλωματική και εθνική γραμμή της χώρας;

Αν και στα εθνικά θέματα και στη διπλωματία δεν πρέπει να λέμε, αλλά να κάνουμε, επιτρέψτε μου να επισημάνω τέσσερα σημεία:

Πρώτο και σπουδαιότερο, η καλύτερη δυνατή αμυντική θωράκιση της χώρας. Και η έκφραση της αποφασιστικότητας να μην παραχωρηθεί σπιθαμή ελληνικού χώρου και ελληνικών συμφερόντων σε όλους τους τόνους.

Δεύτερον, η διαμόρφωση συμμαχιών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που θα απομονώσουν την Τουρκία και θα την κάνουν να αισθάνεται αδύναμη. Ο άξονας Αθήνας – Λευκωσίας – Τελ Αβίβ – Καίρου, πρέπει να ενισχυθεί και να επεκταθεί πέρα από το ενεργειακό και σε άλλα επίπεδα, ακόμα και σε επίπεδο αμυντικής αλληλοϋποστήριξης.

Τρίτον, η εξάντληση κάθε διπλωματικού ή άλλου μέτρου πίεσης σε επίπεδο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και η εκμετάλλευση κάθε αντιπαλότητας ή δυσαρέσκειας έχει προκαλέσει η πολιτική της Άγκυρας σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στις μεγάλες δυνάμεις.

Τέταρτον, η άρνηση συμμετοχής σε κάθε διμερή συζήτηση – ή για το εκφράσω καλύτερα… παζάρι – στο οποίο θέλει ο Ερντογάν να μας βάλει, με βασικό στόχο φυσικά, τα ενεργειακά κοιτάσματα στο Αιγαίο.

2) Θα ήταν παράτολμο να σας ρωτήσουμε εάν πιστεύετε ότι ο κύριος Ερντογάν θα προκαλέσει στρατιωτική συμπλοκή για να αμφισβητήσει στην πράξη τα σύνορα της χώρας;

Κανένας δεν μπορεί να ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Ερντογάν, που κατά την άποψή μου, όχι μόνο δεν είναι τόσο ισχυρός όσο θέλει να δείχνει, αλλά είναι και πολύ πιο ευάλωτος και στριμωγμένος από όσο μπορεί να πιστεύουμε. Η Τουρκία έχει μεγάλα προβλήματα στα νοτιοανατολικά της σύνορα, έχει μεγάλα προβλήματα και στο εσωτερικό. Ο Ερντογάν προσπαθεί να επιβιώσει και να επιβληθεί, θέλοντας να παρουσιαστεί ως ένας μεγάλος ηγέτης που τολμάει και ρισκάρει. Όλα τα ρίσκα όμως δεν μπορούν να είναι πετυχημένα. Και μάλλον το γνωρίζει. Εκτιμώ πως θα σκεφθεί πολλές φορές τι σημαίνει να τα βάζει με μία χώρα της Ευρώπης και το ενεχόμενο να μην του βγει το ρίσκο, αλλά εμείς σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να τον περιμένουμε στη γωνία…

3) Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματα από τη σύνοδο της Βάρνας σε σχέση με αυτή καθεαυτή την Τουρκία και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Εξ όσων άκουσα, διάβασα και έμαθα, ο Ερντογάν είπε τα δικά του, η Ευρώπη προσπαθεί να διατηρήσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό έναντι χρημάτων και ουδέν πέραν τούτων. Η όποια πίεση για τα ελληνοτουρκικά νομίζω πως δεν υπήρξε καθόλου… πειστική. Δεν περίμενα και τίποτα περισσότερο όμως. Νομίζω πως η Ευρώπη παραμένει μία φοβισμένη και άτολμη δύναμη, που ίσως πρέπει να ξαναδεί στις πύλες της τον Τζένγκις Χαν για να ξυπνήσει. Ελπίζω ειλικρινά να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο, αλλά μην ξεχνάμε ότι στις κρίσιμες στιγμές χρειάζονται και μεγάλοι ηγέτες. Και τέτοιοι, δεν υπάρχουν στη σημερινή Ευρώπη…

 

 

4) Θεωρείτε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Σκοπιανούς είναι επί υγειών βάσεων από τη πλευρά του κ. Κοτζιά ή μήπως θα έπρεπε να σταματήσουν λόγω της αδιαλλαξίας των Σκοπιανών;

Γύρω από το Σκοπιανό επικρατεί κυβερνητική πολυγλωσσία, για να μη πω… θολούρα. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι σκόπιμο, αλλά δεν το πιστεύω. Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να βιάζομαι να κρίνω και να κατακρίνω, ευθεία και ξεκάθαρα τονίζω πως δεν πιστεύω σε καμία σύνθετη ονομασία, αντιτίθεμαι στην χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τα Σκόπια και ιδιαίτερα, εάν και εφόσον δεν υπάρχει αλλαγή των αλυτρωτικών βλέψεων από τους Σκοπιανούς. Επίσης, πιστεύω απόλυτα ότι ένα ζήτημα σαν κι αυτό, που έχει μείνει κοιμισμένο επί χρόνια και έχει μετατραπεί σε δαίδαλο, δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα σε πέντε – δέκα συναντήσεις υπουργών. Απαιτεί πολλές και μακροχρόνιες συζητήσεις, αλληλοκατανόηση και βήμα με βήμα, εμπέδωση εκατέρωθεν εμπιστοσύνης. Λογικές τύπου «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» δεν μπορούν να υπάρχουν σε εθνικά θέματα!

5) Πώς αξιολογείτε την εξέλιξη των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη και αν ανησυχείτε για την αίσια έκβαση της όλης υπόθεσης;

Ανησυχώ και μάλιστα, πολύ. Διατηρώ την άποψη πως η κυβέρνηση υποτίμησε το περιστατικό εξαρχής και δεν αντέδρασε έγκαιρα και αποτελεσματικά. Τώρα πια, τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις που δρομολογούν οι Τούρκοι, κάνοντας… παζάρι. Ελπίζω και εύχομαι να τελειώσει πολύ γρήγορα η περιπέτεια των δύο στρατιωτικών μας, θέλω να ξέρουν ότι όλοι είμαστε στο πλευρό τους και παρακαλώ, τους ίδιους και τους συγγενείς τους, να μην υποστείλουν ποτέ τη… σημαία. Ψηλά το κεφάλι!

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος