Loading...
 Start Page
Δευτέρα 09 Μάρ 2009

 

 

 

H δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη πληροφόρηση , είναι αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο του σύγχρονου χάρτη των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Γιατί στην εποχή μας, την εποχή της «κοινωνίας της πληροφορίας», η πληροφορία συνιστά κρίσιμης σημασίας όχι μόνο πολιτικό, αλλά και κοινωνικό-οικονομικό πόρο. Αφού, στην αξιοποίηση και τη διαχείριση ακριβώς της πληροφορίας βασίζονται και η σύγχρονη αναπτυξιακή διαδικασία , αλλά και η καίρια για ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα διεργασία του προσχηματισμού και του σχηματισμού της πολιτικής βούλησης του πολίτη, που αποτελεί το υπόβαθρο στην άσκηση της ίδιας της λαϊκής του κυριαρχίας.

 

Έτσι κάθε απόπειρα ελέγχου, χειραγώγησης ή νόθευσης της ποιότητας της παρεχόμενης στους πολίτες πληροφόρησης, στο πλαίσιο των σύγχρονων δημοκρατικών πολιτικών συστημάτων και των ανοιχτών κοινωνιών της εποχής μας, από όσους κατέχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν είναι απλώς μια υπόθεση που αφορά τους ίδιους και τους «πελάτες» τους αποδέκτες της ενημέρωσης που παρέχουν, αλλά είναι ευθέως ένα ζήτημα δημοκρατίας. Γιατί λόγω της αξονικής σημασίας της πληροφόρησης η διάχυση ιδιοτελώς «φιλτραρισμένων» ή μεθοδευμένα ελλιπών πληροφοριών στους πολίτες, έχει αυτόδηλες πολιτικές και κοινωνικές παρενέργειες, που οι προεκτάσεις τους αγγίζουν τον ίδιο τον πυρήνα της δημοκρατίας ως πολιτεύματος και της κατοχυρωμένης ελευθερίας της γνώμης, προϋπόθεση της οποίας είναι ως γνωστόν η γνώση.

 

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει διαμορφωθεί ένα ιδιότυπα ελεγχόμενο επικοινωνιακό περιβάλλον στο πλαίσιο του οποίου η διακίνηση και η μετάδοση των πληροφοριών, γίνεται από διαύλους και μέσα που λειτουργούν με κριτήρια επιλεκτικά. Και που στην πλειονότητά τους , επιχειρούν επ'ονόματι της επιχειρηματικής τους στόχευσης, όχι να ενημερώσουν αλλά να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη, προωθώντας ιδέες, αντιλήψεις και «ειδήσεις» που εξυπηρετούν σκοπιμότητες πολύ πέραν της πληροφόρησης.

 

Αποτέλεσμα αυτής της αρνητικής πραγματικότητας, είναι η Ελλάδα να έχει αναδειχθεί εδώ και καιρό σε μια χώρα με ένα δυσκόλως συγκαλυπτόμενο έλλειμμα πληροφόρησης που τείνει να μετεξελιχθεί, όσο διευρύνεται, σε έλλειμμα δημοκρατίας, λόγω της οργανικής συσχέτισης που υπάρχει ανάμεσα στην ποιότητα της πληροφόρησης και την ποιότητα της δημοκρατίας.

 

Κατά κοινή περίπου διαπίστωση, τα πράγματα έχουν πλέον φτάσει σε οριακό σημείο. Το έλλειμμα πληροφόρησης πλέον εκλαμβανόμενο κατά τα προλεχθέντα σε έλλειμμα δημοκρατίας, εγείρει επειγόντως το ζήτημα της άμεσης δημοκρατικής επαναοριοθέτησης του πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ στην πατρίδα μας. Που θα πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να σέβονται, ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, περισσότερο το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση και στην χωρίς «φίλτρα» σκοπιμοτήτων παρουσίαση της είδησης. Το ζήτημα είναι μείζον και η αντιμετώπισή του επιτακτική.

 

 

 

 

 

 

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε μαγικές συνταγές. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει, όμως, άμεσα ένας ευρύτατος διάλογος που να διαμορφώσει τις βασικές συγκλίσεις για τη λήψη οριστικών αποφάσεων. Όχι με την έννοια της θέσπισης «άνωθεν μέτρων και ρυθμίσεων, αλλά υπό το χαρακτήρα ενός νέου δημοκρατικού συμβολαίου κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του πολίτη στην πληροφόρηση.

 

Ο υπογράφων, ευαίσθητος σε θέματα ποιότητας και δημοκρατίας, αφιερώνει το άρθρο αυτό στο συγκεκριμένο πρόβλημα ως έναυσμα για έναν ευρύτερο διάλογο. Επί ενός θέματος για το οποίο έχει πλέον φτάσει η ώρα της αλήθειας όπως αδιάψευστα το καταδεικνύουν όχι μόνο οι διαρκώς συρρικνούμενες κυκλοφορίες των εντύπων, αλλά και οι θεαματικά μειούμενες θεαματικότητες και ακροαματικότητες των Ηλεκτρονικών ΜΜΕ που κάθε άλλο παρά άσχετες είναι με το πρόβλημα που σήμερα με παρρησία θέτουμε.

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος