Loading...
 Start Page

 

Η αρχή της νέας χιλιετίας μας επιφύλαξε σημαντικότατες εξελίξεις στο χώρο των επικοινωνιών. Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος  μεταλλάσει το διεθνές περιβάλλον  με ταχύτατους ρυθμούς.  Η παγκοσμιοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και τα επιτεύγματα της κοινωνίας της πληροφορίας πιέζουν  ολοένα  προς την παγκόσμια οικονομική ενοποίηση.

Διανύουμε μια ιστορική περίοδο επαναστατικών τεχνολογικών  και κοινωνικών αλλαγών που αποτελούν ήδη αναπόσπαστο κομάτι της καθημερινής μας  ζωής, παρέχοντας στον πολίτη, στο κράτος, στις  επιχειρήσεις, χρήσιμα προϊόντα και υπηρεσίες. Η κοινωνία των πληροφοριών είναι πλέον μια πραγματικότητα με τεράστιες δυνατότητες,όσον αφορά στη δημιουργία πλούτου,  την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.  

Είναι ανάγκη λοιπόν, πριν απ΄όλα να προχωρήσει με γοργά βήματα η ολοκλήρωση  ενός  θεσμικού πλαισίου και η εναρμόνισή του με το αντίστοιχο Ευρωκοινοτικό. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προωθήσει την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και θα στηρίξει τις νέες επενδυτικές δραστηριότητες σε εναλλακτικά δίκτυα, που στα πλαίσια της απελευθέρωσης είναι σημαντική η αξιοποίησή τους από διάφορες δημόσιες επιχειρήσεις.  Είναι επίσης ανάγκη να προσδιοριστεί και να εξασφαλιστεί η παροχή «Καθολικής Υπηρεσίας» που είναι προυπόθεση για την περιφε-ρειακή ανάπτυξη και την ελεύθερη πρόσβαση όλων των   πολιτών στην  νέα Κοινωνία της Πληροφορίας. Είναι αυτονόητο οτι πρέπει να επιδιωχθεί να ενταχθούν όλες οι προαναφερό-μενες πολιτικές και εφαρμογές, στις χρηματοδοτήσεις του   Γ΄Κ.Π.Σ.

Είναι πανθομολογούμενο οτι έχουμε καθυστερήσει ως χώρα, όχι μόνο στις μέχρι τώρα απορ-ροφήσεις κονδυλίων  από  την ΕΕ, αλλά κυρίως από το   Γ ΚΠΣ  οι καθυστερήσεις  αυτές παίρνουν διαστάσεις ανικανότητας και προκλητικής αμέλειας.

Είναι παγκοσμίως διαπιστωμένο οτι η ποσότητα των πληροφοριών είναι γιγαντιαία, αλλά και η ζήτησή τους χωρίς τελειωμό. Η πληροφορία θεωρείται απο τους πιο σημαντικούς παραγωγούς αξιών, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες. Η διαχείρηση ολο και μεγαλύτερου συνόλου πληρο-φοριών , η αποτελεσμστική πλοήγηση σ¨αυτές τις πληροφορίες και η μετατροπή τους σε γνώση για λήψη αποφάσεων  είναι στρατηγικής σημασίας για την άσκηση των  ανθρώπινων δραστηριοτήτων.  Παράλληλα, πληροφορίες χαμηλού κόστους και τεχνολογίες αποθήκευσης, μετάδοσης και επεξεργασίας της πληροφορίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν  σε ευρεία κλίμα-κα. Η σημαντική  αυτή δυνατότητα είναι αποτέλεσμα των εντυπωσιακών επιτευγμάτων των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Η παροχή στον καταναλωτή, απο το σταθερό του δικτυο, μεγάλου όγκου πληροφορίας με τη μορφή φωνής, δεδομένων, εικόνας  σε μεγάλες ταχύτητες, αυξάνουν διαρκώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες, βελτιώνοντας την ποιότητά τους και την  τιμή.

Οι αξιόλογες αυτές τεχνολογικές εξελίξεις που προωθούν την κοινωνία σε νέες μορφές και σε νέες σχέσεις, οφείλονται στην πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Εφαρμογή αποτελεί το «Ηλεκτρονικό εμπόριο».

Τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με την ανάπτυξη και τη διάδοση του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ενδεικτικά της ραγδαίας εξέλιξής τους,  π.χ. το 2002   1.200.000  επιχειρήσεις στις ΗΠΑ είχαν δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ σε λιγότερο από 20 χρόνια, ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 15 έως 20 εκατομμύρια. Σε τρία δισεκατομμύρια  ευρώ, εκτιμάται οτι θα φτάσουν οι εμπορικές συναλλαγές μέσω του Internet  το 2003, καθιστώντας αναγκαίες ριζικές αλλαγές τόσο στο εμπόριο, όσο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το 88% του συνόλου των συναλλαγών που διενεργούνται μέσω του διαδικτύου είναι μεταξύ των επιχειρήσεων. Οι λιανικές συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων και καταναλωτών κατέχουν μόλις το 10% ποσοστό που προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι τέλους   2003. 

Η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, δημιουργεί την ελπίδα για ένα μέλλον με περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερη ευημερία για όλους. Καθημερινά, νέοι τρόποι ανακαλύπτονται για την παροχή καινοτόμων προιόντων και υπηρεσιών, ηλεκτρονικά. Το διαδίκτυο αλλάζει τον τρό-πο με τον οποίο οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται. 

Από την προσέλευση και την εξυπηρέτηση πελατών, μέχρι τις σχέσεις με τους προμηθευτές τους.  Ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και των επιχειρήσεων, ο τρόπος των αγορών και της διασκέδασης και η πρόσβαση στην πληροφορία, έχουν αλλάξει πλέον δραμα-τικά. Παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη είναι ακόμη σχετικά μικρά, συγκρινόμενα με την συνολική οικονομία, οι ρυθμοί ανάπτυξης δείχνουν οτι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα είναι η κινητήριος δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη για το νέο αιώνα.                                                                                                                 Οι τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, δημιουργούν πλούτο και καλοπλη-ρωμένες θέσεις εργασίας ταχύτερα από κάθε άλλο τομέα, σην παγκόσμια σύγχρονη  οικονομία                                                                                                                                   Μέχρι το 2006  υπολογίζεται ότι περίπου το μισό εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ  θα απασχο-λείται σε τομείς που συνδέονται στενά με τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες πληροφορικής. Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ αυτών  των εργαζομένων και των παραδοσιακών εργαζομένων, θα συνεχίσει να αυξάνεται.Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Alan Greenspan  είπε: Οι νεότερες καινοτομίες, τις οποίες ονομάζουμε ως τεχνολογίες της πλροφορικής, έχουν αρχίσει να μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο  ασκείται η επιχειρηματική δράση και δημιουργείται αξία, συχνά με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν ακόμα και για ορίζοντα πέντε ετών».

Πέρα από την αξία των συναλλαγων που παραμένει ακόμα χαμηλή με το σύνολο της οικο-νομίας, σημαντικότερη κρίνεται η επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στη  δημιουργία νέων επιχειρηματικών διαδικασιών και νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Τόσο οι επιχειρήσεις του διαδικτύου, όσο και οι παραδοσιακές επιχειρήσεις, προσαρμόζουν τις διαδικασίες τους στα πρότυπα του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις τιμές,   να βελτι-ώσουν την εξυπηρέτηση των πελατών και να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Η ψηφιακή οικονομία καθίσταται, παγκόσμια πραγματικότητα, αφού επιβάλλεται από τις ανάγκες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.Η διάθεση για την πραγματοποίηση online  συναλλαγών, εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων. Σε ορισμένες χώρες η ανησυχία σχετικά με τη διασφάλιση του απορρήτου και την ασφάλεια των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου.                           Ο πλέον  αποτρεπτικός παράγοντας, όμως είναι η τιμή της πρόσβασης στο διαδίκτυο.                                                                                                                                                                                                                                                   

Θέματα ρυθμίσεων αλλά και εξασφάλιση ισότιμης συμμετοχής στη νέα ψηφιακή οικονομία όλων των κρατών απασχολούν οργανισμούς όπως τον  ΟΟΣΑ και άλλους. Η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας προς το παρόν φαίνεται άνιση, τόσο σε επίπεδο κρατών αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών τάξεων και ομάδων. Η αναγνώριση των  θετικών στοιχείων που συνο-δεύουν το ηλεκτρονικό εμπόριο , θα πραγματοποιηθεί μόνο με την πλήρη συμμετοχή στη νέα ψηφιακή οικονομία των εθνών και όχι μόνο των οικονομικά ανεπτυγμένων. Είναι όμως γεγονός, ότι για τον περισσότερο κόσμο, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η μετάβαση στην

ψηφιακή οικονομία, φαντάζει αδύνατη λόγω της έλλειψης της απαραίτητης υποδομής αλλά και πολυτέλεια λόγω της αδυναμίας αντιμετώπισης περισσότερο ζωτικών αναγκών.

Οι Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται, στους ρυθμούς της νέας ψηφιακής οικονομίας.

                                                                                                    Αθήνα       Ιούλιος 2003

ΜΙΚΡΩΝΗΣ ΘΩΜΑΣ Δρ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Δ/ΣΗ : Σημαντηρα  3, Τ.Κ. 10445 τηλ. 2108324944 φαξ 2108323553, κιν. 6973048797

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος