Loading...
 Start Page
Άρθρο του Νίκου Ι. Νικολόπουλου (*)  «Ως πότε το Κράτος θα υπονομεύει τον… εαυτό του»;

«Η συνεχής ηθική ευαισθητοποίηση και εγρήγορση των πολιτών είναι προϋπόθεση για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος , ανεξάρτητα από τα υλικά κίνητρα που δύναται να θεσμοθετηθούν» τόνιζε ως Υπουργός Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας , σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στην Βουλή για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις παροχής κινήτρων για όσους καταγγέλουν φορολογικά αδικήματα τρίτων. Μετά από έξι ημέρες και συγκεκριμένα στις 07/11/2013 σε έγγραφο του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης τονίζεται «… σας γνωρίζουμε ότι είναι προτεραιότητες του Υπουργείου μας η έναρξη διαλόγου με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, για το ζήτημα της προστασίας όσων καταγγέλλουν πράξεις που ζημιώνουν το Δημόσιο, λόγω της συντελεσθείσας ευρείας απώλειας τελωνειακών ή φορολογικών εσόδων…»

Όλα αυτά πριν 4 χρόνια και πίσω, σε βάθος 10ετίας. Πέρασαν λοιπόν, αυτά τα χρόνια και όμως δεν υλοποιείται το νομικό εργαλείο παροχής κινήτρων , με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που προκαλεί υπερβολική ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον Ν. 3610/2007 «όποιος καταγγείλει και πιστοποιηθεί φορολογική ή τελωνειακή παράβαση δικαιούται από το Δημόσιο αμοιβής ίσης με το 1/10 των προστίμων που εισπράχθηκαν». Με τον ίδιο νόμο έχει, επίσης, προβλεφθεί ότι « με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις, η αρμόδια υπηρεσία και η διαδικασία καταβολής στους δικαιούχους της αμοιβής που προβλέπεται».

Επειδή όμως έχει χιλιοειπωθεί από όλα τα κόμματα ότι η ενεργητική συνδρομή των πολιτών στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δημόσιας πολιτικής για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της παραβατικότητας είναι μείζονος σημασίας και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας προϋποθέτει πρωτίστως την συνεχή ηθική ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα θέματα προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και προφανώς έχει σχέση και με τα υλικά κίνητρα, για τούτο στην παράγραφο 3 του άρθρου 7β ν. 3610/2007 ορίζεται η αμοιβή όσων καταγγέλλουν φορολογικές παραβάσεις ως εξής: “3. Όποιος καταγγείλει και πιστοποιηθεί φορολογική ή τελωνειακή παράβαση δικαιούται από το Δημόσιο αμοιβής. Η αμοιβή ισούται με το 1/10 των προστίμων που εισπράχθηκαν για την παράβαση και καταβάλλεται μετά την είσπραξη τους στον δικαιούχο, με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών”.

Τότε στις ίδιες διατάξεις του ν. 3610/2007 και στην παρ. 4 του αρ. 7Β αυτού είχε δοθεί νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να ρυθμίσει τις «ειδικότερες προϋποθέσεις, των αρμόδια υπηρεσία και τη διαδικασία καταβολής στους δικαιούχους της αμοιβής που προβλέπεται».

Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα σε θεσμικό επίπεδο δεν φαίνεται να έχει λειτουργήσει ένα τέτοιο νομοθετικό εργαλείο.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και αναπάντητα. Και ενδεικτικά, φυσικά, της εγκληματικής αμέλειας του Κράτους, που υπονομεύει τον εαυτό του όταν νομοθετεί, αλλά κρατάει τους νόμους στα συρτάρια…

 

(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος