Loading...
 Start Page

                                                    ΑΡ. ΠΡΩΤ.2543/10.10.2013

Ερώτηση του ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ανεξάρτητου Βουλευτή και Γ.Γ. του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος Ελλάδος

Προς τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών

Ένα από τα κορυφαία ζητήματα που συνεχίσουν να χωρίζουν τις δύο χώρες Ελλάδα-Αλβανία είναι το θέμα της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, που είχε υπογραφεί (επί θητείας Ντόρας Μπακογιάννη) και ήταν αποτέλεσμα μακρών και επίπονων συνομιλιών.

Η συμφωνία αυτή θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική όχι τόσο επειδή προσέφερε πλεονεκτήματα στη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά διότι για πρώτη φορά σε ολόκληρη την περιοχή συνομολογήθηκε συμφωνία οριοθέτησης όλων των θαλάσσιων ζωνών (υπαρχουσών και μελλοντικών) στη βάση των προβλέψεων της Συνθήκης περί Δικαίου της Θάλασσας.

Κάτι που αποτελεί πάγια θέση της χώρας μας και βασικό σημείο σύγκρουσης με την Τουρκία, η οποία δεν αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας –γεγονός που εμποδίζει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και ευνοεί την διατύπωση γενικευμένης αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο.

Η συμφωνία αυτή –με πρωτοβουλία του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα- παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο, υπό το βάρος κραυγών για εθνική προδοσία και παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στους Έλληνες την ακύρωσε.

Στην Αθήνα, πάντως, η εκτίμηση ήταν ότι η Τουρκία –η οποία διατηρούσε σχέσεις και με τον Ράμα- έβαλε το «χέρι» της για να ακυρωθεί η συμφωνία, που δημιουργούσε ένα «τετελεσμένο» και νομικό προηγούμενο στη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έκτοτε τα Τίρανα επέμειναν σε γενική επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ενώ η Αθήνα επέμεινε σταθερά ότι η συμφωνία ισχύει –και μάλιστα ελήφθησαν υπόψη οι προβλέψεις της για την οριοθέτηση των «οικοπέδων» στο Βόρειο Ιόνιο, τα οποία έχει προσφέρει το ΥΠΕΚΑ για πετρελαϊκές έρευνες.

Ο Ράμα –που επισκέφτηκε ανεπίσημα την Ελλάδα και είχε συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο- επανειλημμένα επέμεινε στην επιλογή του για προσφυγή εναντίον της συμφωνίας και ζητά συνομιλίες με «καλή θέληση και αμοιβαία εμπιστοσύνη» για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό.

Επειδή όμως, και μόνο η αποδοχή της αλβανικής απαίτησης για επαναδιαπραγμάτευση θα αποτελεί μία σημαντική υποχώρηση της Αθήνας και με δεδομένο ότι αυτή η νέα διαδικασία έχει αποκλειστικό σκοπό να οδηγήσει σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την Αλβανία και πιο «χαλαρή» εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας.

Επειδή ένα άλλο επώδυνο ζήτημα που έχει δημιουργήσει πολλά (και πρακτικά) προβλήματα στις διμερείς σχέσεις είναι το θέμα των τοπωνύμιων. Στα διαβατήρια και τα άλλα έγγραφα που εκδίδει η Αλβανία για χιλιάδες Αλβανούς που έχουν γεννηθεί ως παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα, οι ελληνικές πόλεις γέννησης αναγράφονται με την αλβανική ονομασία

Επειδή οι αναφορές στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και στον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στο πεδίο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που έχουν φέρει την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον «Ενεργειακό Χάρτη για το 2050»  στο προσκήνιο, έχουν ξεκινήσει συζήτηση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα για την ένταξη της ελληνικής ΑΟΖ και των ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ελληνικά ύδατα υπό «ευρωπαϊκή ομπρέλα».

 

 Επειδή στην  παράγραφος 76, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή αυτάρκεια της ΕΕ, που επιτυγχάνεται πρωτίστως με την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες, σε συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μειώνουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές.

 

Επειδή σημειώνει το αναδυόμενο ενδιαφέρον σχετικά με την έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο και πιστεύει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της θαλάσσιας γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

Επειδή πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στους περιβαλλοντικούς κινδύνους και συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των κρατών μελών της ΕΕ και των σχετικών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη Σύμβαση UNCLOS, την οποία έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη μέλη και η ΕΕ καθαυτή».

Επειδή στην παράγραφο 77 σημειώνεται «ότι η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες, και ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές, όπως επίσης υπογραμμίζει ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα».

 

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

  • Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο και με ποιο αντάλλαγμα θα την αποδεχτεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου;
  • Τι κάνετε με αυτή τη κάθε άλλο παρά… «αθώα» πρακτική που ακολούθησαν οι αλβανικές αρχές ως προκάλυμμα για την εκδήλωση αλυτρωτικών βλέψεων –κυρίως στη χώρα της Ηπείρου- που εμπεριέχεται στις διεκδικήσεις περί «Μεγάλης Βρετανίας» και «Τσαμουριάς»;
  • Τι απέφερε η πίεση προς την αλβανική κυβέρνηση η οποία, έχοντας παραβιάσει προβλέψεις της διεθνούς νομοθεσίας για τα τοπωνύμια;
  • Επιτέλους παραδέχεται το πρόβλημα και μήπως έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση στα Τίρανα για αντικατάσταση των διαβατηρίων;
  • Σύμφωνα με τον Αλβανικό Νόμο 8875 της 4ης Απριλίου 2002 περί Ακτοφυλακής, η χωρική θάλασσα της Αλβανίας είναι δώδεκα μίλια που μετρώνται όμως από καθορισμένες ευθείες γραμμές βάσεως. Από τις ίδιες γραμμές βάσεως μετρώνται η συνορεύουσα ζώνη της που φθάνει τα εικοσιτέσσερα μίλια και η αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Πώς θα μετρηθούν με την Ελλάδα αυτές οι ζώνες; Φυσική γραμμή για μας και ευθείες γραμμές βάσεως για τους Αλβανούς; 
  •  
  • Όταν ξεκινήσουμε και πάλι τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την Αλβανία, μετά την απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που ακύρωσε τη διμερής Συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών της 27ης Απριλίου του 2009, -συμπεριλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας- θα  δεχθούμε ως νόμιμες τις ευθείες γραμμές βάσεως και γιατί; 
  •  
  • Τι περιμένει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός για να ανακηρύξουν την ΑΟΖ, μετά και τα θετικά  μηνύματα που έστειλε η έκθεση της Ε.Ε; Μήπως είναι τελικά έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλου για εσάς, που αν και διοικούσε κράτος υπό κατοχή, προχώρησε στα αυτονόητα;
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος