Loading...
 Start Page
Επιστολή προς  Τον Πρόεδρο και  Όλα τα Μέλη της Επιτροπής Θεσμών και  Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων

Κοινοποίηση:

Προς τους Αρχηγούς των Κομμάτων

της Βουλής των Ελλήνων

 

Αγαπητοί/ες κύριοι και κυρίες συνάδελφοι,

 1.Στις 3.10.2012, καταθέτοντας ενώπιον σας, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρώην ΓΓ του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης διέψευσε τον πρώην υπουργό του Γ. Παπακωνσταντίνου και βεβαίωσε ενώπιον της Βουλής ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν του έδωσε  λίστα αλλά ατύπως δέκα ονόματα, για τα οποία  έψαξε να βρει μόνο το ΑΦΜ, τη διεύθυνση και το επάγγελμά τους, ωστόσο είναι σίγουρος ότι οι καταθέσεις των προσώπων αυτών, για τις οποίες δεν θυμάται το ύψος, είναι προ δεκαετίας. Παρέδωσε, σύμφωνα με την κατάθεσή του, τα στοιχεία της έρευνάς του σε δύο ημέρες στον Υπουργό και, μόνο μετά την παράδοση των αποτελεσμάτων, και στο περιθώριο σύσκεψης στο γραφείο του, έμαθε για την λίστα Λαγκάρντ, οπότε συζητήθηκε πως μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί και προτιμήθηκε η διακρατική συμφωνία (της ανωνυμίας και της ασυλίας) με την Ελβετία.

2.Στις 16.1.2011, όμως, δηλαδή περίπου δύο χρόνια νωρίτερα, στην εφημερίδα το ΠΑΡΟΝ υπάρχει δημοσίευμα με τίτλο «έχουμε τη λίστα με τους 1.991 δηλώνει ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης». Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου βρισκόταν η περιβόητη λίστα με 1.991 Έλληνες με καταθέσεις (όχι 1, 5 δις ευρώ, όπως αναφέρεται σήμερα) 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία, στην τράπεζα HSBC. Σύμφωνα, επίσης, με την εφημερίδα, ο Γ. Καπελέρης επιβεβαίωσε την πληροφορία που η ίδια εφημερίδα είχε γράψει παλαιότερα, ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει τη λίστα με τα 1.991 ελληνικά ονόματα, την οποία είχε πάρει από τη γαλλίδα ομόλογό του, ενώ, επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ο Γ. Καπελέρης είχε δηλώσει ότι «τη λίστα αυτή την επεξεργαζόμαστε». Από το ίδιο δημοσίευμα, προκύπτει επίσης ότι είχε δοθεί, από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, εντολή σε Εισαγγελέα για προκαταρκτική έρευνα, ενώ η εφημερίδα αναρωτιόταν εάν το Υπουργείο έστειλε τη λίστα στη δικαιοσύνη ή εάν προτίθετο να τη δώσει.

3.Στις 8.5.2011, επίσης, η εφημερίδα το ΠΑΡΟΝ σε δημοσίευμα με τίτλο: «Κούρεμα  στους 1.991 μεγαλοκαταθέτες της HSBC. Άρχισαν κλήσεις στις εφορίες για έλεγχο πόθεν έσχες στους μεγαλόσχημους καταθέτες της «λίστας Falciani», απειλούνται με φόρο έως 45% για 20 δισ. καταθέσεων στην Ελβετία, μαζικές διασταυρώσεις εισοδημάτων για τους χλιδάτους που έστειλαν δισεκατομμύρια καταθέσεων στο εξωτερικό» αναφέρεται σε αποκλειστικές πληροφορίες της, σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών αρχίζει μεγάλη «βουτιά» στους «μαύρους» και «γκρίζους» τραπεζικούς λογαριασμούς εξωτερικού με τα κρυμμένα δισεκατομμύρια, αρχής γενομένης από τους 1.991 καταθέτες της περιβόητης λίστας και ήδη άρχισαν να καλούνται σε μεγάλες ΔΟΥ της Αττικής καταθέτες που περιλαμβάνονταν στη λίστα. Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, για τους 1.991 έλληνες καταθέτες της ελβετικής θυγατρικής της HSBC, συντρέχει υποχρέωση πληρωμής φόρου για τις αποδόσεις των καταθέσεών τους, με συντελεστή 10% αλλά και επιπλέον, καλούνται να αποδείξουν ότι οι καταθέσεις τους προέρχονται από εισοδήματα που έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί στην Ελλάδα, διότι σε αντίθετη περίπτωση απειλούνται με φόρο βάσει της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, με συντελεστή που φθάνει το 45%, χωρίς μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, δηλαδή να φέρουν στην Ελλάδα τις καταθέσεις τους χωρίς να περάσουν από έλεγχο πόθεν έσχες, καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο με συντελεστή 8%, αφού οι καταθέσεις τους εντοπίσθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι υποχρεωμένο να ελέγξει το πόθεν έσχες με βάση τις διατάξεις του φορολογικού νόμου του 2010. Είναι προφανές ότι η πληροφορία της εφημερίδας προέρχεται από αρμόδιο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, αφού, εκτός των άλλων, στη συνέχεια παρατίθεται και σχετική εκδοθείσα εγκύκλιος με λεπτομέρειες αναφορικά με τα σχέδια αυτά. Εν συνεχεία η εφημερίδα αναφέρεται και πάλι στη λίστα, στο ότι περιήλθε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στα τέλη του 2010 από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 1.991 ονόματα Ελλήνων, που είχαν χρησιμοποιήσει διαβατήρια της Γουινέας Μπισάου και η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε στον Γ. Παπακωνσταντίνου τα στοιχεία ελληνικού ενδιαφέροντος. Η εφημερίδα επίσης αναφέρει και πάλι ότι το ποσό των καταθέσεων των Ελλήνων της λίστας ξεπερνά τα 20 δισ. Ευρώ.

4.Τα παραπάνω θέτουν και πάλι μια σειρά από κορυφαία ζητήματα που απαιτούν της σε βάθος έρευνα της, κατά τρόπο που να μην παραμείνει καμία σκιά συγκάλυψης:

-α.Ο Γ. Καπελέρης συλλαμβάνεται ψευδόμενος ενώπιόν σας, με όσα περί παντελούς αγνοίας δήλωσε στις 3.10.2012, όπως, επίσης, αποκαλύπτονται ψευδόμενοι και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι έχουν βεβαιώσει ότι το υλικό του cd Λαγκάρντ δεν έτυχε καμίας επεξεργασίας και ούτε καν το άνοιξαν και το είδαν, αφού, ο ίδιος ο Γ. Καπελέρης, σε ανύποπτο χρόνο, φέρεται ότι είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξή της λίστας των 1.991 και να δηλώνει ότι «την επεξεργαζόμαστε». 

-β.Η λίστα αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΟΝ, που πρώτο την αποκάλυψε,  φέρεται να αφορά καταθέσεις 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία, στην τράπεζα HSBC και όχι 1,5 δις ευρώ, όπως τις τελευταίες ημέρες όλοι πιστεύαμε, με αποτέλεσμα τα ερωτήματα και τα ερωτηματικά από τη εξαφάνιση του cd και την παράδοση του stick Βενιζέλου να γίνονται, πλέον, εφιαλτικά.

-γ.Εισαγγελέας διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση και παραμένει άγνωστο εάν εκδόθηκε και ποιο ήταν το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας, εάν έστειλαν τότε οι πρωταγωνιστές τη λίστα στη δικαιοσύνη και εάν εκλήθησαν οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Καπελέρης ή άλλος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών το 2011 από τον Εισαγγελέα.

-δ.Το Υπουργείο Οικονομικών, που κατά τις δηλώσεις των πρώην Υπουργών και ΓΓ του ΣΔΟΕ, δεν είχαν δει ποτέ οι ίδιοι τα ονόματα της λίστας, στις 8.5.2011, ένα μήνα δηλαδή πριν αποχωρήσει από αυτό ο Γ. Παπακωνσταντίνου, διακινούσε στην εφημερίδα την πληροφορία για μεγάλη «βουτιά» στους «μαύρους» και «γκρίζους» τραπεζικούς λογαριασμούς εξωτερικού με τα κρυμμένα δισεκατομμύρια, αρχής γενομένης από τους 1.991 καταθέτες της περιβόητης λίστας, για  κλήση στις εφορίες των φοροφυγάδων, για έλεγχο πόθεν έσχες και φορολόγησης με συντελεστή έως 45% των ελβετικών καταθέσεων της λίστας, χωρίς μάλιστα οι φοροφυγάδες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, δηλαδή να φέρουν στην Ελλάδα τις καταθέσεις τους χωρίς να περάσουν από έλεγχο πόθεν έσχες, καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο με συντελεστή 8%. Η καλόπιστη εκδοχή ότι ήθελαν να προτρέψουν σε οικειοθελή συμμόρφωση τους φοροφυγάδες αποκλείεται αφού το μήνυμα είναι σαφές: σας ξέρουμε και θα σας συντρίψουμε, δεν θα γλιτώσετε με φόρο 8%, θα ελέγξουμε το πόθεν έσχες και θα σας φορολογήσουμε με 45%.  Η υποψία επομένως ότι η διαρροή αυτής της «πληροφορίας» από το Υπουργείο αποτελούσε κωδικοποιημένο μήνυμα από τους πρωταγωνιστές της συγκάλυψης, με άγνωστο περιεχόμενο και αποδέκτες, όταν, μάλιστα, δύο χρόνια μετά, αυτοί δηλώνουν ότι ούτε είδαν, ούτε άγγιξαν το cd ούτε βέβαια το δημόσιο εισέπραξε ο,τιδήποτε, προς δόξα των φοροφυγάδων και των διακινητών μαύρου χρήματος, θεωρώ ότι μπορεί να είναι βάσιμη και πάντως δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσει ότι στο stick που παρέδωσε στον Πρωθυπουργό ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχουν γίνει λαθροχειρίες, είτε όσον αφορά τα ονόματα είτε όσον αφορά τις εγγραφές. Για το λόγο αυτό, οι πρωταγωνιστές θα πρέπει να εξηγήσουν που βρίσκεται επί δύο χρόνια αλλά και να παραδώσουν το πρωτότυπο cd της λίστας, το οποίο εστάλη στην Ελλάδα μέσω της διπλωματικής οδού από τη Γαλλίδα Υπουργό Οικονομικών. Σας επισημαίνω στο σημείο αυτό ότι, όπως γράφεται στον τύπο, για άγνωστους στη Βουλή λόγους, ο Υπουργός Οικονομικών δεν προτίθεται να ζητήσει εκ νέου από το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ με τους έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, όπως είχε δηλώσει και δεσμευθεί στους FINANCIAL TIMES. Αντιλαμβάνεστε ότι σε περίπτωση κατά την οποία τεθεί ζήτημα λαθροχειρίας, σε σχέση με τα ονόματα αλλά και τις εγγραφές που περιέχονται στο stick Βενιζέλου, είτε για τους λόγους που σας έχω εκθέσει παραπάνω είτε γιατί υπάρχουν και άλλοι κάτοχοι της περίφημης λίστας, ο κίνδυνος η Βουλή και ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών να κατηγορηθούν για συγκάλυψη φοροφυγάδων και διακινητών μαύρου χρήματος και η χώρα να διασυρθεί είναι βέβαιος.

Επειδή είμαι βέβαιος ότι, το ίδιο με εμένα, γινόσαστε αποδέκτες της οργής των πολιτών και της βεβαιότητάς τους ότι επιχειρείται ήδη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Επειδή ως Βουλή δεν πρέπει να αφήσουμε την παραμικρή υπόνοια απόκρυψης της αλήθειας αλλά πρέπει να ήμαστε πρωτοπόροι για την αποκάλυψη της δύσοσμης αυτής υπόθεσης.

Επειδή αν ισχύουν τα προ διετίας δημοσιεύματα της έγκυρης εφημερίδας το ΠΑΡΟΝ, αντιλαμβάνεστε ότι η υπόθεση λαμβάνει άλλη τροπή.

Επειδή πρέπει να μάθει η Βουλή εάν ήδη προ διετίας είχε επιληφθεί και η δικαιοσύνη και τι είχαν καταθέσει σ’ αυτή οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Επειδή δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν ισχύει πλέον η εξαγγελία του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στους FINANCIAL TIMES, ότι θα ζητήσει εκ νέου το Υπουργείο Οικονομικών την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ με τους έλληνες καταθέτες στην Ελβετία από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών.

Επειδή έχω ήδη υποβάλει στη βουλή σειρά ερωτήσεων για τη δύσοσμη αυτή υπόθεση και ήδη αναμένω απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Επειδή η Επιτροπή σας στο παρόντα χρόνο είναι η μόνη θεσμικά αρμόδια για να ξεκαθαρίσει, και μάλιστα άμεσα, τα παραπάνω ζητήματα, για να μη μείνει καμία σκιά, τουλάχιστον σε βάρος της Βουλής, για συγκάλυψη.

Επειδή θεωρώ χρέος μου να σας ενημερώσω για όλα τα παραπάνω και για την διευκόλυνση του έργου σας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ

Να λάβετε υπ’ όψη σας τα ανωτέρω αναφερόμενα και να πράξετε τα κατά την κρίση σας δέοντα, για την πλήρη διαλεύκανση της δύσοσμης αυτής υπόθεσης, που εκθέτει τη χώρα, υπονομεύει τη δημοκρατία και εξοργίζει τους χειμαζόμενους συμπολίτες μας, από τους οποίους θα ζητηθούν τις επόμενες ημέρες και νέες θυσίες.

Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012

Μετά τιμής  

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Βουλευτής Αχαΐας(εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ)

Θέμα: Ερωτήματα προς κ.κ. Γ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος