Loading...
 Start Page
  • Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Υπουργό Οικονομικών
  • Πολιτισμού και Τουρισμού 

 


 

Οι συνολικές εκτιμήσεις (πρώτες) για τον όγκο της φετινής οινοπαραγωγής, που απέστειλαν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στο ΥΑΑΤ, υπολογίζουν τη φετινή οινοπαραγωγή στα 2.450.000 HL, έναντι  των 3.100.000 HL την περσινή χρονιά (2010), που ήταν κι’ αυτή μειωμένη σε σχέση με το 2009 κατά 13%, ενώ η φετινή εκτίμηση παρουσιάζει μείωση της τάξης του 37% σε σχέση με την «κανονική» παραγωγή του 2008 (3.868.000 HL).

 

Εύλογα γεννάται το ερώτημα, για το πώς θα καλυφθεί φέτος η ζήτηση που τροφοδοτείται κατά 90% από την εγχώρια προσφορά. 


Ήδη εκφράζονται φόβοι για μαζικές εισαγωγές οίνων από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας (Σκόπια, Βουλγαρία), αφού στην Ιταλία και την Ισπανία παρατηρείται άνοδος των τιμών και μικρότερη παραγωγή.

 

Είναι βέβαιο ότι με δεδομένη τη συμπίεση της καταναλωτικής δαπάνης, το ελληνικό πρότυπο ζωής αλλάζει αντίθετα από τις κατευθύνσεις που στόχευε το ελληνικό κρασί να επενδύσει, όσον αφορά την κατανάλωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εστίαση και η προβληματική θέση στην οποία βρίσκονται τα υψηλής κατηγορίας τιμής κρασιά. 

 

Η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κρασιού έχει πληγεί αρκετά από το 1992, οπότε και αυξήθηκε ο χαμηλός συντελεστής (8%) ΦΠΑ για το κρασί ενώ μειώθηκε για τα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά. Το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο έντονο πρόσφατα με την επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ σε 23%.

 

Φέτος (2011) εμπόριο και οινοποιοί έσπευσαν στην αγορά της Αχαΐας προκειμένου να βρουν το δυσεύρετο λευκό σταφύλι, αφού ο περονόσπορος έπληξε τις βασικές αμπελουργικές περιοχές της χώρας. Αυτό το γεγονός φυσικά μας χαροποιεί αλλά και μας προβληματίζει αφού δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η παραγωγή οίνου και εντείνει την ανασφάλεια των οινοπαραγωγών της Αχαΐας σε σχέση με το μέλλον.

 

            Λαμβάνοντας υπόψη, όλα τα προαναφερθέντα και με το «φάντασμα» του ΕΦΚ στο κρασί να πλανάται πάνω από τα κεφάλια των οινοπαραγωγών

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

 

1.  Εξετάζεται η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί την στιγμή που ενόψει της προσπάθειας ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας μας είναι ένα από τα ισχυρότερα ατού της;

 

2.  Προτίθεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να στραφεί προς την δημιουργία εθνικού φορέα για την χάραξη ενιαίας πολιτικής για το κρασί;

3.  Με δεδομένο ότι ο οίνος είναι σημαντικός μοχλός για την ανάπτυξη προτίθεται το Υπουργείο να οργανώσει προσπάθεια με την αρωγή φορέων και θεσμών του χώρου για την παρότρυνση των οινοπαραγωγών μας να στραφούν προς μοντέλα οινοπαραγωγής εγνωσμένης αποδοτικότητας και αναγνώρισης όπως το επιτυχημένο μοντέλου του συνεταιρισμού της CASTELMAURE (εκδήλωση- ημερίδα της ΚΕΟΣΟΕ στις 6/5/2011), με σκοπό την τυποποίηση και αναγνώριση παγκόσμια της ποιότητας που ούτως ή άλλως διαθέτουν τα ελληνικά κρασιά;

 

4.  Μετά την θεσμοθέτηση των ποικιλιακών οίνων ποια είναι τα μέτρα του  Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση των εξαγωγών κρασιού προς τρίτες χώρες;

 

5.  Προτίθεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εκπονήσει καμπάνια για την διαφήμιση του ελληνικού κρασιού στο εσωτερικό και το εξωτερικό μέσω μελετών-ερευνών για την υγεία όπως το  ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΝΕΔ “Οίνος και Υγεία”;

 

6. Με ποιο τρόπο υποστηρίζεται-επικοινωνείται ο οινοτουρισμός στην χώρα μας;

 

 

                                                                                       Ο ερωτών Βουλευτής                                                                                                                                                                                                                        

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

 

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος