Loading...
 Start Page

Αρ.  Πρωτ.  5789  /  714  /  19-02-2018

 

Ερώτηση και ΑΚΕ προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Απίστευτο και όμως Ελληνικό! Ακόμη και μετά την τραγωδία που έπληξε το Μάτι και έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσοτέρους από 90 ανθρώπους, υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν να εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στην θάλασσα ανεγείροντας τεχνικά εμπόδια.

Ακόμη και σήμερα, και ενώ το πανελλήνιο έχει συγκλονισθεί με τους 27 νεκρούς που παγιδεύτηκαν σε ένα οικόπεδο στο Μάτι, μη μπορώντας να φθάσουν στην παραλία.

Κάποιοι αιρετοί και άλλοι ισχυροί καταπατώντας τον νόμο εμποδίζουν την πρόσβαση και κίνηση των πεζών. Παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς.

Έχουν καταλάβει παρανόμως μέρος του αιγιαλού και η Κτηματική Υπηρεσία κλείνει μάτια, αυτιά και στόματα.

«ΤΟ ΨΑΡΙ βρομάει απ' το κε­φάλι» λέει μία λαϊκή ρήση. Ου­δέν αληθέστερο τούτου και στην περίπτωση των αυθαιρέτων στην Ελλάδα, για τα οποία πολύς λόγος γίνεται μετά τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετι­κά, όταν αυθαίρετες κατασκευές δίπλα στη θάλασσα διαθέτει ένας πρώην πρωθυπουργός,  η σύζυγος και μάνα δύο επίσης πρώην πρωθυπουργών της χώρας, ακόμη και ένας κομμουνιστής Δήμαρχος;

Ο λόγος  για τους Κώστα Ση­μίτη,  Μαργαρίτα Παπανδρέ­ου και Κώστα Πελετίδη. Ο θεσμικός ρόλος αυτών, είτε  άμεσα είτε έμμε­σα, θα επέβαλλε να δίνουν άλλο παράδειγμα στον λαό και ως εκ τούτου θα όφειλαν, έστω και εκ των υστέρων, να διορθώσουν το «λάθος» τους.

Η περίπτωση της εξοχικής κατοικίας του Κώστα Σημίτη στους Αγίους Θεοδώρους (την οποία αποκάλυψε η «RealNews») έχει σκανδαλώδες διαστάσεις και πολλές παρανομίες από πολλές απόψεις και χαρακτηρίζεται επίσης και ως  «παγίδα θανάτου».

Το οικόπεδο και το κτί­σμα βρίσκονται πάνω στον αιγιαλό, ενώ η πε­ρίφραξη είναι ζήτημα αν απέχει 15 μέτρα από τη θάλασσα, κλείνοντας ουσιαστι­κά την πρό­σβαση προς την παρα­λία για τους λουομένους. Έχει καταγγελθεί, μάλιστα, πως την περίοδο της πρωθυπουργίας Σημίτη πρακτικά απαγορευόταν και το μπάνιο στη θάλασσα μπροστά από το σπίτι του για λόγους… ασφαλείας.

Εντελώς ίδια και πανομοιότυπη είναι και η περίπτωση του «κόκκινου» Δημάρχου της Πάτρας. Όπως κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αραχωβιτίκων κ. Π. Μητρούλιας και αποκάλυψε το site – Achaia news στην περιοχή τους υπάρχει μία μεγάλη ζώνη, μήκους ενός χλμ περίπου, όπου οι ιδιοκτησίες «φράζουν» την πρόσβαση προς την θάλασσα και δεν υπάρχει καμία κάθετη οδός προς την ακτή, παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει ότι τουλάχιστον ανά 300 μέτρα θα πρέπει να υπάρχει και μία τέτοια οδός στη διάθεση των πολιτών.

Στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν κατοικίες, εξοχικές ή μη, μία εκ των οποίων φέρεται να ανήκει και στη σύζυγο του δημάρχου Πατρέων κ. Κ. Πελετίδη, όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε από καταγγελίες και μέσα ενημέρωσης της περιοχής των Πατρών, προκαλώντας -όπως είναι λογικό- θύελλα αντιδράσεων για την καταγγελία πως έχουν χτιστεί μάντρες, ακόμα και «πάνω» στην θάλασσα.  πάνω στο χειμέριο κύμα!

Ακόμα πιο κραυγαλέα είναι η πε­ρίπτωση στο κτήμα που μέχρι πρόσφατα ανήκε στη Μαργαρίτα Τσαντ - Παπανδρέου στην Αλμυρή Κορινθίας, καθώς η περίφραξη του οικοπέδου είναι πάνω στο κύμα. Ζήτημα είναι να απέχει ο φράχτης ένα μέτρο από τη θάλασσα!

Κατά το παρελθόν, μάλιστα, υπήρξαν και πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις. Το αρμόδιο τμήμα της Πολεοδομίας στους ελέγχους που διενήργησε στο «Κτήμα Μαργαρίτα» διαπίστωσε παραβάσεις στην ανέγερση πέργκολας, στο χαγιάτι και στην περιτοίχιση του οικοπέδου με πέτρα και συρματόπλεγμα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αυθαιρέτων του Δήμου Κορινθί­ων, η Μαργαρίτα Πα­πανδρέου όφειλε να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα κτίσματα. Ωστόσο, εκτός όλων αυτών, είναι εξοργιστικό ότι δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα αν καταπατήθηκε αιγιαλός, τη στιγμή που και μόνο η φωτογραφία βγάζει μάτι.

Επειδή περιοχές σαν το Μάτι υπάρχουν τουλάχιστον 100 σε όλη την Ελλάδα και μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η Βόρεια Πελοπόννησος, όπως αποκάλυψε, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Αναφερόμενος  μάλιστα, επιγραμματικά σε πόρισμα, υπενθύμισε τις πολεοδομικές στρεβλώσεις, τις ελλείψεις οδών διαφυγής και σημείων συγκεντρώσεως του πληθυσμού που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκταση της τραγωδίας στο Μάτι και τόνισε ότι άλλες 100 περιοχές της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η Βόρεια Πελοπόννησος, είπε ο κ. Λέκκας, είναι μια περιοχή η οποία κινδυνεύει αν εκδηλωθούν δύο φωτιές ταυτόχρονα, καθώς αποκόπτεται μεγάλο τμήμα της, χωρίς να υπάρχει διέξοδος διαφυγής για τον πληθυσμό.

Οι περιαστικές ζώνες βρίθουν από περιοχές υψηλού κινδύνου.

Και όμως στην Πάτρα και στην Αχαΐα ενώ οι περιαστικές ζώνες βρίθουν από περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως στα Αραχωβίτικα και Ζήρια,  οι Δήμαρχοι και τα λοιπά αρμόδια στελέχη της γραφειοκρατίας κρύβονται και δεν απαντούν. Γνωρίζουν ότι είναι επίορκοι και ενδεχομένως καταστούν και υπόδικοι και όμως φοβούνται και ψιθυρίζουν : «ας βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα».

Προτιμούν να μην εμπλέκονται σε μέτωπα που θα τους φορτώσουν με μπελάδες. Δεν κάνουν ούτε καν αυτοψίες, για τα μάτια.

Κρύβονται μέχρι την επόμενη έξαρση των ανέμων και του υδραργύρου. Που μπορεί να κάψει κόσμο, μπορεί και όχι. Κορώνα-γράμματα θα πάει η δουλειά, όπως σε τόσα και τόσα άλλα.

Δεν μας διδάσκουν οι καταστροφές. Επιφανειακά τα πένθη και η αγανάκτηση.

Επειδή όπως πληροφορηθήκαμε από τις δημόσιες δηλώσεις του αρμοδίου Υπουργού κ. Σ. Φάμελλου :

«Περιθώριο δέκα ημερών έχει στη διάθεσή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να παραδώσει τους φακέλους για τα αυθαίρετα στην περιοχή αιγιαλού και παραλίας ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει από το Υπουργείο Ενέργειας η ανάθεση για την κατεδάφισή τους  και να ξεκινήσει η διαδικασία συμβάσεων για κατεδαφίσεις προς το τέλος Αυγούστου».

Επειδή, επίσης  ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, αποκάλυψε  ότι  εστάλη επιστολή του υπουργού, που ζητά να κατεδαφιστούν όσα είτε είναι αυθαίρετα στη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας και τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Διευκρίνισε δε, ότι για τα αυθαίρετα που ακόμα δεν έχουν δοθεί σε συνεργεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής οι κατεδαφίσεις τους θα εκτελεστούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Επειδή,  σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο, δημιουργείται ακόμα ένας μηχανισμός για επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, καθώς, όπως αυτολεξεί είπε: «Πέρα από τη σύνταξη του πρωτοκόλλου κατεδάφισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ήταν η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία μας, δημιουργούμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ακόμα έναν μηχανισμό κατεδαφίσεων στο υπουργείο».

Επειδή, ο αν. Υπουργός σημείωσε επίσης ότι: «για τις περιπτώσεις περιφράξεων, περιτοιχίσεων και μαντρών σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία «δίνουμε τη δυνατότητα να γίνονται οι κατεδαφίσεις εξπρές και από το υπουργείο Υποδομών».

Επειδή, ήδη ξεκίνησε η ενεργοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

Εσείς θα ετοιμάσετε τις διαδικασίες ανάθεσης για την κατεδάφιση αυτών των αυθαιρέτων και ως εκ τούτων και των αναγραφομένων στην ερώτηση μας;

Αφού ήδη έχουν δοθεί ευνοϊκά διοικητικά εργαλεία για τις συμβάσεις κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πότε θα προχωρήσει η υλοποίηση κατεδάφισης των παράνομων μαντρών , κτισμάτων  και αυθαίρετων περιφράξεων  που βρίσκονται σε απόσταση 500 μ. από τον αιγιαλό (όπως ήδη προβλέπεται στη νομοθεσία από την εποχή Τρίτση) και σε ρέματα για τους Νομούς Αχαίας, Κορινθίας και Ηλείας;

Επειδή τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Φάμελλος ήδη υπάρχει μια επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος προς όλους τους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για να στείλουν όλους τους καταλόγους των τελεσίδικων πράξεων κατεδάφισης για όλη τη Ελλάδα, ο συντονιστής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος έχει αποστείλει τον σχετικό κατάλογο, έφτασαν οι πρώτες αναφορές στο υπουργείο;

  • Να κατατεθεί ο σχετικός κατάλογος

Τέλος, ο αν. Υπουργός έχει κάνει επικοινωνία με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τον γενικό γραμματέα της Δημόσιας Περιουσίας από το υπουργείο Οικονομικών και ετοιμάστηκαν οι αντίστοιχες καταστάσεις και για την περιοχή αιγιαλού και παραλίας της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα των Δήμων Αιγιάλειας, Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος