Loading...
 Start Page


Προς τον Υπουργό:
• Οικονομικών

Με πολύ ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία, διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο τις παρατηρήσεις του κ. Τάκη Χριστόπουλου, προέδρου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων κτιρίων της Αχαΐας και επισημαίνει τις συνέπειες της μη εκτέλεσης του προγράμματος στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Ο κ. Χριστόπουλος, εξηγεί ότι μόλις το 40% του προγράμματος αποκατάστασης έχει υλοποιηθεί και δυστυχώς, προβλέπει ότι η οικονομική κρίση κάνει τα πράγματα χειρότερα για το μέλλον.

Η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων κτιρίων της Αχαΐας, κινείται με ρυθμούς χελώνας και αυτό δεν έχει μόνο επίπτωση στους σεισμόπληκτους, αλλά και στην αγορά και στην τοπική κοινωνία όσον αφορά στην εξέλιξή της και για να έχει ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα, τρία χρόνια μετά τον σεισμό, ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία οικοδομή που να βρίσκεται σε εξέλιξη και να έχουν δοθεί και τα χρήματα, δυστυχώς βρισκόμαστε σε ένα σημείο υλοποίησης της τάξεως του 40%.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας, λέει ότι φτάσαμε σε αυτό το ποσοστό προόδου, επειδή υπήρξε πρόσφατα χρηματοδότηση «για να κινηθεί η αγορά ώστε να χτίσουν τις οικοδομές τους κάποιοι σεισμόπληκτοι».
Η αλήθεια όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, είναι ότι η κατάσταση είναι εφιαλτική και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα κτίρια των ιδιωτών, αλλά και εκείνα του Δημοσίου.
Ειδικότερα, υπάρχουν δημόσια κτίρια στα οποία έχουν γίνει μικρές αποκαταστάσεις όπως κάποια σχολεία, άλλες καλύτερα άλλες λιγότερο αποτελεσματικές Συγκεκριμένα, για το κτίριο του ΟΛΠΑ δεν υπάρχει καμία μέριμνα ενώ με μεγάλες πιέσεις προχώρησε το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης του Νοσοκομείου που έχει ολοκληρωθεί. Επ' αυτού ο κ. Χριστόπουλος παρατηρεί ότι ωστόσο, «λείπουν τα υπόλοιπα όσον αφορά στις αποκαταστάσεις στα μη φέροντα στοιχεία και τη λειτουργία του».
Ο κ. Χριστόπουλος καταλήγει σε ένα τραγικό συμπέρασμα σε σχέση με την περαιτέρω πορεία εκτέλεσης του προγράμματος αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων του Νομού:
«Εκείνο που είναι το πιο απαισιόδοξο, είναι ότι βλέπω ότι όπως περνάει ο καιρός, οι ρυθμοί θα είναι πολύ πιο αργοί και ίσως για μένα να μηδενιστεί εντελώς. Ίσως μάλιστα να υπάρξουν και οικοδομές που δεν θα μπορέσουν να αποκατασταθούν. Και αυτό, γιατί θεωρώ ότι η χρηματοδότηση από εδώ και πέρα και τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν θα καθυστερήσει πάρα πολύ».
Το συμπέρασμα είναι ότι με αφορμή την οικονομική κρίση θα προκύψουν επιπρόσθετα προσκόμματα από την πλευρά της Πολιτείας σε σχέση με την ομαλή ροή της χρηματοδότησης για τους σεισμόπληκτους. Μάλιστα ο κ Χριστόπουλος έκανε την ακόλουθη επισήμανση:
«Στατιστικά στην περιοχή μας ανά μία πενταετία γίνεται ένας ισχυρός σεισμός, ο οποίος μπορεί να έχει λιγότερες ή μεγαλύτερες συνέπειες. Σας θυμίζω ότι ο σεισμός του 2008 αν είχε κάποια άλλα χαρακτηριστικά θα είχαν προκύψει σημαντικές ζημιές και στον κεντρικό πολεοδομικό ιστό της Πάτρας. Αν λοιπόν στα τρία χρόνια που έχουν περάσει, ο ρυθμός αποκατάστασης είναι από ασήμαντος έως πάρα πολύ μικρός, σε ενδεχόμενο σεισμικό γεγονός θα προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε με τις επιπτώσεις χωρίς να έχουμε αποκαταστήσει ης προηγούμενες.
Επομένως δεν μπορώ να δικαιολογήσω το γεγονός που κινούμαστε με τέτοιους ρυθμούς σε μία πολιτισμένη και οργανωμένη Πολιτεία που πρέπει γρήγορα να κινητοποιείται για ένα σημαντικό κοινωνικό αγαθό που είναι η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων είτε πρόκειται για ιδιωτικά είτε για δημόσια κτίρια»
Εν κατακλείδι ο κ. Χριστόπουλος χαρακτηρίζει απαισιόδοξο το μέλλον παρατηρώντας ότι αυτές οι εκτιμήσεις ταυτίζονται με τις απόψεις και άλλων εκπροσώπων φορέων και μάλιστα και με τις απόψεις υπηρεσιακών παραγόντων στο Υπουργείο σε σχέση και με την αποκατάσταση και με την χρηματοδότηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:


• Σε τι αριθμό και ποσοστό έχει γίνει αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων κτιρίων στην Αχαΐα μετά τον σεισμό του 2008;
• Πόσα από αυτά είναι ιδιωτικά και πόσα δημόσια κτίρια; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
• Γιατί συμβαίνει αυτή η καθυστέρηση στην αποκατάσταση σεισμοπλήκτων κτιρίων, όπως την περιγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας; Γιατί καθυστερεί η χρηματοδότηση και τι ενέργειες θα κάνετε ώστε να προχωρήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί ώστε και να ανακάμψει η τοπική οικονομία;
• Γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μέριμνα για την αποκατάσταση του κτιρίου του Ο.Λ.ΠΑ; Πότε θα γίνει αποκατάσταση του κτιρίου;
• Γιατί είναι ακόμα σε εκκρεμότητα η αποκατάσταση που πρέπει να γίνει στα φέροντα στοιχεία και τη λειτουργία του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»; Πότε θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση;
• Υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει για οικονομικούς λόγους η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων κτιρίων στην Αχαΐα; Τι ενέργειες έχετε κάνει ώστε να μην σταματήσει και να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί σύντομα η χρηματοδότηση;
• Αν ο μη γένοιτο συμβεί ένας μεγάλος σεισμός που θα προκαλέσει μεγάλες ζημιές, έχετε υπολογίσει τις συνέπειες από την μη αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων κτιρίων, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης και αποκατάστασης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος