Loading...
 Start Page
Με παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας απειλούν τώρα Γεωργιάδη και Λοβέρδο, μετά το φιάσκο με το πόρισμα

Την ενόχληση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μετέχουν στην «Εξεταστική για την Υγεία» προκάλεσε η έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών από τους ίδιους, δεν οδηγεί σε προανακριτική επιτροπή καθώς δεν καταλογίζει καμία ποινική ευθύνη ενώ εμπεριέχει γενικόλογες πολιτικές κατηγορίες.

Το ζήτημα της τιμωρίας τους έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος. «Καταλαβαίνουμε όλοι την κριτική για την ποιότητα του πορίσματος. Όμως δεν καταλαβαίνω να βγαίνει Γεωργιάδης να μιλά για γελοίο πόρισμα γελοίων ανθρώπων. Πρέπει να υπάρξει δήλωση καταδίκης», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, πρόσθεσε «βγήκε και ο κ. Λοβέρδος και είπε ότι μας έχει για πρωινό. Προτείνω να τους παραπέμψουμε στην επιτροπή δεοντολογίας».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς σχολίασε την πρόθεση των κυβερνητικών βουλευτών: «Δεν βρήκατε ποινικές ευθύνες και τώρα θέλετε να τους στείλετε στην επιτροπή δεοντολογίας». Την ίδια ώρα η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύη Χριστοφιλοπούλου υπενθύμισε «όταν ο Πολάκης σε αυτή την αίθουσα με έβριζε και μου έλεγε ότι χρειάζομαι χάπια δεν μίλησε κανείς σας».

Καυγάς για την προανακριτική

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος προανήγγειλε για μια ακόμα φορά ποινικές διώξεις, παρά τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα, λέγοντας πως «ποινικές ευθύνες υπάρχουν και στο Ντυνάν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ και θα βγουν. Περιμένετε! Η επόμενη εβδομάδα είναι κοντά»

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΧΑ κ. Χαρίλαος Τζαμακλής, που παρουσίασε το πόρισμα της πλειοψηφίας, για τις πολιτικές ευθύνες των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Νικολόπουλου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την συγκρότηση Προανακριτικής επιτροπής, απάντησε: «Εμείς, ως μέλη της Εξεταστικής, έχουμε αρμοδιότητα να δούμε εάν υπάρχουν γενικές ευθύνες ή γκρίζα σημεία στις πράξεις πολιτικών προσώπων. Δεν έχουμε αρμοδιότητα να ασκήσουμε διώξεις ούτε να επισημάνουμε εάν υπάρχουν ή όχι ενδείξεις ενοχής. Εμείς λέμε ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για μια σειρά ζητημάτων. Έως εκεί είναι η δικαιοδοσία μας. Όπως κάναμε με πόρισμα των δανείων ΜΜΕ και κομμάτων. Η Εξεταστική ζήτησε τότε και η Ολομέλεια αποδέχθηκε το πόρισμα να σταλεί στις δικαστικές αρχές. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα».

Σχολιάζοντας ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε πως εάν η Εξεταστική εντόπιζε ενδείξεις ενοχής πολιτικών προσώπων, τότε θα εισηγείτο την σύσταση Προανακριτικής. «Είναι γνωστό σε όλους ότι η Εξεταστική δικαιούται και υποχρεούται, όταν προκύψει από την δική της έρευνα ξεκάθαρη τέλεση ποινικών αδικημάτων ή ενδείξεις και μπορούν να προσωποποιηθούν να ζητήσει Προανακριτική. Έως πέντε ημέρες πριν είχαμε την εντύπωση ότι θα γίνει και την είχαμε από δηλώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Η δυνατότητα υπήρχε, αλλά δεν υπάρχουν τα στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, υπενθύμισε πως η Δικαιοσύνη ερευνά ήδη την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν και πως, εάν είχε πέσει σε ευθύνες πολιτικών προσώπων, θα είχε διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή.

Αντιπαράθεση και για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Όσο για το θέμα με την αποθήκη εγγράφων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία παρουσιάζεται από την πλευρά της κυβέρνησης ως «κρυφή κρύπτη», ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης πρότεινε προς τα μέλη, «να πάρουμε το πουλμανάκι αύριο Τετάρτη και να επισκεφθούμε την κυρία Παπασπύρου προκειμένου να ενημερωθούμε για τα νέα έγγραφα που ανεβρέθηκαν σε υπόγειο του ΚΕΕΛΠΝΟ». Πρόταση η οποία βρήκε σύμφωνη την πλευρά της Χρυσής Αυγής, μέσω του Ηλία Κασιδιάρη.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς εξέφρασε επιφυλάξεις, εξηγώντας πως η «η κυρία Παπασπύρου παραδέχθηκε ότι δεν έχουν αξιολογηθεί τα στοιχεία. Άρα τι θα μάθουμε; Θα μπορούσαμε να το αφήσουμε για αργότερα από την στιγμή που έχουμε χρόνο για την σύνταξη πορίσματος ΚΕΕΛΠΝΟ. Να μην συρόμαστε πίσω από επικοινωνιακά παιχνίδια. Είμαστε σε διαδικασία σύνταξης πορισμάτων. Να μας στείλει τι στοιχεία έχει η κυρία Παπασπύρου να τα αξιολογήσουμε και μετά να αποφασίσουμε αν αξίζει να διακόψουμε την σύνταξη πορίσματος για να αξιολογήσουμε τα στοιχεία. Να μην μπούμε σε επικοινωνιακά παιχνιδάκια αλλαγής ατζέντας επειδή το πόρισμα δεν σας βγήκε».

Απαντώντας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει «αγωνία» για τα νέα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα νέα δεδομένα. Υπήρξε κρυψώνα με γυψοσανίδα και κρυφά έγγραφα».

Προβληματισμό εξέφρασε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης λέγοντας «η κυρία Παπασπύρου είπε ότι θα πάρει 2 μήνες η αξιολόγηση των στοιχείων. Εμείς τι θα κάνουμε; Θα τους περιμένουμε; Όποιος θέλει να πάει στην Παπασπύρου ας πάει αλλά τι έχουμε να αποκομίσουμε;».

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος