Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 3769/27-11-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Την ανάγκη επιθεώρησης τουλάχιστον µια φορά τον χρόνο επισηµαίνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστηµίου Πατρών, Γιάννης Κουκουβέλας, µε αφορµή την πρόσφατη κατάρρευση µεγάλης µάζας βράχων στην πολυσύχναστη παραλία του Ναυαγίου της Ζακύνθου.

Αναφερόµενος ο Γ. Κουκουβέλας στο συµβάν που έκανε το γύρο του κόσµου, καθώς το Ναυάγιο αποτελεί µια από τις δηµοφιλέστερες τουριστικές ατραξιόν της Ελλάδας, εκτίµησε ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν αποτέλεσµα «ωρίµασης».

Επεσήµανε ότι µπορεί να µην προηγήθηκε κάποιος σεισµός ή καταιγίδα, δηλαδή κάποιο έκτακτο φαινόµενο. Ωστόσο, µπορεί ένα τέτοιο έκτακτο γεγονός που σηµειώθηκε πριν από 2-3 χρόνια ή µια έντονη θαλασσοταραχή, να επιτάχυνε την πρόσφατη κατάρρευση του πετρώµατος. Μάλιστα, µπορεί ακόµα και ο αέρας να προκαλέσει διάβρωση στο πέτρωµα και να εισέρχεται υγρασία από τα διαβρωµένα σηµεία, προκαλώντας την κατάρρευση βραχοµάζας και την κατάπτωση βράχων.

Θεωρεί σοβαρό το περιστατικό, τόσο για λόγους ασφάλειας, όσο και για τον τουρισµό της Ζακύνθου και τους επαγγελµατίες του. Ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Πατρών πιστεύει ότι δεν πρέπει να ανοίξει το Ναυάγιο χωρίς να προηγηθεί προσεκτική επιθεώρηση της κατάστασης, και συστήνει τακτικούς ελέγχους µετά από βροχοπτώσεις και σε άλλες κρίσιµες περιόδους.

Οι επιθεωρήσεις αυτές δεν κρατούν περισσότερο από µια µέρα και το κόστος τους είναι εξαιρετικά µικρό για το τουριστικό µέγεθος µιας παραλίας όπως είναι το Ναυάγιο.

Ο Γ. Κουκουβέλας επίσης θεωρεί αδιανόητη την τοποθέτηση συρµατοπλεγµάτων ως λύση για την συγκράτηση των βράχων, αφενός λόγω υπέρογκου κόστους και αφετέρου για αισθητούς λόγους. «Είναι προτιµότερο να πάς σε ελεγχόµενη επισκεψιµότητα της παραλίας, παρά να επενδύσεις το Ναυάγιο µε συρµατοπλέγµατα» είπε.

Στο θέµα του Ναυαγίου αναφέρθηκε και ο καθηγητής Ευθύµιος Λέκκας, ο οποίος µε την οµάδα του έχουν ήδη επισηµάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων -  καταπτώσεων σε  επτά περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου (Πόρτο Κατσίκι, Μύρτος κ.ά.).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω προγράµµατος έρευνας, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιµετώπιση των κινδύνων προτείνει τη «ζωνοποίηση» των περιοχών και τη χρήση προστατευτικών συρµάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σηµεία.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον Θα λάβετε υπόψη σας τις επισημάνσεις των δύο καθηγητών κι αν ναι, τι μέτρα πήρατε ή προτίθεσθε να λάβετε;

2ον Συμφωνείτε για την «ζωνοποίηση» επικίνδυνων περιοχών και τη λήψη μέτρων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σηµεία;

3ον Με ποια μέτρα θα προστατεύσετε την σωματική ακεραιότητα των χιλιάδων επισκεπτών-τουριστών Ελλήνων και αλλοδαπών;

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος