Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 3764/27-11-2018

 

Ερώτηση

 προς τον Υπουργό Οικονομικών

Το σενάριο της αξιοποίησης του εξα­ντλημένου κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας δεν είναι καινούργιο. Έχει σχεδόν μία δεκαετία που ξεκίνησε η... επεξεργασία του, ενώ ο διαγω­νισμός θα έπρεπε να έχει προκηρυ­χθεί από το 2010 ακόμα, αφού από τότε η Energean είχε προτείνει στο Δημόσιο τη μετατροπή του σε απο­θήκη φυσικού αερίου.

Το έργο βγή­κε από το «ψυγείο» από τη στιγμή που τον Οκτώβριο του 2017 μπήκε στον κατάλογο των Εργων Ευρω­παϊκού Ενδιαφέροντος.

Στα μέσα του περασμένου Αυ­γούστου το ΤΑΙΠΕΔ, μάλιστα, έκανε το αποφασιστικό βήμα και προχώ­ρησε στη δημοσίευση δύο προσκλή­σεων ενδιαφέροντος για την παρο­χή χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου. Εργο τους θα είναι ο συντονισμός των ενεργειών του ΤΑΙΠΕΔ, για να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το εξαντλημένο κοίτασμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις προσκλήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, οι δύο σύμβουλοι θα συνδράμουν αρ­χικά στη διαδικασία επιλογής του βέλτιστου σχήματος για τον διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Στη συνέχεια, ο νομικός σύμβουλος καλείται να συνδράμει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει μέχρι τις τελικές διαπραγματεύσεις και την ολοκλήρωση της διαδικα­σίας παραχώρησης του κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας.

Παράλληλα, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα βοηθήσει το Ταμείο στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που θα κατατεθούν από τους υποψήφι­ους επενδυτές.

Το ΤΑΙΠΕΔ διευκρί­νισε πως η πρόσκληση ενδιαφέρο­ντος για την παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου «απευ­θύνεται σε επενδυτικές τράπεζες εγνωσμένου κύρους ή και σε εται­ρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εγνωσμένου κύρους ή και σε συναφείς συμπράξεις».

Μπή­καμε και βγήκαμε από το μνημόνιο, αλλά ακόμα δεν είδαμε σημαντική εξέλιξη. Και μάλιστα τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και κεφάλαια για να κινηθεί. Υπάρχει, λοιπόν, μια επενδυτική ευκαιρία και δεν βλέπουμε τίποτε ουσιαστικό. Η χωρητι­κότητα της υπόγειας αποθήκης εκτιμάται περίπου στο 1 bcm. Ο ετή­σιος ενεργός διακινούμενος όγκος εκτιμάται σε 360 εκατ. Nm3 ή σε 720 εκατ. Nm3, για έναν ή δύο κύ­κλους ανά έτος αντίστοιχα. Η μέγι­στη ημερήσια δυναμικότητα από­ληψης φυσικού αερίου και εισαγω­γής στο Εθνικό Σύστημα Μεταφο­ράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) εκτι­μάται σε 4 εκατ. Nm3/d. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα εισπίεσης της Υπόγειας Αποθήκης με Φυσικό Αέριο εκτιμάται σε 5 εκατ. Nm3/d. «Το εν λόγω κοίτασμα, λόγω της γεωλογίας του, του μεγέθους του, της εγγύτητάς του με τη νότια δίοδο αγωγών, των υφιστάμενων υποδο­μών και της μοναδικότητάς του στην Ελλάδα, καθίσταται ιδανικό για την προτεινόμενη χρήση. Η υπόγεια αποθήκη της Νοτίου Καβάλας απο­τελεί ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς και θα βελ­τιώσει τη διαχείριση του χαρτοφυ­λακίου των προμηθευτών φυσικού αερίου. Η εν λόγω υποδομή θα συμ­βάλει καθοριστικά στη βελτιστοποί­ηση της λειτουργίας του (εξισορρό­πηση φορτίου, gas hub) και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς φυσικού αερίου (ασφάλεια εφοδιασμού) σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς όφελος του τελικού καταναλωτή», αναφέρει το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ στην ιστοσελίδα του.

Επειδή, το 2017 η συ­νολική ετήσια κατανάλωση της χώρας έφτασε τα 5,ο δισ. κυβι­κά μέτρα, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.

Επειδή, η συνεχώς αυ­ξανόμενη χρήση του φυσικού αε­ρίου στην Ελλάδα καθιστά πλέον επιτακτι­κή την ανάγκη εξεύρεσης απο­θηκευτικών χώρων.

Επειδή, η φυσι­κή αποθήκη του εξαντλημένου κοιτάσματος «Νότια Καβάλα» μπορεί να συνει­σφέρει αποφασιστικά σε αυτό το πε­δίο, αφού η χώρα δεν διαθέ­τει άλλη ουσιαστική απο­θηκευτική ικανότητα, μια και ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα δεν χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό.

Ερωτάσθε:

1ον Γιατί προχωρεί με «βήμα χελώνας» η διαγωνιστική διαδικασία για την μετατροπή της γεωλογικής κοιλότητας του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, σε αποθήκη φυσικού αερίου;

2ον Δεν μπορεί κανείς Έλληνας φορολογούμενος να καταλάβει γιατί η επεξεργασία των φακέλων από το ΤΑΙΠΕΔ καρκινοβατεί, με τον διαγωνισμό που έπρεπε να έχει προκηρυ­χθεί το 2010 να μετατίθεται για το 2019 και τα γεωτρύπανα να παραμένουν για άλλη μια χρονιά ανενεργά;

3ον Επιτέλους, θα εξηγήσετε στη Βουλή των Ελλήνων γιατί με αργά βήματα προχω­ρούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή της γεωλογικής κοιλότητας του εξαντλημένου κοιτά­σματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας σε αποθήκη φυσικού αερίου;

4ον Αληθεύει ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει στα χέρια τους φακέλους των εταιρειών και των ομίλων που διεκδικούν μια θέση συμβούλου για το έργο και αξιολογεί όλες τις προτάσεις και ότι η φάση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός παρα­χώρησης να πηγαίνει για την επό­μενη χρονιά;

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος