Loading...
 Start Page

Αρ.  Πρωτ.  4614 / 21-12-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Λείπει το λογισμικό που θα έλυνε τα χέρια του ΕΦΚΑ για την απόδοση των συντάξεων

Ο ΕΦΚΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ συντάξεις χηρείας σε προστατευόμενα μέλη συνταξιούχων λόγω θανάτου. Η πρακτική αδυναμία του Φορέα εντοπίζεται στην έλλειψη του σχετικού λογισμικού, που θα «έλυνε τα χέρια» στις αρμόδιες υπηρεσίες απονομής συντάξεων και θα επιμέριζε το ποσό της σύνταξης, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει ενημερωθεί από τους εργαζόμενους, εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες για την ύπαρξη του σχετικού προβλήματος, που αφορά δεκάδες περιπτώσεις τέκνων, τα οποία δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξη χηρείας του γονέα. Παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί και σχετική έγκριση από Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, εντούτοις τα χρήματα που απαιτούνται δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, ενδεικτικό των μεγάλων καθυστερήσεων που σημειώνονται σε ένα υπερ-ταμείο κοινωνικής ασφάλισης.

Σε συνθήκες ένδειας

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι είναι «εκατοντάδες» οι περιπτώσεις προστατευόμενων μελών, που αδυνατούν να λάβουν το μέρος της σύνταξης χηρείας που τους αναλογεί, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να διαβιούν σ ε συνθήκες πραγματικής ένδειας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση 19άχρονου ασφαλισμένου, ο οποίος σπουδάζει σε πανεπιστήμιο στη βόρεια Ελλάδα και έχασε,μέσα σε λίγους μήνες και τους δύο γονείς του. Εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος, αδυνατούσε να λάβει τη σύνταξη που του αναλογεί και αντιμετώ­πισε σοβαρό πρόβλημα βιοπορι­σμού, μην μπορώντας να καλύ­ψει ούτε βασικές ανάγκες, όπως είναι η σίτιση. Το πρόβλημα έλα­βε τέτοιες διαστάσεις, ώστε ανα­γκάστηκαν οι ίδιοι οι εργαζόμε­νοι στον ΕΦΚΑ να αναλάβουν πρωτοβουλία για την επίλυσή του. Ειδικότερα, δι­ευθυντής σε κεντρικό το­μέα απονομής συντάξεων του Φορέα, προχώρησε σε χειρόγραφη ολοκλή­ρωση της διαδικασίας και έτσι, ξεπεράστηκε το πρόβλημα της μη ύπαρξης του σχετι­κού λογισμικού.

Και σαν να μην έφθανε ότι μένουν χωρίς χρήματα, τα τέκνα χάνουν και την ασφαλιστική τους ικανότητα, δηλαδή το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι, για να εκδοθεί η συγκεκριμένη σύνταξη, οι υπογραφές που έπρεπε να μπουν από αρμόδια διευθυντικά στελέχη, μπήκαν «χέρι με χέρι», ώστε ο φάκελος του παιδιού να καταλήξει στις υπηρεσίες του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΕΦΚΑ και να χορηγηθεί η σύνταξη. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές, όμως, ότι με «ηρωικές» και φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται και χρειάζεται επίλυση σε διοικητικό επίπεδο.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω πρακτικής αδυναμίας, είναι ότι αυτά ακριβώς τα προστατευόμενα μέλη, χάνουν και την ασφαλιστική τους ικανότητα, δηλαδή το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μετά την πάροδο του έτους κατά την οποία έχει εκδοθεί. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στο Δ.Σ. της περασμένης Πέμπτης, που τελικά αναβλήθηκε λόγω των καταλήψεων που είχαν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την υποστελέχωση, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ είχε εντάξει το συγκεκριμένο θέμα προς έγκριση. Η πρόταση της διοίκησης έλεγε ρητά ότι προωθείται «νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την Ασφαλιστική Ικανότητα προστατευόμενων μελών συνταξιούχων λόγω θανάτου». Είναι προφανές ότι, η αδυναμία καταβολής της σύνταξης χηρείας στα προστατευόμενα μέλη, τα αφήνει ακόμη και ανασφάλιστα, γεγονός που δημιουργεί μείζον κοινωνικό θέμα.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

  1. Πότε θ’ αποκτήσει το σχετικό λογισμικό ο ΕΦΚΑ για να μπορεί να χορηγεί τις συντάξεις χηρείας σε προστατευόμενα μέλη;
  2. Τι πρόβλεψη θα κάνετε για να μην χάσουν οι δικαιούχοι το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος