Loading...
 Start Page
Νίκος Νικολόπουλος: Κύριε Υπουργέ ποια είναι η νόμιμη, πρόσφορη λύση για το MEGA;

ΚΑΙΡΙΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

Από το γραφείο τύπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος εκδόθηκε το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο:

Το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την τύχη του MEGA και δη των εργαζομένων του, δείχνει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος ήδη κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής εκφράζει την ανησυχία του γιατί εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό η τύχη του Mega όσο οι μέτοχοι δεν προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως ζητούν οι τράπεζες εδώ και δύο χρόνια. Ο κόμπος φαίνεται να φτάνει στο χτένι, δεδομένου ότι επίκειται η έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης, σύμφωνα και με τους υπολογισμούς του ΕΣΡ, στο επόμενο διάστημα και, όπως όλα δείχνουν, έως το τέλος του έτους.

Τα μηνύματα ωστόσο- επισημαίνει ο ανεξάρτητος βουλευτής- παραμένουν αντιφατικά. Για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο βγήκε στον αέρα ένα υποτυπώδες ζωντανό πρόγραμμα και αναμένεται να ξαναβγεί αυτό το Σ/Κ από τη ΔΕΘ. Πρόσφατα συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. Αν και οφείλονται 12 μισθοί στους εργαζόμενους, τους τελευταίους μήνες καταβάλλονται κάποια από τα οφειλόμενα. Είναι βάσιμη η αισιοδοξία των εργαζομένων; Όταν παλαιά υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη εγκαταλείπουν το κανάλι; Όταν οι μέτοχοι, αντί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, διαπραγματεύονται και πάλι σήμερα με τις τράπεζες την ένταξη στο αρ. 106β του Πτωχευτικού Κώδικα για προστασία από τους πιστωτές; Ορισμένοι έχουν αναθαρρήσει. Είναι βάσιμη όμως αυτή η αισιοδοξία;

Σε άλλο σημείο της ερώτησής του, ο Νίκος Νικολόπουλος υπογραμμίζει:

Διαρροές από τους μετόχους και τα υψηλόβαθμα στελέχη του καναλιού κάνουν λόγο για οργανωμένη προσπάθεια να έλθει σε συμφωνία το Mega με τους πιστωτές του, που θα περιλαμβάνει κούρεμα των χρεών του σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Αν επιτευχθεί τέτοια συμφωνία σύμφωνα με το άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, θα απομένει η τυπική επικύρωσή της από το Δικαστήριο. Το Mega θα ρυθμίσει τα δάνειά του, θα πάψει να καταβάλει υπέρογκους τόκους, θα αποδεσμευθούν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και τα διαφημιστικά του έσοδα, θα επανεκκινήσει με νέο πρόγραμμα.

Πόσο εύκολο όμως είναι να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία του Mega με την πλειοψηφία των πιστωτών του, δηλαδή τις τράπεζες; Δεν είναι απλό. Μια τέτοια συμφωνία προϋποθέτει ότι οι τράπεζες θα συναινέσουν σε κούρεμα των απαιτήσεών τους, συμπαρασύροντας Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές: σύμφωνα με τον νόμο, η πλειοψηφία των πιστωτών επιβάλλει την απόφασή της στη μειοψηφία. Και οι τράπεζες έχουν την πλειοψηφία.

Εκτός όμως από την πλειοψηφία των απαιτήσεων, οι τράπεζες έχουν εγγυήσεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει. Στις εγγυήσεις περιλαμβάνονται η ταινιοθήκη του Mega και το μεγαλύτερο μέρος από τα διαφημιστικά του έσοδα. Άρα θεωρητικώς, οι απαιτήσεις τους είναι σχετικά εξασφαλισμένες είτε βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του καναλιού είτε όχι. Όμως, αφού έχουν εξασφαλίσεις που καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό τις απαιτήσεις τους, γιατί να δεχθούν κούρεμα των χρεών του MEGA προς αυτές; Ποιό τραπεζικό στέλεχος θα αναλάβει την ευθύνη;

Με βάση όλα τα ανωτέρω, ο Αχαιός ανεξάρτητος βουλευτής διατύπωσε τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό Οικονομικών:

1. Έχουν δεχθεί κρούση οι Τράπεζες για «κούρεμα» των χρεών του MEGA;

2. Υπάρχει πρόσφατη επικαιροποιημένη εκτίμηση για την αξία της ταινιοθήκης του MEGA;

3. Ποια, είναι κατά προσέγγιση, τα διαφημιστικά έσοδα του καναλιού το 2017;

4. Είναι λύση η υπαγωγή του MEGA στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα;

5. Με ποιες προϋποθέσεις θα έχει το δικαίωμα της συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης;

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος