Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:2901/25/01/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

Εκατοντάδες δημοσιεύματα εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια κάνουν λόγο για αστρονομική υπέρ-κοστολόγηση των Ολυμπιακών έργων κυρίως τα τελευταία 2-3 χρόνια πριν τους Αγώνες. Κάποιοι δηλαδή αισχροκέρδησαν εις βάρος του απλού φορολογούμενου πολίτη, ενώ κάποιοι άλλοι, ίσως οι πιο επικίνδυνοι, εδραίωσαν την πολιτική τους δύναμη και εξελίχθησαν σε κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας. Όλα στην πλάτη του Ελληνικού λαού και εις βάρος των επόμενων γενιών.

Η Ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με τον τίτλο «Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων 2004», συστάθηκε και στελεχώθηκε για τη συντονιστική υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Γ.Γ.Ο.Α. τελούσε υπό την εποπτεία του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου. Η εποπτεία αφορούσε, στο σύνολο της λειτουργίας και της δράσης αυτής. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 συνεπώς ως οργανωτική αλλά και ως πολιτιστική δραστηριότητα ανήκε αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού της εποχής, δηλαδή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο άλλος κύριος πυλώνας «διαρροής» δημόσιου χρήματος ήταν το Υπουργείο Δημόσιων Έργων, δηλαδή ο Κώστας Λαλιώτης. Ο τελευταίος συνδέεται με έργα υποδομής όπως, μεταξύ άλλων, το Μετρό της Αθήνας, η Αττική Οδός, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η ζεύξη Ρίου–Αντιρρίου και, στην Βόρεια Ελλάδα, η Εγνατία Οδός. Δηλαδή έργα με κόστος δις ευρώ… Μιλούμε ξεκάθαρα για περιπτώσεις έργων με καθυστερήσεις και κακοδιαχείριση, για μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΧΩΔΕ στον ιδιωτικό τομέα μέσω «ερμαφρόδιτων και ανεξέλεγκτων σχημάτων» και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Σε ότι αφορά στα έργα που φέρουν τη σφραγίδα του, έχουν γραφεί «τόνοι» μελανιού περί διαφθοράς. Για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θεωρείται υπεύθυνος της εκτόξευσης του κόστους του με αρνητικότατες συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Για όλα αυτά πότε έκανε τον παραμικρό ή στοιχειωδώς μικρόν δημόσιο απολογισμό του έργου του Υπουργείου του ο κ. Ε. Βενιζέλος ή ο κ. Κ. Λαλιώτης ή ο τέως Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος άλλωστε ήταν ο Προϊστάμενος όλων;

Μήπως άραγε η Δικαιοσύνη έπραξε κάτι;

Λίγους μήνες μετά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, εντεταλμένα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, έλαβαν εντολή να ξεκινήσουν ενδελεχή έρευνα για το κόστος και τις υπερτιμολογήσεις των έργων, τότε ανακάλυψαν ότι είχαν γίνει απευθείας αναθέσεις στο όνομα της επιτυχίας των Αγώνων, σ’ ένα ράλι σκανδαλωδών αποκλίσεων κόστους, από τον φάκελο διεκδίκησης μέχρι την αποστολή των τιμολογίων για το λογαριασμό.

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Αρχικώς στον φάκελο διεκδίκησης των αγώνων το συνολικό κόστος των έργων ανερχόταν σε 7,741 δισ. ευρώ.

Στην εφημερίδα Real news δημοσιεύθηκαν στοιχεία που κάνουν ανάλυση των ΠΑΡΑΦΟΥΣΚΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ…

Μαραθώνιο «πάρτι»

Το τμήμα Ανάλυσης Οικονομικών Στοιχείων (Ε’) της 20ης Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών έκανε αναλυτική έρευνα για την εκτίμηση του τελικού κόστους των δαπανών των ολυμπιακών έργων, συγκρινόμενο με τον φάκελο διεκδίκησης. Οι ελεγκτές της διεύθυνσης συνέκριναν ένα προς ένα τα έργα στην περίοδο της διεκδίκησης με το τελικό κόστος, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε …. Αστρονομικά νούμερα!

Πρώτο στη λίστα της σπατάλης έρχεται το ΟΑΚΑ, καθώς το κόστος των έργων στον φάκελο διεκδίκησης δεν ξεπερνούσε τα 3.100.000 ευρώ, αλλά τελικά μας στοίχισε 399.000.000 ευρώ, με απόκλιση κόστους 12.771% !

 

Ακολουθεί το Παναθηναϊκό Στάδιο, για το οποίο αρχικά είχαν υπολογίσει 300.000 ευρώ, αλλά φαίνεται ότι έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους 3.733 φορές, με το ποσό να φτάνει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ! Από την έρευνα αποκαλύφθηκαν άλλα τουλάχιστον 21 μεγάλα έργα με σκανδαλώδεις αποκλίσεις κόστους. Το Ολυμπιακό κέντρο Τένις κόστισε 47,5 εκατομμύρια ευρώ, με διαφορά κόστους 286%. Το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο κόστισε 8 εκατομμύρια ευρώ, με απόκλιση κόστους 186%.

Το Ολυμπιακό κέντρο Υγρού Στίβου, από τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που είχε δηλωθεί στο φάκελο διεκδίκησης, έφτασε στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ, με απόκλιση κόστους της τάξεως του 543%.

«Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πρέπει να μετονομαστεί σε Στάδιο Απόκλισης κόστους Ολυμπιακών Διαστάσεων», λέει στην «R» ένας από τους ελεγκτές που συμμετείχε στην έρευνα, αφού τελικά στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο 890 φορές περισσότερο από όσο αρχικά είχε υπολογιστεί. Μάλιστα, το Ολυμπιακό κέντρο Hockey, Baseball & Softball ξεπέρασε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αφού τελικά η απόκλιση κόστους έφτασε το 972%!

Στο σπορ των αστρονομικών αποκλίσεων συμμετείχαν πολλές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα ο κατάλογος των έργων να είναι μακρύς. Ακολουθούν το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου με απόκλιση κόστους 342%, το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Νίκαιας Άρσης Βαρών που φτάνει το 309%, το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά με 618%, ενώ στην περίπτωση του Ολυμπιακού Κέντρου του Αγίου Κοσμά για το Τρίαθλο, προφανώς κάτι δεν πήγε καλά, αφού η απόκλιση είναι μόλις …. 13%.

Όλα, όμως πήγαν «καλά» για αυτούς που σχεδίασαν τις υπερτιμολογήσεις στην περίπτωση του έργου του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γουδίου και του Ολυμπιακού Κέντρου Μοντέρνου Πεντάθλου, με απόκλιση κόστους ύψους 1.029%! Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Τατοϊου- Μαρκοπούλου, η διαφορά κόστους ήταν 388%, ενώ στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκοπούλου έφτασε το 405%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ε/φ Real News, τα νέα στοιχεία ρίχνουν φως στα έργα και τις ημέρες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ, την περίοδο της Ολυμπιάδας και όχι μόνον.

Ο λόγος για το σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με απευθείας αναθέσεις από την Ομοσπονδία για πέντε ολυμπιακά έργα, που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα. Κόλαφος ήταν το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αφού εντοπίστηκαν σοβαρές παρατυπίες, ύποπτες αναθέσεις και υπερκοστολογήσεις. Πάντως, παραδόξως η υπόθεση έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη εκδικαστεί, παρότι έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του υπουργείου Οικονομικών, το 2005, προκύπτει ότι η Ολυμπιάδα του 2004 ήταν απόλυτα κρατικοδίαιτη, με την χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα να φτάνει στο 16% μόλις.

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της ε/φ Real News, οι επιτελείς της Οργανωτικής Επιτροπής υποκοστολογούσαν μεγάλα έργα, για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις κατά τη περίοδο προετοιμασίας των Αγώνων, ενώ λίγους μήνες μετά την τέλεσή τους, άλλαξαν εντελώς τακτική, υπερκοστολογώντας τα με... γεωμετρική πρόοδο.

Έργα στην περιφέρεια

Κι αν για το λεκανοπέδιο Αττικής «πρωταθλητής» της απόκλισης αναδείχθηκε το ΟΑΚΑ, για την υπόλοιπη Ελλάδα οι «πρωταθλητές» έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, στην περίπτωση του οποίου η διαφορά κόστους είναι 6.073%, καθώς στον φάκελο διεκδίκησης τα έργα είχαν αποτιμηθεί με 1,1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά τελικά το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε 67,9 εκατομμύρια.

Με βραχεία κεφαλή ακολουθεί το Ολυμπιακό Στάδιο Πάτρας, με τη διαφορά κόστους να φτάνει στο 4.009%, και ακολουθούν το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας στον Σχοινιά με 200%, το Ολυμπιακό Κέντρο Κανόε/καγιάκ Σλάλομ στο Ελληνικό με 336% και το Ολυμπιακό Παναθηναϊκό Στάδιο Βόλου με 105%.

Η εθνική οδός Σχηματαρίου - Πάρνηθας, που δεν έγινε ποτέ και παραμένει μέχρι σήμερα ένας ορεινός δρόμος που χρησιμοποιούν μόνο τα οχήματα της Πυροσβεστικής, στοίχισε 2.200.000 ευρώ, με απόκλιση κόστους 267%. Ακριβώς την ίδια απόκλιση είχε και το έργο της Ολυμπιακής Εγκατάστασης ορεινής Ποδηλασίας Πάρνηθας, ενώ στην περίπτωση των οδικών συνδέσεων του Ολυμπιακού Χωριού, η διαφορά κόστους έφτασε το 374%, αφού τα 200 εκατομμύρια ευρώ που δηλώθηκαν στον φάκελο διεκδίκησης δεν αρκούσαν –όπως φαίνεται- ούτε για το ένα τρίτο του έργου, καθώς το κόστος του ξεπέρασε τα 947 εκατομμύρια ευρώ".

Δεν ξεχνούμε επίσης και όλες τις εγκαταστάσεις που παραμένουν εδώ και δεκατρία χρόνια στοιχειωμένες, για να μας θυμίζουν τα δισεκατομμύρια ευρώ που ξοδέψαμε για την κατασκευή τους. Αναξιοποίητα παραμένουν στην ουσία και τα ολυμπιακά ακίνητα, με πιο χαρακτηριστικό τον περιβάλλοντα χώρο στο Ολυμπιακό Στάδιο με τις παρεμβάσεις του Σ. Καλατράβα, που παραμένει κλειστός και για τις επισκέψεις τουριστών απαιτείται ειδική άδεια! Υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης, ελέγχου και πυρόσβεσης, που είχαν αγοραστεί το 2004, παραμένουν σε αποθήκες (όπως το C41) και δεν αξιοποιήθηκαν ούτε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Πάρνηθα.

Τελικά η έρευνα του 2005, του Υπουργείου Οικονομικών, έφτασε να εκτιμήσει πως το κόστος των Αγώνων άγγιξε τα 13,5 δις από τα 7,741 που έγραφε ο φάκελος διεκδίκησης…

Μιλούμε συνεπώς για «φούσκωμα» σχεδόν 100% από την εκτίμηση του φακέλου διεκδίκησης!

Το παραπάνω ποσό επιβεβαιώνεται και από επίσημη μελέτη, των καθηγητών Bent Flyvbjerg και Allison Stewart του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης - Said Business School, που εξετάζει τις Ολυμπιάδες από το 1960 έως το 2012. Όπως επισημαίνει η μελέτη, υπήρξαν υπερβάσεις κόστους έως και 97% στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι η υπέρβαση κόστους και ο δανεισμός για τους Ολυμπιακούς συνέβαλαν στη μεγέθυνση της οικονομικής κρίσης από το 2007 και μετέπειτα!!!

«Φούσκωσαν» το χρέος οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Δεν μπορεί να είναι άσχετο το γεγονός ότι ο δανεισμός της χώρας, από 43 δισ. ευρώ που ήταν την περίοδο 2001-2004, εκτοξεύθηκε, με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης Κ. Σημίτη, στα 186 δισ. ευρώ την πενταετία 2005-2009, γεγονός που οφείλεται στις υπέρογκες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οι οποίες άρχισαν να «σκάνε», αφού δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τα έσοδα των προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα να «φουσκώσει» το χρέος της χώρας.

«Μα είναι δυνατόν οι Ολυμπιακοί Αγώνες να ευθύνονται για τα ελλείμματα των προϋπολογισμών από το 2005 και μετά, που έχουν φέρει τη χώρα στο χείλος της αβύσσου;», αναρωτιούνται κάποιοι. Η απάντηση προκύπτει από μια απλή ανάγνωση των δημοσιονομικών στοιχείων, η οποία αποκαλύπτει ότι την πενταετία 2005-2009 καταβλήθηκαν περίπου 230 δισ. ευρώ σε τόκους και χρεωλύσια για δάνεια που έγιναν λίγο πριν από την Ολυμπιάδα της Αθήνας…

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τον έγκριτο οίκο της Standard & Poor’s που κάνει λόγο για συνολικό κόστος σχεδόν 30 δις,. Μάλιστα για το λόγο αυτό η Standard & Poor’s αμέσως μετά τους αγώνες είχε αλλάξει τις προβλέψεις της σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτινάσσοντας το, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τις μετέπειτα εξελίξεις μέχρι σήμερα…

Όταν ο Σύριζα ήταν στην αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε με σωρεία ερωτήσεων στη Βουλή, επί πολλά χρόνια, του προέδρου του και κορυφαίων στελεχών του, την σε βάθος εξέταση της υπόθεσης. «Δυστυχώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τα σημερινά χάλια της χώρας και για το πρόβλημα της υπερχρέωσης», δήλωναν τότε οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί εκ των οποίων είναι σήμερα κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Μήπως το έχει ξεχάσει;

Και εν τέλει αν κάποιος υποστηρίξει ότι ήταν Εθνικό Θέμα η άρτια διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για να μην εξευτελιστεί η χώρα, τότε δεν πρέπει να διωχθούν οι υπεύθυνοι του φακέλου υποβολής της υποψηφιότητας διεκδίκησης, οι οποίοι παρέσυραν τη χώρα στην καταστροφή παρουσιάζοντας ψευδή και παρελκυστικά στοιχεία που οδήγησαν στην καταστροφή;

Σε κάθε περίπτωση, άποψη μας είναι ότι πρέπει να διωχθούν τόσο τα μέλη της επιτροπής διεκδίκησης, που ήταν υπεύθυνα για το φάκελο υποψηφιότητας ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα, όσο φυσικά και όλοι οι αξιωματούχοι του Ελληνικού κράτους (πολιτικοί και υπηρεσιακοί) που με τις υπογραφές τους, την αβελτηρία και τις «κουβαρντοσύνες» τους, οδήγησαν στην ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ και ΤΕΡΑΤΩΔΗ υπερκοστολόγηση των Ολυμπιακών Έργων με αποτέλεσμα την καταβαράθρωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας. Διότι οι μεν είπαν ψέματα για να αναλάβει η χώρα τους Αγώνες, ενώ οι δε έκαναν το παν για να «γεννήσουν» ανύπαρκτες ανάγκες έργων και προμηθειών και ακολούθως αφού τις άφησαν για την τελευταία στιγμή, να τις υπερκοστολογήσουν υπέρ συγκεκριμένων εγχώριων και ξένων αναδόχων. Αυτό ήταν που συνέβη…

Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης: Οι Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη στοίχισαν το 1,6% του ισπανικού ΑΕΠ και εκείνοι του 2000 στο Σύδνεϋ, το 1,5% του ΑΕΠ της Αυστραλίας. Στην Ελλάδα όμως έφθασαν να αποτελούν περισσότερο από το 7-8% του ΑΕΠ! Στην ορθή παρατήρηση πως τα ΑΕΠ αυτών των χωρών είναι πολύ μεγαλύτερα του δικού μας (σε απόλυτα μεγέθη), η αυτονόητη απάντηση είναι ότι γι’ αυτό μιλούμε με ποσοστά (και όχι με απόλυτα μεγέθη) και ακριβώς για αυτόν το λόγο η χώρα θα όφειλε να είναι πιο φειδωλή και «μαζεμένη» στον υπερθετικό βαθμό στην προετοιμασία των Αγώνων!

Ήταν; Κάθε άλλο...

Το ποσό των 13,2 δισ. ευρώ είναι το τελευταίο – μέχρι στιγμής- επισήμως αναγνωρισμένο κόστος των Αγώνων. Αποτελεί όμως «κοινό μυστικό» ότι η πραγματική «λυπητερή» προσεγγίζει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν προσμετρηθούν «ομιχλώδεις» δαπάνες που φορτώθηκαν «σιωπηρώς» στο ελληνικό Δημόσιο.

Σε αυτόν τον παροξυσμό «γκλαμουριάς» δυο πράγματα αξίζει να ξεχωρίσει κανείς: Ένα «έμβολο» κι ένα σύμβολο!

Οι «πονηρές», οι... βολικές καθυστερήσεις αποδείχθηκαν όπλο, με το οποίο «εμβολίστηκαν» -κι εν τέλει καθηλώθηκαν- οι όποιες αντιδράσεις θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από τη διόγκωση του κόστους.

«Μα, να γίνει η χώρα ρεζίλι; Ας είναι υπερκοστολογημένα, τώρα, τα έργα -σημασία έχει να προλάβουμε...». Ω ναι, πρόλαβαν να κάνουν ακόμη και την – ουδόλως αναγκαία- στέγη Καλατράβα! Αυτό ακριβώς είναι το σύμβολο. Σύμβολο ματαιοδοξίας, νεοπλουτισμού, κομπασμού της «ισχυρής Ελλάδας» όπως διατείνονταν οι τότε κυβερνώντες.

Η στέγη Καλατράβα, με απόφαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού Βαγγέλη Βενιζέλου, κόστισε πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που την ίδια περίοδο (2000), το συνολικό κόστος κατασκευής του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ έφθασε τα 28,5 εκατομμύρια ευρώ! Μιλούμε για ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας…

Για τέτοιες εγκληματικές, κακουργηματικής ευθύνης αποφάσεις καλείται να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης και να υποφέρουν χιλιάδες Ελληνόπουλα τις επόμενες γενιές…

Επειδή:

Α) Ο Ελληνικός Λαός τώρα καλείται να πληρώσει το λογαριασμό

Β) Όλοι μαζί ΔΕΝ τα φάγαμε... και τέλος,

Γ) H Δικαιοσύνη που είναι «τυφλή» οφείλει να έχει τον τελευταίο λόγο…

 

 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Τελικά πόσο κόστισαν ακριβώς τα Ολυμπιακά έργα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας στο Ελληνικό Δημόσιο;

2. Παραδόθηκαν ποτέ τα στοιχεία της έρευνας του Υπ. Οικονομικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον αρμόδιο Οικονομικό Εισαγγελέα ή άλλη αρμόδια Εισαγγελική Αρχή;

3. Αν ναι, ποιο το αποτέλεσμα της έρευνας;

4. Εστάλησαν τα ποτέ τα στοιχεία της έρευνας του Υπ. Οικονομικών στο Ελεγκτικό Συνέδριο;

5. Αν ναι, εξέδωσε πόρισμα το Ελεγκτικό Συνέδριο;

6. Αν όχι, πρόκειται να κληθούν οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι (πολιτικοί και υπηρεσιακοί) του κράτους που αποφάσιζαν τις υπερκοστολογήσεις για κάθε ένα έργο ξεχωριστά και να λογοδοτήσουν για τις «εκρηκτικές» δαπάνες και τα «φέσια» που φόρτωσαν στον απλό εργαζόμενο και συνταξιούχο αυτής της χώρας;

7. Διερεύνησε το παραπάνω θέμα το ΣΔΟΕ και αν όχι πρόκειται να το κάνει ακόμη και τώρα;

8. Ποιοι ήταν οι συντάκτες και οι υπογράφοντες του φακέλου διεκδίκησης των ολυμπιακών αγώνων και να διευκρινιστεί αν κλήθηκαν και αυτοί να καταθέσουν για τα νούμερα που περιείχε ο φάκελος αυτός, βάσει των οποίων έγινε η διεκδίκηση, αλλά και η καμπάνια προπαγάνδας υπέρ της ανάληψης των Αγώνων, που στόχο είχαν να φιμώσουν τις φωνές που από τότε προειδοποιούσαν για το υπέρογκο βάρος της διοργάνωσης και δέχονταν μόνο την χλεύη του κατεστημένου και των «παπαγάλων» του;

9. Ασκήθηκαν κατηγορίες ποτέ από τις Ελληνικής Εισαγγελικές Αρχές για τα τεράστια σκάνδαλα της υπέρ-κοστολόγησης των Ολυμπιακών Αγώνων; Αν λάβουμε υπόψη την εκτίμηση του ΥΠ. Οικονομικών πως οι Αγώνες κόστισαν 13,5 δις, μας λείπουν σχεδόν άλλα τόσα από αυτά που περιέχονταν στο φάκελο διεκδίκησης! Που πήγαν ή γιατί δεν προβλέφθηκαν εγκαίρως;

10. Πέραν της υπερκοστολόγησης των έργων, θα εξετάσει η Δικαιοσύνη όλες εκείνες τις υποθέσεις των «αχρείαστων» έργων και εγκαταστάσεων, τα οποία οι τότε Υπουργοί «ως άλλοι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες» αποφάσιζαν να κατασκευαστούν με δημόσιο χρήμα, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν δανεικό και σήμερα απαιτείται από τους δανειστές από τον Ελληνικό λαό; (σημείωση: Αν ένα έργο είναι χρήσιμο ή όχι αποδεικνύεται κυρίως από το πόσο διάστημα χρησιμοποιήθηκε και ποιον εξυπηρέτησε κυρίως η κατασκευή του…)

11. Προτίθεστε να διερευνηθούν άμεσα οι επιμέρους υποθέσεις ανάληψης και υπερκοστολόγησης των ολυμπιακών έργων μία-μία;

12. Θα ελέγξουν επιτέλους οι εισαγγελικές και διωκτικές Αρχές της χώρας τα πεπραγμένα της διαβόητης Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων, του τότε Υπουργείου Πολιτισμού, και του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ;

13. Πρέπει να οδηγηθούν οι εμπλεκόμενοι, ανεξαρτήτως κύρους και θέσης στη Δικαιοσύνη;

14. Τι θα πράξετε σχετικά λοιπόν και με τι χρονοδιάγραμμα;

15. Είναι πιθανόν υπάρχοντες νόμοι, να «εξαγνίζουν» τους πρωταγωνιστές των σκανδάλων και να πλήττεται βάναυσα το δημόσιο συμφέρον;

 

Κοινοποίηση:

1. Γενικό Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου

2. Οικονομικό Εισαγγελέα

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος