Loading...
 Start Page

Αρ. Πρωτ. 9057/26-09-2017

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Όταν το 2015 έγινε γνωστό ότι ο Λεωνίδας Μπόμπολας συνελήφθη για φορολογική υπόθεση, η είδηση προκάλεσε σοκ. Η εμπλοκή στην περίφημη «Λίστα Λαγκάρντ» και, κατά τις ελεγκτικές αρχές, ο εντοπισμός αδήλωτου εισοδήματος 4 εκατ. ευρώ οδήγησαν τον δεύτερο γιο του «πατριάρχη» Γιώργου Μπόμπολα στο δημόσιο ταμείο, όπου κατέβαλε ποσό 1,8 εκατ. ευρώ για να αποφύγει περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες. Ακολούθησε και ο έτερος γιος, Φώτης Μπόμπολας, επικεφαλής του πάλαι ποτέ πανίσχυρου μιντιακού ομίλου «Πήγασος», που με τη σειρά του κατέβαλε ένα αξιοσέβαστο ποσό, λόγω και της δικής του εμπλοκής στην περίφημη «Λίστα Λαγκάρντ». Τα επόμενα δύο χρόνια ακολούθησε ένα τσουνάμι δικαστικών, φορολογικών και άλλων υποθέσεων…

Το 2016, ένα ένταλμα σύλληψης από την Κύπρο θα… ταράξει τα νερά της οικογένειας. Ο Λ. Μπόμπολας, μέτοχος της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ, ζητείται να εκδοθεί στην Κύπρο για τις κατηγορίες της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργημάτων, χρηματισμό δημοσίου λειτουργού και αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, υπήρχε μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία, βάσει της οποίας ο τέως δήμαρχος Πάφου και ο οικονομικός διευθυντής του Δήμου, είχαν στήσει κύκλωμα με την ιδιωτική εταιρεία, η οποία χρέωνε τις τοπικές αρχές με περισσότερους όγκους σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να αποκομίζουν σημαντικά οφέλη. Επικαλούμενος πάντα μαρτυρίες, ο ανακριτής ανέφερε ότι κατά την επέκταση του χώρου υγειονομικής ταφής, ο Σάββας Βέργας ανέθεσε το έργο απευθείας στη συγκεκριμένη εταιρεία χωρίς διαγωνισμό, για το ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο θα έπρεπε να κοστίσει 600 χιλ. ευρώ.

Οι αστυνομικές Αρχές είχαν εντοπίσει εικονικά τιμολόγια δεκάδων χιλιάδων ευρώ, με τα οποία παραχωρούνταν δήθεν εξωτερικές εργασίες σε πεθερικά, συγγενείς, φίλους και κουμπάρους των υπόπτων. Μέσω αυτών των τιμολογίων δικαιολογούνταν οι μίζες που δίνονταν.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς ασκεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου της κατασκευαστικής εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτη ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στα Σκόπια. Το θέμα αποκαλύπτεται μετά τις καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια, Ζόραν Ζάεβ.

Ακολούθησε έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στην οποία περιγράφονται μεταξύ άλλων υπέρογκες αμοιβές στο προσωπικό της εταιρείας που ξεπερνούν κατά πολύ τους μισθούς στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με την έκθεση, το ύψος των αποδοχών που εμφανίζονταν να λαμβάνουν διάφορα πρόσωπα την περίοδο 2012-2013, αποτελεί ένδειξη ότι είτε τα χρήματα αυτά δεν προορίζονταν για τα στελέχη αυτά, είτε δηλαδή διοχετεύονταν σε τρίτους, είτε είχαν ως πραγματικό σκοπό τη διόγκωση του τιμήματος του έργου.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάσθε κ. αρμόδιε Υπουργέ της Δικαιοσύνης:

Τα αρμόδια Υπουργεία και οι αντίστοιχες υπηρεσίες, ήλεγξαν όλα τα αναφερόμενα από την Εισαγγελία Διαφθοράς για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, ύψος 50 εκατ. ευρώ στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στα Σκόπια, καθ’ όσον έχουν δοσοληψίες ή μήπως ήταν «αβάσιμα και αδικαιολόγητα» όπως τα χαρακτηρίζει η εταιρεία τα δημοσιεύματα, υποστηρίζοντας ότι «από την έναρξη του παραπάνω έργου όλες οι δραστηριότητες και όλες οι σχετικές οικονομικές συναλλαγές εκτελούνται σύμφωνα με τους διεθνείς και τοπικούς νόμους και κανονισμούς»;

Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος στελεχών του Ομίλου Μπόμπολα και τριών τραπεζών για τα «θαλασσοδάνεια» της «ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Ε.». Ως γνωστόν, η δίωξη ήρθε, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργήθηκε προκειμένου να διακριβωθεί εάν είχαν δοθεί εγγυήσεις, καθώς και εάν εξυπηρετούνται τα δάνεια συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια ο εκδοτικός όμιλος και πάντα σύμφωνα με την παραγγελία για τη δίωξη, περισσότερα από είκοσι τραπεζικά στελέχη της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς που ήταν μέλη των επιτροπών πιστοδοτήσεων και εισηγητές για τη χορήγηση των δανείων, είναι υπόλογα για το κακούργημα της απιστίας, από κοινού και κατά μόνας, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση, αφού η οικονομική ζημιά που φέρεται ότι υπέστησαν συνολικά οι τρεις τράπεζες ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δίωξη;

Επίσης, σε ποια φάση είναι η άλλη γνωστή και πολύκροτη υπόθεση που ήρθε στο φως μετά την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε σε βάρος της κατασκευαστικής εταιρείας «ΑΚΤΩΡ», καθώς και της «ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.» του Κωνσταντίνου Στέγγου σε ό,τι αφορά την ανάθεση δημοσίων έργων; Η Βουλή πρέπει να πληροφορηθεί για αυτό το σκάνδαλο αφού, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Βαρβάρας Γνεσούλη, από την εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε προκύπτουν προσυννεοημένες προσφορές των δύο εταιρειών για τη δημοπράτηση των έργων για την επέκταση κρηπιδώματος σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην προβλήτα του ΟΛΘ, για την ανακαίνιση στην υποδομή της γραμμής, καθώς και για την ενίσχυση της σήραγγας στο τμήμα Ομόνοια-Μοναστηράκι.

Τέλος, τι απέγινε με το καρτέλ των εργολάβων και των λοιπών κατασκευαστικών εταιριών όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 38 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» για εμπλοκή στην υπόθεση καρτέλ κατασκευαστικών εταιρειών για δημόσια έργα; Η υπόθεση πήγε στη Δικαιοσύνη και εάν ναι σε ποιο στάδιο είναι;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος