Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:507/50/18/10/17

ΠΡΟΣ ΤΗN ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

Ο στόχος επιτεύχθηκε, καθώς η Πάτρα θα διοργανώσει τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες του 2019. Μπορούμε και δικαιούμαστε να χαμογελάμε, να είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δεν πρέπει να σταθούμε στους πανηγυρισμούς. Η επόμενη μέρα της ανάληψης της διοργάνωσης, είναι αυτή της εκκίνησης για την απαιτούμενη προετοιμασία, η οποία θα πρέπει να εκτυλιχθεί ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα, έχοντας να κερδίσουμε (και) τον χρόνο που θα τρέχει και προφανώς δεν θα είναι με το μέρος μας. Κοντολογίς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Αλλά είναι τα δύσκολα που όταν τα υπερβαίνεις σε βγάζουν στο ξέφωτο.

Μετά το καταλάγιασμα των πανηγυρισμών για την ανάληψη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων από την Πάτρα είναι σώφρον να έρθετε στη Βουλή και να απαντήσετε πώς θα φέρετε τη διοργάνωση στη σωστή της διάσταση από πλευράς απήχησης και να δούμε πώς θα οργανωθούν καλύτερα οι Αγώνες μα προπαντός ποιες είναι οι προϋπολογισμένες δαπάνες και ποια τα προϋπολογισμένα οφέλη .

Σύσσωμα η Πάτρα συμφώνησε με την ανάληψη των Αγώνων, όμως δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε ότι η Αχαϊκή πρωτεύουσα την τελευταία 20ετία διοργάνωσε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Γυμναστικής, Ολυμπιακούς Αγώνες (ποδόσφαιρο), Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα άλλων αθλημάτων, ενώ το 2006 ήταν η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δηλαδή, ασυγκρίτως ανώτερες διοργανώσεις, από το μικρό «ειδικό» βάρος που έχουν οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες.

Η Πολιτιστική απέτυχε παταγωδώς κι ενώ είχε στοιχίσει ο κούκος αηδόνι, οι αναθυμιάσεις των σκανδάλων ακόμα βρωμίζουν την ατμόσφαιρα της πόλης. Οι άλλες επίσης αθλητικές διοργανώσεις ενώ ήταν αρκετά πετυχημένες, τα οφέλη της Πάτρας ήταν «στατικά», ενώ οι σπατάλες υπήρξαν προκλητικές! Δηλαδή, ωφελήθηκε οικονομικά η πόλη μόνο τις μέρες των αγώνων, αφού παρ’ ότι προβλήθηκε διεθνώς, δεν κατάφερε να «κεφαλαιοποιήσει» την αναγνωρισιμότητα της.

Και πάντως, αναμφισβήτητα τα οφέλη ήταν μικρότερα, από τα λειτουργικά κόστη των αγώνων.

Οι μόνοι ωφελημένοι ήσαν οι γνωστοί άγνωστοι σκανδαλοποιοί, κάποιοι εκ των οποίων ήδη εκλήθησαν δια των καταλογισμών του Ελεγκτικού Συμβουλίου να επιστρέψουν πίσω τα κλοπιμαία και τα διασπαθισθέντα.

Είναι, λοιπόν, εύλογο, το ερώτημα: Αφού δεν τα κατάφερε μετά από διοργανώσεις μεγάλου βεληνεκούς, πώς θα τα κατάφερε τώρα, που ανέλαβε «χαμηλής δημοτικότητας» αγώνες;

Θέλω να επαναλάβω την δημοσίως διατυπωθείσα θέση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος ότι καλώς η Πάτρα διεκδίκησε και πήρε τους αγώνες και άριστα έκανε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αθλητισμού, επίσης να πω ότι είναι απεριόριστος ο σεβασμός μου στους αθλητές των παράκτιων ή των υδάτινων αγωνισμάτων. Όμως, για λόγους που ανάγονται στην στρεβλή αθλητική μας κουλτούρα, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι, δυστυχώς, δημοφιλείς αυτοί οι αγώνες. Σε επίρρωση των ανωτέρω δανείζομαι το σχόλιο του έγκριτου δημοσιογράφου Μιχάλη Βασιλάκη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» της Πάτρας:

«Είναι τυχαίο ότι η διεκδίκηση µιας διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης και κυρίως η ανάληψή της δεν βρήκε θέση σε ένα κεντρικό δελτίο ειδήσεων;

Στην Ταραγόνα της Ισπανίας δεν ήταν «µια Πάτρα» που παρουσίασε την υποψηφιότητά της, αλλά «η Πάτρα της Ελλάδας» που έφερε στην χώρα µας ένα σηµαντικό αθλητικό γεγονός.

Υποτίθεται ότι αναφερόµαστε σε µια διοργάνωση που φιλοδοξεί, όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης, να µετατρέψει την Πάτρα σε αθλητικό και τουριστικό κόµβο µέσα στα επόµενα χρόνια (εφόσον την αξιοποιήσουµε ορθά). Κι όµως, η αφορµή για να αλλάξει, ίσως, το προφίλ της τρίτης πόλης στην Ελλάδα απασχόλησε µόνο την ίδια και τον αρµόδιο υφυπουργό.

Επειδή, θα κριθεί, ασφαλώς η Πολιτεία που πήρε από το χέρι την πόλη και την οδήγησε σε μια περιπέτεια, που ελπίζουμε να αποδειχθεί ωραία. Οφείλει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και τις ευθύνες της για να μην εκτεθούμε όλοι μαζί. Η ανάληψη της ευθύνης της διοργάνωσης πρέπει να προσλάβει τη μορφή της μεγαλύτερης πρόκλησης των τελευταίων χρόνων που έχουμε μπροστά μας, μιας σημαντικής ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί, αποφεύγοντας λάθη και σκάνδαλα διασπάθισης του δημοσίου χρώματος όπως έγινε κατά το παρελθόν.

Και σ’ όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν οι καθυστερήσεις στην προετοιμασία του εγχειρήματος, που είχαν σαν αποτέλεσμα να το απαξιώσουν και να δώσουν μάλλον λαβές για σάτιρα παρά για υπερηφάνεια στην κοινωνία. Τη συνέχεια την ξέρουμε.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:

1ον Ποιο είναι το προβλεπόμενο οργανωτικό και λειτουργικό κόστος των Αγώνων;

2ον Ποια θα είναι η οικονομική συμβολή της Πολιτείας και σε ποιους κωδικούς του προϋπολογισμού έχουν γίνει ή θα γίνουν οι απαραίτητες προβλέψεις- δεσμεύσεις; Θα χρηματοδοτηθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα από τις δημόσιες επενδύσεις; Υπάρχουν σχετικές αποφάσεις;

Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

3ον Ποια τα προσδοκώμενα οφέλη και ποιοι οι τρόπο της «κατοχύρωσής» τους για να μην πέσετε έξω;

4ον Ποιες συγκεκριμένα αθλητικές εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν, πώς θα εξασφαλισθεί η στατική «ανθεκτικότητά» κάποιων δίπλα στη θάλασσα; Με ποιους τρόπους θα γίνει η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων μετά το πέρας των Αγώνων;

5ον Τέλος, θα ανακατασκευάσετε το ερειπωμένο κολυμβητήριο της Αγυιάς;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος