Loading...
 Start Page

Αρ.πρωτ.7670/25-08-2016

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Κούνησε και τυπικά πλέον το μαντίλι στους Ελληνες δημιουργούς η δεσπόζουσα στον χώρο Ανώνυμη Εταιρεία ΑΕΠΙ, ο μεγαλύτερος δηλαδή Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η δημοσίευση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο της τελευταίας τροποποίησης του καταστατικού της ΑΕΠΙ Α.Ε. στις 4/8/2016 δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την τελεσίδικη απόφαση των μετόχων της εταιρείας.

Δικαιώνεται έτσι η «Εφ.Συν.» που σε σειρά δημοσιευμάτων της (όλα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα: Φάκελος ΑΕΠΙ) παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αυτή πορεύτηκε επί δεκαετίες, τα προβλήματα των δημιουργών και των χρηστών, τις καταγγελίες και τους ελλιπείς ελέγχους, τις θυγατρικές εταιρείες με την ίδια έδρα και τα κοινά λογιστήρια, τις ζημίες, τις απολαβές αλλά και τα μη κατανεμημένα ποσά αγνώστων ή εκλιπόντων (χωρίς συγγενείς) δημιουργών.

Φυσικά η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε και τη βιαστική και εν κρυπτώ απόφαση της εταιρείας μετακόμισής της στην Κύπρο, μόλις η πολιτεία και το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισαν να εφαρμόσουν με νόμο τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και να βάλουν τάξη ελέγχοντας πλέον συστηματικά τις αδιαφανείς μεθόδους διοίκησης παρόμοιων οργανισμών που χειρίζονται τον πνευματικό πλούτο της χώρας και των δημιουργών της.

Την ώρα λοιπόν που το νομοσχέδιο για τη «συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα θέματα αρμοδιότητας υπουργείου» κατατίθεται στη Βουλή (το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου) η ΑΕΠΙ φεύγει από την Ελλάδα!

Και, εννοείται, όχι μόνο για φορολογικούς λόγους. Σημειώνεται επιπλέον ότι η Κύπρος δεν έχει ακόμα ενσωματώσει τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία.

Επίσης, στα μέσα Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στην ΑΕΠΙ έλεγχοι από φορολογικές αρχές, τα ευρήματα των οποίων όμως δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Αν θυμάστε, η ίδια η εταιρεία είχε σπεύσει να ανακοινώσει απαντώντας στην «Εφ.Συν.» ότι με νέα απόφαση του Δ.Σ. (το οποίο όμως είχε ήδη καταργηθεί) και της γενικής συνέλευσης των μετόχων η μεταφορά στην Κύπρο ανεστάλη.

Η μεταφορά της ΑΕΠΙ στην Κύπρο λοιπόν είναι πια δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η σοβαρή ανησυχία των μελών της για τον τρόπο που θα συνεχίσει αυτή η δεσπόζουσα εταιρεία τη λειτουργία της, για τη διασύνδεσή της με τις «οικογενειακές» θυγατρικές που παραμένουν στην Ελλάδα, για τους θεσμικούς ελέγχους που είναι άγνωστο πώς και από ποιον θα διενεργούνται, για τις δικαστικές υποθέσεις και το πώς θα εκδικάζονται και πλήθος άλλων εύλογων ερωτημάτων.

Τόσο η εταιρεία όσο και η πολιτεία καλούνται να δώσουν απαντήσεις, πρώτα απ' όλα στους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας, στους συνθέτες και τους στιχουργούς μας.

Ερωτάσθε:

1. Μετά την δεδομένη μετεγκατάσταση στη Λευκωσία, ενώ γεννώ εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα τόσο αυτής όσο και των τροποποιήσεων στο καταστατικό καθώς και από κάποιες οικονομικές κινήσεις σε μία εταιρεία η οποία είναι ήδη σε δυσχερή θέση;

2. Πως απαντάτε στην δεδομένη και σοβαρή ανησυχία των μελών της για τον τρόπο που θα συνεχίσει αυτή η δεσπόζουσα εταιρεία τη λειτουργία της, για τη διασύνδεσή της με τις «οικογενειακές» θυγατρικές που παραμένουν στην Ελλάδα, για τους θεσμικούς ελέγχους που είναι άγνωστο πώς και από ποιον θα διενεργούνται, για τις δικαστικές υποθέσεις και το πώς θα εκδικάζονται και πλήθος άλλων εύλογων ερωτημάτων;

3. Έχουν οι οικονομικοί επιθεωρητές και το ΣΔΟΕ υπ’ όψιν τους τις σοβαρές επιφυλάξεις που διατύπωσαν οι ελεγκτές για την επισφαλή πορεία των οικονομικών της εταιρείας που περισσότερο στηρίζεται σε μελλοντικές εκτιμήσεις για τα έσοδα «παραβλέποντας» τις ζημίες και τα χρέη, το τραπεζικό δάνειο των 2,9 εκατ. που επανεμφανίζεται αμείωτο κάθε χρόνο, το παθητικό των 64 εκατ. ευρώ και τον τελευταίο πλήρη τακτικό φορολογικό έλεγχο που, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, έλαβε χώρα το 2005;

4. Επίσης έχουν υπόψιν τους τα ενδιαφέροντα στοιχεία που υπάρχουν και στο προσάρτημα που κατατέθηκε με τον ισολογισμό; Εκεί υπάρχει αναφορά στις παρεκκλίσεις που έγιναν χάριν της πραγματικής εικόνας, όπως η απουσία ετήσιων οικονομικών καταστάσεων με απόλυτη σαφήνεια σύμφωνα με τον νόμο. Δεν έγιναν το 2014 οι προβλεπόμενες αποσβέσεις στα περιουσιακά στοιχεία.Οι αποτιμήσεις των χρηματοοικονομικών μέσων δεν έγιναν στην εύλογη αξία. Επίσης έχουν ενδιαφέρον τα οχήματα της εταιρείας (;) που αναφέρονται στο προσάρτημα: Range Rover, Chrysler IEX, Audi A3, Combinat EE (μοτοποδήλατο), Honda Astrea, Daelim Citi (2), Chongoing Lifay, Paggio MP3. Αναφέρονται ακόμα τα έξοδα εξοπλισμού γραφείων, ο εξοπλισμός σε ακίνητα τρίτων, εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών και υπολογιστών κ.λπ. Με σύνολο αναπόσβεστης αξίας 9,8 εκατ. ευρώ που συμπληρώνονται από άλλα 3,8 εκατ. από άλλης μορφής έξοδα (έρευνες, ψηφιακό μέλλον, προγραμματισμός μηχανοργάνωσης κ.λπ.). Το προσάρτημα αναφέρει ότι δεν σχηματίστηκαν προβλέψεις για υποτίμηση παγίων περιουσιακών στοιχείων, ενώ υπολογίζονται άλλα 780.000 ευρώ έξοδα για έργα πληροφορικής και τεκμηρίωσης για το αρχείο κ.λπ. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν στο προσάρτημα οι οικονομικές δοσοληψίες με τις θυγατρικές εταιρείες της ΑΕΠΙ, την ΕΔΙΣ Α.Ε., την OPUS ΕΠΕ, τη ΛΥΜΠΕΡΗ Π.Μ., τη ΣΟΠΕ Ο.Ε. και τη Β2FLOW Α.Ε. Για παράδειγμα, εμφανίζεται να πληρώνουν ενοίκια η μία εταιρεία στην άλλη (π.χ. η ΑΕΠΙ στην ΕΔΙΣ), ενώ όλες δηλώνουν ως έδρα τους το κτίριο της ΑΕΠΙ, έχουν κοινά λογιστήρια και ανήκουν σε μέλη της ίδιας οικογένειας που κατέχει και την ΑΕΠΙ.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

ΚΟΙΝ.: ΣΔΟΕ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος