Loading...
 Start Page


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Θέμα: Ανταγωνιστικότητα ελληνικής οικονομίας.

Ενώ στη Τουρκία ένας επιχειρηματίας χρειάζεται 14 μέρες για την εξαγωγή ενός κοντέινερ και του κοστίζει 990 δολάρια, η ίδια διαδικασία στην Ελλάδα του κοστίζει 1.153 δολάρια και απαιτούνται 20 μέρες για να γίνει η διαδικασία εξαγωγής. Το παράδειγμα αυτό είναι ενδεικτικό και εξηγεί την υψηλότερη ανταγωνιστικότητα της τούρκικης οικονομίας σε σχέση με την ελληνική, αλλά και την αιτία που η γείτονα προσελκύει περισσότερες ξένες επενδύσεις από εμάς.
Η Τουρκία επενδύει περισσότερα χρήματα στην έρευνα και ανάπτυξη, διαθέτει πιο καινοτόμες υπηρεσίες, έχει λιγότερη γραφειοκρατία και πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Ωστόσο, βαρίδια αποτελούν η πολιτική αστάθεια, η έλλειψη ελευθερίας έκφρασης και επιλογής «voice and accountability» και η παραοικονομία, η οποία δεν είναι όση στην Ελλάδα. Στην Τουρκία τα «γρηγορόσημα» που πληρώνουν οι επιχειρήσεις είναι σχεδόν διπλάσια από ό,τι στην Ελλάδα, όμως το φαινόμενο αυτό συνεχώς περιορίζεται. Αρνητικά στοιχεία για την Τουρκία αποτελούν ο υψηλός πληθωρισμός και η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας.


Η Ελλάδα, αντί να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ως μέλος της Ευρωζώνης, διολισθαίνει συνεχώς και οικονομία της βαλτώνει, μάλιστα αυτό αποδεικνύεται και από τα παρακάτω συγκριτικά στοιχεία.


• Επιχειρηματικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα (doingbusiness) η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην 109η θέση στη διεθνή κατάταξη έναντι της 73ης της Τουρκίας. Στην Τουρκία είναι πιο εύκολη η έναρξη επιχείρησης, είναι πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας, υπάρχει μικρότερη γραφειοκρατία και φορολογία.
• Ανταγωνιστικότητα.
Η Τουρκία βελτιώνει χρόνο με τον χρόνο την ανταγωνιστικότητά της. Το 2009 ανήλθε στην 61η θέση παγκοσμίως (από 63η το 2008), ενώ η Ελλάδα έπεσε στην 71η θέση (από 67η το 2008), σύμφωνα με το World Economic Forum.
• Ξένες επενδύσεις
Τα τελευταία 10 χρόνια η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που εισρέουν στην Τουρκία «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 21,4%, έναντι 12,2% στην Ελλάδα. Σήμερα το απόθεμα των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Ελλάδας (70 δις. δολάρια, έναντι 37 δις δολάρια στην Ελλάδα), σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
• Διαφθορά.
Η Τουρκία βρίσκεται στην 61η θέση βάσει του δείκτη διαφθοράς που μετρά η Διεθνής Διαφάνεια μεταξύ 180 χωρών, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 71η θέση. Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει ότι ο έλεγχος της διαφθοράς στην Τουρκία είναι πιο αποτελεσματικός από ό,τι στην Ελλάδα. Στην Τουρκία ο έλεγχος της διαφθοράς βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ στην Ελλάδα επιδεινώνεται. Ωστόσο, το μέσο «γρηγορόσημο» στην Ελλάδα ανέρχεται σε 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ στην Τουρκία σε 0,4%.
• Γραφειοκρατία.
Το κόστος της γραφειοκρατίας για την είσπραξη φόρων στην Τουρκία υπολογίζεται από τον ΟΟΣΑ σε 0,83% των εσόδων, ενώ στην Ελλάδα σε 1,69%. Ωστόσο, η συνολική αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης στην Τουρκία είναι μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα, αλλά βελτιώνεται συνεχώς, αντιθέτως στην Ελλάδα επιδεινώνεται. Η αποτελεσματικότητα του κράτους στην Τουρκία από το 59,7% το 2006 ενισχύθηκε στο 60,4% το 2008, ενώ στην Ελλάδα έπεσε από το 72% στο 70,5% κατά το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τους δέκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2009.
• Παραοικονομία.
Στην Ελλάδα η παραοικονομία εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ μεταξύ 25% και 37% του ΑΕΠ, ενώ για την Τουρκία στο 34,8% (Scheider, 2005).

Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 Ποια μέτρα έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ελληνική οικονομία;


 Ποιος είναι ο σχεδιασμός για να γίνει ανταγωνιστική η Ελληνική οικονομία;


 Σε τι ποσοστό ανέρχονται σήμερα οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα;


 Πόσες και ποιες είναι οι ξένες επενδύσεις που έγιναν την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα;


 Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν ληφθεί από την σημερινή κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά;


 Υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς; Εάν υπάρχει ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;


 Ποια μέτρα έχετε πάρει για να δοθεί λύση στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν και απωθούν τους ξένους επενδυτές;


 Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει μέχρι σήμερα για να προσελκύσετε ξένες επενδύσεις;


 Με ποια κίνητρα θα προσελκύσετε νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας;


 Ποια είναι η στρατηγική σας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην χώρα μας;


 Ποια μέτρα έχουν ληφθεί από την σημερινή κυβέρνηση για να περιοριστεί η παραοικονομ
ία που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ κυμαίνεται μεταξύ 25% και 37% του ΑΕΠ;


Ο ερωτών βουλευτής
ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος