Loading...
 Start Page


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
• ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Θέμα: «Προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ»

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), στο πρόγραμμα για τη στήριξη της επιχειρηματικής ρευστότητας έχουν ήδη ενταχθεί μέσα σε ένα περίπου χρόνο πάνω από 56.000 επιχειρήσεις, όταν την προηγούμενη πενταετία (2003-2008) στα τότε προγράμματα της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ είχαν ενταχθεί περίπου 4.900 επιχειρήσεις.
Την περίοδο εκείνη είναι γνωστό πως στο Δ.Σ. της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ μετείχε εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ως πλήρες μέλος, ενώ λίγο πριν την εφαρμογή του προγράμματος της ρευστότητας (Δεκέμβριος 2008), αντικαταστάθηκε από εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος. Έκτοτε η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ ακολούθησε μια πιο πετυχημένη πορεία και δυναμική, αλλά και αναγνώριση στην κοινωνία.
Η δυναμική αυτή ωστόσο, έπρεπε να έχει τονωθεί με ακόμη πιο ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη και ενδυνάμωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας μας, καθώς έπειτα από τα αντικοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχει ήδη επέλθει κύμα απαισιοδοξίας στην αγορά, ενώ πολύ σύντομα προβλέπεται ολικό «πάγωμα» και γενικευμένη οικονομική ύφεση, η οποία θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη όλων των παραγωγικών και κοινωνικών ομάδων.
Από κυβερνητικής πλευράς υπάρχει ένας φλύαρος καταιγισμός από γενικόλογες και αόριστες εξαγγελίες που περισσότερο γεννούν ανασφάλεια και εσωστρέφεια στις μικρές επιχειρήσεις. Φορείς της αγοράς φοβούνται και ανησυχούν για πιθανή επιστροφή της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ στην αφάνεια και την αδράνεια. Στις 8 Μαρτίου, η Υπουργός κα Κατσέλη μαζί με τον Πρόεδρο της ΤΕΠΜΠΕ ΑΕ κ. Παπαρσένο και το Γ.Γ. της Ένωσης Τραπεζών κ. Γκόρτσο εξήγγειλε δύο νέα προγράμματα τα οποία ακόμη και σήμερα, περισσότερο από δύο μήνες μετά είναι ακόμη στα χαρτιά.
Η αγορά όμως βρίσκεται ήδη σε κατάσταση «σοκ». Η πρωτοφανής αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης έχει καθυστερήσει την υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων τα οποία θα αναθερμάνουν την οικονομία της χώρας.
Οι μικρό-επιχειρηματίες αναρωτιούνται και ανησυχούν για το αν τα νέα προγράμματα φέρουν τα μειονεκτήματα των προγραμμάτων της περιόδου 2003-2008 και συγκεκριμένα:
α) το γεγονός, ότι παρά το ότι τα δάνεια εκείνα δίδονταν με την εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ, η Τράπεζα είχε το δικαίωμα να παίρνει επιπλέον εξασφαλίσεις που έφταναν έως το 125% επί του μη εγγυημένου ποσού,
β) τα προγράμματα αυτά αποδείχτηκαν αντιπαραγωγικά και αναποτελεσματικά, διότι σε περίπτωση καταγγελίας του δανείου από την Τράπεζα, η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ έχει το δικαίωμα να ασκήσει ένσταση διζήσεως, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως η μικρή επιχείρηση και οι φορείς της με τα προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία (Ε9 από Δ.Ο.Υ) καλύπτουν το χρέος προς την Τράπεζα.
Συνεπώς, σε συνδυασμό με το ότι η Τράπεζα έχει ήδη λάβει εξασφαλίσεις από την επιχείρηση, σε περίπτωση καταγγελίας ενός δανείου, επί της ουσίας η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ δεν εγγυάται για το ύψος της εγγύησης της.

Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Που οφείλεται η καταστροφική καθυστέρηση άνω του διμήνου για την έναρξη των δύο προγραμμάτων που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομίας, σχετικά με το ΤΕΜΠΜΕ, που οδηγεί τις μικρές επιχειρήσεις στην απόγνωση και το λουκέτο, καθώς πλέον είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθούν οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων, για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο;


2. στα νέα προγράμματα, που εξήγγειλε η κα Υπουργός πριν δυο μήνες, το επιτόκιο των δανείων θα είναι χαμηλό και προκαθορισμένο όπως είναι αυτό του σημερινού προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ (euribor+2,1);
3. στα νέα προγράμματα που αναμένονται, θα δίδεται η δυνατότητα στις Τράπεζες να παίρνουν περαιτέρω εξασφαλίσεις (εμπράγματες ή μη) από τις μικρές επιχειρήσεις παρότι η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ θα έχει ήδη εγγυηθεί γι' αυτές;


4. στα νέα αυτά προγράμματα, θα υφίσταται ο όρος της ένστασης διζήσεως, όπου ουσιαστικά σε περίπτωση καταγγελίας του δανείου, η Τράπεζα στρέφεται εναντίον της μικρής επιχείρησης και των φορέων της; ή θα παρεμβαίνει αποκλειστικά η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, όπως άλλωστε οφείλει ως εγγυητής και θα αποζημιώνει άμεσα την Τράπεζα;


5. είναι στις προθέσεις της υπουργού κας Κατσέλη η επαναφορά ως μέλους στο Δ.Σ. της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ του εκπροσώπου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με αποτέλεσμα την «κηδεμονία» της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ από τις Τράπεζες;


6. ποιο είναι το ποσοστό μέχρι σήμερα των καταγγελθέντων δανείων στα οποία η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ άσκησε ένσταση διζήσεως εκ του συνόλου των καταγγελθέντων δανείων που ανήκουν στα προγράμματα της περιόδου 2003-2008; (δράσεις 2.10.1 & 2.10.2)


7. ποιο είναι το ποσοστό μέχρι σήμερα των καταγγελθέντων δανείων των προγραμμάτων της περιόδου 2003-2008, στα οποία υπήρξε κατάπτωση της εγγύησης με αποτέλεσμα η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ να αποζημιώσει τις Τράπεζες ως όφειλε βάσει των εγγυήσεων που έδινε προς τις εγγυοδοτούμενες επιχειρήσεις; (δράσεις 2.10.1 & 2.10.2)

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος