Loading...
 Start Page
Τοποθέτηση ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ στην συζήτηση για την «Διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ESM» (Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλοι, ή τουλάχιστον οι συντριπτικά περισσότεροι εδώ μέσα, έχουμε απόλυτη επίγνωση των κρίσιμων, ίσως και ιστορικών στιγμών.

Η εβδομάδα που ακολούθησε μετά το δημοψήφισμα, θα παραμείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αξιοποιήσει διαπραγματευτικά το μεγάλο «όχι» του ελληνικού λαού, αποσαφηνίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν αποτελεί εντολή για ρήξη, αλλά για μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία.

 

Η κυβέρνηση αλλά και η ελληνική κοινωνία βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον υπέρτατο και κυνικό εκβιασμό της τραπεζικής ασφυξίας και με μία πρόταση συμφωνίας από τους δανειστές που δεν περιλάμβανε πρόβλεψη για τη ρύθμιση του χρέους, από το οποίο εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό η προοπτική εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή περιπέτεια στην οποία εισήλθε προ πενταετίας.

Το μαζικό και αποφασιστικό Όχι του λαού στο δημοψήφισμα ήταν αυτό που έβαλε το ζήτημα του χρέους στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

 

Η ασέβεια από την ευρωπαϊκή ελίτ απέναντι στο ηχηρό «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα αλλά και στις υποχωρήσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση από το αρχικό της πρόγραμμα, αποδεικνύοντας στην πράξη τη θέλησή της για συμφωνία, μαρτυρά, ότι η Ευρώπη της καγκελαρίου Μέρκελ μοιάζει μόνον στην ονομασία, με αυτή που της κληροδοτήθηκε από τον πολιτικό της μέντορα, Χέλμουτ Κολ.

Πριν από λίγα χρόνια, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας είχε προειδοποιήσει τη κυρία Μέρκελ, πως καταστρέφει την Ευρώπη του.

Δυστυχώς, σήμερα επιβεβαιώνονται, τόσο ο ίδιος, όσο και όλοι εκείνοι, που με θλίψη βλέπουν το μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος να συνθλίβεται οι οποίες καταστρέφουν την ΕΕ των λαών, από τις ορδές των πολιτικών της ακραίας λιτότητας, προς όφελος της Ε.Ε. των ολιγαρχών...

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτή την ώρα δεν χρειάζεται να λέμε πολλά, αλλά να κάνουμε όλα όσα είναι αναγκαία για να αποκατασταθεί η ηρεμία στην αγορά και στην χώρα, βοηθώντας τη κυβέρνηση να φτάσει σε μία συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Οι καιροί που ζούμε μετράνε το «μπόϊ» μας.

Και το «μπόι» στον πολιτικό μετριέται κυρίως όταν έρχεται αντιμέτωπος με πολύ σκληρά διλήμματα.

 

Όταν καλείται να επιλέξει μεταξύ του ατομικού και του γενικού συμφέροντος, προτάσσοντας το γενικό συμφέρον.

Όταν καλείται να επιλέξει μεταξύ του κομματικού και του εθνικού συμφέροντος και προτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Δεν σας κρύβω, κυρίες και κύριοι, ότι είμαι πολύ σοβαρά προβληματισμένος.

Προσωπικά, δεν θα βαπτίσω το κρέας ψάρι και δεν θα κρύψω ότι η αναμενόμενη συμφωνία περνάει μέσα από ένα πακέτο μέτρων που πάνε πολύ πιο πέρα από τις ιδέες, τις σκέψεις και τους αγώνες μου, τα τελευταία χρόνια.

Νομίζω πως όλοι ξέρουμε ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα ή η αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28% ή ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία – ως παραδείγματα τα αναφέρω αυτά – αποτελούν μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες.

Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε ότι η πρόταση εμπεριέχει όπως είπαμε δυσκολίες αλλά περιλαμβάνει και στοιχεία που δίνουν τη δυνατότητα επίλυσης σειράς ζητημάτων για την οικονομία.

Προβλέπει μετακύλιση βαρών στα υψηλότερα εισοδήματα, φορολόγηση των εφοπλιστών, την εισαγωγή των εργασιακών δικαιωμάτων εντός του 2015, αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση χρέους.

 

Τα μέτρα απλώνονται σε διάρκεια τριών ετών αντί για ενάμιση έτους.

Από βασικές προτάσεις του κειμένου των προαπαιτούμενων προκύπτει χαρακτήρας ανακατανομής των βαρών από όσους πλήρωσαν την κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια σε εκείνους που μπορούν να σηκώσουν τα βάρη.

 

Δεν περιλαμβάνει μείωση μισθών και συντάξεων, το ΕΚΑΣ θα χορηγείται ως το 2020, αναστέλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, οπότε θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία για συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού από το φθινόπωρο, ενώ προβλέπεται να έρθει ο νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Ακόμη, περιλαμβάνει αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών, αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του στα σκάφη αναψυχής, ενώ τέλος, προβλέπεται άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

 

Μέτρα που, για να μην κρυβόμαστε, θα λειτουργήσουν υφεσιακά και θα μικρύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη πολύ μικρό πορτοφόλι πολλών ανθρώπων.

Από την άλλη πλευρά όμως, ξέρω καλά ότι η πολιτική και εθνική επιλογή ήταν μεταξύ μίας συμφωνίας με τους δανειστές και της άμεσης κατάρρευσης του κράτους και της κοινωνίας μας.

Ποιος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την δεύτερη επιλογή; Κανένας!

Η ελληνική πρόταση, που έχουμε στα χέρια μας και εμείς ψηφίζουμε αποτελεί μία πρόταση διεξόδου από την κρίση που περιλαμβάνει αναγκαστικές και δύσκολες επιλογές και, εάν υπάρξει συμφωνία θα συνοδεύεται από αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ., κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και ρύθμιση του δημοσίου χρέους.

Συνεπώς, πρέπει να την αξιολογήσει κανείς σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παραμέτρους, δηλαδή το αναπτυξιακό πακέτο, το ύψος του δανείου και το χρέος.

 

Πιστεύω όμως και σε δύο άλλα στοιχεία:

Το πρώτο είναι ότι ως γνήσιος Ευρωπαϊστής, δεν θα ήθελα και δεν θα επέτρεπα ποτέ να…. χαρίσουμε την Ευρώπη σε όποιον θα ήθελε, είτε την πλήρη απομόνωση της χώρας, είτε την μετατροπή της Ευρώπης σε ένα τσιφλίκι της οικονομίστικης ελίτ.

Αν δεν είμαστε εμείς μέσα στην Ευρώπη, ποιοι θα είναι;

Οι πραγματικά μισαλλόδοξοι και ακραίοι που επιδιώκουν την διάσπαση της Ευρώπης ή οι νέοι «φεουδάρχες των λαών» που μεθοδικά μας σπρώχνουν στο νέο Μεσαίωνα;

Η ευθύνη μας, να είμαστε και να παραμείνουμε στον ευρωπαϊκό πυρήνα, παλεύοντας από μέσα για την επαναφορά στην Ευρώπη των λαών, είναι εκ των ουκ άνευ.

Αν παραμερίσουμε τώρα, απλά θα κάνουμε την χάρη όλων όσων ήδη ανέφερα.

Ευθύνη μας, να μείνουμε «ζωντανοί» και να συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη.

Μέχρι να νικήσει η λογική, η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη.

 

Και το δεύτερο στοιχείο στο οποίο πιστεύω, κυρίες και κύριοι, είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει.

Να ξεφύγει επιτέλους από τη μέγγενη της χρηματοδοτικής ασφυξίας και της αέναης διαπραγμάτευσης, ώστε να έχει την ευκαιρία να κριθεί από τον λαό για το έργο που θα κάνει μέσα στην χώρα.

 

Και αυτή η χώρα, αυτό το κράτος, είναι αλήθεια πως χρειάζονται δομικές αλλαγές, που αν δεν τις πετύχει αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρω ποια άλλη θα μπορέσει να πετύχει.

Και εννοώ πως εάν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει ένα σύγχρονο και ανεπτυγμένο κράτος δικαίου και πρόνοιας, εάν θέλουμε να ξεφύγει από την χρεοκοπία, πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει ο μεγάλος «πόλεμος» με την διαπλοκή και τη διαφθορά.

Πρέπει, ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του.

Να διαμορφωθεί ένα κράτος γρήγορο και αποτελεσματικό και να δοθεί χώρος στην υγιή επιχειρηματικότητα.

 

Το κράτος έχει ακόμα πολύ μεγάλη δύναμη.

Και αν διορθώσει τα κακώς κείμενα που το ταλανίζουν, εάν αποκτήσει αυτό που λέμε «κοινή λογική», μπορεί να γίνει πολύ – πολύ καλύτερο και πολύ πιο δυνατό.

Για να κυνηγήσει τους κλέφτες και τους επίορκους, να τα βάλει με τα ολιγοπώλια και την διαπλοκή, να στηρίξει τους πολίτες του και να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους με ιδέες και ικανότητες.

Από αυτά, πιστεύω κυρίες και κύριοι πως θα κριθεί η κυβέρνηση.

Γιατί, για παράδειγμα, αν βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ δεν θα υπάρχει λόγος να επιμείνουμε σε τόσο υψηλούς συντελεστές.

Εάν χτυπηθεί η μαύρη εργασία, θα ενισχυθούν τα ταμεία.

Εάν ευνοήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα έναντι της κρατικοδίαιτης και διαπλεκόμενης, θα υπάρξει πραγματική μείωση της ανεργίας και μάλιστα, με αξιοπρεπείς μισθούς.

 

Για να συμβούν όλα τα προηγούμενα όμως, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να ξεδιπλώνει την κυβερνητική ατζέντα της σε όλα τα επίπεδα και να αποδείξει ότι η μεγάλη ποιοτική διαφορά της είναι ότι δεν την «κρατάει» κανένας και δεν έχει καμία «επιταγή» να ξεπληρώσει.

Έχουμε ορκιστεί να παλέψουμε μέχρι τέλους, ακόμα και τώρα, που αναγκαζόμαστε, να συμφωνήσουμε σε ορισμένα υφεσιακά – αντιαναπτυξιακά μέτρα, που δεν συνάδουν, ούτε με την ιδεολογία μας, αλλά ούτε και με την οικονομική λογική.

Έχουμε ορκιστεί να συνεχίσουμε την μάχη μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι μία λύση εντός της Ευρωζώνης

Είναι, πλέον, φανερό, ότι δεν είχαμε κρυφό σχέδιο – ατζέντα για επιστροφή στη δραχμή, όπως μας κατηγορούσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και τα μιντιακά τους παπαγαλάκια.

 

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προσωπικά λοιπόν, θα στηρίξω την πρόταση της κυβέρνησης και θα στηρίξω και την όποια τελική συμφωνία ελπίζω να προκύψει, γιατί όχι μόνο δεν μπορώ να βάλω στο ζύγι την χρεοκοπία και την απόλυτη εξαθλίωση ενός λαού, όχι μόνο δεν διαπραγματεύομαι τον εθνικό στόχο της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας τα τελευταία 60 χρόνια, αλλά και

γιατί πιστεύω πως τα μέτρα λιτότητας μπορούν να αναχαιτιστούν με ουσιαστική και σκληρή δουλειά, που αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κάνει.

 

Από αυτή την πολύ σπουδαία «μάχη» για την Ελλάδα και την Ευρώπη, προσωπικά δεν θα είμαι απών και δεν θα κάνω τη χάρη σε κανέναν ντόπιο ή ξένο ολιγάρχη, να αποχωρήσω.

Θα στηρίξω την κυβέρνηση γιατί η Ελλάδα ανήκει στα παιδιά της και η Ευρώπη στους λαούς της!

Σας ευχαριστώ

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος