Loading...
 Start Page
“Ναι” από τη Βουλή στα προαπαιτούμενα- Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Με 153 ψήφους υπέρ (της κυβερνητικής πλειοψηφίας – απουσίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά και ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., Νίκος Νικολόπουλος), ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων. Καταψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων (117 ψήφοι). «Παρών» δήλωσε το Ποτάμι (9 ψήφοι).

 

Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Εγκρίθηκαν επίσης, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη, στα άρθρα 21, 31, 35, 39, 42, 43, 44, 51, 53.

 

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε όλα τα άρθρα. Διαφοροποιήθηκε η βουλευτής ‘Αννα Βαγενά, η οποία καταψήφισε το άρθρο 53 με το οποίο παρέχεται και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής.

Η Ν.Δ. καταψήφισε όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 53 το οποίο υπερψήφισε. Η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη καταψήφισε όλα τα άρθρα, διαφοροποιούμενη επί του άρθρου 53 (με το οποίο παρέχεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) που το ψήφισε το κόμμα της.

Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 35 και 39.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από το 39, το 44 και το 53, τα οποία υπερψήφισε.

Το Ποτάμι καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 31, 39, 44 και 53.

Το ΚΚΕ καταψήφισε όλα τα άρθρα, αλλά υπερψήψισε το 39, το 43 και το 53 και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 31, 42, 44.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψήφισαν όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 53, με το οποίο παρέχεται και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής. Παρά την αρνητική ψήφο του έτερου κόμματος της συγκυβέρνησης, το άρθρο «πέρασε», καθώς υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ, την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Η Ένωση Κεντρώων καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 35, 39 και 53, στα οποία έδωσε την έγκρισή της.

Επίσης, ψηφίστηκαν οι τροπολογίες, οι οποίες και ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο.

 

Σημειώνεται πως στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη και τη διάκριση που έκανε ανάμεσα στη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση, καθώς και ο απόηχος της επίθεσης κατά του Γ. Κουμουτσάκου το απόγευμα της Πέμπτης στο Σύνταγμα.

 

Αποσύρθηκε τροπολογία για τα αυθαίρετα

 

Απέσυρε την τροπολογία για την αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. Θα την επαναφέρει σύντομα σε επόμενο νομοσχέδιο, αφού προηγηθεί διάλογος επ’ αυτής, όπως ενημέρωσε ο κ. Τσιρώνης, έπειτα από αίτημα του προεδρείου της Βουλής.

 

Ο Γιάννης Τσιρώνης εξέφρασε ταυτοχρόνως την ελπίδα «να μη χάσει κανείς το σπίτι του λόγω αυτής της καθυστέρησης».

 

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

 

Το νομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, “Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ”, όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 “Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας” και άλλες διατάξεις» προβλέπει, μεταξύ άλλων:

 

♦ «Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές των αγροτών στο πετρέλαιο diesel, καθώς αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από 1-10-2015 έως 30-09-2016.

 

♦ Μεταφορά 4.020 μεγάλων φορολογικών υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά και τη δημιουργία 500 οργανικών θέσεων στη ΓΓΔΕ, οι οποίες καταργούνται αντίστοιχα στο ΣΔΟΕ.

 

♦ Την επί τα βελτίω τροποποίηση του καθεστώτος για ρύθμιση χρεών με άτοκες δόσεις, για οφειλέτες που χρωστούν στην εφορία ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ.

 

Μέχρι πρότινος για να είναι άτοκες οι δόσεις, απαιτούνταν να μην ξεπερνά η περιουσία του οφειλέτη τις 150.000 ευρώ βάσει του Ε9. Τώρα με διάταξη του νομοσχεδίου, η αξία της ακίνητης περιουσίας θα υπολογίζεται με βάση τον ΕΝΦΙΑ και όχι το Ε9.

 

♦ Παράταση της απαλλαγής του Μεγάρου Μουσικής από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

 

♦ Ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2012/27 για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η εν λόγω οδηγία θεσμοθετεί τους εθνικούς στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 και επιβάλλει την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.

 

♦ Τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στα επιμελητήρια.

 

Πιέσεις εν όψει Eurogroup

 

Την ίδια αυξάνονται οι πιέσεις των δανειστών στην Αθήνα για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, ενόψει της συνόδου της ευρωζώνης της προσεχούς Δευτέρας, με… καρότο την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης την Τετάρτη, «ελπίζει» ότι μέχρι τη σύνοδο της Δευτέρας θα έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου (που οδηγεί στα 2 δισ. ευρώ), ώστε να αρχίσει η διαδικασία για την υιοθέτηση του δεύτερου πακέτου.

 

Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια, η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, η ελάχιστη τιμή στα γενόσημα φάρμακα και η ρύθμιση των 100 δόσεων, για την οποία οι θεσμοί ζητούν εισοδηματικά κριτήρια.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος