Loading...
 Start Page
Νίκος Νικολόπουλος αυτόνομη πορεία του ΧΡΙΚΕ – Παρουσίαση αποφάσεων της 5ης Εθνικής Συνδιάσκεψης

Νίκος Νικολόπουλος «Αυτόνομη πορεία του ΧΡΙ.Κ.Ε.»

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 5ης Εθνικής συνδιάσκεψης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος.

 

Εκπροσωπήθηκαν όλοι οι νομοί της Ελλάδος, από υποψηφίους βουλευτές και από τα προεδρεία των Χριστιανοδημοκρατικών Οργανώσεων, καθώς επίσης ενώ συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τις ΗΠΑ., Καναδά και Αυστραλία καθώς επίσης παρευρέθησαν ομογενείς από αρκετές χώρες της Ευρώπης.

 

Τον λόγο πήραν 77 σύνεδροι και τοποθετήθηκαν στα θέματα της ημερησίας διάταξης που ήταν :

 

– Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

 

– Αποτίμηση εκλογικής συνεργασίας με ΑΝΕΛ & ΣΥΡΙΖΑ

 

– Αποτίμηση κυβερνητικής συνεργασίας και με απόφαση – εντολή διαμόρφωσης νέων όρων.

 

– Καταψήφισης στη Βουλή όποιων νέων αντιλαϊκών και υφεσιακών μέτρων, που είναι μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.`

 

– Υπερψήφιση νέου εκλογικού νόμου (απλή αναλογική) και αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές

 

– Χάραξη νέας μετεκλογικής πορείας

 

– Οργανωτική ανασυγκρότηση, εκλογή νέων περιφερειακών επιτροπών και ενδυνάμωση της Χριστιανοδημοκρατικής φοιτητικής νεολαίας.

 

– Συστηματική στόχευση και προσέγγιση του 1.832.853 παραδοσιακών πολιτών που ενώ ψήφιζαν σταθερά την κεντροδεξιά Ν.Δ. (3.359.058 επί Κώστα Καραμανλή) γύρισαν την πλάτη τους στηνακραία φιλελεύθερη ΝΔ (1.526.205 επί Μεϊμαράκη) και βρίσκονται σε αναζήτηση νέας πολιτικής στέγης.

 

– Άνοιγμα στην κοινωνία και στα κινήματα.

 

– Αδελφοποίηση με όλα τα δημοκρατικά και Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης.

 

Το πολιτικό σκηνικό εν Ελλάδι, ήδη γνωρίζει μια αποσύνθεση που αποδείχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να αναδειχτούν νέοι ισχυροί κομματικοί πόλοι, όπως εκείνοι που συγκέντρωναν ποσοστά 40% και πλέον του εκλογικού σώματος.

 

Ας μην έχει κανένας αμφιβολία ότι το πολιτικό σύστημα πέρασε την ανασύνθεση.

 

Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε διαδικασία αλλαγής.

 

Οι τελευταίες εκλογές έστειλαν το πολιτικό σύστημα στην «εντατική», αφού οι μισοί και πλέον Έλληνες δεν έφτασαν καν στις κάλπες.

 

Οι μικρομέγαλοι ας το καταλάβουν επιτέλους ότι πρέπει να περάσουν από «μονάδες αποκατάστασης».

 

Ποια είναι όμως η θέση των πιο «μικρών» κομμάτων σε αυτό το νέο σκηνικό; Κάποια αργοπεθαίνουν, ενώ άλλα μπορεί να επιβιώσουν.

 

Η πολιτική ζωή και η Δημοκρατία όμως, χρειάζεται και τις εναλλακτικές λύσεις.

 

Αν κάποιοι πιστεύουν ότι αυτά είναι φθινοπωρινά όνειρα τους απαντάμε, ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γινόταν ποτέ κυβέρνηση.

 

Με το σκεπτικό αυτό και της επερχόμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου έγινε παμψηφεί και με ενθουσιασμό δεκτή η πρόταση του Προέδρου του κ. Νίκου Νικολόπουλου για “αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν», αφού η προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου δικομματισμού μόνο ως καρικατούρα μπορεί να συμβεί επιταχύνοντας την φθορά των ήδη φθαρμένων πολιτικών σχηματισμών.

 

Η δηλωθείσα πρόθεση της κυβέρνησης – και η σύμφωνη γνώμη πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης – για υιοθέτηση της απλής αναλογικής, θα αλλάξει άρδην το πολιτικό τοπίο των επόμενων ετών στην χώρα και θα διαμορφώσει τις συνθήκες για τη δημιουργία ακόμα ευρύτερων πολιτικών και ιδεολογικών συνασπισμών για την διακυβέρνηση της χώρας.

 

Στο σημείο αυτό όμως, διαμορφώνεται έντονος πλέον ο κίνδυνος για παντελώς αναιμική συμμετοχή ή και αποκλεισμό σε τέτοια σχήματα, των ιδεολογικών ρευμάτων του Ελλληνορθόδοξου κοινωνικού φιλελευθερισμού, που αποτελούν το μοναδικό ανάχωμα στην επέλαση νεοφιλελεύθερων απόψεων «αριστερού ή δεξιού τύπου».

 

Για τον λόγο αυτό, οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα που ενστερνίζονται πλήρως τις αρχές του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, για μία πολιτική που θα ταυτίζει το έθνος με τον λαό, αποδέχτηκαν την πρόταση του Νίκου Νικολόπουλου, για αυτόνομη κάθοδό τους στις επόμενες εκλογές.

 

Εξίσου σημαντική ήταν και η απόφαση για την αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία που θα ακολουθήσουν οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, εντός και εκτός βουλής, μη ετεροπροσδιοριζόμενοι εφεξής από τις αποφάσεις, τις πολιτικές συμφωνίες και την ατζέντα του Πάνου Καμμένου.

 

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον ΣΥΡΙΖΑ μόνον ως ανεξάρτητοι και ισότιμοι κυβερνητικοί εταίροι και, χωρίς ανταλλάγματα, όπως άλλωστε πράξαμε μέχρι σήμερα, θα πέσουμε μαζί με το Νίκο Παππά και πάλι πρώτοι στη φωτιά για τα ζητήματα της διαφθοράς και της διαπλοκής.

 

Θα απαιτήσουμε όμως να μας σέβονται όπως τους σεβόμαστε και να εκπροσωπούμαστε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της συγκυβέρνησης αναλογικά με την μεγάλη συνεισφορά μας στο πολιτικό αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, αφού είμαστε εμείς που καταστήσαμε δυνατή την είσοδο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη Βουλή, προκειμένου έτσι να μπορεί να γίνει πράξη η προεκλογική συμφωνία για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Η 5η εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος, κατέγραψε την δική της αποτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισε τον προγραμματισμό δράσεων για το 2016 και, παράλληλα, ιχνηλάτησε το πολιτικό τοπίο που αναμένεται να διαμορφωθεί στη Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες εκτιμούν ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές ο ελληνικός λαός απέδειξε την αποστροφή του και την μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει πλέον από το παλιό πολιτικό σύστημα, ενώ το αρνητικό φαινόμενο της ολοένα και μεγαλύτερης αποχής από τις εκλογές θα πρέπει να ερμηνευτεί πολιτικά, δείχνοντας αφενός την απογοήτευση μεγάλου μέρους των πολιτών για τον αναγκαστικό μνημονιακό μονόδρομο και, αφετέρου, την αντίδρασή του στη σαφή προσπάθεια που έχει ξεκινήσει – και αναμένεται να ενταθεί την επόμενη περίοδο – για την διαμόρφωση ενός νέου διπολισμού.

 

Ο διπολισμός αυτός, αν και συμπίεσε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό διάφορα κόμματα, τελικά δεν επικράτησε.

 

Και η άποψη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είναι ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την παλινόρθωση ενός δικομματισμού αντίστοιχου αυτού που γνώρισε η χώρα κατά τα μεταπολιτευτικά χρόνια, αφενός γιατί είναι πολύ διαφορετικές οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και, αφετέρου, επειδή η μεσαία τάξη, που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη κατά την περίοδο της κρίσης, δεν μπορεί σήμερα να εκπροσωπηθεί, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη ΝΔ.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα πολιτικό σχήμα που εν πολλοίς παραμένει προσηλωμένο στον κρατισμό και αντιμετωπίζει φοβικά ή και τιμωρητικά την μεσαία τάξη, την ιδιωτική πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα και τις προσπάθειες δημιουργίας ιδιωτικού πλούτου ενώ, παράλληλα, εκδηλώνει ιδεοληπτικές τάσεις που αντίκεινται στις παραδοσιακές αξίες και τις παραδόσεις των Ελλήνων ως προς τη θρησκεία και την οικογένεια.

 

Παρά ταύτα, εκφράζουμε την πρόθεσή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης, στον βαθμό που αυτές κινούνται προς την κατεύθυνση των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, γνωρίζοντας την κρισιμότητα των καιρών για την χώρα, η οποία επουδενί πρέπει να αφεθεί στα χέρια του λόμπι της δραχμής και των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας που βρίσκονται πίσω από το «σχέδιο Σόϊμπλε».

 

Κάθε άλλη απόφαση που θίγει τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα η τον πυρήνα του ελληνορθόδοξου αξιακού μας συστήματος θα την καταψηφίσουμε και θα την πολεμήσουμε. (Σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, Αποχριστιανισμός, Οικογένεια, Γάμος Ομόφυλων Ζευγαριών κ.α.).

 

Μια πολιτική δημιουργίας και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με το συμμάζεμα του κράτους, το χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής και την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής και των πάσης φύσης λαθρεμπορίων, θα μπορούσε να φέρει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα.

 

Χτυπάμε συναγερμό.

 

Εάν η κυβέρνηση δεν ακολουθήσει μια γενναία πολιτική για επενδύσεις, απασχόληση, ρευστότητα, ανάπτυξη και αλλαγή επιχειρηματικού κλίματος, θα καταστεί μια ακόμα κυβέρνηση που θα νικηθεί νομοτελειακά από τα μνημόνια – όπως και όλες οι προηγούμενες – και η όποια πολιτική της ήττα θα είναι ταυτόχρονα και πρωτίστως ήττα για την πατρίδα, το λαό και την ελπίδα.

 

Ακόμη, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρό του κο Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι θα παραμείνει προς το παρόν μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, για να μη διαταραχθούν οι κοινοβουλευτικές και πολιτικές ισορροπίες, αλλά και για να μην δοθεί η εντύπωση «ρωγμών» στην κυβερνητική πλειοψηφία σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, υπό την προϋπόθεση όμως της τήρησης των υπεσχημένων προς τον λαό από τα συγκυβερνώντα κόμματα.

 

Όσον αφορά τη δήθεν συνεργασία μας με την μεταλλαγμένη Ν.Δ., λέμε :

 

Η σημερινή μεταλλαγμένη ΝΔ αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ένα σύνολο προσώπων και δομών που έχουν κουράσει και έχουν διαχειριστεί την εξουσία τα τελευταία χρόνια με αρνητικά αποτελέσματα για τον λαό, ενώ παράλληλα έχει καταφανώς μετατοπίσει το ιδεολογικό της κέντρο βάρους από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, πλήττοντας έτσι καίρια την τάξη των μικρών και μεσαίων εμπόρων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών.

 

Για τούτο πρέπει πρώτα να απαντήσουν οι «μνηστήρες» στους 1.832.853 νεοδημοκράτες ψηφοφόρους τι έφταιξε και “ΞΕΣΥΓΓΕΝΕΨΑΜΕ” και, δεύτερον, αφού επανέλθει η Ν.Δ. στις ιδεολογικές της ρίζες με μια γενναία «υπέρβαση», που δεν θα εκφράζει τις ακροδεξιές, εθνικιστικές, ψυχροπολεμικές και ακραίες νεοφιλελεύθερες λογικές, αλλά που θα στοχεύει στη γεφύρωση των αντιπάλων πολιτικών ρευμάτων του 20ου αιώνα και στην διαμόρφωση ενός νέου, φιλολαϊκού αφηγήματος, που θα συγκρουστεί με τη διαπλοκή και την ολιγαρχία, τότε μόνο θα καταστούν ειλικρινείς και αξιόπιστοι συνομιλητές, προκειμένου έτσι να καταστεί δυνατή η διαμόρφωση μιας νέας ιδεολογικής και πολικής πλατφόρμας.

 

Στη βάση αυτή της κοινωνικής, φιλελεύθερης κεντροδεξιάς, την οποία πρέπει να υιοθετήσει στην πράξη η Ν.Δ., ασφαλώς δεν χωρούν οι λεκιασμένοι υπηρέτες και οι έκπτωτοι «πρίγκηπες» της οικογενειοκρατίας.

 

Τέλος, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα επαναδιατυπώνει τα αδελφικά του αισθήματα για το σύνολο των πολιτικών σχηματισμών και ομάδων που μετέχουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες και υπενθυμίζει ότι είναι ο πολιτικός φορέας του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη τονίζει την ανάγκη μίας «μεγάλης συμμαχίας όλων των άφθαρτων και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου» για να ξεφύγει η Ελλάδα από την κρίση, την υποτέλεια και την υπανάπτυξη.

 

Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι, ακόμη και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, μετά τη σημερινή διακυβέρνηση, η χώρα θα έχει ανάγκη για ακόμα περισσότερη συνεργασία μεταξύ νέων και άφθαρτών δυνάμεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και «καθαρό» κράτος σε όλους τους τομείς. Και προς αυτή τη κατεύθυνση θα εργαστούμε το επόμενο διάστημα, ώστε να καταστούμε μία ισχυρή φωνή και ελπίδα του ελληνικού λαού, ενισχύοντας τους δεσμούς και τη συνεργασία μας με τα κινήματα, όπως η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, και με τα πολιτικά κόμματα με τα οποία συνεργαστήκαμε στις πρόσφατες εκλογές.

 

Όπως υπογράμμισε και ο Νίκος Νικολόπουλος: «Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε οι μόνοι πατριώτες, ούτε πως είμαστε οι μόνοι σοφοί και ικανοί. Υποστηρίζουμε όμως με πάθος ότι αυτός ο τόπος έχει παρελθόν, παρόν και πρέπει να έχει και μέλλον.

 

Και αυτό το μέλλον δεν μπορεί να μην στηρίζεται στις διαχρονικές πολιτισμικές και ηθικές αξίες της Ελλάδας, ούτε να αγνοεί την ανάγκη πλήρους ισοπέδωσης των μηχανισμών σήψης και διαφθοράς, που ευθύνονται για την παράδοση της κυριαρχίας της χώρας σε κάποιες οικονομικές ολιγαρχίες, με αποτέλεσμα να δυστυχούν οι πολλοί».

 

 

 

Ακολουθεί το ψήφισμα της 5ης Εθνικής Συνδιάσκεψης.

 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ Της 5ης ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

 

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, δεν επιδιώκει να αποτελέσει μέρος της διαιώνισης της διαλυτικής κρίσης που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, αλλά μέρος του ξεπεράσματος και της ταχείας υπέρβασής της, που θα οδηγήσει στην πολιτική ανασύνταξη, στην κοινωνική ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, που τόσο ζωτική ανάγκη έχουν ο τόπος και ο λαός μας.

Σήμερα στη χώρα μας πρέπει να ξαναδούμε τη σχέση του παλιού με το νέο. Να κρατήσουμε αναλλοίωτα όσα διαχρονικά η παράδοση έχει αναδείξει ως στοιχεία δημιουργίας και προκοπής του λαού μας και να ενσωματώσουμε γόνιμα όσα οι σύγχρονες κατακτήσεις έχουν αναδείξει ως προωθητικά στοιχεία εξέλιξης και προόδου.

Σε αυτή τη γραμμή είναι απαρασάλευτα ταγμένο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε την πορεία μας.

Σήμερα στην πατρίδα μας οι ιδέες της σύγχρονης δημοκρατικής κεντροδεξιάς είναι στην πραγματικότητα ανυπεράσπιστες εξ αιτίας της αδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας να τις εκφράσει και να τις υποστηρίξει.

Οι ιδέες της δημοκρατίας, της ελεύθερης οικονομίας με ισχυρό και διακριτό το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής ανεξαρτησίας, που αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής φιλοσοφίας της σύγχρονης κεντροδεξιάς, δυστυχώς είτε έχουν εγκαταλειφθεί, είτε ακόμη χειρότερα έχουν κακοποιηθεί από το κόμμα που όφειλε να αποτελεί τον εγγυητή τους, την Νέα Δημοκρατία.

Γι’ αυτό οι πολίτες του γύρισαν την πλάτη, και ακόμη χειρότερα, απογοητευμένοι απομακρύνθηκαν από την πολιτική.

Αυτούς τους πολίτες φιλοδοξούμε να εκφράσουμε εμείς σήμερα και αυτούς καλούμε σε συστράτευση για να διαμορφώσουμε μέσα από τις αναγκαίες κοινωνικές ζυμώσεις τις συνθήκες για το πλειοψηφικό ρεύμα της νέας εποχής που θα βάλει τέλος στη σημερινή κρίση και παρακμή της πατρίδας μας και θα ανοίξει το δρόμο για την εθνική αναγέννηση της Ελλάδας.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος