Loading...
 Start Page
Νικολόπουλος: Μεγάλο λάθος η απόφαση για κατάργηση των Θρησκευτικών στα σχολεία

Κριτική στην κυβέρνηση και ειδικότερα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, ασκεί σήμερα Τετάρτη (21/10/2015) ο βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος.

«Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, αρχής γενομένης από τις ατυχείς δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, και παρά τις αντιδράσεις τού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου, πολλών Ιεραρχών, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και άλλων φορέων και προσωπικοτήτων, ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, σε γραπτή απάντησή του σε σχετική ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, επιμένει σε... περίεργες διαπιστώσεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολόπουλος.

 

«Ο κ. Φίλης ομολογιακό χαρακτήρα, αλλά παράλληλα θεωρεί πως τούτο συνιστά έναν αναχρονισμό. Και συνεχίζει πως είναι πλέον «αναγκαία η αναμόρφωση των Θρησκευτικών, ώστε να γίνει μάθημα Θρησκειολογίας, γνώσης των Θρησκειών, με ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της Ορθοδοξίας στη χώρα μας», προσθέτει ο ίδιος.

 

Και υπογραμμίζει: «Λυπάμαι αλλά διαβάζοντας την απάντηση του κ. Ν. Φίλη και τα επιχειρήματα που παραθέτει, κάποιων αυτοαποκαλούμενων ''διανοουμένων'' και αυτοπροσαγορευόμενων ''προοδευτικών'', που χάρις στις προνομιακές προσβάσεις τους καταφέρνουν να τοποθετούνται στα περιώνυμα ινστιτούτα και εσχάτως σε επιτροπές Σοφών, νιώθω την ανάγκη να πω πως δυστυχώς γι' αυτούς, δεν μπορούν να διεκδικήσουν ούτε καν το στοιχείο της πρωτοτυπίας. Και ακόμη χειρότερα για τους ίδιους, φαίνεται ότι δεν μπορούν να επικαλεστούν ούτε καν το άλλοθι της άγνοιας. Γιατί όφειλαν να γνωρίζουν πως εγχειρήματα παρεμφερή με αυτά που εισηγούνται έχουν εφαρμοστεί στην πράξη και έχουν ναυαγήσει εξ αιτίας της ίδιας της αντίδρασης των πολιτών στους οποίους επιβλήθηκαν».

 

Ο κ. Νικολόπουλος τονίζει, εξάλλου, ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών είναι σήμερα αναγκαίο για τη διαμόρφωση του ήθους και του χαρακτήρα των νέων μας. Παιδεία δεν είναι μόνον η ξερή μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών. Είναι πρωτίστως η διάπλαση χαρακτήρων, η διαμόρφωση ανθρώπων ολοκληρωμένων».

 

Και συνεχίζει: «Η Ορθόδοξη Χριστιανική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου είναι, ίσως, η καλύτερη μέθοδος για να δώσουμε στα παιδιά μας ελπίδα και αισιοδοξία μέσα στην πολύμορφη κρίση που ζούμε. Η Ορθόδοξη Χριστιανική κληρονομιά μας είναι στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ιστορία μας, την εθνική μας αξιοπρέπεια, με τους ήρωες και τους μάρτυρες του λαού μας. Η ιδιοπροσωπία της Ορθόδοξης Χριστιανικής τέχνης, η συμβολή της Εκκλησίας στη διατήρηση της διαχρονικής μας γλώσσας, η επίδραση του Ορθοδόξου Ελληνισμού στην οικοδόμηση του πολιτισμού των βαλκανικών και ανατολικών ευρωπαϊκών λαών, αυτά και πολλά άλλα, δίνουν στους νέους μας μια σφαιρική εικόνα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Γένους μας. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία λειτουργεί και δραστηριοποιείται ως πρεσβευτής του Ελληνικού ιδεώδους σε όλη την υφήλιο και συνιστά τον συνεκτικό κρίκο των απανταχού αποδήμων Ελλήνων με το εθνικό κέντρο».

 

«Δυστυχώς, ο υπουργός Παιδείας, ‘Ερευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης με την απάντησή του σε σχετική ερώτησή μου, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχα εκφράσει για την κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ανησυχίες που απηχούν τον έντονο προβληματισμό της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων, της Ιεραρχίας αλλά και των Θεολόγων εκπαιδευτικών», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας και συνεχίζει: «Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Φίλης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, στις 29 Σεπτεμβρίου, είχε δεσμευτεί πως δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών».

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος