Loading...
 Start Page
Αντί θρησκευτικών, θρησκειολογία

Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έκανε σαφές πως το μάθημα των θρησκευτικών τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν και θα δώσει την θέση του στη θρησκειολογία.

 

Ο υπουργός, σε γραπτή απάντηση που κατέθεσε στην Βουλή μετά από σχετική ερώτηση που του κατέθεσε ο κ. Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ), επισημαίνει πως για ιστορικούς λόγους, το μάθημα των θρησκευτικών στη χώρα μας έχει ομολογιακό χαρακτήρα.

 

Όπως τονίζει, «αυτό, συνιστά έναν αναχρονισμό που τον αντιλαμβάνονται και φωτισμένοι ιεράρχες και θεολόγοι».

 

«Είναι αναγκαία η αναμόρφωση των θρησκευτικών, ώστε, να γίνει μάθημα θρησκειολογίας, γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της ορθοδοξίας στην χώρα μας», αναφέρει, σημειώνοντας πως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θεσμικά αρμόδιο, επεξεργάζεται σχετικές προτάσεις».

 

Εν τω μεταξύ, ανοικτή Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκο Φίλη, με την οποία τον καλεί να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών – που έχει ήδη εκπονηθεί από το υπουργείο – για το Μάθημα των Θρησκευτικών, έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ».

 

Το γεγονός ότι «υπάρχει ήδη έτοιμο Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) , με το οποίο τα Θρησκευτικά αναβαθμίζονται σε ένα σύγχρονο, ανοιχτό, μη-κατηχητικό και μη-ομολογιακό μάθημα, που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά του ελληνικού σχολείου ανεξάρτητα από την εθνική και θρησκευτική προέλευσή τους» υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του ΚΑΙΡΟΥ σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Το κομμάτι του νέου ΠΣ μάλιστα, που αφορά σε Δημοτικό και Γυμνάσιο «έχει εφαρμοστεί πιλοτικά και με επιτυχία σε μεγάλο αριθμό σχολείων».

 

Ο Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του ΚΑΙΡΟΥ, επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Αθηνών, είπε ότι «δεν πρόκειται για θρησκειολογία, αλλά για ένα σύγχρονο μοντέλο θρησκευτικού μαθήματος, όπου η θρησκεία αντιμετωπίζεται ως συστατικό στοιχείο της ιστορίας και του πολιτισμού ενός τόπου. Με την έννοια αυτή, το νέο ΠΣ εστιάζει στη χριστιανική ορθόδοξη παράδοση, αλλά με γνωσιακή και όχι κατηχητική λογική, παρέχοντας παράλληλα συστηματική προσέγγιση στις άλλες θρησκείες». Ο κ Μόσχος σημείωσε εξάλλου πως «πρόκειται για μία καινοτόμο διαδικασία διδασκαλίας όπου το κύριο βάρος της θα το σηκώσουν οι εκπαιδευτικοί και για το λόγο αυτό χρειάζεται η επιμόρφωσή τους».

 

Αναφερόμενος στην πιλοτική εφαρμογή του νέου ΠΣ και στα αποτελέσματά της μέσα στις τάξεις των σχολείων που υλοποιήθηκε, ο Αγγελος Βαλιανάτος, σχολικός σύμβουλος θεολόγων, έφερε ως παράδειγμα Γυμνάσιο στις Αχαρνές, όπου όπως είπε χαρακτηριστικά «υπήρχε ενεργή συμμετοχή μαθητών, Ρομά, που μέχρι τότε δεν είχαν ανοίξει ποτέ το στόμα τους». Ο κ. Βαλλιανάτος παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη διαδασκαλία των θρησκευτικών στην Ευρώπη, έκανε λόγο για τις αλλαγές που επέφεραν γεγονότα όπως η 11η Σεπτεμβρίου 2001, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ευρωπαϊκά κείμενα όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης «Λευκή Βίβλος για το Διαπολιτισμικό Διάλογο» (2008), όπου «η διαδασκαλία του μαθήματος συνιστάται και περιγράφεται». Σε ερώτηση για το αν το νέο ΠΣ θα επηρεάσει το θέμα της απαλλαγής από το Μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ Βαλλιανάτος υποστήριξε ότι η εφαρμογή του νέου ΠΣ, λαμβάνοντας υπόψη και το σκεπτικό σχετικής απόφασης του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα έθετε πλέον το θέμα σε άλλη βάση.

 

Ο εκπαιδευτικός και διευθυντής του θεολογικού περιοδικού «Σύναξη» Θανάσης Παπαθανασίου, ανέλυσε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τη θρησκευτική εκπαίδευση στο σύγχρονο κόσμο, σημειώνοντας ότι «μετά την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, ακόμα και στη Γαλλία, που είναι η μήτρα του άθρησκου κοσμικού κράτους, μελετάται η επαναφορά των θρησκευτικών στο σχολείο ώστε οι Γάλλοι πολίτες να μπορούν να κατανοήσουν το θρησκευτικό φαινόμενο, στις καλές και στις κακές του πλευρές».

 

Τη συζήτηση συντόνισε ο εκπαιδευτικός Βασίλης Ξυδιάς, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Παιδείας «να εγκαταλείψει την αναποφασιστικότητα των προκατόχων του, και να προβεί από την επομένη κιόλας σχολική χρονιά, 2016-2017, στην εφαρμογή του νέου προγράμματος».

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος