Loading...
 Start Page
Αυτοψία του υπουργού Μάρκου Μπόλαρη και του Διοικητή του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ στις πληγείσες περιοχές Ηλείας και Αχαίας- Σύσκεψη με Απ. Κατσιφάρα και φορείς

Σε σημεία και καλλιέργειες που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία μετέβησαν ο αναπλ. Υπουργός Μ. Μπόλαρης με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, παρουσία βουλευτών των δύο νομών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Διευθυντών Υπηρεσιών, Περιφερειακών Συμβούλων, αγροτικών ενώσεων και παραγωγών.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη επισκέφθηκαν τα σημεία που επλήγησαν από την κακοκαιρία σε Αχαΐα και Ηλεία και συνομίλησαν με παραγωγούς.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στην Κάτω Αχαΐα.

Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ζήτησαν οι καλλιεργητές της δυτικής Αχαΐας και τη Ηλείας τόσο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Αχαΐα, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη».

Οι αγρότες μετέφεραν στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρη και τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, το μέγεθος των καταστροφών στις περιουσίες, που καταστράφηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τους δύο νομούς.

 

mpolaris varda (9)

Το μεγάλο εύρος της καταστροφής μετέφεραν και οι Δήμαρχοι των δύο Δήμων της Αχαΐας και της Ηλείας, δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης που υπέστησαν τις μεγάλες Καταστροφές κ.κ. Χρήστος Νικολάου και Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ αντίστοιχα τονίζοντας ότι ήδη έχει γίνει καταγραφή από τα αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας και ζήτησαν από τον αρμόδιο υπουργό να καταβληθούν όσο γίνεται πιο σύντομα οι αποζημιώσεις.

 

Νωρίτερα τον υπουργό καλωσόρισαν με … πανό οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας οι οποίοι του μετέφεραν τους προβληματισμούς τους για το νέο φορολογικό σύστημα, τονίζοντας ότι πρόκειται για «αφανισμό» του κλάδου.

Από την πλευρά του ο κ. Κατσιφάρας που εκτός από τη σύσκεψη συνόδευσε τον υπουργό κ. Μπόλαρη και τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ στην αυτοψία που έκαναν στις κατεστραμένες αγροτικές καλλιέργειες και πληγείσες αγροτικές επιχειρήσεις των δύο νομών, μεταξύ άλλων επεσήμανε την υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών από την πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά και να στηρίξει τον αγροτικό τομέα και να μην εφαρμοστούν μέτρα που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την παραγωγική τάξη.

 

«Οι ζημιές είναι εκτεταμένες, τα προβλήματα που προκλήθηκαν καθολικά και ιδίως στην αγροτική παραγωγή, στις υποδομές και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε τον αγρότη που παράγει ποιοτικά και εξωστρεφή προϊόντα για να μπορέσει να ξαναστήσει τις αγροτικές του παραγωγές. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι εδώ και στηρίζει τον αγροτικό τομέα με κάθε τρόπο» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

 

mpolaris varda (12)

 

Από την πλευρά του ο αναπλ. Υπουργός μίλησε για τη φορολόγηση των αγροτών και το νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση, σημειώνοντας πως «μπορεί και πρέπει να υπάρχει μια δίκαιη φορολόγηση που να είναι προοδευτική και να λαμβάνει υπόψιν τους παράγοντες έντασης εργασίας και κεφαλαίου και τις πολυετείς καλλιέργειες. Έτσι θα έχουμε ένα δίκαιο νομοσχέδιο. Η δική μου πρόκληση και προτροπή είναι να λειτουργήσουμε με συνέργειες. Συμμετέχουμε, συνδημιουργούμε, συνδιαμορφώνουμε το νομοσχέδιο ώστε να είναι δίκαιο».

 

Και κατέληξε ο κ. Μπόλαρης: «Γιατί για να πάει μπροστά ο τόπος χρειαζόμαστε τη λογική του αγρότη που καταλαβαίνει πως επιχειρεί στον πρωτογενή τομέα, που το προϊόν που παράγει έχει ποιότητα και εξωστρέφεια. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα στους παραγωγούς που πλήττονται. Μαζί μας σήμερα είναι ο Διοικητής του ΕΛΓΑ και στόχος μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν».

 

Από την περιοχή της Βουπρασίας ο διοικητής του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, ανέφερε πώς πράγματι υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και πως ο ΕΛΓΑ θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων αγροτών αλλά οι αποζημιώσεις για τις συγκεκριμένες ζημιές από τη θεομηνία δεν θα φθάσουν άμεσα στους αγρότες αλλά θα καταβληθούν μέσα στο επόμενο έτος 2016 καθώς δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για ζημιές που είχαν συμβεί το 2014 και οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν πρώτα, υπολογίζοντας πως θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του αναπλ. Υπουργού Μ. Μπόλαρη και του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Πάνος Μπράμος, Οικονομικών Λάμπης Αριστειδόπουλος, οι βουλευτές Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Ριζούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης, οι Δήμαρχοι Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου και Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Διονύσιος Μαυρόγιανννης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Αγροτικών Ενώσεων, ομάδων παραγωγών, υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος