Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 3358/6-10-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

 

 

Στον τύπο και συγκεκριμένα στην οικονομική εφημερίδα «Deal», δημοσιεύτηκαν πληροφορίες, οι οποίες πράγματι, χρήζουν διερεύνησης και απαντήσεων.

 

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, ο εκλεκτός του κ. Αντώνη Σαμαρά, εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός, κ. Γ. Μαυραγάνης, δέχθηκε επίθεση από την τρόικα στο Παρίσι, σχετικά με την ύποπτη απραξία γύρω από την λίστα Λαγκάρντ και τους φοροδιαφεύγοντες φίλους της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και της μιντιακής διαπλοκής.

 

Όπως μάθαμε, στο Παρίσι, ο Γ. Μαυραγάνης, του Υπουργείου Οικονομικών, αιφνιδιάστηκε. Έστω και αν στο ταξίδι του στην πόλη του Φωτός, συνοδευόταν από στελέχη του ΣΔΟΕ, δεν περίμενε την πίεση, που θα του ασκούσαν οι δανειστές μας και μάλιστα για ένα θέμα που κατά κάποιο τρόπο, βρισκόταν «εκτός ατζέντας».

 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκόγιαλ, στη συνάντηση με την Τρόικα στο Παρίσι, όταν η κουβέντα επικεντρώθηκε στη φοροδιαφυγή, ζήτησε εξηγήσεις από τον υφυπουργό: «Που βρίσκεστε για τη λίστα Λαγκάρντ; Τι έχετε κάνει; Γιατί τέτοια καθυστέρηση;».

 

Φυσικά, απάντηση από ελληνικής πλευράς υπήρξε, αλλά η ανυπαρξία ουσιαστικού αποτελέσματος έφερε την ελληνική αντιπροσωπεία σε δύσκολη θέση, καθώς, ο Ινδός τεχνοκράτης του ΔΝΤ φέρεται να χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στον εντοπισμό φοροφυγάδων και στον καταλογισμό προστίμων.

Αποτέλεσμα τούτου, ήταν ο Υφυπουργός να σημάνει συναγερμό στην Αθήνα. Όχι μόνο ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και δίνοντας σαφείς οδηγίες για επίσπευση και αποτέλεσμα.

 

Στην Αθήνα, επίσης, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, Γιάννης Δραγάτσης, κάλεσε επικεφαλείς των ΔΟΥ και πραγματογνώμονες του ΣΔΟΕ και παρουσία των Οικονομικών Εισαγγελέων, ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών. Και αυτό, γιατί είναι ένα μέρος του ελέγχου διενεργείται από τις ΔΟΥ, όπου 50 πραγματογνώμονες έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν υποθέσεις, ενώ ένα άλλο μέρος ελέγχεται από το ίδιο το ΣΔΟΕ, στο οποίο δουλεύουν 30 πραγματογνώμονες.

 

 

Επειδή η διάθεση της τρόικας για έντονη πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, δημιουργεί θέμα και φέρνει εξελίξεις.

 

Επειδή είναι πασιφανές, πως υπάρχει διάθεση –εκ μέρους των δανειστών- να την πληρώσουν οι μεγάλοι φοροφυγάδες και τα ισχυρά ονόματα, που ως τώρα, ουσιαστικά βρίσκονται μακριά από το βεληνεκές των διωκτικών αρχών.

 

Επειδή δεν είναι τυχαίο, ότι η τρόικα πλέον ζήτησε πλήρη φάκελο με αναλυτικά στοιχεία και σφαιρική ενημέρωση για τη «διαχείριση» που έχει γίνει μέχρι στιγμής, και συγκεκριμένα στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και για άλλες εκκρεμείς υποθέσεις (λίστες Λουξεμβούργου, Νικολούδη, φοροδιαφυγές πολιτικών προσώπων, ακίνητα στο Λονδίνο κτλ).

Επειδή η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ παραδόθηκε στο ΣΔΟΕ στα τέλη του 2012.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

1. Από τις 2.062 περιπτώσεις της ως άνω λίστας, πόσες είχαν ελεγχθεί το 2013 και πόσες το 2014;

 

2. Με ποια σειρά ελέγχονται οι ως άνω υποθέσεις; Αλφαβητική; Κάθε πόσο; Πως;

 

3. Μία υπόθεση ελέγχου της ως άνω λίστας πότε παραγράφεται;

 

4. Γιατί τα μεγάλα ονόματα της λίστας βρίσκονται μακριά από το βεληνεκές των διωκτικών αρχών;

 

5. Οι λογαριασμοί όπου εμπλέκεται το όνομα του παρακαθήμενου συμβούλου του Πρωθυπουργού, κ. Παπασταύρου, έχουν ελεγχθεί;

 

6. Οι πραγματογνώμονες των ΔΟΥ και του ΣΔΟΕ, άραγε, ήλεγξαν κατά προτεραιότητα τα «μεγάλα ονόματα», που περιλαμβάνονται στη λίστα;

 

7. Σε ποιες περιπτώσεις της ως άνω λίστας υπήρξαν βαριές ποινικές και οικονομικές κυρώσεις;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος