Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 3345/6-10-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

 

Φόρους εκατομμυρίων ευρώ δεν πληρώνει η «Google» στην Ελλάδα, αφού -όπως και πολλές άλλες πολυεθνικές από τον χώρο της τεχνολογίας- χρησιμοποιεί το «καταφύγιο» της Ιρλανδίας, προκειμένου να τιμολογεί για υπηρεσίες που παρέχει στη χώρα μας σε Έλληνες πελάτες. Παρά το γεγονός, ότι αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (Βρετανία, Γαλλία, πρόσφατα η Ιταλία κλπ) έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τη δραστηριότητα της «Google» και άλλων εταιριών, που φοροαποφεύγουν νομίμως, οι ελληνικές Αρχές αδιαφορούν παρά την έρευνα, που υποτίθεται, έχουν εξαγγείλει. Την ίδια στιγμή, προωθούνται κατασχέσεις, ακόμη και για μικροποσά που οφείλουν Έλληνες φορολογούμενοι, ενώ συνεχίζουν αμείωτα και εκδικητικά το φοροκυνηγητό με τον φόρο ακινήτων.

 

Ειδικά η «Google», εκτιμάται, ότι στην Ελλάδα έχει περίπου 20πλάσια έσοδα και κέρδη, κυρίως μέσω διαφήμισης, από τα ψίχουλα που δηλώνει η μοναδική θυγατρική της στη χώρα μας, η «Google Ελλάς - Εφαρμογές Διαδικτύου Μονοπρόσωπη ΕΠΕ». Η εν λόγω θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού έχει πληρώσει την τελευταία τριετία στην Ελλάδα φόρους μόλις 782.000 ευρώ, δηλώνοντας πενιχρά κέρδη και μόνο μικρό ποσοστό του τζίρου, που πραγματοποιεί στη χώρα μας. Η εταιρία είχε πέρυσι έσοδα 5.195.000 ευρώ και κέρδη προ φόρων 915.000 ευρώ, ενώ το 2012 είχε έσοδα 5.738.000 ευρώ και κέρδη προ φόρων 1.094.000 ευρώ. Το 2011 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 3.820.000 και 142.000 ευρώ.

 

Στην αγορά τεχνολογίας και διαφήμισης υποστηρίζουν, ότι τα έσοδα της «Google» στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερα, από αυτά που δηλώνει η συγκεκριμένη θυγατρική. Και η κερδοφορία της ανάλογη, δεδομένου ότι η εταιρία «δουλεύει» με σταθερό κόστος και τα έσοδα από ένα ποσό και πάνω είναι κέρδη. Όμως, τα υπερκέρδη της «Google» δεν φορολογούνται στην Ελλάδα, γιατί η εταιρία εκδίδει τιμολόγια από την Ιρλανδία, προκειμένου να επωφεληθεί από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, που παρέχει η συγκεκριμένη χώρα. Έτσι, η Ιρλανδία κερδίζει θέσεις εργασίας (και φόρους, έστω χαμηλότερους) και η Ελλάδα χάνει και στα δύο μέτωπα. Υπερκερδισμένη καταλήγει η «Google», που προβάλλει στον τελευταίο ετήσιο οικονομικό απολογισμό της τον μειωμένο πραγματικό φορολογικό συντελεστή 15,7% το έτος 2013 από 19,4% το 2012 και 21% το 2011. Προφανώς, όταν τιμολογεί από χώρες με χαμηλούς συντελεστές, ο γενικός συντελεστής είναι ανάλογα χαμηλός.

 

 

 

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» δημοσίευσε, πως έχει στη διάθεσή της τιμολόγια, που έχει εκδώσει η Google στην Ιρλανδία για παροχή υπηρεσιών σε ελληνικές εταιρίες και που απευθύνονται σε Έλληνες χρήστες. Η τιμολόγηση γίνεται απευθείας μέσω της ιρλανδικής «Google» και η πληρωμή γίνεται με πιστωτικές κάρτες. Η «διαρροή» αφορολόγητων εσόδων είναι τεράστια όχι μόνο από την Google, αλλά και από άλλες διεθνείς εταιρίες που λειτουργούν με ανάλογο τρόπο.

 

Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές φορολογικές Αρχές μπορεί, μεν, να έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν έλεγχο, αντ' αυτού δε, είδαμε τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να συναντάει και να κάνει δημόσιες σχέσεις με το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Google», Ερικ Σμιντ, το 2013. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έχει ήδη ωθήσει και ελληνικές εταιρίες από τον χώρο της τεχνολογίας να κάνουν θυγατρικές και να τιμολογούν από το εξωτερικό λειτουργώντας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

 

Παρά την αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης, υπάρχει ελπίδα ότι τα φορολογικά τερτίπια κολοσσών όπως η «Google» θα αντιμετωπιστούν. Τον προηγούμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, ότι ερευνά επισήμως τον τρόπο φορολόγησης και τις πρακτικές που χρησιμοποιούν τρεις εταιρίες: η αμερικανική «Apple» (μέσω Ιρλανδίας), η ιταλική «FIAT Finance 8t Trade» (μέσω Λουξεμβούργου) και η αλυσίδα καφέ «Starbucks» (μέσω Ολλανδίας). Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκεται και το γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα «Amazon» (αξιοποιεί το Λουξεμβούργο...), με τον απερχόμενο Αντιπρόεδρο, Χοακίν Αλμούνια, να υποστηρίζει, ότι η «Google» και η «Microsoft» πιθανώς θα εξεταστούν για τα φορολογικά κόλπα τους.

 

Προ εβδομάδων, οι ιταλικές Αρχές υποστήριξαν, ότι η «Google» γλίτωσε φόρους περί τα 240.000.000 ευρώ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της αστυνομίας. Η διοίκηση της «Google» υποστήριξε διά εκπροσώπου της, ότι σέβεται τους φορολογικούς νόμους στις χώρες που δραστηριοποιείται.

 

Η πραγματικότητα είναι, πάντως, λίγο πιο σύνθετη: Η εταιρία αξιοποιεί το φορολογικό καθεστώς κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως η Ιρλανδία, ώστε να γλιτώνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, που θα έπρεπε να πληρώνει σε άλλα κράτη-μέλη. Η «Google» τιμολογεί μέσω Ιρλανδίας, για υπηρεσίες που παρέχει στις άλλες χώρες, επωφελούμενη από τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

 

Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και δύο χρόνια, εκκρεμεί διαμάχη της εταιρίας με τις γαλλικές φορολογικές Αρχές, οι οποίες είχαν πραγματοποιήσει ακόμη και εφόδους σε εγκαταστάσεις της. Στις αρχές του έτους, η διοίκηση της «Google» παραδέχθηκε, ότι υπήρξε φορολογικός συμβιβασμός με το γαλλικό δημόσιο, χωρίς να ανακοινώσει το ποσό, που θα πληρώσει εκ των υστέρων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, το πρόστιμο κινείται μεταξύ 500.000.000 και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ! Στην Βρετανία, επίσης, συνεχίζεται η συζήτηση για τη νομιμοποίηση αποφυγής φόρων από την «Google», η οποία, ενώ την τελευταία πενταετία είχε συνολικά έσοδα 18 δις δολαρίων, πλήρωσε φόρους μόλις 16.000.000 δολάρια.

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

1. Πότε έκαναν έλεγχο οι ελληνικές φορολογικές Αρχές, όπως φαίνεται να έχουν δηλώσει, σχετικά με το αν συμβαίνει το ως άνω περιγραφόμενο φαινόμενο και στη χώρα μας;

 

2. Είναι αλήθεια, ότι η παθητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στον τρόπο αντιμετώπισης της φοροαποφυγής έχει ήδη ωθήσει και ελληνικές εταιρίες από τον χώρο της τεχνολογίας να κάνουν θυγατρικές και να τιμολογούν από το εξωτερικό;

 

 

3. Υπάρχει ελπίδα ότι τα φορολογικά τερτίπια κολοσσών, όπως η «Google», θα αντιμετωπιστούν στην Ελληνική Επικράτεια;

 

4. Έχει πληροφορηθεί ο Υπουργός, ότι προ εβδομάδων οι ιταλικές Αρχές υποστήριξαν, ότι η «Google» απέφυγε φόρους περί τα 240.000.000 ευρώ και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της αστυνομίας; Αν ναι, θα αναζητηθεί πληροφόρηση για το ποιες αποτελεσματικοί μέθοδοι ακολουθούνται;

 

5. Γνωρίζετε, αν τελεσφόρησε και με ποιες αποτελεσματικές πρακτικές μεθόδους φορολογικός συμβιβασμός με το γαλλικό δημόσιο στο θέμα της φοροαποφυγής από την «Google», την ώρα που σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, πρόστιμο που επιβλήθηκε κυμαίνεται μεταξύ 500.000.000 και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ;

 

6. Στην Ελλάδα για ποιο λόγο δεν έχει ασχοληθεί ο Υπουργός Οικονομικών με την περίπτωση φοροαποφυγής της ως άνω εταιρείας;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος