Loading...
 Start Page
Νίκος Νικολόπουλος: κοινοβουλευτική παρέμβαση για το κύμα φυγής στο δημόσιο‏

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ

 

Κ.Ο. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

«Το κύμα φυγής σε συντάξεις -εν όψει των αλλαγών στο Ασφαλιστικό το 2015- επιβαρύνει σημαντικά το ΤΠΔΥ. Στελέχη του Ταμείου τόνιζαν, ότι δεν αντέχει το Ταμείο τέτοιους ρυθμούς εξόδου, επειδή τα μόνα έσοδά του είναι περίπου 310 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και αρκούν για περιορισμένο αριθμό πληρωμών εφάπαξ, δηλαδή για περίπου 8.000 με 10.000 εφάπαξ το χρόνο», το σημαντικό αυτό θέμα έφερε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση στην Βουλή ο Βουλευτής Αχαίας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος.

 

Ο πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

Θέμα: «Εφάπαξ, τα λεφτά δεν ...βγαίνουν»

 

Σε φιάσκο της κυβέρνησης -και προσωπικά του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση- εξελίσσεται η εξαγγελία της απεμπλοκής 31.450 εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) με το ποσόν των 420 εκατ. Ευρώ, που είχαν αιτηθεί μέχρι 31.8.2013, καθώς το συγκεκριμένο ποσόν επαρκεί μόλις για 15.000 δικαιούχους.

 

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, τα 420 εκατομμύρια από το υπουργείο Οικονομικών δεν θα κατανεμηθούν όλα στα ΤΠΔΥ, αλλά μέρος αυτών (περί τα 240 εκατ. ευρώ), καθώς, το υπόλοιπο ποσόν θα καλύψει εκκρεμείς αιτήσεις του Επικουρικού Ταμείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Ταμείου Αρωγής ΟΤΕ. Ωστόσο, όπως φαίνεται από δηλώσεις στον Τύπο των ίδιων στελεχών, «αν δοθεί ολόκληρο το ποσόν για τους δημοσίους υπαλλήλους με μεσοσταθμικό εφάπαξ 28.000 ευρώ, καλύπτονται μόλις 15.000 δικαιούχοι».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, την εξαετία 2009-2014, δηλαδή από την περίοδο που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, συνταξιοδοτήθηκαν μόνο από το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ περίπου 119.000 υπάλληλοι με αριθμό-ρεκόρ συνταξιοδοτουμένων το 2013 (41.000), όταν ο μέσος αριθμός συνταξιοδοτήσεων τα χρόνια πριν από το Μνημόνιο κινούνταν στους 9.500-10.500 υπαλλήλους.

 

Ο κ. Βρούτσης φαίνεται, εξ’ άλλου, να έχει δηλώσει πρόσφατα, ότι ο αριθμός των χορηγούμενων εφάπαξ για τα έτη 2012-2014 έχει αυξηθεί έναντι του αριθμού των εφάπαξ για τα έτη 2009-2011 κατά ποσοστό περίπου 166%. Αντίστοιχα, το ποσόν των χορηγούμενων εφάπαξ για τα έτη 2012-2014 έχει αυξηθεί έναντι του ποσού των εφάπαξ για τα έτη 2009-2011 κατά ποσοστό περίπου 119%.

 

Σήμερα, πάντως, σε αναμονή βρίσκονται 41.000 δικαιούχοι με προϋπολογιζόμενο ποσόν που θα χρειαστεί περίπου 1,171 δισ. Το Ταμείο φαίνεται να είναι σε θέση να πληρώσει περίπου 400 εκατ. έως το τέλος του 2014 σε δικαιούχους εφάπαξ.

 

Πάντως, το κύμα φυγής σε συντάξεις -εν όψει των αλλαγών στο Ασφαλιστικό το 2015- επιβαρύνει σημαντικά το ΤΠΔΥ. Στελέχη του Ταμείου τόνιζαν, ότι δεν αντέχει το Ταμείο τέτοιους ρυθμούς εξόδου, επειδή τα μόνα έσοδά του είναι περίπου 310 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και αρκούν για περιορισμένο αριθμό πληρωμών εφάπαξ, δηλαδή για περίπου 8.000 με 10.000 εφάπαξ το χρόνο. Χαρακτηριστικό του κύματος φυγής είναι το γεγονός, ότι πέρυσι τον Ιούλιο κατατέθηκαν 1.161 αιτήσεις, ενώ φέτος τον ίδιο μήνα κατατέθηκαν 3.762 αιτήσεις.

 

Σημειώνεται, ότι για τους ασφαλισμένους που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013, το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα υπολογιστεί με ένα «μεικτό» σύστημα. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από το 2015, καθώς, φέτος εξετάζονται συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι το τέλος του 2013 (κάτι που σημαίνει πως η αίτηση είχε υποβληθεί πριν από τον Σεπτέμβριο της περσινής χρονιάς).

 

Επειδή η μη έγκαιρη απόδοση των οφειλόμενων σε εργαζόμενους, οι οποίοι επί δεκαετίες συνεισέφεραν με μισθοδοτικές κρατήσεις στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, θεωρούμε ότι είναι μια άκρως ανέντιμη πράξη.

 

Επειδή μια μη νόμιμη συμπεριφορά του Κράτους απέναντι στους εργαζόμενους, είναι σίγουρο ότι θα εγείρει δικαστικού χαρακτήρα διεκδικήσεις, για τα όσα οι εργαζόμενοι δικαιούνται και δεν λαμβάνουν.

 

Επειδή μια παραμέληση των υποχρεώσεων του κράτους έναντι των συνταξιούχων συμπολιτών μας, δίνει ένα γενικότερο άλλοθι για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή από τους τελευταίους και τα συγγενικά τους πρόσωπα, όταν οι προηγούμενοι καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με αναξιόπιστο συναλλασσόμενο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

1. Επαληθεύετε τη δυσχέρεια κάλυψης των οφειλόμενων σε πληρωμές εφάπαξ από μέρους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως πληροφορηθήκαμε παραπάνω;

 

2. Πώς θα ενεργήσετε, ώστε να καλυφθούν οι προσδοκίες των ως άνω συνταξιούχων, που είναι οι πλέον ανεύθυνοι για τα όποια προβλήματα ρευστότητας συναντά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων;

 

3. Είναι δίκαιο, κατά τη γνώμη σας, να υποστούν τις δυσμενείς συνέπειες της ταμειακής στενότητας του ως άνω Ταμείου οι εργαζόμενοι, που επί δεκαετίες συνεισέφεραν ασφαλιστικά στη δόμηση των ταμειακών αποθεμάτων του, χωρίς το Κράτος, που είναι κύριος μέτοχος του εν λόγω Ταμείου, να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, αποζημιώνοντας ως οφείλει τους ως άνω εργαζόμενους, που έχουν πλέον καταστεί συνταξιούχοι;

 

4. Εάν και εφόσον διαπιστώνετε μη δίκαιη μεταχείριση των ως άνω δικαιούχων, πώς γίνεται αποδεκτό από μέρους σας, το Ελληνικό Δημόσιο να μην αποδίδει «χρηστή διοίκηση» κατά το Σύνταγμα & τήρηση των νόμιμων προβλεπόμενων απέναντι στους Έλληνες πολίτες;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος