Loading...
 Start Page
MΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

 

MΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Κατά

Παντός υπευθύνου, σύμφωνα με το Νόμο

______________________

Ι.

κ. Εισαγγελέα,

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας ξεκίνησε την λειτουργία του και άνοιξε τις πύλες των αιθουσών του στο κοινό την 24η Ιουλίου 2009, ύστερα από εκθεσιακές εργασίες που διήρκεσαν μόλις 133 ημέρες. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που είναι ανοικτό αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πόλη της Πάτρας και πραγματικό κόσμημα πολιτισμού στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας, ενώ η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και εκτός Ελλάδος και προκάλεσε τα κολακευτικά σχόλια του διεθνούς τύπου και της επιστημονικής κοινότητας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στους τρεις μήνες που είναι ανοικτό, επισκέφτηκαν το Μουσείο της Πάτρας περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι. Στην επισκεψιμότητα αυτή δεν περιλαμβάνονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς τα σχολικά συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Ελλάδας τώρα προγραμματίζουν τις επισκέψεις τους. Και όχι μόνο αυτό. Ήδη, το νέο Μουσείο της Πάτρας αποτελεί προορισμό για διεθνή τουριστικά πρακτορεία, τα οποία έχουν εντάξει το Μουσείο στα προγράμματά τους, ενώ και ξένα πανεπιστήμια έχουν ήδη προγραμματίσει την επίσκεψή τους σε αυτό.

Το Μουσείο της Πάτρας αποτελεί ήδη την πύλη του πολιτισμού της Ελλάδας από τη Δύση και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως φορέας πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας. Αποτελεί δε τον πόλο έλξης τουριστών και συμβάλει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής, η οποία αναζητά και δικαιούται τις ευκαιρίες για την έξοδό της από το οικονομικό και πολιτιστικό τέλμα.

ΙΙ.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες της Πάτρας παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από τη λειτουργία του Μουσείου, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα που θέτουν το μέλλον του σε κίνδυνο. Μόλις αυτή την εβδομάδα, παιδιά του δημοτικού σχολείου και πλήθος άλλων επισκεπτών περιηγήθηκαν στην έκθεσή του με σβηστά φώτα και αντικρίζοντας μια εικόνα που δεν τιμά καθόλου το ελληνικό κράτος.

Και τούτο επειδή οι συμβάσεις εργασίας του ωρομίσθιου φυλακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας που απασχολείτο στο Νέο Μουσείο Πατρών έχουν λήξει από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2009. Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου με έγγραφό του προς το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) ζήτησε να προκηρυχθούν 15 θέσεις με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου μέχρι την 31/12/2009 προκειμένου να καλυφθούν ειδικές και ομοειδείς ανάγκες του έργου «Μουσειολογική - Μουσειογραφική Μελέτη του νέου Μουσείου Πατρών» και η αίτησή του αυτή εγκρίθηκε με το με αριθμ. πρωτ.  13542/3-9-2009 έγγραφο του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.

Πλήν όμως, η Προϊσταμένη της Στ' Εφορείας Προϊστ. & Κλασσικών Αρχαιοτήτων με το αριθμ. πρωτ. Φ888/Θ/9749/22-10-2009 έγγραφό της που κοινοποίησε στον Αρχιφύλακα του Μουσείου Πατρών Κων/νο Αντωνόπουλο του γνωστοποίησε ότι ανέθεσε την φύλαξη και τον καθαρισμό του Μουσείο σε έξι (6) άτομα, τα οποία θα προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης στο Νέο Μουσείο Πατρών καλύπτοντας πρόσκαιρες και έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό υποκατέστησε την Επιστημονική Επιτροπή του Μουσείου και το Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. που είναι και η μόνη αρμόδια για την λειτουργία του Μουσείου, εφόσον, μέχρι σήμερα, το επιδοτούμενο με κονδύλια της Ε.Ε. έργο «Μουσειολογική - Μουσειογραφική Μελέτη του νέου Μουσείου Πατρών» δεν έχει τελειώσει και το Μουσείο δεν έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ως αποτέλεσμα, σήμερα, υφίσταται μεγάλο πρόβλημα αναφορικά με την φύλαξη του Μουσείου, αλλά και την ίδια την ασφάλεια των αρχαίων μνημείων που εκτίθενται σε αυτό.

Οι πρώην εργαζόμενοι-συμβασιούχοι στο Μουσείο, με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Ε.Ε. του έργου, εκδήλωσαν την επιθυμία τους να προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους, προκειμένου να είναι δυνατή η λειτουργία του Μουσείου, πλήν όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε από το Ταμείο μετά από την παρέλευση αρκετών ημερών.

Σήμερα, το Μουσείο της Πάτρας φυλάσσεται πλημμελώς, με την μεταφορά σε αυτό προσωπικού άλλων ειδικοτήτων, κυρίως εργατοτεχνιτών από τις ανασκαφές.

Η ανεπάρκεια φύλαξης προκάλεσε ήδη το κλείσιμο δύο αιθουσών του Μουσείου (αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και αίθουσα πολυμέσων), ενώ και η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρότι είχε παραδοθεί σε λειτουργία, ουδέποτε λειτούργησε, ελλείψει του απαραίτητου προσωπικού, ώστε ούτε εκπαιδευτικά προγράμματα να πραγματοποιούνται και μάλιστα όταν αυτά είναι απαραίτητα μετά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον επίσκεψης. Επειδή δε το Μουσείο δεν έχει ακόμα παραδοθεί, εφόσον το έργο δεν έχει τελειώσει, η εργασία των αρχαιολόγων γίνεται με την συνεχή παρουσία των φυλάκων, οι οποίοι αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την παράδοση των εκθεμάτων στους αρχαιολόγους, η έρευνα και το έργο των οποίων συνεχίζεται ακόμα και συνεπώς γίνεται εύκολα κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν 5 άτομα, μη εξειδικευμένα, να συνεργάζονται με τους αρχαιολόγους, να φροντίζουν τα εκθέματα και να φυλάσσουν ταυτόχρονα αυτά κατά τις ώρες επίσκεψης του κοινού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει τόσο το κοινό που επισκέπτεται το Μουσείο, όσο και τα μνημεία και τα άλλα εκθέματα που φυλάσσονται σ' αυτό, έχει επισημάνει ο Αρχιφύλακας και η αναπληρώτρια Αρχιφύλακας του Μουσείου προς την Στ' Εφορεία Προϊστ. & Κλασσικών Αρχαιοτήτων με σχετικά έγγραφά τους, στα οποία σημειώνουν ότι δεν έχει εξασφαλιστεί επαρκές φυλακτικό προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και ότι το υπάρχον διαθέσιμο μόνιμο προσωπικό είναι ανεπαρκές για την ασφάλεια του Μουσείου. Μάλιστα ο Αρχιφύλακας δηλώνει ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το άνοιγμα του Μουσείου στο κοινό.

Πρίν δε από ένα μήνα περίπου, με αφορμή την κλοπή κιονόκρανου που βρισκόταν στον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας μαζί με άλλα παρεμφερή αρχιτεκτονικά μέλη, διενεργήθηκε σύσκεψη στην Αστυνομική Δ/νση Αχαϊας μεταξύ του Προέδρου της Ε.Ε. του Μουσείου κ. Νικολάου Μουρτζά, του Αστυνομικού Διευθυντή Αχαϊας και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, όπου συζητήθηκαν τα μέτρα φύλαξης του Μουσείου, διαπιστώθηκε η ανάγκη πρόσθετης φύλαξης των εξωτερικών χώρων του Μουσείου και αποφασίστηκε η φύλαξή τους από δυνάμεις της Αστυνομίας.

Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται πιο φανερό και με την από 2-6-2009 Επιστολή του Αρχιφύλακα και της αναπληρώτριας Αρχιφύλακα του Μουσείου προς την Στ' Εφορεία Προϊστ. & Κλασσικών Αρχαιοτήτων και προς την Δ/ντρια αυτής κα Ζ. Ασλαματζίδου, με την οποία ενημέρωνε ο Αρχιφύλακας ότι το προσωπικό το οποίο απαιτείται για την πλήρη λειτουργία του χώρου του μουσείου είναι 65 φύλακες, όπου οι 58 θα είναι σε καθημερινή βάρδια και οι υπόλοιποι 7 θα καλύπτουν τις ημέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών.

Συνεπώς, σήμερα που το Μουσείο φυλάσσεται με 5 άτομα, με ευθύνη της Δ/ντριας της Στ' Εφορείας Προϊστ. & Κλασσικών Αρχαιοτήτων κας Ζ. Ασλαματζίδου, (η οποία δεν είναι κάτοικος Πατρών και τις περισσότερες ώρες την ημέρας βρίσκεται σε άλλο νομό της χώρας, μακριά από το Μουσείο) τα οποία δεν έχουν καμία γνώση του αντικειμένου και εμπειρία σε φύλαξη, αλλά εργάζονταν ως εργατοτεχνίτες στις ανασκαφές, είναι φανερό ότι υφίσταται τεράστιος κίνδυνος για τα εκθέματα του Μουσείου, τα οποία αποτελούν πολύτιμο υλικό πολιτιστικής κληρονομιάς, ανυπολόγιστης υλικής αξίας, αλλά πολύ περισσότερο ηθικής και πνευματικής αξίας, τα οποία είναι εκτεθειμένα καθημερινά σε κίνδυνο κλοπής.

Οι δε 5 εργατοτεχνίτες, που όρισε η Στ' Εφορεία Προϊστ. & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ως φύλακες του χώρου, εργάζονται μόνο τις καθημερινές και όχι το Σάββατο και την Κυριακή, ημέρες που το Μουσείο φυλάχθηκε μόνο από τον Αρχιφύλακα, την αναπληρώτρια Αρχιφύλακα και τρείς μονίμους υπαλλήλους.

 

Αλλά τίθεται και ερώτημα : η ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων έχει αρμοδιότητα τη φύλαξη του νέου μουσείου όπως αναφέρει η προϊστάμενη κ. Ζ. Ασλαματζίδου στο με αρ. πρωτ. Φ888 / Θ / 9749 έγγραφό της ή μόνο των εκθεμάτων εντός του Μουσείου ?

Ποιος φέρει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου από πλευράς φύλαξης και ασφάλειάς του, δεδομένου του ελλιπούς προσωπικού που χρησιμοποιείται σήμερα για την λειτουργία του ?

Και γιατί δεν έγινε δεκτό το αίτημα των συμβασιούχων-εργαζομένων στο Μουσείο για την παροχή εθελοντικής εργασίας, όταν είναι γνωστό ότι σε άλλες εκδηλώσεις επιχορηγούμενες από το Υπουργείο Πολιτισμού γίνεται δεκτή η προσφορά εθελοντών ?

 

ΙΙΙ.

Επιπλέον, μείζον ζήτημα υπάρχει και από την έλλειψη ηλεκτρολόγου, ο οποίος εκτός των άλλων είχε την εποπτεία των μηχανημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των χώρων του μουσείου και των συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, τα οποία δεν λειτουργούν σήμερα, και έτσι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του κοινού που επισκέπτεται καθημερινά το Μουσείο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το εργοτάξιο έχει έκταση 3.500 τ.μ. και η μέση επισκεψιμότητα των χώρων του Μουσείου ανέρχεται σε 650 άτομα ημερησίως. Η εικόνα δε που αντικρίζουν οι πολίτες που επισκέπτονται το Μουσείο είναι τραγική, αφού επισκέπτονται το Μουσείο με κλειστά φώτα. Η εικόνα αυτή δεν τιμά τους πολίτες της Πάτρας, οι οποίοι απαιτούν την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Μουσείου τους και τη συνέχιση των εργασιών ολοκλήρωσης του εκθεσιακού προγράμματος.

Επιπλέον, η εικόνα αυτή δυσφημίζει τη χώρα μας διεθνώς, όταν άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, επιτυγχάνουν τον επαναπατρισμό αξιόλογων μνημείων τους από χώρες του εξωτερικού, έχοντας προφανώς εξασφαλίσει τις απαραίτητες και διεθνώς αναγνωρισμένες συνθήκες φύλαξης και προβολής τους. Διότι το Μουσείο της Πάτρας δεν αποτελεί το αποπαίδι του πολιτισμού της χώρας μας, αλλά η εικόνα του και η ορθή λειτουργία και διαχείρισή του αποτελούν τμήμα της ενιαίας πολιτικής της ελληνικού κράτους για την προβολή των αξιώσεων επιστροφής των πολιτιστικών θησαυρών του, που παράνομα κοσμούν τις εκθέσεις μεγάλων Μουσείων του εξωτερικού.

 

Με την παρούσα αναφορά προσφεύγω σ' Εσάς, σας γνωστοποιώ τα πραγματικά περιστατικά, σας ενημερώνω για τις πράξεις και τις παραλείψεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού και της Στ' Εφορείας Προϊστ. & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που ανέλαβε την λειτουργία του Μουσείου, την φύλαξη και την προστασία του, ώστε να εξετάσετε αν και από ποιόν έχουν διαπραχθεί τυχόν ποινικά αδικήματα, που αφορούν τόσο πράξεις όσο και παραλείψεις ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και ως προς την επιμέλεια που θα έπρεπε να δείξουν για την απρόσκοπτη και ασφαλή φύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που σήμερα φυλάσσεται πλημμελώς και υπάρχει άμεσος και ουσιαστικός κίνδυνος κλοπής ή καταστροφής του, αφού ανατέθηκε η φύλαξη ενός τόσο σημαντικού χώρου σε άλλες ειδικότητες, πλην του αρμόδιου φυλακτικού προσωπικού, το οποίο είναι και το μόνο που διαθέτει την απαιτούμενη εκπαίδευση αλλά και την ευθύνη για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων και των Μουσείων.

 

Είμαι δε στην διάθεσή Σας, όποτε με καλέσετε, να σας δώσω επιπλέον εξηγήσεις και διευκρινήσεις σχετικά με την υπόθεση αυτή.

 

Θεωρώ όμως ότι γνώση του προβλήματος έχουν και οι παρακάτω αναφερόμενοι, τους οποίους πιστεύω ότι χρειάζεται να καλέσετε ως μάρτυρες :

i.                    Τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του έργου του Μουσείου κ. Νικόλαο Μουρτζά.

ii.                 Τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαϊας

iii.               Την Δ/ντρια της Στ' Εφορείας Προϊστ. & Κλασσικών Αρχαιοτήτων κας Ζ. Ασλαματζίδου.

iv.               Την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρία Βλαζάκη.

v.                  Τον Πρόεδρο του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) κ. Βασίλειο Οικονομόπουλο.

vi.               Τον Αρχιφύλακα του Μουσείου κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο και την Αναπληρώτρια Αρχιφύλακα κα Σοφία Μαλλά.

vii.             Τον πρώην ηλεκτρολόγο του Μουσείου κ. Γρηγόριο  Παπαδόπουλο.

viii.          Την Επιτροπή των συμβασιούχων εργαζομένων του Μουσείου κ.κ. Νικόλαο Τατσή, Χρήστο Ακαρέπη και Ανδρέα Τσάμη.

 

Σας προσκομίζω επίσης προς ενημέρωσή σας και τα παρακάτω έγγραφα :

i.                      Την από 22-10-2009 αναφορά του Αρχιφύλακα και της αναπληρώτριας Αρχιφύλακος του Μουσείου προς την Στ' ΕΠΚΑ Πατρών

ii.                   Την από 2-6-2009 αναφορά των ιδίων ως άνω Αρχιφυλάκων προς την Στ' ΕΠΚΑ Πατρών.

iii.                 Το υπ' αριθμ. πρωτ. Φ888/Θ/9749/22-10-2009 έγγραφο της Προϊσταμένης της Στ' Εφορείας Προϊστ. & Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

iv.                 Το υπ' αριθμ. πρωτ. 3031/13-10-2009 έγγραφο της Ε.Ε. του έργου «Μουσειολογική - Μουσειογραφική Μελέτη του νέου Μουσείου Πατρών».

v.                    Το με αριθμ. πρωτ.  13542/3-9-2009 έγγραφο του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.

vi.                 Το υπ' αριθμ. πρωτ. 2401/21-8-2009 έγγραφο της ΕΕ του  έργου «Μουσειολογική - Μουσειογραφική Μελέτη του νέου Μουσείου Πατρών»

vii.               Την από 29/9/2009 Υπεύθυνη Δήλωση των εργαζομένων.

viii.            Την υπ' αριθμ. πρωτ. 16090/19-10-2009 επιστολή του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.

ix.                  Την υπ' αριθμ. πρωτ. 3031/13-10-2009 επιστολή του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.

x.                    Την με ημερομηνία Οκτώβριος 2009 Προκήρυξη της Ε.Ε. του Μουσείου.

xi.                  Φύλλα επισκεψιμότητας του Μουσείου.

xii.               Δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο για την κλοπή κιονόκρανου από την Αρχ. Ολυμπία.

xiii.             Δημοσιεύματα τοπικού τύπου.

Πάτρα 26η Οκτωβρίου 2009

Με τιμή

Οι αναφερόμενος

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος