Loading...
 Start Page
Συνέντευξη Νίκου Νικολόπουλου Βουλευτή Αχαίας - Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  Νέας Δημοκρατίας

1. Πρόσφατα κ. Νικολόπουλε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπέβαλλαν αίτημα παράστασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση των αποζημιώσεων των θυμάτων του Δίστομου. Πως κρίνετε την απόφαση αυτή;

Οι νεκροί μας δεν γυρίζουν πίσω. Όμως το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων δεν κλείνει με καμία δικαστική απόφαση.
Είναι το ελάχιστο αντίτιμο για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν, τα χωρία που καταστράφηκαν ολοσχερώς, τη βίαιη αφαίρεση του εθνικού πλούτου και των πολιτιστικών θησαυρών, την καταστροφή της εθνικής οικονομίας, μπορούμε και πρέπει διεκδικήσουμε σαν χώρα. Πόσα χρόνια ακόμη θα αφήνουμε τα θύματα να παλεύουν μόνοι τους, χωρίς την συμπαράσταση της Πολιτείας, της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων;

2. Πιστεύετε κ. Νικολόπουλε πως ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των Γερμανικών αποζημιώσεων;
Όσες γενιές και να "φύγουν" θα έρχονται άλλες και άλλες που θα διεκδικούν, θα απαιτούν δικαίωση. Πρώτα από όλους από εμάς τους ίδιους, τους Έλληνες πολιτικούς. Από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τώρα να "ξεμπλοκάρει" την διαδικασία εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.
Έτσι θα "ξεπλυθεί" και η ντροπή που μας πλημμυρίζει από την απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη να μην επιτρέψει τούτο, ανασύροντας διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και "άκουσον - άκουσον" σκεπτικό για την απαγόρευση εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης που επιδίκασε το 99, εννέα δις δε 218 πολίτες -θύματα της Γερμανικής Κατοχής- του Διστόμου. "Χάριν του Εθνικού συμφέροντος και για την μη διατάραξη των διεθνών σχέσεων της χώρας"!!!!

3. Κάνατε πριν δύο ημέρες στην Βουλή ερώτηση και καλείτε τον Υπουργό Οικονομικών να εγγράψει στον προυπολογισμό την οφειλή του Γερμανικού Δημοσίου ύψους 162 δις ευρώ. Ούτε λίγο ούτε πολύ το εμφανίζετε ως λύση για την άμεση αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους ή του ελλείμματος της χώρας. Που το στηρίζετε λοιπόν;

Δια στόματος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη τον περασμένο Δεκέμβριο ακούσαμε πως το γερμανικό κράτος οφείλει 162 δις ευρώ στην Ελλάδα ως πολεμική αποζημίωση. Τα 108 δις ως επιδικασμένη αποζημίωση από τη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων στην Ελλάδα και τα 54 δις ευρώ για την επιστροφή του κατοχικού δανείου, που δόθηκε στους Γερμανούς το 1943. Πιστεύω πως πρέπει να καταστήσουμε απαιτητές τις αποζημιώσεις.
Επίσης η Γερμανική Κυβέρνηση οφείλει σύμφωνα με κανονισμούς την Eurostat να εγγράφει το δημόσιο χρέος της προς την Ελλάδα στο δικό της προϋπολογισμό. Μέχρι σήμερα η Γερμανία με διάφορους δικονομικούς τρόπους, αλλά και εκμεταλλευόμενη την λανθασμένη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και τις πολιτικές παρεμβάσεις.


4. Για ποίες πολιτικές παρεμβάσεις και αποφάσεις μιλάτε κ. Νικολόπουλε;

Το 1997 κατατέθηκε ομαδική αγωγή 218 συγγενών θυμάτων κατά της Γερμανίας. Η απόφαση που βγήκε το 1999 επιδίκαζε το ποσό 9 δις δραχμών- 28 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων. Η Γερμανία προχώρησε σε έφεση, την οποία έχασε στο Εφετείο Αθηνών και προσέφυγε στον Άρειο Πάγο. Το 2001 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε την προσφυγή της και έκρινε την αρχική απόφαση εκτελεστέα.. Στη συνέχεια προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και οι κάτοικοι του Λιδωρικίου, η Γερμανία χάνοντας την υπόθεση πρωτόδικα, αλλά και στο εφετείο προσέφυγε στον Άρειο Πάγο. Τα μέλη του Α' Τμήματος δέχτηκαν τη γερμανική θέση περί ετεροδικίας. Το δικαίωμα δηλαδή ενός κράτους να μην δικάζεται για αδικήματα που είχε τελέσει εκτός των συνόρων του από δικαστήρια της χώρας τέλεσης, διαφωνώντας με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση κατέληξε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και με την υπ' αριθμόν 6 απόφαση του 2002 με οριακή πλειοψηφία (6-5) αποδέχτηκε το προνόμιο της ετεροδικίας, απεφάνθη ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων δεν είναι αντικείμενο ατομικών αγωγών αλλά διακρατικών διαπραγματεύσεων. Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου ήταν καθοριστική. Κάποιοι μίλησαν για πολιτική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με την αυθαίρετη επιμήκυνση της θητείας του προέδρου Α.Π.Σ. Ματθία επί ένα χρόνο, όπου προέδρευσε και δικαίωσε την Γερμανική πλευρά.
Εγώ θα επαναλάβω όσα είπα και στην Βουλή : Αν δεν ήταν αυτή πολιτική παρέμβαση τότε ποια είναι; Βέβαια η κυβέρνηση Σημίτη μόνο σύμμαχος δεν ήταν στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Προχώρησε όπως σας είπα ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Σταθόπουλος και απαγόρευσε την κατάσχεση των ακινήτων του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής, όταν ο πρώην Νομάρχης Βοιωτίας κ. Σταμούλης προσπάθησε να προχωρήσει στη κατάσχεση των ακινήτων.

5. Είναι πολλές και συχνές οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις κ Νικολόπουλε για τα εθνικά ζητήματα . Δεν φοβάστε μήπως σας χαρακτηρίσουν εθνικιστή; Ακόμα πέστε μας γιατί βγάζετε μία τόσο έντονη ανησυχία μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο τον οποίο ασκείτε;
Οικονομικές κρίσεις και φτώχεια, ο τόπος αυτός πέρασε πολλές φορές και στον παρελθόν. Με επιμονή, σκληρή προσπάθεια με σχέδιο μπόρεσε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να ορθοποδήσει. Λάθη στην οικονομία γίνονταν και γίνονται.
Εκείνα όμως που δεν συγχωρούνται είναι τα λάθη στα εθνικά μας θέματα. Την ώρα που ο Πρωθυπουργός πάει στο Ερζερούμ και λέει τα αυτονόητα και γίνεται προσπάθεια εμφανίσεως του ως υπέρμαχου των εθνικών μας θεμάτων οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αυξάνονται, οι φρεγάτες των Τούρκων προκαλούν με "αβλαβείς διελεύσεις" στο Αιγαίο.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Ζήτησε από το βήμα της βουλής να προχωρήσουμε άμεσα στην θέσπιση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, της ΑΟΖ, και μετά να την οριοθετήσουμε με όσες παράκτιες χώρες της περιοχής έχουν επικάλυψη μαζί μας και είναι έτοιμες να το κάνουν.

6. Κύριε Νικολόπουλε τι θέλετε να μάθετε να ξεσκεπάσετε;
Ερωτώ τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη πότε ήλθε σε επαφή με την κυβέρνηση Φαλσιανί τι ποσό ζητούσε για να δώσει το cd και τι ενέργειες έκανε ή ...δεν έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση και με ποιο σκεπτικό και πως χειρίστηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Δεν γνωρίζω , ίσως ο Υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι με τα "κίνητρα" που έχει δώσει θα επιτύχει τον επαναπατρισμό και την νομιμοποίηση αυτών των καταθέσεων από τις ελβετικές τράπεζες και δεν θέλει να προκαλέσει την οργή των μεγαλοκαταθετών αγοράζοντας το cd που ενοχοποιεί πολλούς. Φαίνεται λοιπόν ότι το πραγματικό κίνητρο του υπουργού είναι ο φόβος, μετά την αποκάλυψη για την τεράστια περιουσία Τσοχατζόπουλου. Φοβάται δηλαδή το ενδεχόμενο μεταξύ των 2650 ονομάτων που περιέχει που περιέχει το ηλεκτρονικό αρχείο του Φαλσιανί να περιέχονται και μεγάλα ονόματα του "ιστορικού" ΠΑΣΟΚ που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβερνητική παράταξη.

Τέλος, από τους υπουργούς να απαντήσουν τι όφελος επρόκειτο να έχει η ελληνική οικονομία από την συναλλαγή Φαλσιανί.


7.Σας ανέθεσε ο Πρόεδρος της ΝΔ την ευθύνη του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Τι σημαίνει αυτό για σας;

Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα ο Τομέας Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι μια πρόκληση Πολιτική και Κοινωνική για την οποία θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να ανταποκριθώ θετικά και με την επιτυχία.
Η σημασία του Τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική.
Η Εργασία και η Σύνταξη είναι όλη η ζωή του ανθρώπου.

8. Ποιες είναι οι προτεραιότητες στον Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης; Τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από τη ΝΔ για τα πολύ σημαντικά αυτά θέματα του Τομέα σας;

Η οικονομική κρίση που βιώνει η Πατρίδα μας αλλά κυρίως η πολιτική του Μνημονίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει σωρεύσει πολλά και δυσβάσταχτα προβλήματα στον Έλληνα εργαζόμενο Ανεργία, Ακρίβεια, Λουκέτο Επιχειρήσεων, Μειώσεις μισθών, Περικοπή συντάξεων, Ψαλίδισμα της Ελπίδας για το μέλλον.
Για όλα αυτά στον Τομέα εργαζόμαστε συστηματικά στη βάση τριών προτεραιοτήτων.
Παρακολουθούμε στενά το κυβερνητικό έργο καταγράφουμε και καταγγέλλουμε τα ελλείμματα και τις στρεβλώσεις μέσα και έξω από τη Βουλή.
Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να μην ασχοληθούμε και να μην αναδείξουμε εγώ οι αναπληρωτές του Τομέα, οι συνεργάτες και τα μέλη. Θα είμαστε κάθε μέρα παντού.
Επεξεργαζόμαστε και διαμορφώνουμε τις προτάσεις και τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ για την Εργασία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Για όλα τα προβλήματα έχουμε άποψη, θέση και συγκεκριμένη πολιτική πρόταση. Προϊόν διαλόγου και τεκμηρίωσης. Τέλος ο Τομέας οργανώνει εξορμήσεις στην Περιφέρεια.
Μέσα από ένα στοχευμένο προγραμματισμό σε περιοχές με ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα, ερχόμαστε σε επαφή με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, φέρνουμε το μήνυμα της παράταξής μας και παίρνουμε το δικό της σαν μια πολύτιμη υπεραξία που αξιοποιούμε για τον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο.
Τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη θα είναι στην ημερήσια διάταξη του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
9. Είδαμε να αναφέρεσθε πρόσφατα στη δραματική μείωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν ελληνικά στα σχολεία του εξωτερικού. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Όπως γνωρίζετε, πάνω από 14.000 μαθητές διδάσκονται Ελληνικά στις διάφορες σχολικές μονάδες που προσφέρουν προγράμματα διδασκαλίας της γλώσσας μας. Συνολικά, 110 και πλέον σχολεία προσέφεραν μέχρι σήμερα το μάθημα των Ελληνικών και ο αριθμός των 32 αποσπασμένων εκπαιδευτικών ήταν ήδη μικρός και δεν ανταποκρίνονταν στις πολυάριθμες ανάγκες μαθητών της κοινότητας.
Με πληροφόρησαν συμπατριώτες μου ότι η κ. Άννα Διαμαντοπούλου αποφάσισε την μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών κατά το ήμισυ, από 32 στους 16 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές, παιδιά της 2ης και 3ης γενιάς στην πολιτεία Βικτώρια στην Αυστραλία.
Όπως καταλαβαίνετε, η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών κατά το ήμισυ, δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα και ιδιαίτερα σε μια χώρα που ζουν πάνω από 70.000 Έλληνες.

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος