Loading...
 Start Page
Ερωτήσεις συνέντευξης του Βουλευτή της ΝΔ κ. Νίκου Νικολόπουλου στην εφημερίδα «Ελεύθερος» και στον δημοσιογράφο Αλέξη Διακόπουλο (δημοσίευση στο φύλλο του Σαββάτου 14/10/2010)

Κύριε Νικολόπουλε,  πόσο μεγάλη είναι η απόσταση από το «λεφτά υπάρχουν» στο «όλοι  μαζί τα φάγαμε»;

 

Στο «λεφτά υπάρχουν» εσχάτως προβάλλεται συμπληρωματικά και η φράση «που πήγαν τα λεφτά». Ο κ. Πάγκαλος απάντησε. Τα έφαγε μαζί με την παρέα του. 

Na, εκτός από τον, τον Μαντέλη, τον Τσουκάτο και μία πλειάδα Υπουργών Διοικητών κλπ συγγενών που όλοι θυμόμαστε από την δεκαετία του ’80, μέχρι την Κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών Σημίτη, ήρθε και το «Ξενία Καλεντζίου» να τον επιβεβαιώσει.

Ένα ολόκληρο ξενοδοχείο χάρισε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Ίδρυμα Παπανδρέου. Για να απαντήσω όμως ουσιαστικά στην ερώτησή σας παραπέμπω στ άρθρο 386  του ποινικού κώδικα  όπου ορίζεται η έννοια της απάτης.

 Όποιος με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών· και αν η ζημία που προξενήθηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

Όπως βλέπετε δεν προκύπτει από τις ενέργειες του κ. πρωθυπουργού ότι αποσκοπούσε σε ίδιο παράνομο περιουσιακό όφελος. Όλα τα άλλα εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου, διότι και την ιδιωτική και την Δημόσια περιουσία έβλαψε με την πολιτική του. Τώρα πόσο μεγάλη είναι η ζημία που προξενήθηκε προσπαθήστε να το υπολογίσετε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ζήτησε συγγνώμη τελικά για την ενέργειά του να  αποδώσει στον  κ. Καραμανλή συνομιλία του…  κ. Παπανδρέου με τον κ. Γιούνκερ. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Συγνώμη ζητά όποιος έκανε ασυνείδητα ένα λάθος, χωρίς πρόθεση να βλάψει ή να θίξει τον άλλον και βεβαίως αναγνωρίζει το λάθος του αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την σιωπηρή δέσμευση να μην το επαναλάβει. Νομίζω ότι στην περίπτωση του κ. Παπακωνσταντίνου δεν συντρέχει τίποτα από τα παραπάνω. Ο κ. Παπακωνσταντίνου προφανώς ήξερε και πολύ βιαστικά και επιπόλαια έσπευσε  πάλι να παραπλανήσει τους ιθαγενείς με την δοκιμασμένη χαντρούλα. Θα μπορούσε απλώς να δηλώσει άγνοια και εφόσον ήθελε να ρίξει και λίγη χολή να προχωρούσε σε κάποιες εικασίες περί του ενόχου. Γίνομαι τόσο αναλυτικός στο τι θα μπορούσε να γίνει γιατί θέλω να τονίσω και κάτι άλλο που αποκαλύπτεται από τους χειρισμούς του κ. Υπουργού. Είναι η ανικανότητά του να αξιολογήσει καταστάσεις. Διακύβευσε όχι μόνο την προσωπική του αλλά και την δημόσια αξιοπιστία  του Υπουργού Οικονομικών μια χώρας, μπροστά σε διεθνές ακροατήριο, και για ποιο λόγο ; Για να κατηγορήσει ακόμα μια φορά, μέσα στις πολλές,  έναν πολιτικό που στην παρούσα φάση δεν αποτελεί αντίπαλο για το κόμμα του και για την εξουσία του. Τι σημαντικό θα κέρδιζε από αυτό, ακόμα και αν έμενε το θέμα εκεί ; Διακύβευσε  πολλά χωρίς να έχει να κερδίσει κάτι ουσιαστικό. Τέτοια αντίληψη και συμπεριφορά όμως, το λέω παραβλέποντας το ηθικό μέρος, είναι απαράδεκτη για πολιτικό πρώτης γραμμής. Αποκαλύπτει πλήρη αδυναμία στοιχειώδους διαχείρισης καταστάσεων. Αν δεν μπορεί να καταλάβει ο κ. Υπουργός Οικονομικών πότε μπορεί να κερδίσει, πόσα και πότε μπορεί να ρισκάρει, ποιο είναι το εν δυνάμει όφελος από τις ενέργειές του, πότε είναι στον αέρα και πότε πατάει στέρεα, είναι απολύτως λογικό να καταλήξουμε σε Μνημόνιο ξεπουλήματος περιουσίας και εθνικής κυριαρχίας.

Ακόμα παρά την πολύμηνη  στενή του συνεργασία με τον κ. Γιούνγκερ, και παρά την πολύχρονη εμπειρία του από τον τρόπο του σκέπτεσται των Ευρωπαίων, απέτυχε να προβλέψει την αντίδρασή του. Προφανώς πίστευε ότι ο κ. Γιούνγκερ θα τον κάλυπτε στα ψέματά του.  Έπεσε τραγικά  έξω. Τώρα αν είσαστε εσείς μέλος της τρόικας θα θεωρούσατε τον κ. Παπακωνσταντίνου ως αξιόπιστο συνομιλητή ; Δεν νομίζω και πιστεύω ότι αυτό τουλάχιστον το ξέρει και ο ίδιος για αυτό επαναλαμβάνει συνεχώς το πόσο αξιόπιστος θεωρείται στο εξωτερικό. 

Η διάσταση που έχει πάρει το ζήτημα  αν πρέπει  να μιλήσει και πότε  ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής,  είναι δικαιολογημένη κατά τη γνώμη σας;  

Κοιτάξτε η πολιτική ασκείται σε παρόντα χρόνο. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής το ξέρει αυτό και πιστεύω ότι αυτό ερμηνεύει την παρούσα σιγή του. Το πότε και αν θα μιλήσει είναι απόφαση του ιδίου. Ότι και να λέγεται κατά καιρούς θεωρώ ότι ενδεχομένως έχει άλλη στόχευση. Υπήρξε και υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια αποδόμησής του, σας παραπέμπω και στο προηγούμενο ερώτημά σας, η οποία κατά την γνώμη μου δεν είναι τυχαία. Ο κ. Καραμανλής έχασε πριν ένα χρόνο τις εκλογές και παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος. Στην πολιτική συνήθως αυτό είναι αρκετό για να σταματήσουν οι στοχευμένες επιθέσεις. Παραδόξως δεν συμβαίνει αυτό.   

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψή σας στη Βουλή ότι έχει παραχωρηθεί το «Ξενία» του Καλεντζίου στο ίδρυμα Παπανδρέου. Περί τίνος  ακριβώς πρόκειται;    

Θα αναφερθώ πολύ συνοπτικά αν και είναι μεγάλη ιστορία. Τονίζω ότι έχω ήδη υποβάλλει δύο ερωτήσεις στη Βουλή και ετοιμάζω και τρίτη. Οι δε απαντήσεις  των αρμοδίων Υπουργών περισσότερο συσκοτίζουν παρά διαλευκάνουν το θέμα. Το θέμα έχει ως εξής : Το Ιανουάριο του 2004, θυμηθείτε τότε την τροπολογία «Πάχτα», ήρθε εσπευσμένως στη Βουλή ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για την κοινωνική και φορολογική πολιτική, τροπολογία βάσει της οποίας παραχωρείτο δωρεάν στο Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου, το Ξενία Καλετζίου με τον περιβάλλοντα χώρο, περίπου 9 στρ., στην πατρώα γη της οικογένειας. Στο ίδιο Ίδρυμα έχει παραχωρηθεί δωρεάν παλαιότερα και ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο στην Αθήνα, Πειραιώς 83 και Σαλαμίνος για να γίνει μουσείο του αρχείου του Γ. Παπανδρέου. Το ίδρυμα αυτό επιδοτείται από το Ελληνικό δημόσιο αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το ακριβές ποσό της επιδότησης που έλαβε το 2010, για την δράση του το 2009 είναι 225.000 € ή 725.000 €. Σημειώνω ότι προσωπικά δεν μπόρεσα να βρω στο διαδίκτυο ούτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος αλλά και ούτε κάποια σχετική δράση ή έργο του. Μόνο μια αναφορά υπήρξε στις 13/10/10 για κάποια διημερίδα που οργάνωσε, χωρίς να αναφέρεται ο τόπος και ο χρόνος που έγινε.

 Η σκοπιμότητα της παραχώρησης του ξενοδοχείου είναι τελείως θολή και ασαφής. Σύμφωνα δε με το υπουργείο Οικονομικών είναι ευτύχημα η παραχώρηση του ξενοδοχείου γιατί, επί λέξει, απάλλαξε το Δημόσιο «…από το μάλλον επαχθές φορτίο μιας οριακά βιώσιμης,  οπωσδήποτε δε ελάχιστα παραγωγικής και απρόσφορης να ιδιωτικοποιηθεί ξενοδοχειακής μονάδας…» Με άλλα  λόγια ο κ. Υπουργός των Οικονομικών έπιασε και λίγο κορόιδο τον Πρωθυπουργό και «φόρτωσε» στο ίδρυμα εις μνήμην του παππού του το «μάλλον επαχθές φορτίο» ενός ξενοδοχείου φτιαγμένου με δικά μας λεφτά. Τέτοια πρωτοφανής και ομολογούμενη αντίληψη που μάλλον επιβεβαιώνει και τις προηγούμενες κρίσεις μου. 

Αντιλαμβάνεσθε ότι όλη αυτή η υπόθεση περιέχει πολλά θολά σημεία τα οποία, και αυτό είναι αξιοσημείωτο, παρά τις ερωτήσεις μου δεν ξεκαθαρίζουν. Αντίθετα κάθε απάντηση δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά. Εν κατακλείδι πιστεύω ότι πρόκειται για μια σκανδαλώδη χαριστική πράξη, πολιτικά απαράδεκτη.               

Δικαιούται κατά τη γνώμη σας ο αδελφός του πρωθυπουργού να έχει εμπλοκή στα «επενδυτικά» πρότζεκτ;  Αλλά και «γιατί να μην βοηθήσει κι αυτός να φέρουμε επενδύσεις» θα μπορούσε να πει κάποιος. Η δική σας γνώμη;

Αυτή είναι μία θεσμική παραλειτουργία.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει θεσμοθετημένο δημόσιο αξίωμα με τίτλο «αδελφός του Πρωθυπουργού». Ούτε γνωρίζω να έχουν ανατεθεί καθήκοντα «προσελκυτή επενδύσεων» σε κάποιον. Πως ο αδελφός του Πρωθυπουργού εκπροσωπεί το Ελληνικό κράτος και διαπραγματεύεται για λογαριασμό του. Θα σας θυμίζω ότι η εξουσιοδότηση από τη Βουλή του κ. Παπακωνσταντίνου για διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με την τρόικα, που περιέχεται στο μνημόνιο, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Τουλάχιστον ο υπουργός έχει την υποχρέωση να ενημερώνει το κοινοβούλιο για το τι συζητά και διαπραγματεύεται. Ο κ. Νίκος Παπανδρέου τι υποχρέωσεις έχει ; Σε ποιον δίνει λογαριασμό ; ποιον δεσμεύει ; Ουσιαστικά πρόκειται για συνταγματική εκτροπή. Αλλά και να παραβλέψουμε αυτό. Τι σημαίνει αυτή η ανάθεση καθηκόντων. Δεν έχει εμπιστοσύνη ο Πρωθυπουργός σε κανέναν από τους Υπουργούς του ή άλλα θεσμικά πρόσωπα να διαπραγματευθούν μεγάλες επενδύσεις ;  Πιστεύει ότι είναι ανίκανοι ή ανέντιμοι ; Φοβάται μήπως κάποιος ζητήσει μίζα πίσω από την πλάτη του ; Και ύστερα από πού αντλεί το κύρος ο κ. Ν. Παπανδρέου να συνδιαλέγεται με διεθνείς οικονομικούς παράγοντες ; Τους γνώριζε νωρίτερα και η μεσολάβησή του διευκολύνει   τους εθνικούς στόχους;

Να ανοίγει τους κρουνούς του δημοσίου χρήματος; Να ανοίγει τις κρατικές πόρτες; Να αξιολογεί Υπουργούς;

 Νομίζω ότι αυτή η ιστορία απλώς αποκαλύπτει και πάλι, σε συνέχεια της κουβέντας του με τον κ. Γιούνγκερ,  την εκτίμηση που έχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στους Έλληνες. 

Έτσι εξηγείται και η συγκρότηση της παρακυβέρνησης με παραυπουργούς ξένους συμβούλους. Αυτό είναι συνταγματική ανωμαλία. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας!!!

 Αναταραχή επικράτησε όμως την τελευταία εβδομάδα στη ΝΔ εξαιτίας των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό σταθμό. Φοβάστε ότι παραμονεύει ο κίνδυνος της εσωστρέφειας στο κόμμα σας;

Αρκετή συζήτηση έχει επίσης γίνει τελευταία για το ενδεχόμενο επανένταξης της κ. Μπακογιάννη στη ΝΔ.   Είναι ρεαλιστικό το συγκεκριμένο σενάριο;

Στη Δυτική Ελλάδα ο  υποψήφιος που στηρίζει  το κόμμα σας για την Περιφέρεια είναι  ο κ. Γ.Παπαναστασίου,  επίσης νέος και άφθαρτος όπως ο κ. Κικίλιας στην Αττική, με το ρίσκο που όμως  συνεπάγεται κάτι τέτοιο.   Θα δικαιωθεί ο κ. Σαμαράς για την επιλογή του;   

Ευχαριστώ πολύ

 

Αλέξης Διακόπουλος (τηλ.  6932-673278)

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος