Loading...
 Start Page
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ  ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ  ΝΑΣΟ ΧΑΤΖΗΣΑΓΚΟ


ΕΡ: Η ανεργία στην Ελλάδα “πέτυχε” νέο αρνητικό ρεκόρ φθάνοντας στο 20,1%! Ήδη οι καταγεγραμμένοι άνεργοι είναι πάνω από 1 εκατομμύριο. Που θα φθάσουμε τελικά;

 

ΑΠ: Ας αφήσουμε τους αριθμούς και ας δούμε την μεγάλη αλήθεια: Τίποτα δεν είναι χειρότερο από έναν άνθρωπο χωρίς εργασία. Από έναν άνθρωπο που νοιώθει μη χρήσιμος, βιώνει μια αφόρητη μοναξιά και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα καθημερινά του. Και θα το πάω ακόμα πιο παραπέρα. Ζούμε τον εξής παραλογισμό. Ακόμα και άνθρωποι που έχουν μια εργασία, τα εισοδήματα τους να είναι τέτοια ώστε τελικά να μην διαφέρει η ζωή τους, από την ζωή ενός άνεργου. Ούτε και αυτοί δηλαδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους έξοδα, τις υποχρεώσεις τους. Η κατάσταση είναι τραγική και τα ποσοστά της ανεργίας θα πολλαπλασιάζονται όσο δεν αναλαμβάνονται στοχευμένες δράσεις για την απασχόληση και όσο η οικονομία μας δεν ανακάμπτει.

Επί δυο χρόνια η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έκανε τίποτα απολύτως για το μοναδικό που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αναχαιτίσει την ύφεση. Η ανάπτυξη έμεινε στο ράφι…

 

ΕΡ: Πολλοί λέγουν ότι όταν παίρνεις υφεσιακά μέτρα, δεν μπορείς να επιχειρείς ανάπτυξη

ΑΠ: Είναι γεγονός ότι τα υφεσιακά μέτρα εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Γι΄ αυτό και από το 2010 η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, επιμένουν στην ανάγκη μιας άλλης πολιτικής που στηρίζεται σε δυο πυλώνες. Ένας είναι ο πυλώνας της μείωσης των Κρατικών δαπανών του περιορισμού του Κράτους και της σπατάλης του Δημοσίου Τομέα.

Ο άλλος πυλώνας όμως είναι αυτός της Ανάπτυξης.

Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε ένα νέο σύγχρονο κράτος, στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ σε ξένες και εγχώριες επενδύσεις.

Αλλά να προσθέσω και κάτι άλλο. Τα υφεσιακά μέτρα τους εμπόδισαν να μηδενιστεί η γραφειοκρατία, να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, να μην φρενάρονται οι επενδύσεις από μια απλή προσφυγή στο ΣΤΕ. Τα υφεσιακά μέτρα έχουν κολλήσει πάνω από 20 δις. Ευρώ του ΕΣΠΑ που “λιμνάζουν” στις Βρυξέλλες; θα σου πω κάτι, που ίσως το γνωρίζουν λίγοι. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες ιδιωτικές επενδύσεις που είναι “κολλημένες” στην γραφειοκρατία και την αδιαφορία.

 

 

 

ΕΡ: Παραδείγματα;

ΑΠ: Να σας πω δύο. Η Πατρών-Κορίνθου σταμάτησε ενώ απασχολούσε 4.000 εργαζομένους! Και σταμάτησε εξ αιτίας του κράτους, μπορώ αν θέλετε να σας το εξηγήσω. Στον βοτανικό-έναν λασπότοπο 2χλμ. Από την Ομόνοια- ο ιστορικός Παναθηναϊκός εδώ και χρόνια προσπαθεί να κατασκευάσει το νέο του γήπεδο. Τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στην κατασκευή, 2.500 εργαζόμενοι μετά στις μόνιμες εργασίες που θα δημιουργηθούν. Μόνο σε δυο έργα 9.500 εργαζόμενοι.

 

ΕΡ: Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα λοιπόν;

ΑΠ: Χωρίς ανάπτυξη, θα μετράμε όλο και περισσότερους άνεργους. Αυτή η εμμονή μόνο στα υφεσιακά μέτρα είναι καταστροφική. Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ μιλούν συνεχώς γι αυτό.

 

ΕΡ: Μιλώντας για τα παραπάνω, πως σχολιάζετε τις βίαιες αντιδράσεις των “αγανακτισμένων”;

ΑΠ: Οι άνθρωποι που βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν με οποιονδήποτε τρόπο, το λέω με λύπη γιατί είναι σε ανέχεια και σε αδιέξοδα. Δεν αντιδρούν όλοι το ίδιο φυσικά. Άλλοι ήπια, άλλοι όχι. Εγώ συμμετέχω στα κοινά όπως και πριν μόνο που αυτή τη φορά δεν θέλω να ομιλώ. Θέλω να ακούω. Να βλέπω. Και βλέπω οργή που έχει πραγματικές αιτίες και που μόνο αν μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και η ελπίδα είναι ορατή, θα μετριαστεί.      

 

ΕΡ: Η ΝΔ μιλά για ανάπτυξη αλλά μιλά και για αυτοδυναμία. Μήπως όμως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για συνεργασίες;

ΑΠ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχει      μια δημόσια τοποθέτηση υψηλού στελέχους κυρίως του ΠΑΣΟΚ υπέρ μιας συγκυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές. Πρόκειται για μια επικίνδυνη δημόσια συζήτηση. Όσοι την κάνουν, δίνουν την εικόνα, μιας πολιτικής ελίτ, ενός ρετιρέ, που αγνοεί την κοινωνία, ακόμη και τις σκέψεις τω πολιτών, και απλά συνεννοείται για την καρέκλα. Δεν είναι δηλαδή τα προγράμματα και οι θέσεις που έχουν σημασία σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε αλλά οι αριθμοί και που να τους προσθέσουμε; Δεν συμφωνώ καθόλου.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι στην πραγματικότητα δύο ξένα σώματα.

Η ΝΔ έχει δύο μεγάλα όπλα. Πρώτον είπε την αλήθεια και –δυστυχώς- δικαιώθηκε. Δεύτερον είναι η μόνη που μπορεί να φέρει την ανάπτυξη άμεσα. Γιατί αν αυτό δεν γίνει, τότε δεν θέλω να σκέπτομαι τι θα ζήσει η χώρα στο επόμενο διάστημα.

Είμαι υπέρ των καθαρών γραμμών. Πείτε μας τι σκέπτεστε, το λέμε και εμείς και οι πολίτες αποφασίζουν. Αν πούμε την αλήθεια και πείσουμε ότι μπορούμε την ανάπτυξη, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν.

 

ΕΡ: Πολιτεύεσθε σταθερά στην Αχαΐα. Τι προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή σας.

ΑΠ: Μόνο ένα κράτος που δεν σέβεται  τον εαυτό του θα επέτρεπε αυτή την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στην Αχαΐα. Ήμασταν τρίτοι στην ανάπτυξη την δεκαετία του ’80 και σήμερα είμαστε τελευταίοι. Ο μοναδικός νόμος της χώρας που δεν έχει ούτε έναν δρόμο. Αυτοί προς Τρίπολη και Ιωάννινα είναι από την δεκαετία του ’50.

Προς Πύργο και Κόρινθο την δεκαετία του ’60. Δεν έχουμε πια ούτε σιδηροδρομική γραμμή! Μιλάμε για την Τρίτη πύλη της Ελλάδας σε πληθυσμό και για το δεύτερο λιμάνι της χώρας. Ούτε το φυσικό αέριο φρόντισαν να έρθει στην Αχαΐα.

 

 

ΕΡ: Γιατί όλα αυτά;

ΑΠ: Η Αχαΐα, έδιδε πάντα υψηλά ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ χωρίς ποτέ να οι κυβερνήσεις του να της το ανταποδώσουν. Στην πραγματικότητα πληρώνει το τίμημα της μακράς διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

 

ΕΡ: Εσείς τι ευθύνες έχετε σήμερα απέναντι στη γενέτειρα σας;

ΑΠ: Μετά από 23 χρόνια Κοινοβουλευτικής παρουσίας με την εμπιστοσύνη των Αχαιών νιώθω σήμερα την ανάγκη να αφοσιωθώ στην διαμόρφωση αλλά κυρίως στην υλοποίηση ενός νέου Αναπτυξιακού Οράματος για την Αχαΐα.

Έχω ξεκινήσει ήδη μια ανοικτή συζήτηση με τους συμπολίτες μου για όλα αυτά που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Νέες αναπτυξιακές υποδομές, επενδύσεις στη γνώση και τον πολιτισμό.

Αναβάθμιση των επιχειρηματικών δομών, Νέα συγκοινωνιακά δίκτυα, Ενεργειακά πάρκα, Τόνωση του Τουρισμού, Στήριξη της Παραγωγής και της δημιουργίας, Νέες ευκαιρίες για τη νέα Γενιά.

Όλα αυτά αποτελούν σήμερα την αγωνία μου και αύριο την έγνοια μου. Από όποια θέση κι αν μου εμπιστευθεί ο Αντώνης Σαμαράς στην αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η Πάτρα έχει μια εκπληκτική πληρότητα. Δεν της λείπει τίποτε. Τρία Πανεπιστήμια, όλα τα Επιμελητήρια, λιμάνι, το Καρναβάλι της, ένα πλήθος ζωντανών φορέων Πολιτισμού. Είναι ολοφάνερο τι πρέπει να γίνει. Από την μια να ολοκληρωθούν όλα τα δημόσια έργα που την αφορούν  και μιλώ κυρίως για τους δρόμους και τον σιδηρόδρομο. Και από την άλλη, η ίδια η πόλη κινούμενη ως μητρόπολη του Νότου να αποφασίσει πως θα πορευτεί. Σ’ αυτές τις δυο κατευθύνσεις θα προσπαθήσουν, όσο μπορούν. Η Αχαΐα γενικότερα, μπορεί και να προσφέρει και ποιότητα ζωής.

 

ΕΡ: Η αντίστροφη μέτρηση για την ώρα της κάλπης φαίνεται ότι, ήδη, έχει ξεκινήσει. Πως σκοπεύετε στο ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης ΝΔ να αντιμετωπίσετε τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, το ποσοστό της οποίας ήδη έχει φτάσει στο 21% με το 51% των νέων έως 24 ετών καθώς και τον 1 στους 3 μεταξύ 25 και 34 να είναι χωρίς μια θέση απασχόλησης;

ΑΠ: Η Ανεργία είναι μετά τη διαχείριση της Οικονομικής κρίσης, η μεγαλύτερη πρόκληση στη χώρα μας σήμερα.

Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη πρόκληση αυτή με πίστη και αισιοδοξία.

Στοχευμένες δράσεις για την απασχόληση, κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την Ανεργία, Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, Τόνωση της επιχειρηματικότητας, Επανεκκίνηση της Οικονομίας με στροφή στην Ανάπτυξη, Στήριξη της απασχόλησης των Νέων.

Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας για την επόμενη μέρα.

 

ΕΡ: Οι μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα δεν είναι μόνο για τους νεοεισερχόμενους, όπως εκτιμούσε η ηγεσία της ΝΔ λίγο πριν την ψήφιση του μνημονίου 2, αλλά για το σύνολο των απασχολουμένων που αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ (οι αμοιβές της οποίας, αναδρομικά από 14 Φεβρουαρίου περικόπτονται κατά 22%). Μάλιστα, μετά το πέρας της 14ης Μαΐου 2012, οπότε λήγει και η μετενέργεια επί των κλαδικών, οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα θα δύνανται να μειώνονται μέσω ατομικών ακόμη και πάνω από 50%. Πως έχετε σχεδιάσει να αντιμετωπίσετε το νέο κύμα φτώχειας και διόγκωσης της ύφεσης, με ότι αυτό συνεπάγεται στο ασφαλιστικό και, ευρύτερα, στην οικονομία και την κοινωνία;

ΑΠ: Στόχος της Εργασιακής και Κοινωνικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας είναι η αναζήτηση και επίτευξη μιας νέας ισορροπίας στο νέο δυσμενές και ρευστό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

Η μείωση του κατώτατου μισθού που επιβλήθηκε μαζί με τις παρενέργειες του, δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Οι κίνδυνοι της φτώχειας που πολλαπλασιάζονται πρέπει να βρουν απέναντί τους κοινωνικά αντίβαρα που θα ελαφρύνουν τη ζωή των πολιτών.

Οι μειωμένοι μισθοί και εισφορές πρέπει να συνοδευτούν από αύξηση της απασχόλησης και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας έτσι ώστε και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να μην κινδυνεύσουν αλλά και η ανεργία να μειωθεί.

Μαζί με τα βάρη στους εργαζόμενους πρέπει να έρθουν και μέτρα στήριξής τους, Νέες θέσεις Εργασίας, στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις.

 

ΕΡ: Ελέω ανεργίας και μείωσης μισθών τα ταμεία θα βρεθούν μπροστά σε μια νέα «μαύρη τρύπα» ελλειμμάτων μέσα στο 2012. Τι θα κάνετε ως κυβέρνηση για να μην περικοπούν για πολλοστή φορά οι συντάξεις;

ΑΠ: Η στήριξη των συντάξεων και ιδιαίτερα των χαμηλών επιπέδων, είναι κορυφαία μας προτεραιότητα.

Η στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων, η μείωση της Εισφοροδιαφυγής κυρίως όμως η ανάκτηση θετικών ρυθμών ανάπτυξης και η συνακόλουθη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι το κλειδί για την προστασία των συντάξεων και των συνταξιούχων.

 

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος