Loading...
 Start Page
Συνέντευξη για την Real News  στην Χρύσα Ταβουλάρη


- Μπορεί η ΝΔ να υποσχεθεί καλύτερες μέρες και αν ναι, πότε;

- Η ΝΔ έχει  ότι θα δουλέψει ατελείωτα για να συμμαζέψει τα ερείπια που αφήνει πίσω της η σύντομη αλλά οδυνηρή για τη χώρα και τον λαό διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό υποσχόμαστε… Δουλειά, δουλειά δουλειά. Για να επιστρέψει η ελπίδα και για να σταματήσουν οι άσκοπες και άδικες θυσίες των πολιτών. Γι’ αυτό μην μας ζητάτε υποσχέσεις, ζητήστε μας να μην… κοιμηθούμε μέχρι να ξαναβρούν το χαμόγελό τους οι Έλληνες!

 

-Ακούμε όλα αυτά τις τελευταίες ημέρες για επίορκους υπαλλήλους στο ΙΚΑ στα υπουργεία κλπ  και το ερώτημα είναι τώρα το ανακαλύψαμε?

Όχι, φυσικά. Μπορεί η συγκεκριμένη υπόθεση των υπαλλήλων του ΙΚΑ να αποκαλύφθηκε τώρα αλλά για να μην μένουμε στην περιπτωσιολογία, όλοι έχουμε καταλάβει εδώ και πολλά χρόνια πως η διαφθορά και η λοβιτούρα έχουν ριζώσει μέσα στο ευρύτερο σύστημα της δημόσιας διοίκησης, διαβρώνοντας τη λειτουργία και τη δομή της, αλλά και δυσφημώντας το σύνολο των ανθρώπων της. Όλοι συμφωνούμε πως πολλά πρέπει να αλλάξουν, ειδικότερα για το ΙΚΑ.

Έπρεπε όμως να αρχίσει να λειτουργεί το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για να εντοπισθεί η λοβιτούρα. Ένα σύστημα που ολοκληρώθηκε το 2009 και η σημερινή διοίκηση του ΙΚΑ αξιοποίησε. Το θέμα, κατά τη γνώμη μου, είναι να τολμήσουμε. Απλές και λογικές κινήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Δεν θα επεκταθώ επί του παρόντος, αλλά πιστεύω ακράδαντα πως η διαφθορά μπορεί να χτυπηθεί. Και πως αν μια κυβέρνηση δείξει πως έχει τη βούληση, θα βρει την απόλυτη στήριξη των πολλών καλών στελεχών της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι όμως είναι ανοργάνωτοι, αφού όπως συνήθως, μόνο οι «κακοί» έχουν λόγους να οργανώνονται…

 

 

-Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η ΝΔ θα επιδιώξει συμμαχίες ή πρέπει να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές?

Νομίζω πως ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ήταν σαφής. Η ΝΔ ζητάει αυτοδυναμία για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και να γίνει πολύ περισσότερο πειστική αλλά και… πιεστική προς τους εταίρους της στην Ευρώπη για τις αλλαγές που απαιτούνται στο μνημόνιο. Υπάρχουν, άραγε, άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα υιοθετήσουν το πρόγραμμα της ΝΔ και θα μπουν μαζί της στην ίδια μάχη; Λυπάμαι, αλλά δεν το βλέπω… Το ΠΑΣΟΚ, μάλλον αναζητάει συνενόχους για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής ή ρόλο εξιλέωσης την επόμενη και πολύ δύσκολη μέρα του, οι δυνάμεις της αριστεράς παραμένουν εγκλωβισμένες σε έναν μονότονα καταγγελτικό λόγο χωρίς ρεαλιστικό αντίκρισμα και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που τώρα σχηματοποιούνται, δείχνουν πως στοχεύουν μόνο σε εκλογικά οφέλη από το θυμικό των πολιτών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις πραγματικές ανάγκες της πατρίδας.

Από την άλλη πλευρά όμως η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την εθνική συνεννόηση και την συνεργασία με όλες τις πλευρές που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας και θέλουν να συνεισφέρουν στον αγώνα για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σε κάθε περίπτωση αυτονοήτως θα σεβασθούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού.

 

-Έρχονται απολύσεις  στο δημόσιο και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων τον Ιούνιο. Θα το αντέξει η όποια νέα κυβέρνηση?

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως προκειμένου να απομακρυνθεί η χώρα από το χείλος του γκρεμού και να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του χρέους, ψηφίσαμε και πράγματα που δεν τα πιστεύουμε.

Γι’ αυτό και επιδιώκουμε την αυτοδυναμία, ώστε με όπλο μας μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να επιδιώξουμε αλλαγές στο μνημόνιο και αναπροσαρμογές προς όφελος των πολιτών. Θέλουμε να γνωρίζουν όλοι, ωστόσο, πως η ΝΔ ως κυβέρνηση, ούτε θα δώσει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε ξένο να αμφισβητήσει την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την φερεγγυότητά της ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά ούτε και θα καταθέσει τα όπλα για τις αλλαγές που ζητάει επί του μνημονίου. Αντίθετα, θα τα ισχυροποιήσει με περισσότερα στοιχεία, καθώς και με την ολοένα και πιο έντονη στροφή στην Ευρώπη υπέρ των θέσεων που η ΝΔ έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια. Όλοι αναγνωρίζουν πλέον πως η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει μια «επίθεση ανάπτυξης». Απαιτείται όμως τεράστια προσπάθεια και δουλειά στη λεπτομέρεια. Και είμαστε βέβαιοι πως εφόσον η κοινωνία διαπιστώσει πως η κυβέρνηση της ΝΔ παλεύει νυχθημερόν και αρχίσει να δίνει νέα ελπίδα στη κοινωνία, ακόμα και οι πολίτες άλλων ιδεολογικών χώρων, που ενδεχομένως δεν θα έχουν ψηφίσει τη ΝΔ, θα συμπαραταχθούν μαζί της. Αυτό επιδιώκουμε. Μια μεγάλη ελληνική συμπαράταξη.

 

- Μπορούσε να αποφευχθεί η καταβαράθρωση των μισθών και των συντάξεων σε επίπεδα Βουλγαρίας?

Ασφαλώς και μπορούσε. Αν θυμηθούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες από ποιο σημείο ξεκίνησε η χώρα το 2009 και που φτάσαμε σήμερα, θα καταλάβουν το μέγεθος της «λαίλαπας ΠΑΣΟΚ». Ο Κ. Καραμανλής έκανε προεκλογική εκστρατεία ζητώντας ορισμένα ήπια μέτρα λιτότητας προδιαγράφοντας τις περιπέτειες που θα έφερνε στην Ελλάδα η παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο Γ. Παπανδρέου όμως, έταζε χρήματα…

Και μετά τις εκλογές όμως, όταν ο κ. Παπανδρέου και η παρέα του δυσφημούσαν την χώρα στο εξωτερικό και αδρανούσαν στο εσωτερικό, ο Αντώνης Σαμαράς φώναζε: «πάρτε μέτρα!». Κανένας δεν τον άκουγε. Ακόμα και μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, ο Σαμαράς, φώναζε για την λάθος συνταγή και το «φάρμακο που σκοτώνει τον ασθενή». Και τότε πάλι, τον λοιδορούσαν και τον απαξίωναν οι… γιαλαντζί σοσιαλιστές, επιτρέψτε μου την έκφραση. Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να απαντήσει κάποιος στην ερώτησή σας, λοιπόν. Ασφαλώς και δεν χρειαζόταν τόσο «αίμα» από τον λαό. Φτάσαμε όμως στο χείλος της αβύσσου με απόλυτη ευθύνη του κ. Παπανδρέου και θα είχαμε πέσει και μέσα, αν τον αφήναμε να συνεχίσει για λίγο ακόμα. 

 

- Πού κατά τη γνώμη σας οφείλονται οι ανακατατάξεις στον χώρο της κεντροδεξιάς με την δημιουργία νέων σχημάτων?

Προσπαθώντας να δω λογικά και ψύχραιμα τη συνολική εικόνα, πιστεύω πως σε μια εποχή τόσων - και τόσο έντονων - ανατροπών στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, είναι φύσει αδύνατο να μην υπάρξουν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό συνολικότερα, και φυσικά και στον χώρο της κεντροδεξιάς. Ωστόσο, το θέμα είναι αν οι δημιουργίες νέων πολιτικών σχηματισμών σηματοδοτούν και την παραγωγή νέων πολιτικών ιδεών. Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν το βλέπω. Βλέπω μια κομματική παραγωγή που δεν συνοδεύεται όμως από παραγωγή νέας πολιτικής. Και, εν τοιαύτη περιπτώσει, αυτές οι ανακατατάξεις μοιάζουν με τους κύκλους που σχηματίζονται στο νερό όταν ρίξεις μια πέτρα, οι οποίοι μετά από λίγο χάνονται. Πιστεύω επίσης, πως η σταδιακή επαναφορά της χώρας στην ομαλότητα θα σταθεροποιήσει και το πολιτικό σκηνικό, το οποίο ωστόσο θα έχει πάρει πολύ σημαντικά μαθήματα και θα πρέπει να προσαρμοστεί  για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της νέας εποχής και τις πολύ πιο ουσιαστικές και μεγάλες απαιτήσεις της κοινωνίας. Και η ΝΔ παραμένει η μήτρα παραγωγής πολιτικής στον κεντροδεξιό χώρο.

Συμπερασματικά οι αποκλίνουσες τάσεις στην κεντροδεξιά κι ο συνακόλουθος πολυκερματιισμός  κομμάτων, αποδυναμώνει την ιδεολογική υπεροχή της παράταξης και της μειώσεις τη δυνατότητα να υπάρξει αύριο για μια ισχυρή κεντροδεξιά πλειοψηφία. Γιατί αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι μια σταθερή Κυβέρνηση κι αυτήν μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να δώσει.

 

 

- Θα ήταν εφικτή μια επαναπροσέγγιση δυνάμεων ενόψει μάλιστα  της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης?

Επί της αρχής είμαι πάντοτε υπέρ των συνθέσεων. Προτιμώ να ενώνω από το να χωρίζω. Είναι εφικτή όμως η επαναπροσέγγιση που λέτε, σήμερα; Η ΝΔ, σταθερά και αμετακίνητα, επί δυόμισι χρόνια υποστήριξε αυτό που προέτασσε το εθνικό συμφέρον. Και το έκανε, είτε ήταν αρεστή είτε όχι, μη κοιτάζοντας το πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος. Κάποτε, κατηγορούμασταν γιατί ασκούσαμε αντιπολίτευση προτάσεων και θέσεων στο ΠΑΣΟΚ και δεν του ανταποδίδαμε τους ακτιβισμούς και τις λαϊκίστικες τακτικές που αυτό εφάρμοζε όταν ήταν η ΝΔ στη κυβέρνηση. Επί δυόμισι χρόνια, σταθερά υποστηρίζουμε πως η μονόπλευρη λιτότητα δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και ο Αντώνης Σαμαράς δεν δίστασε να κακοκαρδίσει ακόμα και τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Έτσι και τώρα, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον έχουμε γνωστοποιήσει τα προτάγματα της Κυβερνητικής πολιτικής, που θα ακολουθήσουμε «όσοι πιστοί προσέλθετε».

Δεν πιστεύουμε πως η συμπόρευση, η συνοδεία γίνεται με τη λογική της θεσηθηρίας και της κομματικής ιδιοτέλειας και του βολέματος.

Ακόμα και η «μνημονιακή στροφή» για την οποία μας κατηγορούν τώρα τελευταία, αποτελούσε τον κρίσιμο ελιγμό για να μην πέσει η χώρα. Παρακαλώ, θυμηθείτε τον Αντώνη Σαμαρά να λέει πως το ωσανά απέχει πέντε μέρες από το σταύρωσον. Ήταν ο πολιτικός ηγέτης που εκείνη τη στιγμή γνώριζε πως αν έλεγε «όχι» στο νέο μνημόνιο, ο ελληνικός λαός θα τον πήγαινε… σηκωτό στο μέγαρο Μαξίμου για να τον κάνει πρωθυπουργό, αλλά μετά από ελάχιστες ώρες, ο ίδιος λαός θα τον «σταύρωνε». Όταν οι τράπεζες θα άρχιζαν να λεηλατούνται και τα σούπερ μάρκετ να πολιορκούνται, από τους φοβισμένους πολίτες μιας χώρας που οι Ευρωπαίοι θα πετούσαν στον σκουπιδοτενεκέ της Ευρώπης.

Όλο αυτό το διάστημα λοιπόν, δώσαμε πολύ δύσκολες εξετάσεις σοβαρότητας, συνέπειας και εθνικής συνείδησης, και πιστεύω πως τις περάσαμε με επιτυχία. Αυτοί που από την αρχή ή και στην συνέχεια δεν κατανόησαν τον Αντώνη Σαμαρά, βρέθηκαν εκτός κόμματος. Είναι δυνατόν, στη συνέχεια, να καταλάβουν πως ο Σαμαράς δεν αστειεύεται σε όσα έχουν να κάνουν με την ανάγκη μιας ποιοτικής αλλά και ουσιαστικά εθνικής πολιτικής και να επανακάμψουν; Μακάρι να συμβεί αυτό! Το λέω με όλη μου την καρδιά και πιστεύω πως ο Σαμαράς ξέρει να θυμάται αλλά ξέρει και να… ξεχνάει. Ο ίδιος εξάλλου μίλησε για την ανάγκη μιας πανστρατιάς, που την έχει ανάγκη όχι μόνο η παράταξή μας αλλά και η χώρα.

 

- Η επίθεση της ΝΔ στην αριστερά είναι κίνηση αμυντική στην άνοδο που καταγράφει ή ένας τρόπος συσπείρωσης των συντηρητικών ψηφοφόρων?

Κατά τη γνώμη μου, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η ΝΔ, μετά την μεγάλη ήττα των εκλογών του 2009 κατάλαβε πως θα έπρεπε να προβάλλει με σαφήνεια την πολιτική και ιδεολογική της ταυτότητα. Είναι μια μεγάλη λαϊκή και δημοκρατική παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Την μαζικότητα και τη δυναμική των λαϊκών στρωμάτων που την στηρίζουν δεν μπορεί, ούτε να τη κρύβει, ούτε να δέχεται να υποκύπτει στην ηγεμονία κάποιων αριστερόστροφων ιδεοληψιών που επί πολλά χρόνια θέλησαν να ηγεμονεύσουν τον τόπο. Η ΝΔ σέβεται όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά η αριστερά δεν μπορεί να συνεχίσει να μονοπωλεί κάποιους όρους, όπως το τι είναι δημοκρατικό ή όχι, τι είναι προοδευτικό ή όχι. Αυτά αποδεικνύονται μέσα στην κοινωνία και στην καθημερινή πολιτική πρακτική και δεν αποτελούν «ιδιοκτησία» κάποιου κόμματος. Επίσης, η Αριστερά θα πρέπει κάποτε να παραδεχτεί πως κάθε άλλο παρά άμοιρη ευθυνών είναι. Ας σταματήσει να δείχνει μόνο τους άλλους με το δάκτυλο και ας κάνει την αυτοκριτική της. Η… «σκέτη από διαμαρτυρία» και η κινηματική αντίδραση χωρίς την κατάθεση εναλλακτικής, αξιόπιστης και ρεαλιστικής πρότασης, αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του.

Και τέλος, ήρθε η ώρα, όλοι σε αυτόν τον τόπο να καταλάβουν πως τελείωσαν τα μεσοβέζικα «συστήματα». Για παράδειγμα, αυτός ο ιδιότυπος και παλαιολιθικός κρατισμός, που δημιούργησε ένα νωχελικό και γραφειοκρατικό κράτος από την μία, ενώ παγίδευσε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και εχθρεύτηκε την επιχειρηματικότητα από την άλλη, έχει ήδη αποδοκιμαστεί από την κοινωνία και πρέπει να τελειώσει. Η αριστερά, ας επιλέξει την θέση της και τον ρόλο της, είτε δίπλα στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, είτε στο περιθώριο, ως νοσταλγός αυτού που με οδυνηρό τρόπο βλέπουμε σήμερα να πεθαίνει. Αυτά που είπε λοιπόν ο Α. Σαμαράς για την αριστερά, νομίζω πως ήσαν αυτά που πάρα πολλοί αισθάνονται και ένα μέρος των αληθειών που η ΝΔ οφείλει να λέει για όλους και για όλα, σεβόμενη τις ιδέες και τον ρόλο της. Δεν ήταν «επίθεση», αλλά μερικές καθαρές κουβέντες, σαν κι αυτές που θα ειπωθούν για πάρα πολλούς και για πάρα πολλά και στη συνέχεια. 

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος